ex67 04.01.2009 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Pewnie urażę sporą grupę ludzi ale co tam to tylko moja opinia: Solary instalują dwa gatunki ludzi. 1 - ludzie ceniący ekologiczny tryb życia, szukający nowoczesnych rozwiązań i nie liczący się zbytnio z pieniędzmi. Tych szanuję i przyznaję im rację. 2 - skrobigary co podcierają dupę szkłem. Tacy to zakładają kotłownie w salonach, udają że lubią jak im w domu śmierdzi dymem i kochają latać po drzewo 24 godz./dobę, a jak im się to nie opłaca to i tak powiedzą że się opłaca. Zaklejają wentylacje i udają że woda na szybach to z gotowania. Dogrzewają się piecykami w wybranych pokojach aby mieć niższe zużycie gazu ... tip. Wyłączają cyrkulację ciepłej wody bo to przecież straszne koszty ... Uraziłem ? To przepraszam ale to samo życie. Ludzie solary w domu jednorodzinnym to jest NIE opłacalna finansowo inwestycja. Koniec kropka ... IRENEUSZ KUBIK: Pojechałeś z tym Twoim wywodem że długo nie mogę do siebie dojść. Twierdzisz że kondensat się nie opłaca ... i oczywiście piszesz to na podstawie !? doświadczenia !? ... zasłyszałeś !? .. czy może sam wykombinowałeś !? Kto Ci tak namieszał w głowie ?. Pewnie ten co Ci zapewniał że palenie w kotłowni przez niektórych skrobigarów zwanej salonem się najbardziej opłaca. Policzyłeś ile kosztuje Cie ogrzanie i woda w Twoim domku opalanym drewnem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2009 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Jest jeszcze jeden gatunek tych co instalują solary.... Ja... Z pieniędzmi się liczę... Eko mi nie przeszkadza... Umiem i mam gdzie i z czego i czym - to instaluję... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 04.01.2009 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Jest jeszcze jeden gatunek tych co instalują solary.... Ja... Z pieniędzmi się liczę... Eko mi nie przeszkadza... Umiem i mam gdzie i z czego i czym - to instaluję... Adam M. OK 3 - grupa to ludzie co liczą się z pieniędzmi, ekologia też na nich działa (ale nie przeszkadza) za to umieją sami to zrobić, maja gdzie to zrobić, i w dodatku mają czym to zrobić takim sie to opłaca Adam Słodowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.01.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Solary instalują dwa gatunki ludzi. ... Hmmm..... Jakoś nie potrafię się przyporządkować 1. Mam kominek z płaszczem wodnym w salonie, chyba grupa druga. 2. Nie lubię latać po drzewo 24godz./dobę i nie lubię jak mi w domu dymem śmierdzi ale też nic mi nie śmierdzi i paląc w kominku wystarczy że między 16 a 22 dołożę ze trzy razy więc to chyba nie jest grupa 2 3. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem opłaca. Dom zbudowałem (mam nadzieję) na dłuższy okres swego życia. Teraz stać mnie było na budowę, solary, rekuperator GWC itp ale nie wiem co będzie za kilka czy kilkanaście lat. Może wtedy koszty energii będą tak wysokie, że musiał bym siedzieć w zimnej chałupie więc o tym czy się opłacało będę mógł powiedzieć za kilka czy kilkanaście lat. Nie wiem która to grupa 4. Nie zklejam wentylacji, wręcz domek mam zbytnio przewentylowany (wilgotność ok 35%), wentylacja mechaniczna pracuje cały czas, rekuperator i GWC jak na razie się sprawdzają więc nie jest to grupa 2 5. Ogrzewam wszystkie pomieszczenia nawet te w których przebywa się sporadycznie więc nie jest to grupa 2 6. Cyrkulację mam podzieloną na strefy czasowe - czy to źle? Do której grupy powinienem się zapisać Ludzie solary w domu jednorodzinnym to jest NIE opłacalna finansowo inwestycja. Koniec kropka ... Ile lat użytkujesz solary, przez ile sezonów porównywałeś oszczędności z pozyskania energii słonecznej, skąd wiesz jakie ceny energii będą w 2015 roku, do jakiego źródła energii porównywałeś - prąd, gaz, olej, węgiel, drewno ..... Człowieku każdy przypadek jest inny nie da się wrzucić wszystkiego do jednego worka. Twoje zdanie to Twoje zdanie, moje to moje a Franka to Franka. Taka teza jak powyżej nie może być wyciągnięta z rękawa, bo choćby stwierdzeniem że dom jednorodzinny postawię w Chorwacji od razu Ci ją obalę I jeszcze ta ekologia, wiem że się nie opłaca, bo przecież za naszego życia zmian nie zobaczysz dopiero nasze wnuki odczują wyniki naszej działalności ale czy to jest podstawa aby nie wybierać rozwiązań ekologicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.01.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Tylko z jednym się zgodzę: ... każdy przypadek jest inny nie da się wrzucić wszystkiego do jednego worka... Proste i logiczne każdy musi sobie przeliczyć ale 7-9 tys. za solary dla 3-4 os. rodziny zuzywającej ok. 200 l dziennie cwu to się może opłaci i zwróci w ciągu ok. 6-9 lat w porównaniu do prądu za 42 gr. za 1 kWh nastomiast w porównaniu do gazu czy prądu w drugiej taryfie za ok. 21 gr. za 1 kWh zwrot nastąpi po 12-15 latach po czym trzeba wliczyć jakieś remonciki, przeglądy itp. Istotne jest więc to ile tej wody zużywamy! Dlatego ja sie nie zdecydoiwałem na solary, w moim przypadku to totalne nieporozumienie przy tych ich cenach. A 200 litrów cwu dziennie to wg MNIE dużo no ale to co wg mnie już nie istotne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Solar solarowi nie równy!!! Czemu tu wszyscy o cieczowych wyłącznie bredzą? Skrzynka z drewna przykręcona do ściany i wyłożona matą lamelową a przykryta jakim szkłem - to też solar!Grzeje to, co w niej siedzi, a jest czarne, do spokojnych 30stC nawet zimą!Od tego "czarnego" grzeje się powietrze a to już można na salony zaprosić!I żadne 9000zł! Góra z 1000. A i to, jak się to u stolarza zamówi a nie skleci samemu.Mam z czego, mam gdzie i mam czym. Wiem jak - to zrobię blisko 100m2I WIEM, że to latem około 100kW.Z tym TEŻ wiem co zrobić!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartez-k 04.01.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 a ja zakładam pc gruntową + solary + reku ... i na wszystko biorę kredyt, i wcale nie należę do rozrzutnych.... zobaczymy za 15 lat kto i jak na wszystkim wyjdzie. Ostatnie dni pokazuja jak gospodarka "gazowa" moze sie raptownie załamać, zakreca kurek i koniec, nie życzę tego oczywiście Polsce... ....za 15 lat napisze jak an tym wyszedłem ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.01.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Mam z czego, mam gdzie i mam czym. Wiem jak - to zrobię blisko 100m2 I WIEM, że to latem około 100kW. Z tym TEŻ wiem co zrobić! Będziesz to latem zaprzęgać do jakiegoś suszenia? Ja mam taki pomysł, żeby na zimę montować kolektory do ścian a na lato demontować i wykorzystywać do suszenia co tylko będę potrzebować (grzyby, owoce, warzywa, drewno kominkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Z rok temu o tym pisałem! Da się! Da się też i lepiej! Przecież to około 100kW. Nawet z powietrza da się wrzucić to do baniaka z wodą. A ja planuję ze 3 tony, chyba, że się 4 zmieszczą... Nie będę tego na lato demontował... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 05.01.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 przeglądając różne fora i czytając na temat kolektorów wydaje mi się, że wiem mniej niż wiedziałem , chciałem kupić kolektory próżniowe , ale po przeczytaniu tego porównania http://www.solarshop.pl/kolektory_prozniowe.html założyłem, że chyba kupię lepsze jakościowo kolektory płaskie niż chińskie próżniowe. Buszują po internecie za opiniami znalazłem to ZESTAWY SOLARNE FIRMY THERMO/SOLAR - KOLEKTORY SŁONECZNE Z 12 LETNIĄ GWARANCJĄ - płaskie próżniowe http://www.konkret2.pl/index.php?action=aktual_news&id=1166 czy może ktoś coś więcej wie na tematych takich kolektorów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Fajne są.Prosta budowa.Tylko płaskie i próżniowe to mi słabo współgra.Piszą o gazie resztkowym nie podając ciśnień. Z całą pewnością są lepsze od "normalnych" ale pewnie i droższe.A i tak kolektory tanie nie są...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.01.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ciśnienie jakie panuję w tych kolektorach to bodaj 100Pa."W kolektorze gaz resztkowy (powietrze) w celu dodatkowego poprawienia uzysków można zastąpić kryptonem." - to zdanie nie wiem czemu ale działa na mnie odstraszającą.Ciśnienie jakie panuje w niektórych kolektorach próżniowo rurowych to 0,1Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 06.01.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Fajne są. Prosta budowa. Tylko płaskie i próżniowe to mi słabo współgra. Piszą o gazie resztkowym nie podając ciśnień. Z całą pewnością są lepsze od "normalnych" ale pewnie i droższe. A i tak kolektory tanie nie są... Adam M. Też jakoś mi jest dziwne, ale dają 12 lat gwarancji to chyba jest coś na rzecz , cena normalna 2 kolektory + zbiornik 300l ok 10 tys. Polecają też kolektory płaskie Polska Ekologia, mają dobrą szybę (pryzmat) i mają warstwa absorpcyjną na bazie tlenku tytanu TiNOX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.01.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ja mam coś takiego http://www.allegro.pl/item496622007_kolektory_sloneczne_najlepsza_cenowo_oferta.html Użytkuję od maja 2007r. wtedy kosztowały 11100zł z dostawą. Na promocji otrzymałem, zamiast 2xAP20 jeden AP20 i AP30, plus uchwyty do montażu na elewacji. Instalację wykonałem sam. Gość który to przywiózł, dał mi schematy i wszystko wyjaśnił. Instalacja działa do tej pory bez zarzutu. W pierwszym tygodniu miałem tylko mały problem, bo woda w zasobniku 300l sięgała 95st.C i puszczał zawór bezpieczeństwa. System bezpieczeństwa chronił kolektory przed przegrzaniem. Za duża powierzchnia w stosunku do zasobnika. Ale problem został rozwiązany, wystarczy na okres letni wyjąć 10 "rurek ciepła" i woda osiąga 80st.C i kolektor się nie przegrzewa. Na pozostały okres zakładam wszystkie rurki. Aprucus,czysta chińszczyzna, instalowałem takie w programie ograniczenia niskiej emisji, znam lepsze, wtedy zestawy firmowe to było 30 rur + zasobnik 300l., sprawowały się nie najlepiej, niestety, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.01.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Może i chińszczyzna bo produkowana w Kanadzie. Grunt że ja jestem z nich zadowolony Za to sąsiadka ma Viessmann-a 20 rur próżniowych i zasobnik 120l, bo stwierdziła że na 2 osoby wystarczy. Montaż wykonał dystrybutor firmy na naszym terenie. Od wiosny serwisanci byli już 4 razy, i dalej jest problem z grzaniem cwu. a kto Ci takie rzeczy opowiadał żebym nie wiedział w 100% to bym tego nie pisał, poza tym, znam też osobiście importera i byłem u niego nie raz w firmie, i wiem co sprowadza, ja wcale nie twierdzę że one u Ciebie się nie sprawdzają, ale jak napisałem, znam lepsze, z resztą wejdź na stronę spf rapperswil, ostatnio jak tam byłem 1,5 roku temu to mieli zrobione testy, był też podany kraj produkcji, a lepsze to wcale nie znaczy Viessmann, chociaż też nie są złe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.01.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Chińczycy produkują teraz wszystko. Nawet czołowi producenci mają swoje fabryki w Chinach, bo to się po prostu opłaca. Jest jeszcze coś takiego jak licencja producenta. Kanadyjczycy i Amerykanie też są takimi kretynami jak ja, bo instalują i nawet reklamują tą firmę w wiadomościach tv. Krótki filmik dla przykładu Więcej na http://www.youtube.com chińczycy też tam są ten wg Ciebie czołowy producent kolektorów AprucusCanada ma się tak do produkcji kolektorów, jak Coca Cola Polska, do Coca Coli, chyba mi nie powiesz, że jesteśmy producentem Coli, my tylko rozcieńczamy ekstrakt i go sprzedajemy jako Coca Colę Soleko, jak by miał więcej pieniędzy, mógłby nazywać się Apricus Polska i reklamować się w TV, ale jak na razie, jest malutkim importerem chińskich kolektorów od chińskiej firmy, a ponieważ sprowadza je za naprawdę śmieszne pieniądze to sprzedaje je po cenach niższych od pozostałych producentów, ale, jeżeli będziesz miał lepsze samopoczucie z tego powodu, że masz kanadyjskie kolektory, to już Cię nie będę przekonywał, i nie podchodź do tego w sposób tak emocjonalny, masz kolektory, jesteś z nich zadowolony, czyli masz powody do zadowolenia, a Ty podnosisz sobie ciśnienie swoją niską samooceną, nie jesteś kretynem, nikt tego nie powiedział, wręcz śmiem twierdzić, że zrobiłeś dobrze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 07.01.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 1950 doradź jakie kolektory kupić, płaskie to chyba na pewno ale chciałbym żeby miały zamiast zwykłej szyby to pryzmat, nowoczesnya warstwa wysokoselektywna na bazie tlenku tytanu np. TiNOX i układ ruruek w układzie Meander.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.01.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 niezmiennie od lat polecam Hewlexa uważając, że stosunek jakości do ceny jest nie do przebicia,ma takie kolektory o jakich piszesz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.01.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 niezmiennie od lat polecam Hewlexa uważając, że stosunek jakości do ceny jest nie do przebicia, ma takie kolektory o jakich piszesz, chodzi o Hewalexa? tego co tu: http://www.hewalex.com.pl/ ? polecasz płaskie tej firmy czy również próżniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 kolektory próżniowe to trochę niechciane dziecko Hewalexa, bardzo długo zastanawiali się czy wchodzić w próżniowe, zmusił ich do tego rynek i poniekąd UE która dała dotację na rozbudowę zakładu, ale rozmawiając nie raz czy to z Właścicielem czy też z Technicznym uparcie twierdzą, że wolą płaskie i takie też polecają klientom, no chyba że klient się uprze, co wcale nie znaczy że próżniowe mają złe, jako jedni z nielicznych na rynku mają rury do kolektorów próżniowych, nie kupowane w Chinach, obojętnie na co się zdecydujesz, zrobisz dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts