MCB 14.04.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 2. Czy w przypadku kolektora próżniowego nie ma problemów z zalegającym śniegiem? MCB Ad.2. W przypadku kolektorów próżniowo-rurowych CPC i kącie pochylenia pow. 30st nie ma problemu. 1. W jaki sposób jest usuwany zalegający śnieg? 2. Co dzieje się z kolektorem gdy nie jesteśmy w stanie odebrać energii? 3. Co dzieje się z kolektorem gdy zimą przez dłuższy czas system będzie wyłączony (brak energii elektrycznej)? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 2. Czy w przypadku kolektora próżniowego nie ma problemów z zalegającym śniegiem? MCB Ad.2. W przypadku kolektorów próżniowo-rurowych CPC i kącie pochylenia pow. 30st nie ma problemu. 1. W jaki sposób jest usuwany zalegający śnieg? ręcznie, 2. Co dzieje się z kolektorem gdy nie jesteśmy w stanie odebrać energii? automatyka wyłącza pompę a kolektor przechodzi w stan stagnacji (gotuje się na dachu) 3. Co dzieje się z kolektorem gdy zimą przez dłuższy czas system będzie wyłączony (brak energii elektrycznej)? nic MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 14.04.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Witam Planuje budowę domu z dachem dwuspadowym. Ustawienie względem stron świata wsch-zach i tu mam pytanie czy jest sens dawać kolektory próżniowe? Wiem, że optymalnie jest dać na stronę południową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.04.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam Planuje budowę domu z dachem dwuspadowym. Ustawienie względem stron świata wsch-zach i tu mam pytanie czy jest sens dawać kolektory próżniowe? Wiem, że optymalnie jest dać na stronę południową Mam kolektory (nie-próżniowe) na stronie wschodniej. Działają do godz. 13-14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 15.04.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 2. Czy w przypadku kolektora próżniowego nie ma problemów z zalegającym śniegiem? MCB Ad.2. W przypadku kolektorów próżniowo-rurowych CPC i kącie pochylenia pow. 30st nie ma problemu. 1. W jaki sposób jest usuwany zalegający śnieg? ręcznie, 2. Co dzieje się z kolektorem gdy nie jesteśmy w stanie odebrać energii? automatyka wyłącza pompę a kolektor przechodzi w stan stagnacji (gotuje się na dachu) 3. Co dzieje się z kolektorem gdy zimą przez dłuższy czas system będzie wyłączony (brak energii elektrycznej)? nic MCB ad1. W kolektorach nie próżniowych można usunąć śnieg załączając cyrkulację. Tutaj jak rozumiem nie da się. Dlatego też pytałem o to ponieważ rozważam umieszczenie kolektora na ścianie. Mniejszy problem ze śniegiem a dostęp lepszy. ad3. A co z wodą w instalacji? Nie zamarznie? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.04.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Przy kolektorach próżniowo-rurowych z lustrami CPC muszą być naprawdę spore opady śniegu, aby zasypać skutecznie kolektor. Przy instalacjach z wodą zamiast Tyfocoru w zimie automatyka chroni kolektor przed zamarzaniem. W momencie kiedy brak jest prądu z sieci, automatyka może być zasilana z UPSa, a jeśli to źródło zawiedzie to otwieramy zawór zwrotny w grupie solarnej. ITW potwierdziło skuteczności takich zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.11.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Systemy solarne najbardziej opłacają się w dużych inwestycjach, takich jak hotele, pensjonaty, ośrodki sportu i rekreacji, gdzie zapotrzebowanie na CO i CW jest duże i odbiór energii jest nieprzerywalny. Bzdura. Bzdura. Popieram wypowiedź pierwszego prelegenta Jeśli to bzdura - to gdzie - proszę o wskazanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arab 29.12.2008 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 jestem własnie przed zakupem solaru zastanawiam sie tylko który rurowo-próżniowy czy moze plaski chodzi mi o wydajnosc ich w sezonie zimowym no i wogóle dobrze by było usłyszec opinie od uzytkownikówdzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.12.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o wydajność w zimowym, to kolektor próżniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.12.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No to dobrze trafiłeś z pytaniem. Dziś o godzinie ~11:30 na kolektorze próżniowym CPC o powierzchni brutto 4,4m^2 (czynnej 4m^2) było 70,5stC, na dole zbiornika 38,1stC, maksymalna zarejestrowana temp. dziś to 82,5stC, moc chwilowa była 4,3kW, uzysk do ~11:30 ~2kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arab 29.12.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 dzieki czyli wychodzi na to ze mam sie nie zastanawiac i kupowac prózniowy zastanawiam sie na d firmą viessman w tej chwili maja jkas promocje z kondesatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.12.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Najprościej to zostawić wolny kanał wentylacyjny z poddasz (jeśli kolektor będzie nad poddaszem) do kotłowni. Można również położyć orurowanie wraz z przewodem dla czujnika z poddasza do kotłowni. Specjalne orurowanie SPEED lub SPEED DN do kolektorów, w izolacji, z zabezpieczeniem przeciw ptactwu oraz przewodem 3x0,75mm^2 można kupić w niektórych firmach. czym ten kabel steruje w kolektorze? a jeżeli podpina się pod jakiś czujnik temperatury to czy można by wykorzystać zwykłą skrętkę komputerową? w okolicy kotła mam podciągniętą skrętkę i rurki do hipotetycznych solarów w przyszłości ale nie wiedziałem że będę potrzebował jakiś przewód jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_I_Przemek_WCH 30.12.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Jakie solary zaproponowalibyście dla rodziny 4 osobowej? Zbiornik 190l będzie wystarczający? Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRENEUSZ KUBIK 30.12.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 witam ja też przemyśliwałem , czytałem różne opcje sens itp. odnośnie kolektorów słonecznych, w domu zainstalowałem kominek z płaszczem wodnym i do tego piecyk gazowy najtańszy jaki był z otwartą komorą spalania stwierdziłem po głębokich przemyśleniach że nie ma sensu wkładać pieniędzy na piec kondensacyjny bo i po co wykładać dodatkowe 3-5 tyś zł, skoro będę grzał kominkiem , no niech ktoś mi powie że to nie ma sensu i kondensat jest lepszy -przecież to bzdura !!!!!! piecyk zwykły podgrzewa cwu zużywając tyle samo gazu co kondensat !!!!!!!!!!! ludzie czytajcie trochę fachowej literatury a nie słuchajcie sprzedawców i instalatorów !!!!!!!! a czytając inne fora wiem że każdy do kominka z pw instaluje kondensat - mija się z celem !!!!!!!!! tak samo kolektory z pw !!!!!!!!!jaki to ma sens skoro kominek ma tyle mocy że i tą wodę w zimie podgrzeje bez większych problemów i na pewno będzie to kosztować grosze w porównaniu z kosztem kolektorów !!!!!!!!!!!połączenie kolektorów i kominka z płaszczem wodnym mija się z celem gdyż sezon grzewczy trwa u nas 6 miesięcy i wtedy pw wytwarza cwu!!!!!!!!!!!!!!! pół roku kolektory są bezużyteczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wręcz robią koszty!!!!!!!!!!prąd itp!!!!!!!!!!! jeżeli nie ma się kominka z pw to jako taki sens to ma !!!!można się na to porwać inaczej to głupota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.12.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 witam ja też przemyśliwałem , czytałem różne opcje sens itp. odnośnie kolektorów słonecznych, w domu zainstalowałem kominek z płaszczem wodnym i do tego piecyk gazowy najtańszy jaki był z otwartą komorą spalania stwierdziłem po głębokich przemyśleniach że nie ma sensu wkładać pieniędzy na piec kondensacyjny bo i po co wykładać dodatkowe 3-5 tyś zł, skoro będę grzał kominkiem , dałbyś sobie głowę uciąć, że zawsze będziesz grzał kominkiem rozumiem z tego że masz zapewnione to że będziesz zdrowy w pełni sprawny i nigdy nie zdarzy Ci się być samemu obłożnie chory, gratuluję optymizmu, no niech ktoś mi powie że to nie ma sensu i kondensat jest lepszy -przecież to bzdura !!!!!! piecyk zwykły podgrzewa cwu zużywając tyle samo gazu co kondensat !!!!!!!!!!! ludzie czytajcie trochę fachowej literatury a nie słuchajcie sprzedawców i instalatorów !!!!!!!! a czytając inne fora wiem że każdy do kominka z pw instaluje kondensat - mija się z celem !!!!!!!!! WITAM NA FORUM KOLEJNEGO FACHOWCA, najlepiej mieć misję i nawracać wszystkich, oni przecież nie wiedzą co czynią, dobrze że ktoś tutaj potrafi czytać i może oświecić ten ciemny lud tak samo kolektory z pw !!!!!!!!!jaki to ma sens skoro kominek ma tyle mocy że i tą wodę w zimie podgrzeje bez większych problemów i na pewno będzie to kosztować grosze w porównaniu z kosztem kolektorów !!!!!!!!!!!połączenie kolektorów i kominka z płaszczem wodnym mija się z celem gdyż sezon grzewczy trwa u nas 6 miesięcy i wtedy pw wytwarza cwu!!!!!!!!!!!!!!! pół roku kolektory są bezużyteczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wręcz robią koszty!!!!!!!!!!prąd itp!!!!!!!!!!! ciekawostka, może mnie oświecisz w jaki sposób kolektor który nie pracuje zużywa energię elektryczną jeżeli nie ma się kominka z pw to jako taki sens to ma !!!!można się na to porwać inaczej to głupota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a tego to nie rozumiem, głębia Twojej wiedzy przerosła możliwość mojego pojmowania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arab 30.12.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 witam ja też przemyśliwałem , czytałem różne opcje sens itp. odnośnie kolektorów słonecznych, w domu zainstalowałem kominek z płaszczem wodnym i do tego piecyk gazowy najtańszy jaki był z otwartą komorą spalania stwierdziłem po głębokich przemyśleniach że nie ma sensu wkładać pieniędzy na piec kondensacyjny bo i po co wykładać dodatkowe 3-5 tyś zł, skoro będę grzał kominkiem , jesli chcesz non stop ogrzewac sobie dom kominkiem i z salonu robic kotłownie to gratuluje i życze powodzenia i uwierz mi ze są tego równiez minusy, mam kominek z płaszczem na działce nie jestem tam moze codzien ale czesto. W domu cały czas jest zapach palonego drewna na początku jest to fajne ale później przesioka tym zapachen wszystko, domek praktycznie co roku nadaje sie do malowania, przez sadze wydostajoce sie przy dokładani drewna nie wspomne tez o dobrym paliwie do tego kominka drewno musi byc odpowiedniego gatunku i dobrze wysuszone no i robią sie koszty całkiem spore ogrzewanie mam tylko kominkowe dalej sie nie wypowiadam bo sie nieznam no niech ktoś mi powie że to nie ma sensu i kondensat jest lepszy -przecież to bzdura !!!!!! piecyk zwykły podgrzewa cwu zużywając tyle samo gazu co kondensat !!!!!!!!!!! ludzie czytajcie trochę fachowej literatury a nie słuchajcie sprzedawców i instalatorów !!!!!!!! a czytając inne fora wiem że każdy do kominka z pw instaluje kondensat - mija się z celem !!!!!!!!! tak samo kolektory z pw !!!!!!!!!jaki to ma sens skoro kominek ma tyle mocy że i tą wodę w zimie podgrzeje bez większych problemów i na pewno będzie to kosztować grosze w porównaniu z kosztem kolektorów !!!!!!!!!!!połączenie kolektorów i kominka z płaszczem wodnym mija się z celem gdyż sezon grzewczy trwa u nas 6 miesięcy i wtedy pw wytwarza cwu!!!!!!!!!!!!!!! pół roku kolektory są bezużyteczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wręcz robią koszty!!!!!!!!!!prąd itp!!!!!!!!!!! jeżeli nie ma się kominka z pw to jako taki sens to ma !!!!można się na to porwać inaczej to głupota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszubski niedźwiedź 30.12.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A ja mam kolektory - które już po pierwszym lecie oceniam jako najlepszą inwestycję, kominek z płaszczem wodnym, którego po 5 latach palenia już nie używam, bo serdecznie nie znoszę i piec na ekogroszek z dodatkowym rusztem do spalania drewna (-piec oceniam podobnie jak kolektory). W okresie od lipca, kiedy zainstalowano mi kolektory do końca września, nie przypominam sobie aby trzeba było podgrzewać wodę w inny sposób. Dla mnie rewelacja, mimo stosunkowo dużego kosztu inwestycji, ogromny komfort (wcześniej grzaliśmy cwu kominkiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.12.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A ja mam kolektory - które już po pierwszym lecie oceniam jako najlepszą inwestycję, kominek z płaszczem wodnym, którego po 5 latach palenia już nie używam, bo serdecznie nie znoszę i piec na ekogroszek z dodatkowym rusztem do spalania drewna (-piec oceniam podobnie jak kolektory). W okresie od lipca, kiedy zainstalowano mi kolektory do końca września, nie przypominam sobie aby trzeba było podgrzewać wodę w inny sposób. Dla mnie rewelacja, mimo stosunkowo dużego kosztu inwestycji, ogromny komfort (wcześniej grzaliśmy cwu kominkiem ) A możesz napisać jakie masz kolektory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 30.12.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 No jesli chodzi o komfort to przejście z grzania wody kominkiem na solar musi być zauważalne... pozdr. Dla mnie rewelacja, mimo stosunkowo dużego kosztu inwestycji, ogromny komfort (wcześniej grzaliśmy cwu kominkiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.12.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 witam .... pozdrawiam pytanie za sto punktów: ilu kolega użył wykrzykników. Możecie pomylić się o 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts