deb 16.01.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pewnie niezbyt mądre pytanie, ale zawsze myślałem, że ze żwiru, cementu i wapna, no może jeszcze jakieś dodatki. Dzisiaj szukałem tynkarzy i w rozmowach okazało się, że tynki cem.wap. robią ale z worków (chyba Kreisel).Tak mi odpowiedziały dwie ekipy. Jak Wy robiliście? Domyslam się że te mieszanki gotowe mają co najmniej dwie cechy: sa droższe dla inwestora i mniej kłopotliwe dla wykonawcy. A może mają inne zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pewnie niezbyt mądre pytanie, ale zawsze myślałem, że ze żwiru, cementu i wapna, no może jeszcze jakieś dodatki. Dzisiaj szukałem tynkarzy i w rozmowach okazało się, że tynki cem.wap. robią ale z worków (chyba Kreisel).Tak mi odpowiedziały dwie ekipy. Jak Wy robiliście? Domyslam się że te mieszanki gotowe mają co najmniej dwie cechy: sa droższe dla inwestora i mniej kłopotliwe dla wykonawcy. A może mają inne zalety? daj namiary na nich - mam dużo worków i nie wiem co z nimi robić (palić nie wolno) tylko worki mam po nida gips a nie kreisel, ale może nie ma to znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 ... zawsze myślałem, że ze żwiru, cementu i wapna, no może jeszcze jakieś dodatki... zamiast zwiru - polecam piasek a do wapna mozna wrzucic jakas padlina ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 16.01.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 ... zawsze myślałem, że ze żwiru, cementu i wapna, no może jeszcze jakieś dodatki... zamiast zwiru - polecam piasek a do wapna mozna wrzucic jakas padlina ... A teściowa sie nadaje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 jak z podgatunku "złośliwa" - nadaje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deb 16.01.2007 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Cieszę się że Wam humor dopisuje, ale może coś bardziej w temacie. Co do tesciowej to nie jestem pewien czy to dobry pomysł, bo patrzyła by potem na człowieka z kazdej sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.01.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Brzoza juz napisał zastap żwir piaskiem i to drobnym, dosyp troche cementu wody wapna i do dzieła, żadnych dodatkow nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.01.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 ja niestety jestem zasmucony bo google wyrzucają ok.19.400 tematów związanych z tynkami cem wap i o maszynowych i robionych ręcznie ma to takiesamo przełożenie jak inne tynki maszynowe do ręcznych wylewki maszynowe do ręcznych wibratory.... nie, to chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.01.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Domyslam się że te mieszanki gotowe mają co najmniej dwie cechy: sa droższe dla inwestora i mniej kłopotliwe dla wykonawcy. tak dobrze sie domyślasz... poza tym trudniej "sp..przyć" przygotowywaną do pracy miksturę - tak że to akurat dla inwestora lepiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 17.01.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Zapodaję przepis na tynk cem-wapienny. 1. Piasek mieszany plukany z kopanym (zółty z szarym) (bez dodatku częsci oraganicznych) w stosunku 75/25 75-to kopany 2. wapno hydratyzowane - zalane wodą conajmniej na 2 doby 9im dłuzej sie lasuje tym lepiej) 3. Cement 350-II- HSR z Ożarowa !!!!!!! (brońcie sie Opola) Stosunek 1- łopata cementu 2,5 - lopaty wapna 4 -łopaty piachu woda do uzyskania konsystencji gorącego budyniu (Broń Cie Boże próbować) Sprawdzone na własnych ścianach - mocny, twardy a zarazem przyjany dla wiercenie czy kucia (bo i takie sprawy trzeba przewidzieć - tak więc nie warto robić tynku z przesadą twardego) Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.01.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Znany jest jeszcze stosunek" 1- cement 3 - wapno 6 - piasek Za mocny tynk to też niedobrze. A im więcej wapna tym "suszej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deb 17.01.2007 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Jeszcze jedno pytanie. Czy z mieszanki przygotowywanej na budowie też można robić tynki maszynowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 17.01.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 piasek,cement,wapno,woda dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.01.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Jeszcze jedno pytanie. Czy z mieszanki przygotowywanej na budowie też można robić tynki maszynowo? Łi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofia priess 18.01.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Recepta tesciowej Tynk cementowo-wapienny: 1 objetosc wapna gaszonego 1 objetosc cementu portlandskiego 6 objetosci piachu (ziarnistosc max 4mm, na zewnetrzna= ostatnia warstwe max 1-2mm) + woda Tynk wapienny : 1 objetosc wapna gaszonego 3 objetosci piasku + woda (wg dunskiej recepty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts