Kisiel 16.05.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Witam Jak w tytule - co wybrać. Niedługo czeka mnie podjęcie tej decyzji, chciałbym poznać Wasze opinie. Zaznaczam, że (chyba jak wszystkim) zależy mi na drzwiach dobrych, trwałych a jednocześnie rozsądnych cenowo, ale niekoniecznie najtańszych.Dzięki, pozdrawiam! Kisiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.05.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 :grin: Użyłeś kilku zwrotów ,których interpretacja jest zaiste dowolna: co to jest "dobrych" ? co to jest "twałych" - mieszkam (jeszcze) w bloku i mam kilkunastoletnie typowe gierkowskie drzwi z dykty i jakoś się trzymają - są trwałe ? co to jest "rozsądnych cenowo" ? Jest kilka firm, które oferują dosyć bogatą gamę drzwi (np.: Porta) od tanich (około 300,- za drzwi z futryną) do takich za tysiąc z ogonmiem za sztukę. Po rocznej eksploatacji tych tańszych w biurze mogę stwierdzić, że drzwi wyglądają przyzwoicie i nie sprawiają żadnych problemów czyli niby są "dobre", "trwałe" i "rozsądne cenowo". Tyle że nie wiem czy wolisz gładkie, czy przetłaczane, muszą być drewniane, czy mogą być z płyty, wolisz z szybkami czy bez. Drzwi to jak krawat - każdy musi dobrać sobie wedle upodobania IMHO najtańsze porządne drzwi (z framugą) kosztują w okolicach 500,- zł za sztukę. Te droższe to już raczej zbytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisiel 16.05.2003 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Dobre - bez odłażącej okleiny lub nie rozsychające się, czy mam się tu odwołać do słownika Kopalińskiego, żeby powiedzieć, co to znaczy dobre? Trwałe - które mi wytrzymają z 10 lat, dykta z wczesnego Gierka mnie nie interesuje Rozsądne cenowo - można za 300 można i za 3000 - co byś wybrał? Ja coś z okolicy 500 - 1000, na więcej nie bardzo mnie stać Pytam o producenta, którego to forumowicze wybrali, używają i są zadowoleni lub nie.Czy mam wymieniać, że jedne drzwi mają być z szybką, drugie ze szprosami a trzecie pełne? Chyba się nie zrozumieliśmy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 16.05.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Na pewno daruj sobie te za 300zl lub surowe z sosny (tez tanie), bo po roku lub dwoch na pewno nie beda sie domykaly lub okleina bedzie odpryskiwac...My wybralismy wariant na zamowienie. Za dosc nowoczesne z 5 szybkami w pionie i do tego dwukolorowe zaplacilismy 850zl z oscieznica, montazem, transportem. Kazdy stolarz ma mase katalogow masz wiec najwiekszy wybor pod sloncem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 16.05.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Zapomnialam dodac, ze jedyne drzwi dostepne na naszym rynku, ktore spelnialy moje dosc wygorowane wymagania estetyczne i jakosciowe ma firma Unidoor. Reszta idzie na ilosc, nie jakosc a i wzornictwo przedpotopowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.05.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 On 2003-05-16 15:14, Kisiel wrote: ... Ja coś z okolicy 500 - 1000, na więcej nie bardzo mnie stać ... Za 500-1000 wszystkie są dobre i trwałe. Mam na myśli wyroby uznanych producentów (Porta, Interdoor, Unidoor). Jakość wyrobów małych firm i warsztatów jest bardzo różna i średnio zależna od ceny. Od ponad roku mam w biurze najtańsze Porty (w promocji niecałe 200 za komplet) i nic nie wskazuje na to żeby miałyby być z nimi jakiekolwiek kłopoty (nic nie odłazi, wszystko pasuje i działa). Jedyny ich feler to to, że są białe z przetłoczeniami (udają pomalowane drewniane). Mimo, że nie prowadze warsztatu samochodowego to przy klamkach zawsze są brudne, a i na dole zdarzają się rysy (od butów). Mogę więc z czystym sumieniem napisać np. tak: drzwi Porta w przedziale cenowym 500-1000 za drzwi+ościeżnica są dobre i trwałe. Pod warunkiem, że nie są białe. _________________ Jasiu ze Szczecina [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-05-16 16:00 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 18.05.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Drzwi - dobre pytanie. Najpierw dowiedziałem się, że teraz to się robi takie z futrynami okładanymi na ścieny ( cena porównywalna ze zkrzydłem). Uświadomiłem sobie, że w życiu nie zwracałem na to uwagi. Drzwi to drzwi. Choć natychmiast zdyskwalifikowałem te tańsze "wydmuszkowe"' MDF fowe - bo się wycierają. Był u mnie taki, zrobił obmiar - 17000 i bedzie miał pan piekne drzwi (14szt). Poszedłem na poszukiwania i podglądactwo. Wnioski. Mine i żonie przypadły do gustu te zwykłe drwaniane na zwykłych framugach. Pieknie wymalowane w swoim ponadczasowym drwnianym wzorze wyglądały bardzo przyzwoicie. KOSZT - UWAGA - 6500ZŁ + lakiery + własna praca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.05.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 u mnie beda robione z suszonego komorowo drzewa, stolarz, solidna firma, sprawdzony, cena: 450 PLN z zalozeniem i jego materialem ciekawe czy bede sie usmiechal jak juz je zaloze ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts