r-32 30.12.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 102 ? Sie czepiasz - może mu się klawiatura "przycina" Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszubski niedźwiedź 30.12.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 płaskie hewalex, zbiornik 250 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.12.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 102 ? Sie czepiasz - może mu się klawiatura "przycina" Pozdr. i niestety nagroda poszła bokiem... Dokładnie 176 wykrzykników. GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ps. to nawet mój boss w przypływie "euforii" nie daje tyle tych znaćków Ps2 Sorry za off top ale nie mogłem sie powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 31.12.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Najprościej to zostawić wolny kanał wentylacyjny z poddasz (jeśli kolektor będzie nad poddaszem) do kotłowni. Można również położyć orurowanie wraz z przewodem dla czujnika z poddasza do kotłowni. Specjalne orurowanie SPEED lub SPEED DN do kolektorów, w izolacji, z zabezpieczeniem przeciw ptactwu oraz przewodem 3x0,75mm^2 można kupić w niektórych firmach. czym ten kabel steruje w kolektorze? a jeżeli podpina się pod jakiś czujnik temperatury to czy można by wykorzystać zwykłą skrętkę komputerową? w okolicy kotła mam podciągniętą skrętkę i rurki do hipotetycznych solarów w przyszłości ale nie wiedziałem że będę potrzebował jakiś przewód jeszcze... Automatyka solar potrzebuję informacji jaka jest temperatura wody/płynu w kolektorze. Po to jest ten przewód - wystarczy 2x0,75, trzeci przewód jest profilaktycznie. Skrętka komputerowa zdaje się jest za cienka. Jakie solary zaproponowalibyście dla rodziny 4 osobowej? Zbiornik 190l będzie wystarczający? 190l zbiornik wystarczy przy zastosowaniu kolektora próżniowego CPC w Aqua Systemie. W takim przypadku dobrą powierzchnią będą 4m^2 netto, zapewni to maksymalnie 2700kWh rocznie. PS1. Wczoraj na tej samej instalacji było maksymalnie 70stC a uzysk wynosił 5kWh. PS2. Na instalacji dużo większej doszło do 128stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRENEUSZ KUBIK 31.12.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 witam wykrzykników nie liczyłem ale kasę na wykonanie instalacji CO tak! apropo pana "1950" - jak ktoś jest instalatorem to nie liczy kasy klienta -oczywiste! co do kolektorów to może mi pan powie że jak leży na dachu przez pół roku nie używane (bo kominek to może zrobić za nie a nawet piecyk gazowy -koszt nie wiele większy )to co zwraca się inwestycja !!!!!! komuś trzeba chyba kalkulator kupić na gwiazdkę a co do choroby to nie jest tak źle pewnie ze 20 lat jeszcze będe miał się dobrze a później to i tak trzeba zrobić remont to wtedy pomyślę o czymś mniej uciążliwym (pewnie będe już bogatsz to zaszaleję ) a co do fachowca to nim nie jestem ale czytać potrafię jak każdy i porównam zużycie gazu i cenę kotłów gazowych w przeciwieństwie do instalatorów patrz "1950" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Takie trollowanie na zakończenie roku wykrzykników nie liczyłem ale kasę na wykonanie instalacji CO tak! Król jest nagi! Wreszcie ktoś, kto liczy. Ale moim zdaniem jesteś też rozrzutny, bo po co rekuperator i to z GWC, skoro przy grzaniu kominkiem nie zwróci się nigdy ( w przypadku wątpliwości – zakup kalkulatora wskazany), nawet przy kosztach 5.500,- A skoro kotłownia w salonie przez rok cały, to można jeszcze oszczędniej – bez CO, tylko krąg kamienny i ognisko, przebić ściany do sąsiednich pomieszczeń i ogrzeje cały dom. Jedzonko też można ugotować, a garnek ciepłej wody zawsze na podorędziu. Głupie? Może i tak, ale ekonomicznie uzasadnione – nie ma tańszego inwestycyjnie i eksploatacyjnie systemu. I również bez udziału 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.12.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 I w ogóle wywalić wentylację grawitacyjną na rzecz naturalnej -- powietrze wpada przez nawiewniki a wypada przez komin kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRENEUSZ KUBIK 02.01.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 witam! co do rozrzutności to spierał bym się myślę ze kolektory wyjdą drożej a używane będą pół roku , natomiast wentylacja cały rok pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 natomiast wentylacja cały rok Zwłaszcza grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 A skoro kotłownia w salonie przez rok cały, to można jeszcze oszczędniej – bez CO, tylko krąg kamienny i ognisko, przebić ściany do sąsiednich pomieszczeń i ogrzeje cały dom. Jedzonko też można ugotować, a garnek ciepłej wody zawsze na podorędziu.A mi się marzy kurna chata ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.01.