Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panele podłogowe

paweł17

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanko co do kładzenia folji chroniacej przed wilgoscia.Mieszkam w bloku na najwyszym pietrz blok nie jest wysoki, czy musze kłasc ta folje skoro z dołu grzeje mnie sasiad.W pobliżu niema żadnych jezior, bagien , czyli niema dużej wilgoci,czy moge położyć tylko pianke?

[email protected]

Musisz. Wielu producentów paneli na dzień dobry nie uznaje reklamacji, jeśli zobaczą, że nie położyłeś foli paroizolacyjnej pod panele. Poza tym jak sama nazwa wskazuje jest to folia paroizolacyjna, a ty teoretycznie i obrazowo mówiąc na samej górze zbierasz niejako wilgoć bytową z całego budynku więc moim zdaniem jest to również technologicznie uzasadnione.

Pozdr

• 2 weeks później...

To mam rozumieć, że para wychodzi z podłogi od sąsiadów a w domu jej wogule nie ma!. Moim zdanie to zbędny wydatek! Po pierwsze folie zakładał bym w pomieszczeniach gdzie od spodu jest pomieszczenie nieogrzewane lub bezpośrednio gleba (jednym słowem gdzie jest duża różnica temperatur). Producent zawsze znajdzie jakieś uzasadnienie żeby nie bulić kasy.

Dylatacja -min 1cm. Kładzenie paneli na przemin. Wymierz sobie aby nie było tak że ostatni żąd będziesz musiał przycinać do 3 cm. Pamiętaj że układasz panele wzdłuż głównego oświetlenia -okna. Kupując panele sprawdz czy cena promocyjna nie jest dlatego że grubość paneli to 5mm a nie standardowo 7/8mm. Kupując sprawdz uwage na sytem montaż- odradzam tzw. kliki wbijane!

To tyle i pamiętaj każdy fachowiec bedzie miał swoją racje!

Kupiłem folje razem z pianką (razem połączone, była też sama folja i oddzielnie pianka). Co do paneli to kupiłem 8mm o klasie 4AC(niewiem czy dobrze napisałem to AC, chodzi mi o klase twardości), na zatrzeski takie mi dali w castoramie. Co do światła to kłade w przedpokoju, a przedpokuj jest 510/160, to oczywiście kłade wzdłuż dłuszej ściany.A kładzenie na przemian ,czyli żeby niebyło w jednej lini połączeń?

Oczywiście, że zakończenia paneli nie mogą być obok siebie. Pierwszy rząd zaczynasz nową nieprzycinanę panelą, ostatnia panel będzie obcinana i właśnie ten kawałek będzie jako pierwszy w drugim rzędzie i na końcu znów obcinamy a pozostałością zaczynamy . Oczywiściw cięta krawędź jest na zewnątrz.

• 2 weeks później...

Witam,

a dlaczego nie wybierać paneli na klik ???

myślałem, że takie to się nie rozsuną w połowie po pewnym czasie, bo bez kliku mam panele w mieszkaniu i na środku zrobiła się po kilku latach milimetrowa szczelina. Panele się rozsuneły, na skutek czegoś tam, np. szczelin dylatacyjnych na małej powierzchni, lub nierównej powierzchni.

A co do tej folii to myślałem, że daje się ją tylko pod deski, aby nie czerniały zbiegiem czasu łączenia drewna. ???

Pozdrawiam,

proszę o koment, przerabiam to teraz...

M.K.