Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jesion biały - problem / alternatywa

Robert W

Recommended Posts

Witam

Zamówiłem do mojego domku jesion biały (jasny). Towar przyjechał i parkieciarz zaczął go układać. W ciągu jednego dnia położył jakieś 35-38 m2 i gdy przyjechałem następnego ranka byłem zszokowany faktem, że jesiona białego jest może ze 25% a co gorsza na parkiecie pojawiło się bardzo dużo odparzeń, przede wszystkim na końcach klepek. Producent parkietu zachował się porządnie (zadeklarował, że zwróci pieniądze za całość zamówionego towaru) niestety nie ominą mnie koszty całej operacji - klej Maximus, grunt, robocizna i ewentualna naprawa wylewki. Zastanawiam się teraz czy brnąć dalej w jesion czy może wybrać inną podłogę.

Problem jest w tym, że chcę mieć koniecznie jasną podłogę, pasującą do nowoczesnego acz ciepłego wnętrza, Czy macie może jakieś INTERESUJĄCE PROPOZYCJE? Byłem tak bardzo nastawiony na jesion biały, że podejrzewam, iż nie mam pełnego przeglądu rynku.

Pozdrawiam

Witam.Po pierwsze jesion bialy i to na prawede bialy jest drogi i co raz rzadszy, podobno na parkiety sprowadzaja go juz z ukrainy dlatego mozna sie naciack tez bylo w twoim przypadku.Praktycznie jezeli chcesz miec jasniutka podloge powinien byc to jesion selekcjonowany. Ja tez chcialem miec jasny slekt ale koszt ( 159 zl/m kw) przestraszl mnie skutecznie ponadto widzialem taki parkiet na duzej powierdzchni i troszke wygladal jak panel . Troche jako zlo konieczne wybralem dab selekt ale zeby go troche rozjasnic i uniknac zlotawego koloru uzylem podklad Bony Prime i lakier Traffic.

...Po pierwsze jesion bialy i to na prawede bialy jest drogi i co raz rzadszy, podobno na parkiety sprowadzaja go juz z ukrainy dlatego mozna sie naciack tez bylo w twoim przypadku...

Aleee ktoś Ci głupot naopowiadał. :o :lol: Raczej tego nie powtarzaj, bo to naprawdę plotka a nie fakt.

Drewno z Ukrainy/Białorusi/Litwy sprowadzamy już dziesiątki lat. Nawet duzi producenci wiele "polskich" gatunków eksportują ze wschodu. Pamiętam w jakim szoku byłem jak dowiedziałem się, że fryzy do produkcji deski barlineckiej kupują na Ukrainie. :wink: :lol: A jakość drewna ze wschodu nie jest gorsza od polskiego. Jako ciekawostkę powiem fakt, że najdoskonalszy parkiet gotowy jaki miałem w swoich rękach był zrobiony... ...na Ukrainie :o (Finish Parkiet w porównaniu z nim to zwykła niedoróba) .

...jesiona białego jest może ze 25% a co gorsza na parkiecie pojawiło się bardzo dużo odparzeń, przede wszystkim na końcach klepek. Producent parkietu zachował się porządnie (zadeklarował, że zwróci pieniądze za całość zamówionego towaru) niestety nie ominą mnie koszty całej operacji - klej Maximus, grunt, robocizna i ewentualna naprawa wylewki. Zastanawiam się teraz czy brnąć dalej w jesion czy może wybrać inną podłogę...

Tochę to zbyt niezrozumiałe. Parkieciarz położył parkiet jesionowy. To wiem. Kupiłeś jesion jasny a na podłodze okazał się, że nie jest jasny. Czyli jaki??? Ciemno beżowy, brązowy, czarny? :o I jak wyglądają te odparzenia??? Czy to zaróżowienia czy sine/bordowe plamy? :o

Aby uratować Twoją podłogę nie trzeba jej zaraz rąbać siekierą. Napisz wszystko co widzisz, potem co chciałbyś mieć naprawdę a może uda się nam wszystkim coś na to poradzić... . :wink: :D

P.S.

Jeżeli jednak chcesz rąbać swoją podłogę to chętnie pomogę. :wink: Mam siekierę i ostatnio jakiś-taki niewyżyty jestem. :lol:

Pytasz, jaki się okazał ..., cóż nazbyt zróżnicowany, część jest jasnego, część beżowego, beżowo-różowego, są nawet klepki wchodzące w odcień buro-szary i zielonkawy, choć tych ostatnich nie jest wiele. Odparzenia nie są w odcieniu różowym, są sine. Zrobiłem zdjęcia, ale nie mam teraz przy sobie aparatu (karty), dziś wieczorem lub jutro postaram się je dołączyć, aby zobrazować co mam na myśli.

Pytasz, jaki się okazał ..., cóż nazbyt zróżnicowany, część jest jasnego, część beżowego, beżowo-różowego, są nawet klepki wchodzące w odcień buro-szary i zielonkawy, choć tych ostatnich nie jest wiele. Odparzenia nie są w odcieniu różowym, są sine. Zrobiłem zdjęcia, ale nie mam teraz przy sobie aparatu (karty), dziś wieczorem lub jutro postaram się je dołączyć, aby zobrazować co mam na myśli.