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Automatyka solar potrzebuję informacji jaka jest temperatura wody/płynu w kolektorze. Po to jest ten przewód - wystarczy 2x0,75, trzeci przewód jest profilaktycznie. Skrętka komputerowa zdaje się jest za cienka. jeżeli to rzeczywiście automatyka na niskim napięciu a nie zasialanie jakiejś pompy to skrętka też spokojnie da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.01.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 jeżeli to rzeczywiście automatyka na niskim napięciu a nie zasialanie jakiejś pompy to skrętka też spokojnie da radęTu bardziej chodzi o wytrzymałość mechaniczną niż elektryczną tego przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.01.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 witam wykrzykników nie liczyłem ale kasę na wykonanie instalacji CO tak! apropo pana "1950" - jak ktoś jest instalatorem to nie liczy kasy klienta -oczywiste! co do kolektorów to może mi pan powie że jak leży na dachu przez pół roku nie używane (bo kominek to może zrobić za nie a nawet piecyk gazowy -koszt nie wiele większy )to co zwraca się inwestycja !!!!!! komuś trzeba chyba kalkulator kupić na gwiazdkę a co do choroby to nie jest tak źle pewnie ze 20 lat jeszcze będe miał się dobrze a później to i tak trzeba zrobić remont to wtedy pomyślę o czymś mniej uciążliwym (pewnie będe już bogatsz to zaszaleję ) a co do fachowca to nim nie jestem ale czytać potrafię jak każdy i porównam zużycie gazu i cenę kotłów gazowych w przeciwieństwie do instalatorów patrz "1950" pozdrawiam widzisz jak już mnie wywołałeś do tablicy to dowiedz się paru rzeczy, - pomimo tego że mam kolektory na dachu, nigdy nie twierdziłem że jest to najtańsze i najlepsze rozwiązanie, osobiście znam lepsze, - co do kotła kondensacyjnego, akurat tutaj uważam że jest to rozwiązanie najlepsze, chyba że kogoś stać na pompę ciepła, co do cen kotłów kondensacyjnych nie będę się wypowiadał, bo widzę że źle szukasz, - ciesz się zdrowiem i głośno się nie chwal, że co najmniej 20 lat masz zamiar nie chorować, los potrafi być okrutny, co nie znaczy że Ci nie życzę szczerze zdrowia, - na temat nie dbania o kasę klienta, też się nie będę wypowiadał, bo nie Tobie to oceniać a jedynie klientom którzy korzystali z moich usług, - i zapamiętaj sobie jedno, jeżeli Tobie coś się nie podoba, nie oznacza automatycznie, że komuś innemu nie będzie odpowiadało i będzie uważał takie czy inne rozwiązanie za złe, to jest jego decyzja i jego pieniądze, każdy wie co chce, na co go stać, w tej chwili prawie każdy, kto szuka rozwiązania najkosztowniejszej i w wykonaniu i w eksploatacji instalacji, długo się zastanawia nad podjęciem decyzji, - niegrzecznym jest formułowanie swoich wypowiedzi w taki sposób jak Ty to zrobiłeś, to możesz robić na innych forach, tutaj to nie uchodzi, na drugi raz traktuj forumowiczów z należnym im szacunkiem i nie krzycz, - przemyśl sobie to co napisalem i to by było na tyle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremlin2000 03.01.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 A jakie sa koszty serwisu kolektorow? Co trzeba robic, jaki koszt i co ile lat? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.01.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 w zasadzie, jeżeli instalacja jest zrobiona prawidłowo, to koszty konserwacji ograniczają się do wymiany glikolu co 5-6 lat,jednakże dobrze jest zrobić przegląd co 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 a co przy takim przegladzie sie wymienia i poprawia?jaka cenka ,z grubsza sie zapytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.01.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 o ceny mnie nie pytaj, każdy będzie miał inną,sądzę że jeżeli to będzie tylko przegląd to od 100-150 złjeżeli dojdzie do tego wymiana płynu to robocizna na pewno będzie większa,cena glikolu w tej chwili toErgolid około 12 zł/lTyfokor - 17 zł/lceny z sieci, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremlin2000 03.01.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 A jak szybko powiedzmy kolektor o powiezchni 4m2 w lecie podgrzeje bojler 300 litrow z 18C do np 40C czy ktos wie?Zalozmy ze sloneczny dzien w maju-sierpniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Weź tablice, kalkulator masz w windowsie, usiądź i policz...Nie trudne.A poza tym, było. Wiele razy.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.01.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 A jak szybko powiedzmy kolektor o powiezchni 4m2 w lecie podgrzeje bojler 300 litrow z 18C do np 40C czy ktos wie? Zalozmy ze sloneczny dzien w maju-sierpniu bez problemu ale lepsze by było 6 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts