budek72 07.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 niezmiennie od lat polecam Hewlexa uważając, że stosunek jakości do ceny jest nie do przebicia, ma takie kolektory o jakich piszesz, poczytałem trochę o tych kolektorach i chyb amnie przekonują, nawet niedaleko mnie jest autoryzowany przedstawiciel tej firmy, podejdę i zapytam się o cenę, ciekawy jestem jaka będzie różnica myslę że ten zestaw HEWALEX 2TLP-250 za 7 k. bedzie dla mnie wystarczający, rodzinka 2+2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 08.01.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 jako jedni z nielicznych na rynku mają rury do kolektorów próżniowych, nie kupowane w Chinach, czy jesteś pewny że Hawlex nie kupuje chińskich rur, jeden z monterów z Gdańska twierdzi że w Polsce wszystkie firmy korzystają z chińskich rur? na ich stronie internetowej nie znalazłem żadnej widomości na ten temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.01.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 jako jedni z nielicznych na rynku mają rury do kolektorów próżniowych, nie kupowane w Chinach, czy jesteś pewny że Hawlex nie kupuje chińskich rur, jeden z monterów z Gdańska twierdzi że w Polsce wszystkie firmy korzystają z chińskich rur? na ich stronie internetowej nie znalazłem żadnej widomości na ten temat. pozdrawiam jestem pewny w 100 %, mają niemieckie rury, ponadto Viessmann ma kolektory montowane na angielskich rurach, chyba Paradigma też nie jest na chińskich rurach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Paradigma kiedyś nie była...Jak jest dziś - to nie wiem.Jedno w niej było tylko paskudne.... cena...Reszta była naprawdę dobra...Zmieniło się? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.01.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ritter Solar dla Paradigmy robi w Niemczech, Ritter Solar dla kolektorów OEM w Shandong Linuo Paradigma - z tego co ja wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr32 09.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Ritter Solar dla Paradigmy robi w Niemczech, Ritter Solar dla kolektorów OEM w Shandong Linuo Paradigma - z tego co ja wiem. Zgadza się Paradigma częśc produkcji robi w Niemczech a częśc w Chinach. byłem ostatnio u nich na szkoleniu w Dąbrowie Górniczej i taką uzyskałem informację. Moim zdaniem nie ważne czy w Chinach czy w Niemczech - ważne jest to żeby jakość byłą bardzo dobra, żeby dobrze funkcjonowały i miały przystępną cenę. Bo na założenie kolektorów powinno być stać przeciętnych ludzi także a nie tylko bogaczy. Sam odwiedziłem w zeszłym roku w październiku kilkanaście fabryk w Chinach w okolicach Szanghaju (miasta Changzhou i Haining) i muszę powiedzieć że pisanie że wszystko co chińskie jest złe to nieprawda. Owszem jest sporo małych producentów którzy produkują kolektory słabej jakości, jednakże wiele fabryk które odwiedziłem robi naprawdę wyroby dobrej jakości. Nawiązałem współpracę z firmą która produkuje kolektory słoneczne dla firm z Europy takich jak : niemiecka FK Solartechnik, angielska Solra, włoska Sole&Sole, hiszpańska Joliet. jeżeli ktoś byłby zainteresowany szczegółami to zapraszam na PW. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremlin2000 09.01.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 "Nawiązałem współpracę z firmą która produkuje kolektory słoneczne dla firm z Europy takich jak : niemiecka FK Solartechnik, angielska Solra, włoska Sole&Sole, hiszpańska Joliet" Jaka to firma ta polecana jako producent w Chinach ?Jakie tam sa ceny kolektorow , czy to sa plaskie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 09.01.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A co sądzicie o firmie acv i jej kolektorach próżniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr32 09.01.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 "Nawiązałem współpracę z firmą która produkuje kolektory słoneczne dla firm z Europy takich jak : niemiecka FK Solartechnik, angielska Solra, włoska Sole&Sole, hiszpańska Joliet" Jaka to firma ta polecana jako producent w Chinach ? Jakie tam sa ceny kolektorow , czy to sa plaskie ? Pozdrawiam Firma z Chin z która nawiązałem współpracę produkuje kolektory próżniowe typu "heat-pipe", mają w ofercie również kolektory płaskie. Kolektory próżniowe mają podwójną izolację szyny zbiorczej (wełna AL-Si plus pianka poliuretanowa) co sprawia że mają niskie straty ciepła. Nazwy producenta niestety nie mogę zdradzić ponieważ jest to moja tajemnica handlowa gdyż zajmuję się importem kolektorów słonecznych. Jeżeli chodzi o ceny to są niższe niż u nas w Polsce. Dla przykładu podam zestaw wyposażony w kolektor próżniowy 30 rur, zbiornik 300 l z dwiema wężownicami, stację roboczą (pompa Wilo, manometr, przepływomierz, zawory, naczynie wzbiorcze) oraz sterownik z 3 sondami kosztuje u mnie około 6700 zł brutto (z VAT 22%). Myślę że to konkurencyjna cena. Mam wrażenie że niektóre firmy w Polsce trochę przeginają z cenami, być może jest to tylko moje odczucie ponieważ dopiero startuję w tym biznesie i nie wiem jeszcze jakie koszty mnie czekają. Jak dotychczas mam za sobą import 1 zestawu solarnego z Chin (24 rury kolektor, 200l zbiornik, stacja robocza, naczynie wzbiorcze, sterownik) i zainstalowanie go na swoim domu w celu przetestowania go. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.01.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A co sądzicie o firmie acv i jej kolektorach próżniowych? Patrząc po danych kolektorów to powinny być lepsze od BMK i Ulricha ale jakich uzysków się po nich spodziewać to nie mam pojęcia. Poza tym to Heat-pipe tzn. zanim kolektor zacznie oddawać ciepła to musi sam się "rozgrzać", do tego dochodzi różnica w powierzchni brutto a pow. apertury = 5,038 do 2,788m^2. Aby mieć porządny uzysk energii dla 3...4 osobowej rodziny trzeba pewnie ze dwie 30 co da nam łącznie 5,576m^2 lub chociaż 22+30=4,833m^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 09.01.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Kupiłem 2x30 rur. Mam bufor ctm 380/120 z 2 wężownicami. górna podłaczona pod kominek z płaszczem wodnym , a dolna wężownica ma byc podłączona pod kolektory. Czekam na ekipę, a ekipa na pogodę . jak uruchomimy to dam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 12.01.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 byłem dzisiaj u przedstawiciela kolektorów, zaproponował mi kolektory firmy Sonnenkraft posiada zestaw w promocyjnej cenie 7 tys. (2 kolektory plus zbiornik 300l) plus montaż, znalazłem ten sam zestaw za 16 tys http://www.oze.sklep.pl/product_info.php?manufacturers_id=18&products_id=514 czy ktoś może coś powiedzieć o tej firmie?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 13.01.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam!!!W budowanym domu( http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=291 ) do wspomagania co i cwu planujemy ( http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352-600.htm ) skorzystać z „darmowej” energii słońca + prąd(grzałka w buforze) W naszym przypadku cena solarów (kolektory, zespół pompowy, automatyka, różnica w cenie zbiornika, …) jest podobna do ceny gazu(przyłącz, instalacja, piec, ...) Wykorzystując „darmową” cwu do zasilania pralki ,zmywarki i w kuchni (gotowanie, herbata, kawa) można by przyspieszyć zwrot inwestycji. Co WY na to? --pewnie było …szukałem i nic…Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.01.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 W naszym przypadku cena solarów (kolektory, zespół pompowy, automatyka, różnica w cenie zbiornika, …) jest podobna do ceny gazu(przyłącz, instalacja, piec, ...) Jednakowoż kupno solara nie rozwiąże kwestii wydatku na instalację grzewczą. Wykorzystując „darmową” cwu do zasilania pralki ,zmywarki i w kuchni (gotowanie, herbata, kawa) można by przyspieszyć zwrot inwestycji. Co WY na to? --pewnie było …szukałem i nic… Nie da się ukryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opolkrz 14.01.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Może na tym forum ktoś mi z Was doradzi. Chciałbym w tym roku zainstalowac w domu kolektory słoneczne. Po zapytaniach w Opolu w serwisie Sonnenckraft i Roth, po przeglądnięciu forum, rozmowach i przeczytaniu wielu opinii chcę zainstalowac kolektory próżniowe. Mam w domu zbiornik 140 litrów na wode c.u. z grzałką a w zimie jest woda podgrzewana z kotła centralnego ogrzewania. W Opolu zalecano mi zbiornik 300 litrowy (4 ludzi) i Pan z serwisu polecal mi dokupić do mojego zbiornika 140 litrów zbiornik 160 litrowy. Kolektory mogę zamontować na różnych budynkach czy to mieszkalnym czy gospodarczym i dlatego to nie gra dla mnie różnicy. Mam kilka pytań dotyczących szczegółów: 1. Montując je na domu mieszkalnym muszę sprowadzić 2 rurki (dopływ i odpływ), jednak mam w domu pomieszczenia powykańczane (nie do kucia) i brak wolnych przewodów kominowych. Czy ktoś może mi powiedzieć czy mając rury znacznej dłlugości i będą one kilkakrotnie załamane nie będę miał za dużo strat ciepła i ile powinny być max. długości rury od kolektora do zbiornika? Czy ma to jakiś negatywny wpływ? 2. Z budynków gospodarczych musiałbym te rury położyć w ziemi. Jak to wygląda technicznie, jeżeli to w jakiej otulinie i co ze stratami, czy warto je do ziemi zakopać, czy nie spowoduje to szybszego zniszczenia tych rur ze względu na wilgoć lub inne czynniki? 3. Chciałbym się zamknąć ceną około 10 tys. zł. W tych czasach każdy ze sprzedawców mówi co chce aby sprzedać towar i dlatego proszę mi polecić dobrą firmę z województwa opolskiego zajmująca się handlem i montażem kolektorów słonecznych. Dla mnie bardzo ważna jest fachowość i znajomość tego zagadnienia przez monterów, gdyż muszą się przyłączyć do istniejącej instalacji a i z tym wielu "fachowców" ma problemy. 4. Myślę o dogrzewaniu c.o. choćby o kilka stopni w zimie ale co zrobić z nadmiarem ciepła w lato (nie mam basenu, nie mam zamiaru także wypuszczać wody)? Mam na myśli sprawdzone i dobre rozwiązania np. z radiatorem lub co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 15.01.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam!!! KrzysztofLis2: "Jednakowoż kupno solara nie rozwiąże kwestii wydatku na instalację grzewczą." Tak to prawda ale wydatek na gaz(…) to wydatek a na solary(…) to inwestycja którą można sfinansować tanim kredytem np. z BOŚ są też dotacje z gminy,UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 16.01.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dostaniesz kredyt z BOŚ na solary dla domku jednorodzinnego??? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.01.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Witam!!! W budowanym domu( http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=291 ) do wspomagania co i cwu planujemy ( http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352-600.htm ) skorzystać z „darmowej” energii słońca + prąd(grzałka w buforze) Pozdrawiam!!! Przy założeniu, że dom będzie miał zużycie energii około 25MWh rocznie (razem z cwu), to przy instalacji kolektora próżniowego CPC o powierzchni czynnej 9m^2 i zbiorniku buforowym 800l, uzysk solar pokryje ~20...25% zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 16.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dostaniesz kredyt z BOŚ na solary dla domku jednorodzinnego??? MCB ...tak! Byłem w BOŚ Tarnów: kredyt +-1%/rok na 4lata zakup ,montaż "solarów" do 10kw wystarczy faktura VAT i reszta na: http://www.bosbank.pl/?page=ekologia_kredyty_na_urzadzenia_sluzace_ochronie_srodowiska lub: http://www.budgar.com.pl/modul.php?npow=rekuperatory&modul=newsroom&rdzial=czytajnewsa&numer=96a06c43a8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 17.01.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witam!!! W budowanym domu( http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=291 ) do wspomagania co i cwu planujemy ( http://forum.muratordom.pl/jak-to-sie-robi-czyli-bufor-ciepla,t89352-600.htm ) skorzystać z „darmowej” energii słońca + prąd(grzałka w buforze) Pozdrawiam!!! Przy założeniu, że dom będzie miał zużycie energii około 25MWh rocznie (razem z cwu), to przy instalacji kolektora próżniowego CPC o powierzchni czynnej 9m^2 i zbiorniku buforowym 800l, uzysk solar pokryje ~20...25% zapotrzebowania. Witam Fachowca! Mam kilka pytań: 1)te 25MWh to dla domu „energooszczędnego”(z definicji np: muratora) ??? 2)przyjmując: … ewentualne zmiany pytanie nr.1), CPC o powierzchni czynnej ~12m^2 zbiornik buforowy 1000l, podłogówka (zaśilanie~30stopni /całości), pytanie nr.3) uzysk solar pokryje ~ …% ??? 3)czy wykorzystując „darmową” cwu do zasilania pralki ,zmywarki i w kuchni (gotowanie, herbata, kawa) można zrekompensować różnicę w cenie paliw: prąd – gaz z sieci w skali roku??? Czy to ma sens??? 4) ?techniczne: da się zamontować kolektory próżniowe CPC pod kątem ~45stopni na dachu o nachyleniu 25st ??? -wiem że z płaskimi niema problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts