Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

Najprościej to zostawić wolny kanał wentylacyjny z poddasz (jeśli kolektor będzie nad poddaszem) do kotłowni. Można również położyć orurowanie wraz z przewodem dla czujnika z poddasza do kotłowni. Specjalne orurowanie SPEED lub SPEED DN do kolektorów, w izolacji, z zabezpieczeniem przeciw ptactwu oraz przewodem 3x0,75mm^2 można kupić w niektórych firmach. Przy zakupie zbiornika ważne jest aby miał pojemność powyżej 120 litrów i możliwie małe straty ciepła.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak przygotować przyszłościowo przejście przez sam dach bo nie wiem jaką dachówkę(chyba tylko wentylacyjna wchodzi w grę)), i w którym miejscu ją założyć. Dekarz wchodzi co prawda za jakieś półtora miesiąc ale zawczasu chcę wiedzieć co mu powiedzieć. I jeszcze jedno pytanie. Czy w planowanym miejscu zainstalowania solarów dach powinien mieć mocniejszą konstrukcję czy wystarczy standardowa ?

A jak przygotować przyszłościowo przejście przez sam dach bo nie wiem jaką dachówkę(chyba tylko wentylacyjna wchodzi w grę)), i w którym miejscu ją założyć. Dekarz wchodzi co prawda za jakieś półtora miesiąc ale zawczasu chcę wiedzieć co mu powiedzieć. I jeszcze jedno pytanie. Czy w planowanym miejscu zainstalowania solarów dach powinien mieć mocniejszą konstrukcję czy wystarczy standardowa ?

Tak, niech dekarze założą jedną dachówkę wentylacyjną na południowej połaci dachu a w przyszłości ekipa od kolektorów najwyżej przełoży sobie w odpowiedniejsze miejsce.

A tak przy okazji to orurowanie solar najlepiej zakładać przed ociepleniem dachu.

może ktos mi powie jaki jest minus postawienia solarów nie na dachu ale na stelażu w ogrodzie?

Straty na orurowaniu, jeżeli w systemie Aqua to górna krawędź kolektora musi być przynajmniej 0,5m ponad zbiornikiem jeśli układ glikolowy to w przypadku podłączenia kolektora poniżej 1,5m nad stacją solar należy przed każdym naczyniem wzb.przep. zamontować przed-naczynie, syfon o wys. 1,5m, zawór magnetyczny zapobiegający niekontrolowanemu przepływowi przez zasilanie.

Przy montażu na dachu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że cokolwiek może je zasłonić. A po drugie nie zagracasz sobie ogrodu...

mam działke ogromną i stąd wolałbym zrobić to w ogrodzie niż psuć ładny dach, w ogrodzie mam też plus, ze łatwiej to wyczyścić, zasłonic, schować na zime itp. no i zmienić kąt na efektywniejszy :-)

może ktos mi powie jaki jest minus postawienia solarów nie na dachu ale na stelażu w ogrodzie?

Straty na orurowaniu, jeżeli w systemie Aqua to górna krawędź kolektora musi być przynajmniej 0,5m ponad zbiornikiem jeśli układ glikolowy to w przypadku podłączenia kolektora poniżej 1,5m nad stacją solar należy przed każdym naczyniem wzb.przep. zamontować przed-naczynie, syfon o wys. 1,5m, zawór magnetyczny zapobiegający niekontrolowanemu przepływowi przez zasilanie.

1. Dlaczego w systemie Aqua górna krawędź wyżej 0,5m?

2. Czy w przypadku kolektora próżniowego nie ma problemów z zalegającym śniegiem?

MCB

planuje to samo, ponieważ dach ma wschód-zachód, a hydraulik poleca mi konstrukcje w ogrodzie, przed domem, ewentualnie na kominie. Mnie się koncepcja konstrukcji podoba, 2-3 metry wysoka

Jeśli na fotce z avataru widać południową elewacje to można zamocować kolektory nad garażem, na balkonie.

1. Dlaczego w systemie Aqua górna krawędź wyżej 0,5m?

2. Czy w przypadku kolektora próżniowego nie ma problemów z zalegającym śniegiem?

MCB

Ad.1. Względy bezpieczeństwa kolektora.

Ad.2. W przypadku kolektorów próżniowo-rurowych CPC i kącie pochylenia pow. 30st nie ma problemu.

Czy instalujesz pakiety Aqua?

Czy pakiet "Pakiet solar Allstar 40" sprzedawany ze zbiornikiem 190l może pracować ze zbiornikiem 500l? Planuję zbiornik-bufor z ogrzewaniem przepływowym c.w.u.

MCB

Czy instalujesz pakiety Aqua?

Czy pakiet "Pakiet solar Allstar 40" sprzedawany ze zbiornikiem 190l może pracować ze zbiornikiem 500l? Planuję zbiornik-bufor z ogrzewaniem przepływowym c.w.u.

MCB

Tak.

Allstar 40 może pracować z 500 litrowym zbiornikiem buforowym, choć zalecana powierzchnia przy takiej pojemności to od 5,8m^2 do 7,5m^2

planuje to samo, ponieważ dach ma wschód-zachód, a hydraulik poleca mi konstrukcje w ogrodzie, przed domem, ewentualnie na kominie. Mnie się koncepcja konstrukcji podoba, 2-3 metry wysoka

Jeśli na fotce z avataru widać południową elewacje to można zamocować kolektory nad garażem, na balkonie.

ja będę mial zasobnik 300 l, więc obawiam się, że na balkonie nie zmieszczę tych solarów, bo jednak trochę miejsca to one zajmują. Ale pomysł do rozważenia :p

ja będę mial zasobnik 300 l, więc obawiam się, że na balkonie nie zmieszczę tych solarów, bo jednak trochę miejsca to one zajmują. Ale pomysł do rozważenia :p

Taki kolektor CPC Allstar 40 (dla 3-4Os.) ma wymiary 1900 wys x 2312 sze. Myślę, że dałoby rade zamontować go na ramach trójkątnych tuż przed barierką - w każdym bądź razie trzeba pomyśleć.

• 2 weeks później...