Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w wodzie

Recommended Posts

Właśnie okazało się, że wody gruntowe mam na 75cm (połowa maja) pod nimi sam piach. Strach pomyśleć jak będzie w marcu.

1 - Jak taki wysoki poziom wód wpływa na uciekanie ciepła z domu przez fundamenty? Czy jest to czynnik istotny, czy do pominięcia?

2 - Jak wylać fundamenty - przecież będą poniżej lustra wody - obłożyć je jakąś folią, czy wypompowywać wodę? Chodzi mi o to czy dam radę ją usuwać, czy też jest to praca syzyfowa.

3 - jaką macie opinie o wynoszeniu posadowienia ław w górę, ponad poziom wody, a następnie obsypania tego co nad gruntem ziemią

Jaki grzewczy?! Normalny rób fundament! Ja mam wody tak samo jak ty dość wysoko. Robi się obok coś na kształtstudni gdzie można odprowadzić wodę. Potem kopie się ziemie pod fundament i odrazu zalewa. Proponuje wyłożyć wykop folią i cześć.

Albo rozwiaz to jak moj kolega z roboty. Mieszka na polderze, nad rzeka. Lustro wody gruntowej praktycznie na poziomie gruntu, zwlaszcza po deszczu. Literalnie wstawil dom do aluminiowej skrzyni: zrobil wykop, w tym wykopie zespawano mu skrzynie z aluminiowej blachy i tam dopiero postawiono fundamenty. Drogo, ale w piwnicy ma sucho.

Bez paniki i przesadyzmu.

Mam p.w.gr. na podobnym poziomie,warstwę ziemi urodz.,a głębiej już tylko piasek /pradolina Odry/.Miałem trochę kłopotu przy wylaniu ław,ale obyło się nawet bez pompy,wystarczyło wylewanie wiadrem.Konieczne były szalunki do ław,wykopy w piasku osypują się.Nie sądzę aby p.w.gr.miał wpływ na uciekanie ciepła,można dać folię pod chudy beton na gr.

Na jakiej gł.chcesz posadowić ławy?

• 2 weeks później...
Rozważ roboty ziemne we wrześniu- październiku. Wtedy jest najniższy poziom wód gruntowych. A jeśli masz gdzie odprowadzić to rób razem z ławą drenaż. Ja zrobiłem i od tego czasu na działce mam suchutko nawet po dużych deszczach.A w zeszłym roku w maju (przed robotą) po deszczach woda była na 10- 20 cm.

Nie jestem fachowcem, ale miałam kupić podobną działkę. Geolog zalecił w trakcie robienia fundamentów pompę w pogotowiu oraz obowiązkowo drenaż no i jeszce kilka uwag technicznych odnośnie fundamentów. Lepiej poradź się geotecnika. Zapłacisz 500-700 zł ale co to jest w porównaniu z kosztem całego domu

Tak jak napisał HenoK obniżenie zwierciadła wody gruntowej może spowodować nierównomierne osiadanie gruntu. Wyobraź że a poduszkach wodnych położyłeś ciężar, w przypadku gdy je podziurawimy to ciężar zacznie się obniżać. Podobne mogą dziać się z budynkiem, o ile ławy możesz posadowić na twardym gruncie to w przypadku tego co jest pomiędzy, spowoduje opadanie podług, ścianek działowych itd.... i dlatego dobrze by było by projekt fundamentów przygotował Ci fachowiec i nie mam na myśli geologa. Pozdrawiam Jacek

Geotechnik badania wykonał, dał zalecenia, konstruktor i architekt zaprojektują odp. fundamenty :smile: - spoko, trafiło na kogoś, kto buszuje po forum dość regularnie :grin: i myśli zdroworozsądkowo.

Celem zracjonalizowania dyskusji proszę was o przeczytanie wątku początkowego i odpowiedź na 3 postawione tam pytania, a przynajmniej któreś z nich. Pozdrawiam Bartek :smile:

Odnośnie punktu drugiego.

Mając pewnie jeszcze wyższy poziom wody gruntowej musiałem przesunąć początek budowy z maja na wrzesień, wtedy miałem najniższy poziom w roku. Wcześniejsze próby wypompowywania wody zawiodły - zbyt duże przesiąkanie. Można było jeszcze spróbować z igłofiltrami, niestety dla mnie były zdecydowanie za drogie.

Hmm no wydawałoby się ze się usunie wode i bedzie po sprawie!Wydaje się ze ławy fundamentowe musisz mieć solidne!Nie ma oszczędzać na nich z tej prostej przyczyny ze gdyby na przykład poziom wód zaczął opadać z jakiś przyczyn zewnętrznych bedzie następowało zjawisko konsolidacji gruntu a przebieg jego moze trwać latami a to z kolei bedzie skutkowało osiadaniem podłoza wraz z fundamentami!Cząsteczki wody nie tak łatwo jest wyprzeć(ogromne siły)i musi to długo trwać; i w końcu pustki po wodzie coś musi wypełnić więc osiadać musi-nie ma cudu!!!To jest podobne do dętki z nieskończenie małą dziurą ale dziurą!Będzie wychodzić powietrze az wyjdzie!!!Powodzenia!:smile:

Ad.3. Ja mam wysoki poziom wód gruntowych na działce i chcę posadowić łąwy jak najwyżej się da (na gruncie rodzimym) i wszystko opsypać ziemią (łącznie z podniesieniem terenu wokół domu - droga jest nieco wyżej) dla uzyskania posadowienia poniżej strefy przemarzania.

Takie rozwiązanie zresztą opisywał przedostatni chyba Murator.

DarekRz

• 2 weeks później...
Co wy wiecie o wodzie.U mnie była glina,piach,ciek wodny i skarpa.Jezu myślałem,że wykorkuję.Rada moja taka-zbrojone ławy(porządnie),drenaż opaskowy wg.projektu(zrobiłem sam,nie chwaląc się),odpowiednia folia(w moim przypadku z fizyliną),izolacja ściany fundamentowej(pionowa i pozioma),spadki i odpowiednie rury(nie oszczędzaj na studzienkach),no i uwaga!!! na podciekanie wody od spodu budynku(bo będzie trzeba robić wannę,a to spory koszt).Ale wszystko jest do przejścia.Powodzonka.