12marek 13.01.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 i same jakies takie PŁASKIE te kolektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 13.01.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Cene też maja niezłą Prices for Solarwin solar hot water installations from £3499 inclusive (£3332.38 ex VAT at 5%) Usual installation price including a 10% ecosurvey solar discount. 2.8 sqm (nom. aperture) standard one storey high direct Solartwin System Installation to existing hot water cylinder + 5 year warranty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekUnihome 20.01.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Znam rejony, gdzie nie ma tych problemów. Żyjemy tu i teraz - może niestety. Pytanie: Szukam użytkowników kolektorów słonecznych. Proszę o ewentualny kontakt w sprawie tematu główny tego wątka. Pozdrawiam 12marku Jestem użytkownikiem trzech typów solarów i rok temu coś mnie podkusiło aby je podłączyć do systemu Inteligentnego budynku (btw: popełniłem artykuł do Muratora - ukazał się teraz w lutowym wydaniu "Inteligentny dom po polsku") i sprawdzić ile ciepełka dały przez rok. Tak więc po roku testów okazało się że najwięcej ciepła (o 40%) mam z solara nadążno-refleksowo-próżniowego. Szczególnie blado wypada płaski kolektor wannowy... Aby to wszystko opisać w szczegółach nie wystarczy post.. Dlatego napisełem raport z tych badań jest dostępny (jeszcze za darmo ) po zarejstrowaniu się na forum na mojej stronie http://www.unihome.pl . pozdrawiam JAcek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dziekuje za odpowiedź. najwięcej ciepła (o 40%) mam z solara nadążno-refleksowo-próżniowego nadążny - rozumiem, ale co to jest refleksowo-próżniowy raport z tych badań - znowu zaczyna sie ta cała teoria Proszę sie nie obrazić ale chciałbym się na czymś nie znać. Interesują mnie 2-3 kolektory, które będą wspomagały układ C.W.U dla 5 osób Sunergy, Hewalex lub inne niekoniecznie chińskie - nie chcę, nie mogę, nie mam czasu na zagłębianie się we współczynniki,, wykresy, zależności. (mam uraz po studiach) Podobno próżniowe są za drogie w stosunku do zysku z energii słonecznej. Płaskie są mało wydajne. Mam całą połać dachu mojej dwuspadowej "stodoły" od południa i chciałbym to jakoś wykorzystać. Szukam kogoś kto ma kolektory i opisze: - mam takie a takie - jest tak a tak - kosztowały tyle - itp Nie stać mnie na P.C. Mam kominek z P.W. Nie chcę płacić za gaz Jak znajdę wolną chwilę to na pewno zajrzę na to forum, ale jak się jest inwestorem, wykonawcą, kierownikiem budowy i ojcem trójki dzieci pracującym na 2 etatach to trochę o czas trudno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 " - znowu zaczyna sie ta cała teoria nie chcę, nie mogę, nie mam czasu na zagłębianie się we współczynniki,, wykresy, zależności. (mam uraz po studiach) " Nie mam dla Ciebie dobrych wieści!...NIKT tu nie da Ci poszukiwanych wiadomości....Nie ma takich, po prostu. Jak stawiasz na solary do ogrzewania - to poszukaj firmy, co się podejmie, zleć i zapłać.Po jakich kilku sezonach sam możesz wtedy coś napisać o opłacalności itp. Ja silarami ogrzewania bym nie wspomagał. NIE CIECZOWYMI!!!Zimą u nas dzień krótki i nie każdy słoneczny. Małe uzyski. Są lepsze sposoby.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 NIKT tu nie da Ci poszukiwanych wiadomości.... Nie ma takich, po prostu. NAPRAWDĘ NIE MA ? Jak stawiasz na solary do ogrzewania STAWIAM NA SOLARY DO WODY UŻYTKOWEJ Jeszcze jedna sprawa: Co się dzieje gdy woda użytkowa w zasobniku osiąga zadaną temperaturę? ( o ile taka jest) Czy woda w zasobniku jest podgrzewana do 100*C Czy ciecz w kolektorze może się zagotować? Jaką temperaturę powinna osiągać woda w zasobniku? Pewien instalator powiedział mi, że jakiś inwestor poskąpił i nie kupił żaluzji do kolektora i mu się system rozsypał. Czegoś tu chyba "nie kumam" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.01.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jeszcze jedna sprawa: Co się dzieje gdy woda użytkowa w zasobniku osiąga zadaną temperaturę? ( o ile taka jest) To zależy jaka jest automatyka i nastawa w niej. Przeważnie kolektor ładuje dalej do wyższych temperatur. Czy woda w zasobniku jest podgrzewana do 100*C Może być podgrzewana do maksymalnej, dopuszczalnej temp. zbiornika, przeważnie 90-95stC Czy ciecz w kolektorze może się zagotować? Osiąga tzw. stan stagnacji, pary. Wszystko zależy od budowy/rodzaju kolektora , ciśnienia - płaskie około 200stC, próżniowo-rurowe ponad 300stC a są i takie, które nigdy nie osiągną takich temperatur Jaką temperaturę powinna osiągać woda w zasobniku? Pewien instalator powiedział mi, że jakiś inwestor poskąpił i nie kupił żaluzji do kolektora i mu się system rozsypał. Czegoś tu chyba "nie kumam" Pozdrawiam Jak mu się "rozsypał" to może był źle zainstalowany, dobrany lub producent nie przewidział pewnych okoliczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Zapytam inaczej:Co się dzieje,gdy woda w zasobniku osiąga np. 80*C i nie chciał bym aby osiągnęła więcej a słonko dalej świeci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Opuszczasz firankę na solarek... Odwracasz go tyłem do słoneczka.... Upuszczasz do ścieku 1/3 bufora i dodajesz "chlorovitu" wodociągowego o temperaturze około 10stC.... Stawiasz i zapalasz gromnicę oraz rozpoczynasz modły o deszcz... (były ludy co wtedy siekły rózgami złapane żaby...) Czekasz, słuchasz syku pary, cierpisz...wierzysz, że będzie dobrze.... Wybierz sobie coś. Część z tego robi automatyka a część Ty... Zasugerowałem się tym: "Szukam kogoś kto ma kolektory i opisze: - mam takie a takie - jest tak a tak - kosztowały tyle - itp Nie stać mnie na P.C. Mam kominek z P.W. Nie chcę płacić za gaz " Kominek piec gazowy czy PC rozważane zwykle były przy ogrzewaniu domu a nie CWU (np. w lipcu) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 automatyka wyłącza pompę,a kolektor gotuje się na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.01.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 automatyka wyłącza pompę, a kolektor gotuje się na dachu i tak do zachodu słońca?? czy do bólu?? keidy ten ból?? (tzn. kiedy te powiedzmu 250 st złapie przy letnich upałach?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.01.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 przy dobrze dobranym naczyniu przeponowym nie ma najmniejszego problemu,najważniejsze jest by nie wyrzuciło Ci płynu z układu, a do stanu stagnacji, tj. właśnie takiej sytuacji gdy nie ma odbioru ciepła i kolektor się gotuje na dachu, kolektory są konstrukcyjnie przygotowane, należy jedynie pilnować by do kolektora danego producenta stosować glikol spełniający wymagania producenta, jedynym mankamentem wynikającym ze stanu stagnacji jest szybsze starzenie się płynu, ale tego też nie należy demonizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 22.01.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 przy dobrze dobranym naczyniu przeponowym nie ma najmniejszego problemu, najważniejsze jest by nie wyrzuciło Ci płynu z układu, Jakoś nie kojarzę aby w zestawie z kolektorem polecano zakup żaluzji. Zatem ten stan stagnacji tak naprawdę jest stanem wzburzenia Czyli to nie była wina skąpego inwestora tylko niedouczonego wykonawcy - teraz zaczyna mi to pasować. Dlatego właśnie wolę robić co mogę "tymi ręcami". Jak s.....dolę to przynajmniej na własne konto a nie za ciężkie pieniądze zapłacone komuś komu się zdawało, że wie jak to zrobić. Niech mi wybaczą fachowcy ale niestety sporo jest wśród nich takich, którzy uczą się u kogoś, biorąc za to pieniądze. Przykład mojej budowy nie jest odosobniony. Dziękuję za odpowiedzi. Szczególnie pomogła mi ta Adama. Była bardzo ..... Stwierdzam, że albo ja robię się nerwowy albo co niektórzy nie mają co robić... A taki ze mnie niespotykanie spokojny człowiek Adamie jeżeli mogę Cię prosić to jeżeli masz zamiar w tym stylu dzielić się wiedzą, którą niewątpliwie posiadasz to daruj sobie odpowiedzi na moje pytania. P.S. Pomyliłem się to opowiadał mi gościu od posadzek nie instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.01.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zapytam inaczej: Co się dzieje,gdy woda w zasobniku osiąga np. 80*C i nie chciał bym aby osiągnęła więcej a słonko dalej świeci? mozesz miec elektrozawory, które zamykają obieg do zasobnika a otwierają do basenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 23.01.2008 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 jedynym mankamentem wynikającym ze stanu stagnacji jest szybsze starzenie się płynu, ale tego też nie należy demonizować Niestety miałem okazje oglądać instalacje gdzie klient (a właściwie Miś, który opiekował się kotłownią) wiedział lepiej co ma robić i skończyło się tym, że część rur w kolektorze została zatkana przez coś w rodzaju smoły. W Systemach Aqua nie ma problemu gradacji mieszanki glikolowej bo w układzie jest woda kotłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekUnihome 23.01.2008 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam W ogóle nie rozumiem jak można doprowdzać do stanu stagnacji... po to kupujemy solary aby odbierać od nich energię! Jeżeli mamy jej za dużo to akumulujmy ją albo sprzedajmy A tak poważnie, w moich solarach - nadążnych/refleksyjnych firmy Elfran jako że są inteligentne, to w przypadku stagnacji odwracają się od słońca i czekają na ochłaodzenie medium. Ale to się zdarza niesłychanie rzadko bo mam dobry sposób na odbiór mocy większych niż moc solarów.. pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 23.01.2008 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ale to się zdarza niesłychanie rzadko bo mam dobry sposób na odbiór mocy większych niż moc solarów.. Uzywasz jako zasilanie procesu destylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witaj To, że o czymś nie słyszałeś, wcale nie oznacza, że tego nie ma! Nie dodają do oferowanego zestawu? Przykre... Dodatkowy wydatek lub inny model... Wyjaśnij mi, proszę, gdzie zrobiłem błąd logiczny! Widziałem solarek z żaluzją, widziałem taki, co odwraca się tyłem, widziałem już upuszczanie nadmiaru z bufora do ścieku.... JacekUnihome świetnie opisuje tę sprawę - nie dochodzi do "zagotowania się" jak system jest przemyślany! Masz zamiar postawić "to co pokazali na wystawie"? Zgoda. Jak bardzo potrzebujesz, to mogę Cię wpisać na listę "Tych, co im się nie odpowiada" (na razie pusta). TEN odwraca się tyłem, na ten przykład.... TAKI by się nie nadał? Rozwiązuje ten problem SAM. http://img242.imageshack.us/img242/9557/solar123jj6.jpg Adam M. Jeszcze coś! "Jakoś nie kojarzę aby w zestawie z kolektorem polecano zakup żaluzji. " Czytałeś coś o oknach dachowych? To też taki "solarek" Nie polecają żaluzji? Wyczytałem tu o kilku modelach... Wewnętrzne, zewnętrzne... tej czy innej firmy... z takiego czy innego materiału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 23.01.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Adamie co to za solar?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 "nadążny/refleksyjny firmy Elfran " Poczytaj wypowiedzi JackaUnihome. Tam masz zestawienia i osiągi TEGO solara.Rurki próżniowe a pod nimi lustra. Sam sobie szuka gdzie mu jest najcieplej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts