Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego się robi tynk cem.wapienny?

deb

Recommended Posts

Pewnie niezbyt mądre pytanie, ale zawsze myślałem, że ze żwiru, cementu i wapna, no może jeszcze jakieś dodatki. Dzisiaj szukałem tynkarzy i w rozmowach okazało się, że tynki cem.wap. robią ale z worków (chyba Kreisel).Tak mi odpowiedziały dwie ekipy. Jak Wy robiliście? Domyslam się że te mieszanki gotowe mają co najmniej dwie cechy: sa droższe dla inwestora i mniej kłopotliwe dla wykonawcy. A może mają inne zalety?

Pewnie niezbyt mądre pytanie, ale zawsze myślałem, że ze żwiru, cementu i wapna, no może jeszcze jakieś dodatki. Dzisiaj szukałem tynkarzy i w rozmowach okazało się, że tynki cem.wap. robią ale z worków (chyba Kreisel).Tak mi odpowiedziały dwie ekipy. Jak Wy robiliście? Domyslam się że te mieszanki gotowe mają co najmniej dwie cechy: sa droższe dla inwestora i mniej kłopotliwe dla wykonawcy. A może mają inne zalety?

daj namiary na nich - mam dużo worków i nie wiem co z nimi robić (palić nie wolno)

tylko worki mam po nida gips a nie kreisel, ale może nie ma to znaczenia :roll:

ja niestety jestem zasmucony :cry:

bo google wyrzucają ok.19.400 tematów związanych z tynkami cem wap

i o maszynowych i robionych ręcznie

ma to takiesamo przełożenie jak inne tynki maszynowe do ręcznych

wylewki maszynowe do ręcznych

wibratory.... nie, to chyba nie

Zapodaję przepis na tynk cem-wapienny.

1. Piasek mieszany plukany z kopanym (zółty z szarym) (bez dodatku częsci oraganicznych) w stosunku 75/25 75-to kopany

2. wapno hydratyzowane - zalane wodą conajmniej na 2 doby 9im dłuzej sie lasuje tym lepiej)

3. Cement 350-II- HSR z Ożarowa !!!!!!! (brońcie sie Opola)

Stosunek :wink:

1- łopata cementu

2,5 - lopaty wapna

4 -łopaty piachu

woda do uzyskania konsystencji gorącego budyniu :) (Broń Cie Boże próbować)

Sprawdzone na własnych ścianach - mocny, twardy a zarazem przyjany dla wiercenie czy kucia (bo i takie sprawy trzeba przewidzieć - tak więc nie warto robić tynku z przesadą twardego)

Sebo8877