Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam, my też budujemy ten dom. W chwili obecnej dach pokryty jest papą zrobiony jest chuda wylewka. czekamy teraz na elektryka.

Zrobiliśmy kilka poprawek, a mianowicie wejście do kuchni z salonu w zamian za to powiekszyliśmy Łazienkę na dole.Pod schodami zrobiliśmy schowek.

Musieliśmy przesunąć na górze drzwi do łazienki gdyż okazalo się, że schodząc po schodach mój mąż glową móglby uderzać w sufit.

[/img]

Cieszę się z kontaktu i wspólnego wyboru. Zmian w projekcie dokonaliśmy więcej. Główne to: piwnica, zwiększenie powierzchni użytkowej (152 m2), likwidacja balkonu nad wejściem. Wejście do kuchni urządziliśmy również z salonu. Zrezygnowalismy z trzeciego pokuju na górze, zostawiając miejsce na hol. Zaawansowanie budowy podobne.

Zamówiliśmy już okna i dachówkę.

Mieszkamy i budujemy na Mazurach.

Zakończenie ścianki działowej będzie równo z ostatnim schodkiem ze spocznika, tyle co potrzeba na lekko powiększoną gaderob. Reszta zostaje na wolną przestrzeń. Planujemy ustawić tu kanapę i stolik z komputerem - będzie tam miejsce "spotkań na górze" . Kanapa Kler z funkcją rozkładania. Więc w razie potrzby ktoś może tam przespć jedną- dwie noce.

Ścianek działowych jeszcze nie ma, ponieważ nie mam ostatecznej wizji na ściankę między jadalnią a kuchnią. W planie drzwi przesuwane.

Adres albumu wyślę na priwa.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Nie dostawałam wiadomości na pocztę, że coś się dzieje w tym wątku. Elektryka zrobiona, hydraulika również. Elektryk może nie tani, ale zrobi nam wszystko "pod klucz" łącznie z przyłączem do elektrowni. W cenie jest wszystko: alarm, tv, internet, tablice, warunki. Punktów nie zliczę daliśmy ad, libitum, tv i internet prawie w każdym pomieszczeniu, podświetlenia w podbitce, prąd do przyszłej drewutni, mnóstwo gniazdek na zewnątrz i lampy podświetlające ogród, lampy, kinkiety, w łazience coś nad wanną w suficie ale tego jeszcze nie ma.

Wstępna umowa ze stolarzem na kuchnię. Kuchnia trudna do zaplanowania, 2 okna, i niestety nisko.

Nasz dom ma po 0,5 m dodane na długości po każdej stronie. To był najlepszy pomysł (mój). Wszystko jest większe, obie łazienki, kuchnia, salon, garaż.

Na górze zrezygnowaliśmy z trzeciego pokoju, pozostawiając hol i garderobę. W łazience na górze do drzwi wejściowych zrobiliśmy uskok, żeby pozbyć się lęku przestrzeni.

U nas wygląda to trochę inaczej, bo mamy również piwnicę prawie pod całym domem, oprócz powierzchni pod garażem.

Hydraulik wszystko w komplecie łącznie z odkurzaczem centralnym, piecem co i grzejnikami.

Dach już zrobiony, okna wstawione w marcu (zerwałam już nawet taśmę), brama garażowa Normstahla i ogrodzeniowa już zamówiona.

Glazury, terakoty, wanny itp już obstalowane, pozostał wybór drzwi.

Zdjęć mam dużo, niestety nie mam czasu na naukę jak wklejać zdjęcia.

Kto chce proszę o adres skrzynki.

Budowę rozpoczęlismy we wrześniu, do połowy listopada- stan surowy otwarty. Reszta wiosną tego roku.

Pozdrawiam. Z wyboru projektu jesteśmy b. zadowoleni. Odwiedzający nas nie mogą uwierzyć , że to tylko 150 m, bo dom wydaje się bardzo przestrzenny.

Pozdrawiam wszystkich budujących APS 98 :D

• 1 year później...

Witam.

W przyszłym tygodniu dostaniemy pozwolenie na budowę.

I pomalutku zaczniemy budowę APS-98. W związku z tym prosił bym o przesłanie zdjęć z realizacji. Nanieśliśmy kilka poprawek mianowicie:

- usunięto ścianę pomiędzy kuchnią a salonem.

- usunięto okna obok wyjścia na taras.

Bardzo proszę o podzielenie się uwagami oraz opiniami dotyczącymi budowy.

Gorąco pozdrawiam. :D