12marek 30.12.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 leonada:Jakiej mocy jest ten ups i co i jakiej mocy zasila? Ja myślę o zasileniu awaryjnym ale tylko po to aby nie zagotować kominka. Czyli aby zdążył wygasnąć po zamknięciu przepustnicy wlotu powietrza.Czyli na zailenie automatyki i pomp obiegowych c.o. Czy czegoś jeszcze?Pozdrawiam P.S. Kasę na kolektory na razie odkładam na boczek - do lata się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloszi 06.01.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Mam pytanie odnośnie solarów próżniowych:- czy można podłączyć solar próżniowy (HotPipe) zwykłą rurą PEX która wytrzymuje do 95 °C (w układzie chłodziwem jest woda)- co sądzicie o układzie przedstawionym poniżej ?- czy cena 1800zl brutto za solara próżniowego (18 rur, 150cm, fi47mm) jest OK? Ponieważ posiadam zasobnik cieplny (100 L) podłączony do pieca CO (z naturalnym obiegiem), tylko niestety posiada on tylko 1 płaszcz wiec wymyśliłem następujący sposób podpięcia się do niego solara próżniowego (18 rur, 150cm, fi47mm) . http://www.kloszi.elektroda.eu/Sollar.pngLegenda:1 - zawór zwrotny2 - zawór ręczny otwierany podczas okresu zimowego żeby chłodziwo w postaci wody spłynęło z solara.3 - zbiornik wzbiorczy4 - pompa5,6 - zawór ręczny (otwierany podczas gdy kocioł CO pracuje) Zawór zwrotny 1 i zawór 2 wprowadziłem ponieważ wydaje mi się że wtedy pompka 4 nie będzie się tak często załączać.Sterownik (Atmega8 ) oprogramuje tak żeby pompka była cały czas załączona jeśli temperatura na solarze zbliża się do 100 °C. Zamiast zaworu 2 myślę zastosować elektrozawór tak żeby sie otwierał kiedy temperatura zewnętrzna zbliża się do 0 °C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.01.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Mam pytanie odnośnie solarów próżniowych: - czy można podłączyć solar próżniowy (HotPipe) zwykłą rurą PEX która wytrzymuje do 95 °C (w układzie chłodziwem jest woda) "Heat Pipe". Broń Boże, albo miedź (twardy lut oraz skręcane bez uszczelek gumowych) albo stal (spawana). - co sądzicie o układzie przedstawionym poniżej ? - czy cena 1800zl brutto za solara próżniowego (18 rur, 150cm, fi47mm) jest OK? Ponieważ posiadam zasobnik cieplny (100 L) podłączony do pieca CO (z naturalnym obiegiem), tylko niestety posiada on tylko 1 płaszcz wiec wymyśliłem następujący sposób podpięcia się do niego solara próżniowego (18 rur, 150cm, fi47mm). Cena jest bardzo przystępna, jednak muszą być tego konsekwencje. Jeśli kocioł który masz nie jest na paliwo stałe to zamknij układ naczyniem wzbiorczo-przeponowym. Będzie można zastosować wtedy, przystosowany fabrycznie do pracy z wodą AquaPakiet pozwalający wykorzystać zbiornik do c.w.u. z jedną wężownicą. Kolektory muszą pracować w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.01.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Po pierwsze coś tanio 1800 zł za solara rurowego ... Po drugie ta rurka do 95stC to ma duże szanse spłynąć Po trzecie zbiornik 100l przy dobrym kolektorze to zagrzejesz b.szybko, pomyślałeś co dalej z temp. w solarze ? A po czwarte ... chyba widziałem to na elektrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloszi 06.01.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 OK wielkie dzięki za informacje na temat PEX.Mam jeszcze jedna wątpliwość co do rurek próżniowych: Firmy Polskie sprzedają tylko 3 rodzaje rurek próżniowych:- fi 70mm dlugosc 1.9m- fi 47mm dlugosc 1.5m- fi 58mm dlugosc 1.8m i wydaje mi sie ze te wszystkie rureczki pochodzą z Chin. Kontaktowałem sie z jedną z chińskich firm i ceny mają rzeczywiście niskie (ok polowe tańsze niż u nas płaskie) ale niestety trzeba zamówić cały kontener za ok 30 000$ i ryzyko bardzo duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekUnihome 06.01.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 A czy ktoś wyorzystuje kolektory do ogrzewania? Zamierzam założyć ogrzewanie podłogowe w całym domu i do częściowego podgrzania chciałabym wykorzystać solary. Oczywiście, ale nie jako główne źródło ciepła. W zintegrowanym systemie ogrzewać można wykorzystując każde źródło ciepła: słońce, drewno, gaz, prąd, jednak słońca w sezonie grzewczym jest zbyt mało aby w naszych warunkach. Dodam, że np w dniu wczorajszym u mnie zasobnik (300l) podgrzał się od solarów o ok 11 st.C, i mogę zdecydować o tym gdzie to ciepło skierować - ogrzać CWU czy podgrzać podłogi. Witam wszystkich. To mój pierwszy post po kilku latach, z nowym nickiem. Kilku starych bywalców może kojarzyc mnie przez Unihome, jest nawet o tym stronka. Tak można wykorzystywać kolektory słoneczne do ogrzewania, ale trzeba mieć system który będzie tym inteigentnie zarządzał. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że mając kolektory, zazwyczaj nie jest to jedyne tylko któreś tam źródło ciepła w domku. Problem polega na tym, by ciepło ze słońca któego jest dużo latem a mniej zimą, tak efektywnie "mieszać" z ciepłem z głównego źródła ciepła by to miało sens... Wiem ględzę naukowo ale tym sie zajmję i tak mi zostało A teraz prosto. Mam zainstalowany kominek z PW, pompę ciepła i kilka różnych kolektorów - bo testują to i porównuje od kilku lat. Jeżeli robię ciepłą wodę z paneli słonecznych, to priorytetowo używam jej do CWU bo to się najbardziej oplaca (CWU ma najczęsciej priorytet nad CO). Jeżeli mam nadmiar ciepełka to pchm je w podłogi. Proste ? tak ale musi być system (u mnie BMS czyli inteligenty budynek) który to będzie mieszał i przełączał. ALe się da i to działa pozdrawiam JAcekUnihome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.01.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 OK wielkie dzięki za informacje na temat PEX. Mam jeszcze jedna wątpliwość co do rurek próżniowych: Firmy Polskie sprzedają tylko 3 rodzaje rurek próżniowych: - fi 70mm dlugosc 1.9m - fi 47mm dlugosc 1.5m - fi 58mm dlugosc 1.8m i wydaje mi sie ze te wszystkie rureczki pochodzą z Chin. Kontaktowałem sie z jedną z chińskich firm i ceny mają rzeczywiście niskie (ok polowe tańsze niż u nas płaskie) ale niestety trzeba zamówić cały kontener za ok 30 000$ i ryzyko bardzo duże... Jeśli chodzi o rury do kolektorów próżniowo-rurowych to są wykonywane w dwóch miejscach. Pierwsze to chiny, fabryka Linuo - PARADIGMA - Ritter-solar. Rury z tej fabryki są produkowane dla innych producentów kolektorów, są starsze technologicznie, osiągają mniejsze uzyski niż rury produkowane w drugiej fabryce w Niemczech. Niemieckie rury trafiają tylko do produktów sygnowanych logiem PARADIGMA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloszi 07.01.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Do RAPczynSorki za jeszcze jedno pytanie: Dlaczego preferujesz system zamknięty dla solarów?Ja miałem szkolenie przez przedstawicieli "Gomon" i oni uważali system otwarty za równie dobry, jako czynnik chłodzący wodę. Podczas szkolenia do solara sie podpinali specjalną rurką karbowaną nierdzewną której niestety nie mogę znaleźć na rynku Polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.01.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Do RAPczyn Sorki za jeszcze jedno pytanie: Dlaczego preferujesz system zamknięty dla solarów? Ja miałem szkolenie przez przedstawicieli "Gomon" i oni uważali system otwarty za równie dobry, jako czynnik chłodzący wodę. Podczas szkolenia do solara sie podpinali specjalną rurką karbowaną nierdzewną której niestety nie mogę znaleźć na rynku Polskim. Wydaje mi się, że układ otwarty mógłby być równie dobry, ale naczynie wzbiorcze musi być wtedy powyżej kolektorów, a nie tak jak na Twoim schemacie poniżej : http://www.kloszi.elektroda.eu/Sollar.png Zbędny staje się też odpowietrznik przy kolektorach - trzeba tylko zadbać o odpowiednie spadki rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloszi 07.01.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 No tak jak w układzie chodzi glikol a nie woda. Zbiornik jest specjalnie poniżej żeby można było spuszczać wodę kiedy temperatura zbliża sie do 0 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.01.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Wydaje mi się,że zestaw o, którym mówimy jest przewidziany dla np. ogródków działkowych itp. Woda, która ogrzewa się w rurach próżniowych, grawitacyjnie ciepła gromadzi w zbiorniku nad rurami jest wodą ciepłą do użytku, a nie wodą ciepłowniczą. http://www.gomoneurope.com/images/prod15.jpg Tak to wygląda na rys. poglądowym (rury próżniowe nienarysowane, są wstawione w zbiornik). Na zimę spuszcza się wodę ze zbiornika (wylewką) i zostawią tą która jest w rurach. Rury z wodą (lodem) wytrzymują do -28st.C http://www.gomoneurope.com/images/prod18.jpghttp://www.gomoneurope.com/images/prod17.jpg Gdy mamy kolektory próżniowo-rurowe z wodą ciepłowniczą jako medium, musi być układ zamknięty, bez dyfuzji tlenowej oraz automatyka sterująco-zabezpieczające, aby układ mógł pracować w zimie. Widzę, że Gomon ma również pakiet Drain Back System, gdzie jest układ otwarty, jednak jak to się będzie zachowywało w zimie i czy dają gwarancje na niezamarzanie, tego nie wiem. Rury faliste solar z izolacją z EPDM (zabezpieczona przed ptactwem), przewodem dla czujnika plus dodatki w rozmiarze DN 10; 12; 16 oraz długościach 15 i 25m są dostępne. Skręcane na zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloszi 07.01.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Wydaje mi się,że zestaw o, którym mówimy jest przewidziany dla np. ogródków działkowych itp Mam taki w ogródku http://www.kloszi.elektroda.eu/moj.JPG http://www.kloszi.elektroda.eu/moj_solar.JPG Co ciekawe to to ze zastosowali 100 litrowy zbiornik do 18 rurek (trochę mały zasobnik) Po 3 dniach (dość słonecznych) we wrześniu zagotowała się w nim woda (oczywiście nie odbierałem cieplej wody) Na zimę spuszcza się wodę ze zbiornika (wylewką) i zostawią tą która jest w rurach. Rury z wodą (lodem) wytrzymują do -28st.C Sądzę że jakby zostawić wodę w rurkach przy -28st.C to by je rozdarło. Zbiornik i jego powłoka termiczna najprawdopodobniej tyle wytrzymują Drain Back System, gdzie jest układ otwarty, jednak jak to się będzie zachowywało w zimie i czy dają gwarancje na niezamarzanie Sądzę że nie ma prawa zamarznąć bo cała woda spływa do zbiornika wzbiorczego (tylko należy pamiętać o odpowiednich spadkach) w rozmiarze DN 10; 12; 16 oraz długościach 15 i 25m są dostępneGdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.01.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 No tak jak w układzie chodzi glikol a nie woda. Zbiornik jest specjalnie poniżej żeby można było spuszczać wodę kiedy temperatura zbliża sie do 0 stopni. O takim rozwiązaniu nie pomyślałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekUnihome 10.01.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Większość widzę zachwyca się kominkiem z PW ale instalację kolektorów uważa za nieopłacalną. No to powiedzcie mi co w takim przypadku jak mam zamiar ogrzewać gazem i mam dylemat czy inwestować 10 tys. zł w kolektory czy podobną kwotę w kominek z PW ? Kolektory się nie zwrócą (lub zwrócą na emeryturze) a kominek z PW to niby za 3 lata? Kolektory nie przydają się w porach deszczowych i zimą a kominek z PW w lecie się przydaje? Żeby kominek ogrzewał to jeszcze trzeba mu dać „papu”, zapotrzebowanie na energię elektryczną oba systemy mają podobne. Kolektorami też mogę ogrzewać C.O. stosując zbiornik buforowy. Powiedzcie jak to jest bo może czegoś nie rozumiem, lub nie wiem czegoś co jest tajemnicą handlową sprzedających te „systemy grzewcze” – o ile tak to można nazwać. Może ja nie mam pojęcia o kosztach kominka z PW, może da się go zrobić za 4 tys. ? Nie wiem, oświećcie mnie. Pozdrawiam Witam Dziś krótko odpowiadając Ziarutkowi. MIałem taki sam dylemat 5 lat temu kiedy wykańczałem dom. Namówiony przez firmę instalatorską dałem się skusić na najnowocześniejszy (wtedy) kondensacyjny piec gazowy. Po dwóch sezanach grzewczych przesałem go używać na rzecz kominka z PW oraz pompy ciepła (kiedy nie chce mi sie palić w kominku). Koszty spadły dramatycznie. Opublikowałem to na swojej prywatnej stronie poświeconej tej porblematyce: http://www.unihome.pl/index.php?page=ekonomika-unihome . Dziś nie miałbym najmnijszych wątpliwości, zakup pieca gazowego to strata pieniedzy. pozdrawiam JAcekUnihome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 10.01.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Jak sobie przez rok dumaliśmy o projekie domu, to zaczęło się od Kolektorów+ kominek z PW i innych wynalazków bardzo obiecująco brzmiących. Niestety zycie weryfikuje takie podejście i doszlismy do wniosku, że w tej chwili najekonomiczniej jest stosować rozwiązania średnionakładowe inwestycyjnie, i średnie w kosztach uzytkowania. Kominek tak, ale bez PW i DGP. Bez Solarów i PC jeśli nie ma dotacji w gminie... Bez Reku i Went Mechanicznej... Oczywiście to są subiektywne wybory i każdy ma prawo mysleć inaczej, ja wolałbym zaoszczędzone w ten sposób 100tys. wydać na np. lepszą działkę, większy dom, czy drugi samochód:-) Rany, dwie plazmy i brakło na rekuperatorek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 10.01.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 zakup pieca gazowego to strata pieniedzy. To co to już nawet gazu nie warto zakładać? - na P.C. jakąkolwiek mnie nie stać - kolektory nie warto, bo za długo się zwracają - kominek z płaszczem śmierdzi - kominek z DGP też do bani - gaz za drogi - olej opałowy j.w. - ekogroszek - nie mam miejsca w kotłowni - ? No i co tu zrobić? Wyliczanka? Redukcja? A może ZAMIAST ciepły sweterek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 10.01.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 zakup pieca gazowego to strata pieniedzy. To co to już nawet gazu nie warto zakładać? - na P.C. jakąkolwiek mnie nie stać - kolektory nie warto, bo za długo się zwracają - kominek z płaszczem śmierdzi - kominek z DGP też do bani - gaz za drogi - olej opałowy j.w. - ekogroszek - nie mam miejsca w kotłowni - ? No i co tu zrobić? Wyliczanka? Redukcja? A może ZAMIAST ciepły sweterek? Może domek w okolicach Barcelony znacznie krótszy sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 10.01.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Znam rejony, gdzie nie ma tych problemów. Żyjemy tu i teraz - może niestety. Pytanie:Szukam użytkowników kolektorów słonecznych.Proszę o ewentualny kontakt w sprawie tematu główny tego wątka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekUnihome 12.01.2008 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Witam, Ale wszyscy napadli na mnie z tym gazem Po prostu używałem, potem wyliczyłem że się nie opłaca (link do wyników podałem już w poprzednim poście). Jeżeli miałbym dziś wybierać to zdecydowanie PC, wychodzi najtaniej w eksploatacji (włąśnie mnie grzeje i z każdej kilowatogodziny prądu mam prawie 3,5 kWh ciepłeka i się radośnie uśmiecham. Jeżeli kogoś na to nie stać, (sznuję to!) to proponuję rozważyć piec na pellet, a jeżeli i to zbyt drogie to kominek z PW. Wszystko opcjonalnie wspomagane solarami. pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloszi 13.01.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Zobaczcie na tej stroniehttp://www.solartwin.com/plumbing_diagrams.php"Method statement.pdf"Podobają mi sie te moduły PV do pompki ale pompka wygląda nie za solidnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts