Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi wewn?trzne - co wybra?

Recommended Posts

:grin: :grin: :grin:

Użyłeś kilku zwrotów ,których interpretacja jest zaiste dowolna:

co to jest "dobrych" ?

co to jest "twałych" - mieszkam (jeszcze) w bloku i mam kilkunastoletnie typowe gierkowskie drzwi z dykty i jakoś się trzymają - są trwałe ?

co to jest "rozsądnych cenowo" ?

Jest kilka firm, które oferują dosyć bogatą gamę drzwi (np.: Porta) od tanich (około 300,- za drzwi z futryną) do takich za tysiąc z ogonmiem za sztukę. Po rocznej eksploatacji tych tańszych w biurze mogę stwierdzić, że drzwi wyglądają przyzwoicie i nie sprawiają żadnych problemów czyli niby są "dobre", "trwałe" i "rozsądne cenowo".

Tyle że nie wiem czy wolisz gładkie, czy przetłaczane, muszą być drewniane, czy mogą być z płyty, wolisz z szybkami czy bez. Drzwi to jak krawat - każdy musi dobrać sobie wedle upodobania :smile:

IMHO najtańsze porządne drzwi (z framugą) kosztują w okolicach 500,- zł za sztukę. Te droższe to już raczej zbytek :smile:

Dobre - bez odłażącej okleiny lub nie rozsychające się, czy mam się tu odwołać do słownika Kopalińskiego, żeby powiedzieć, co to znaczy dobre?

Trwałe - które mi wytrzymają z 10 lat, dykta z wczesnego Gierka mnie nie interesuje

Rozsądne cenowo - można za 300 można i za 3000 - co byś wybrał? Ja coś z okolicy 500 - 1000, na więcej nie bardzo mnie stać

Pytam o producenta, którego to forumowicze wybrali, używają i są zadowoleni lub nie.

Czy mam wymieniać, że jedne drzwi mają być z szybką, drugie ze szprosami a trzecie pełne?

Chyba się nie zrozumieliśmy.......

Na pewno daruj sobie te za 300zl lub surowe z sosny (tez tanie), bo po roku lub dwoch na pewno nie beda sie domykaly lub okleina bedzie odpryskiwac...My wybralismy wariant na zamowienie. Za dosc nowoczesne z 5 szybkami w pionie i do tego dwukolorowe zaplacilismy 850zl z oscieznica, montazem, transportem. Kazdy stolarz ma mase katalogow masz wiec najwiekszy wybor pod sloncem!

On 2003-05-16 15:14, Kisiel wrote:

...

Ja coś z okolicy 500 - 1000, na więcej nie bardzo mnie stać

...

Za 500-1000 wszystkie są dobre i trwałe. Mam na myśli wyroby uznanych producentów (Porta, Interdoor, Unidoor). Jakość wyrobów małych firm i warsztatów jest bardzo różna i średnio zależna od ceny.

Od ponad roku mam w biurze najtańsze Porty (w promocji niecałe 200 za komplet) i nic nie wskazuje na to żeby miałyby być z nimi jakiekolwiek kłopoty (nic nie odłazi, wszystko pasuje i działa). Jedyny ich feler to to, że są białe z przetłoczeniami (udają pomalowane drewniane). Mimo, że nie prowadze warsztatu samochodowego to przy klamkach zawsze są brudne, a i na dole zdarzają się rysy (od butów).

Mogę więc z czystym sumieniem napisać np. tak: drzwi Porta w przedziale cenowym 500-1000 za drzwi+ościeżnica są dobre i trwałe. Pod warunkiem, że nie są białe.

Jasiu ze Szczecina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-05-16 16:00 ]

Drzwi - dobre pytanie. Najpierw dowiedziałem się, że teraz to się robi takie z futrynami okładanymi na ścieny ( cena porównywalna ze zkrzydłem). Uświadomiłem sobie, że w życiu nie zwracałem na to uwagi. Drzwi to drzwi. Choć natychmiast zdyskwalifikowałem te tańsze "wydmuszkowe"' MDF fowe - bo się wycierają. Był u mnie taki, zrobił obmiar - 17000 i bedzie miał pan piekne drzwi (14szt). Poszedłem na poszukiwania i podglądactwo. Wnioski. Mine i żonie przypadły do gustu te zwykłe drwaniane na zwykłych framugach. Pieknie wymalowane w swoim ponadczasowym drwnianym wzorze wyglądały bardzo przyzwoicie. KOSZT - UWAGA - 6500ZŁ + lakiery + własna praca!