Czyli tak naprawdę to jesion jasny. Klepki z odparzeniami można wyciąć i wstawić nowe. Różowe/bordowe plamki znikną przy cyklinowaniu. Resztę drewna przebrać przed ułożeniem. Ale to w wypadku kogoś innego. :( Ty raczej nie chcesz jesionu jasnego: Ty chcesz jesion Select z prostym słojem (czyli taki jasny dodatkowo przebierany). Pogadaj z producentem: może w formie finansowej rekompensaty zaproponuje Ci taki w promocyjnej cenie (dodatkowe przebieranie drewna to koszt do 30% wartości drewna). Wtedy na 100% drewno spełni Twoje wymagania: pod nogami będziesz miał jasną jesionową taflę... . :D

Naturalny rysunek słoja bardzo mi się podoba, nie chodzi mi o to, aby wszędzie były słoje tzw. czesane, tak nie chcę (sztucznie by taka podłoga wyglądała). Chciałbym jednak aby podłoga była z jesiona jasnego a nie w różnych, znacząco odbiegających od siebie kolorach - zaponiałem zabrać zdjęcia. Wymienić klepki odparzone ... hm, jest tego ogromna ilość. Parkieciarz powiedział mi, że część zejdzie ale wyjdą też nowe co pokazał, skutecznie na przykładzie, zdejmując warstwę drewna, pod którym pojawiła się sina plama.

• 4 weeks później...

Jestem zdegustowany rynkiem parkietów w Polsce. Nie mogę nigdzie znaleźć jesionu białego, część firm kręci, że ma a potem okazuje się, że to nie do końca jest jesion biały, że to jest jednak jesion jasny a i ten nie nie najwyższych lotów, ponieważ definicja tego jasnego jest dość dowolna, inni producenici od razu mówią, że nie mają bo brak jest surowca a z tego co jest nic pożądnego nie zrobią, często dodając, że dobry surowiec idzie na zachód bo tam inną cenę można uzyskać (a na Polskę wiadomo co idzie ...)

Jestem rozczarowany, zdegustowany i zaczynam się zastanawiać nad jakimś innym rozwiązaniem. Muszę mieć jasną podłogę i dzisiaj pomyślałem o czymś takim jak Finish Parkiet, CO O TYM SĄDZICIE, co o tym sądzisz BOORG?

Gdybym nawet się zdecydował to istnieje problem natury technicznej. Mam gres położony na 22 mm a Finish Parkiet ma 14mm, grubszego już nie robią, co więcej mam zagruntowaną podłogę gruntem dwuskładnikowym Maximusa i wiem, że już nie mogę zrobić dodatkowej wylewki. Stąd pytanie czym w takim razie podnieść poziom pod ten 14 mm Finish Parkiet?

Boorg,

licząc ponownie na Twoją nieocenioną pomoc, jak wielu na tym forum , zwracm się z pytaniem czy może wiesz jaki olej jest używany przez firmę Kahrs? Biję się z myślami co mam położyć na podłogę, z jesiona już właściwie zrezygnowałem, bo po moich przejściach na jego myśl dostaję drgawek :-)

Zastanawiam się czy używają oleju syntetycznego czy też naturalnego. Jeden z ich produktów (dąb olejowany) nawet mnie zainteresował, choć oczywiście nie jest tak jasny jak początkowo planowałem, ale cóż życie uczy pokory :-) nie można mieć jak widzę tego co by się chciało. Nurtuje mnie też pytanie czy z czasem bardzo zmieni się jego kolor?

Zastanawiam się też, czy w wypadku gdybym zdecydował się na parkiet olejowany tego typu, to już zawsze muszę używać oleju uzytego przez producenta? I czy pielęgnacja takiego parkietu jest identyczna jak parkietu olejowanego w domu/mieszkoniu po położeniu.

...1. jaki olej jest używany przez firmę Kahrs?...Zastanawiam się czy używają oleju syntetycznego czy też naturalnego. Jeden z ich produktów (dąb olejowany) nawet mnie zainteresował, choć oczywiście nie jest tak jasny jak początkowo planowałem, ale cóż życie uczy pokory :-) nie można mieć jak widzę tego co by się chciało...

... 2. Nurtuje mnie też pytanie czy z czasem bardzo zmieni się jego kolor?

3. Zastanawiam się też, czy w wypadku gdybym zdecydował się na parkiet olejowany tego typu, to już zawsze muszę używać oleju uzytego przez producenta? I czy pielęgnacja takiego parkietu jest identyczna jak parkietu olejowanego w domu/mieszkoniu po położeniu...

Ad.1

Na stronie producenta każdy produkt ma dokładny opis.

UV oil - olej syntetyczny;

Natural oil - wiadomo :D .

Ad.2

Dąb naturalnie ciemnieje. Skala zmian zależy od nasłonecznienia pomieszczeń. Im więcej słońca tym podłoga mniej przed nami ściemnia. :p

Ad.3

Nie. Jedyne przeciwskazanie to problem w wybarwieniu podłogi przy ewentualnych naprawach punktowych. :-? Pielęgnacja/konserwacja jest dokładnie taka sama jak każdej innej olejowanej podłogi. :D