Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdolność kredytowa, a przychody z działalności gospodarczej

leszekg

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem z którym nie wiem jak sobie poradzić. Szukuje sie do budowy domu. Mam na ten cel przynajmniej cześciowo środki, ale nie chce ich wykorzystywać. Chciałbym wziąć na całość budowy kredyt.

Istnieje jednak pewien problem w październiku zacząłem prowadzić działąlność gospodarczą mimo tego, że przychody z tej działalności zapewniły by zdolność kredytową dużo wyższą niż potrzebny mi kredyt to w mBanku powiedziano mi, że o ile działalność gospodarcza nie jest prowadzona dłużej niż 12 miesięcy nie mogę ich zaliczyć do przychodów które posłużą do wyliczenia zdolności kredytowej.

W związku z tym do wyliczenia zdolności kredytowej mogę zaliczyć tylko przychody żone z pracy na etat.

Ma ktoś może pomysł lub wiedze jak sobie z tym poradzić aby podwyższyć swoją zdolność kredytową?

Wiem, że najprotszą metodą jest wzięcie kogoś kto dodatkowo będzie uczestniczył w kredycie, ale w moim przypadku nie chce czegoś takiego. Sam nie lubie kredytów i nie będę tym obarczał jeszcze kogoś innego.

Może ktoś z was zna bank gdzie są mniej restrykcyjne podejścia niż w mBanku.

Wielkie dzieki za wszelkiej maści podpowiedzi.

Leszek

Co bank to inaczej.

Zona brala kredyt na zakup mieszkania w PKOBP.Z uwagi na to ze ja przebywalem zagranica mielismy rozdzielczosc majatkowa,czyli tak jak by mnie nie bylo.Ona sama prowadzila dzialalnosc od lutego,a w czerwcu przyznali jej kredyt.Owszem byl problem ze zbyt krotkim okresem prowadzenia dzoialalnosci,ale poradzono jej w banku zeby napisala w tej sprawie pismo do dyrektora z jakims konkretnym wyjasnieniem,jakimis mocnymi argumentami.I udalo sie. Dyrektorzy sa wladni w podejmowaniu odstepstw od przepisow,regulaminu.O tym ,ze tak wlasnie jest przekonalismy sie 2,czy 3 lata pozniej w BPH ,kiedy wykupywalismy tam ten wlasnie kredyt.O ile dobrze pamietam chodzilo o zdolnosc kredytowa(ale moge sie mylic).W jednym oddziale odmowiona nam,natomist na podstawie tych samych dokumentow zalatwilismy to w innym oddziale po napisaniu wlasnie pisma do dyrektora.

Wnioski pozostawim do wyciagnieca samemu.

Kto nie probuje to nie ma 8)