Women 15.01.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Prawnicy i nie tylko! . Czy nowy podatek, który wszedł od 1 stycznia 2007, dotyczy tylko tych osób, które sprzedają mieszkanie? Jeśli ja nie mam jeszcze aktu notarialnego, to czy ja będę miała coś wspólnego z tym podatkiem? Wczoraj usłyszałam w telewizji, że można ominąć go, jeśli zameldowanie będzie dłuzej niz 1 rok. Z tego by wynikało, że jeśli ktoś kupuje, to nie płaci, tylko przy sprzedaży mieszkania, w którym sie było zameldowanym krócej niż 1 rok? Czy ja dobrze to zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Oj, to naprawdę nie da się tak streścić całego obowiązującego prawa (dość złożonego, niejasnego w wielu kwestiach) i Ci odpowiedzieć. jeśli szukasz ogólnych informacji - to prasa prawno-podatkowa (ot choćby gazetaprawna) i czytaj. a jeśli masz konkretny problem to go opisz. a tak ogólnie wychwytując pewne kwestie z Twojego pytania: wspomniałeś o kupowaniu - ten podatek nie dotyczy kupujących, a tylko sprzedających. przy sprzedaży - trzeba więcej czynników uwzględnić, żeby stwierdzić czy płaci czy nie płaci. zależy kiedy kupił, kiedy to coś zostało wybudowane, itp. tak, w pewnych przypadkach można się załapać na zwolnienie po prostu się meldując na rok, ale póki co nie dotyczy to zbyt wielu nieruchomości (nie ma tak naprawdę jasności jakich nieruchomości to dotyczy, na razie trzeba przyjmować wersję bardziej pesymistyczną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 15.01.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Zobacz tutaj :http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1864.27.597.2.14.1.0.1.htmmoże to coś wyjaśni.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazonko 17.01.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 mam pytanie, chciałem zakupić mieszkanie na rynku wtórnym, mieszkanie znajduje się w bloku, osoba sprzedająca mieszka w nim od 12 lat, niestety nie spłaciła całości mieszkania w spółdzielni, przy kupnie pieniądze z umowy przedwstępnej miały pokryć spłate kredytu mieszkaniowego, czy taka osoba zoobowiązana jest do zapłacenia 19 % podatku, mieszka w tym mieszkaniu od kilkunastu lat, niestety wcześniej nie miała pieniędzy na spłate jego zadłużenia a co za tym idzie nabyć ostatecznie praw własności, czy wykupując mieszkanie w 2007 roku jest zoobowiązana do zapłacaenia podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.01.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 wazonko, jeśli stanie się właścicielem dopiero teraz to niestety jakiemuś podatkowi podlega. albo temu 10% z poprzednich lat (od przychodu), albo temu aktualnemu 19% (od dochodu). niestety, trudno powiedzieć którym przepisom podlega. intuicyjnie - powinna podlegać nowym, tak miało być. niestety, fachowcy od prawa zwracają uwagę, że przepisy są nieprecyzyjne. ten link był tu już kilkukrotnie podawany: http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1864.27.597.2.14.1.0.1.htm i może się okazać, że podlega starym (i to może ktoś tak stwierdzić dopiero w czasie kontroli po kilku latach, nawet jeśli Cię poinformują teraz, że jest inaczej). a każde przepisy wiążą się z innymi metodami na uniknięcie podatku. proponowałbym wystąpić do urzędu skarbowego o wiążącą interpretacje, tylko w ten sposób będzie można mieć pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts