Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

re turcin

Mam podobny układ, w moim systemie solary pracuję w krótkim obiegu grawitacyjnie (są zainstalowanie niżej niż zasobnik) i ogrzewają wężownicą wodę w zasobniku 120l zainstalowanym na szczycie budynku. Woda tego zasobnika jest połączona w układzie otwartym z dolną wężownicą zasobnika CWU (300l) na dole budynku (w układzie otwartym bo do niego jest podłączony pw kominka), ten układ jest sterowany programatorem od solarów - steruje pompą solarów i pompą komika. Całość bardzo dobrze sprawuje się od trzech lat używania.

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

re kbab

Popraw mnie jeśli sie mylę. Nadal sie w tym gubię. :-?

Woda z górnego zasobnika ( nie z wężownicy) podgrzana przez solary płynie przez wężownicę zasobnika dolnego (razem z woda z płaszcza podgrzewając w nim wodę) i wraca do płaszcza kominka czy wraca do górnego zasobnika?

Jak rozumiem pompa wymusza jedynie obieg wody z kominka, bo wężownica jest niżej niż płaszcz?

A może mógłbyś to w jakiś sposób rozrysować ? Co wyżej a co niżej i gdzie są pompy? Naprawdę sie w tym gubię i boje sie że jak to będę tłumaczył swojemu wykonawcy to cos poknocę.

re jewrioszka

W górnym zbiorniku w wężownicy jest glikol, układ z naczyniem przeponowym i ciśnieniem roboczym ok 1,5.

W dolnym zbiorniku dolna wężownica jest połączona poprzez trójnik z pw kominka i górnym zbiornikiem nad którym (w samym szczycie) jest naczynie otwarte. Dodam, że pompa solarów uruchamia się w takim układzie rzadziej i pracuje dłużej, czujnik, który ją uruchamia jest zainstalowany w górnym zbiorniku 120l. Słońce podgrzewa łącznie 420l wody. Aby woda z solarów i z kominka płynęła tylko do wężownicy zainstalowałem dwa zawory zwrotne

Ja tak sobie myślę że można podłączyć przepływa z kolektora najpierw przez zasobnik cwu a później do wężownicy bufora chociaż w okresach przejściowych dobrze byłoby odwrócić przepływa i puścić glikol najpierw przez bufor a dopiero później na zasobnik. A już hitem byłoby jakieś dobre automatyczne przekierowywanie cały czas główkuję nad takim rozwiązaniem.
W górnym zbiorniku w wężownicy jest glikol, układ z naczyniem przeponowym i ciśnieniem roboczym ok 1,5.

Jak rozumiem to jest to osobny układ.

W dolnym zbiorniku dolna wężownica jest połączona poprzez trójnik z pw kominka i górnym zbiornikiem nad którym (w samym szczycie) jest naczynie otwarte.

Chce sie jedynie upewnić czy niema przekłamania.

Z górnym zbiornikiem?

Nie z drugą wężownicą (w takich małych chyba zresztą drugiej niema) czyli w tym przypadku podgrzana woda z mniejszego (górnego) razem z wodą z "PW" podgrzewa wodę w dolnym?

Co sie z nią dalej dzieje?

Wraca do "PW" czy górnego zbiornika? A może tu też jest trójnik?

Sorki że tak drążę ale jestem w tym temacie ciemny jak tabaka w rogu :oops:

re jewrioszka

Zgadza się w górnym jest jedna wężownica. Taki układ wymyśliłem bo w promocji musiałem w pakiecie z Hewalexu wziąć zbiornik, dlatego zamówiłem mały bo duży z dwoma wężownicami zakupiłem wcześniej. Taki układ potrzebuje mniej glikolu (panele mają krótki obieg). Górna wężownica dolnego zasobnika CWU jest połączona z piecem i podłogówką, dlatego ciepło z solarów mogę zużyć również do podgrzania podłogi. Na powrocie jest również trójnik, ale już bez w/w zaworów.

• 2 weeks później...
Jestem jeszcze przed papierkami (tylko uzbrojona działka), więc nadal więcej we mnie romantyzmu, nie rozwianego twardą rzeczywistością. Dlatego planuję pompę ciepła ( 2 obiegi ogrzewanie + cwu) lub jeden obieg + kolektory dla cwu. Muszę przeliczyć.
Jestem jeszcze przed papierkami (tylko uzbrojona działka), więc nadal więcej we mnie romantyzmu, nie rozwianego twardą rzeczywistością. Dlatego planuję pompę ciepła ( 2 obiegi ogrzewanie + cwu) lub jeden obieg + kolektory dla cwu. Muszę przeliczyć.
  • 1 month później...

Odkurzę trochę wątek.

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Viessmanna na temat promocji przy zakupie dachu Brassa i sprawa wygląda następująco.

Zestaw 2x panel płaski Vitosol 100 (w tym 1 za 1zł) + zasobnik 300 litrów + akcesoria do montażu itp. cena katalogowa 9.640 netto

Zobaczę jaką cenę zaproponuje przedstawiciel w Poznaniu.

Odkurzę trochę wątek.

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Viessmanna na temat promocji przy zakupie dachu Brassa i sprawa wygląda następująco.

Zestaw 2x panel płaski Vitosol 100 (w tym 1 za 1zł) + zasobnik 300 litrów + akcesoria do montażu itp. cena katalogowa 9.640 netto

Zobaczę jaką cenę zaproponuje przedstawiciel w Poznaniu.

Zobacz to: http://v5.hewalex.pl/doc/0/promo1

Podobny zestaw, ale o 1/3 taniej. Właśnie się szykuję do zakupu, tylko bez zasobnika, bo już mam.

Systemy solarne najbardziej opłacają się w dużych inwestycjach, takich jak hotele, pensjonaty, ośrodki sportu i rekreacji, gdzie zapotrzebowanie na CO i CW jest duże i odbiór energii jest nieprzerywalny.

W domach jednorodzinnycn - nie opłaca się, no chyba, że mamy basen, saunę albo gości przez całe lato (zapotrzebowanie na CW będzie wtedy ogromne).

Zimą i tak trzeba będzie uruchamiać coś alternatywnego.

Systemy solarne najbardziej opłacają się w dużych inwestycjach, takich jak hotele, pensjonaty, ośrodki sportu i rekreacji, gdzie zapotrzebowanie na CO i CW jest duże i odbiór energii jest nieprzerywalny.

Bzdura.

Zimą i tak trzeba będzie uruchamiać coś alternatywnego.

A to można mieć solary jako jedyne źródło CO? Z tego co wiem, polskie przepisy na to nie pozwalają.

• 2 months później...

co powiecie na takiego "obywatela" ( bo nazwy kraju zakazali mi tu uzywac, niektrych razi jak mowie ze 2+2=4 a nie 5)

mam sąsiada ktory widząc kolektor na moim dachu (na swoim nie ma)

posadził 20cm od mojego ogrodzenia 2 lipy ( tak lipy!) obok siebie

lipy jak na prawdziwego chwasta przystało od wiosny do teraz urosły ok 1m

kolektor mam ok 40m od granicy na wysokosci ok 4-5m nad ziemią

takze za 5lat wydajność będe miał jaką?

dobre?

nikt nie zakazywał, to była prośba

pewnie Ci ten "obywatel" na złość zrobił, ot cham i drobnomieszczanin

nie powinien był ich sadzić

ale może na pocieszenie dodam, że lipy tak szybko nie rosną, tak lipy!

40m i 4-5 w górę to Ci cienia nie narobią

Tiaaa "dobry sąsiad" to skarb.

Tez mamy takiego..

Najgorsze jest to że nic mu nie możesz zrobić :wink:

Od której strony masz te lipy?

Bo jak od południa to pikuś. W lato słońce i tak jest zbyt wysoko nad horyzontem by to mialo jakis wpływ, w zimie lipy nie maja liści.

Jeśli natomiast od zachodu lub wschodu to z powodu pierwszego pikusia ( który staje sie teraz plusem) ratuje cię bufor.

A ja bym, mimo wszystko, zwróciła się do gminnego architekta o wydanie opinii, czy takie sadzenie drzew od strony południowej, jest zgodne z prawem.

Poproś o powołanie komisji i czekaj co będzie dalej.

Nawet jeśli to nic nie da, zawsze warto próbować. Niech sobie sąsiad posadzi te lipy gdzie indziej.

Posadziłbym coś po swojej stronie. Mogą być też lipy.

I podlewał i zasilał (czym się da!).

Nie każdy musi mieć rękę do zielska....

Adam M.