Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za linki. Trochę tego mało :( mam na myśli zawartość.

..szukam ale...na co dzień Internet w komórce(tel.) :(

Gdyby ktoś znał inne to będę wdzięczny i zdrowszy :)

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to rzeczywiście skrót,

Bosch czy Simens dopuszczają tego typu rozwiązania dla swoich zmywarek,

wiem też że są pralki które mogą pracować z ciepłą wodą,

i dyskusja zatoczyła koło, były już argumenty że da się podłączyć CWU pod pralkę zmywarkę tyle że zyski z tego co kot napłakał, ktoś kto liczy na szybszy zwrot solara z tego powodu może bardzo długo czekać na te przychody bo:

albo trzeba kupić droższy model z podłączeniem i ciepłej i zimnej wody i odpowiednio drożej zapłacić za podwójne przyłącza,

albo podłączyć bezpośrednio ciepłą zamiast zimnej i patrzeć jak do płukania leci ciepła woda, w której gorzej się płucze szczególnie widać to na szklankach, i która jest zużywana do 5 razy więcej niż do mycia

dlaczego bronisz tego, co nie da się obronić,

wejdź do netu i poszukaj zmywarek Boscha czy Simensa,

wcale nie potrzeba droższego modelu,

a co do 5-krotnego zużycia wody do płukania,

nie wiem czy wiesz jak działa zmywarka,

jeżeli program ma pobrać na cały cykl x litrów wody,

to choćbyś postawił flaszkę, to nie weźmie więcej,

to se ne da Pane Havranku :roll:

nigdzie nie będę wchodził,

widzisz,

to że jakieś rozwiązanie się Tobie nie podoba, wcale nie znaczy, że masz być nierzetelny,

1)te 25MWh to dla domu „energooszczędnego”(z definicji np: muratora) ???

2)przyjmując: … ewentualne zmiany pytanie nr.1), CPC o powierzchni czynnej ~12m^2 zbiornik buforowy 1000l,

podłogówka (zaśilanie~30stopni /całości), pytanie nr.3) uzysk solar pokryje ~ …% ???

4) ?techniczne: da się zamontować kolektory próżniowe CPC pod kątem ~45stopni na dachu o nachyleniu 25st ???

-wiem że z płaskimi niema problemu.

Patrząc na projekt domu oceniłem, że edzie to jakieś 25MWh z duuużym marginesem błędu.

Przy zbiorniku buforowym o poj. 1000l standardowo jest 13,5m^2. Maksymalny spodziewany uzysk energii z takiego pola to ~9517kWh rocznie. Przy 12m^2 będzie maksymalnie 8460kWh.

Nie ma przeszkód by na dachu 25st zamocować kolektory pod kątem 45st.

w telegraficznym skrócie, ani pralki ani zmywarki nie da się podłączyć pod CWU, jedynie gotowanie się da ale ile tego uzysku będzie ??

:o :o :o

okazało się że to potężny skrót myślowy! ale dopiero po przeczytaniu następnych postów

"...da się, wszystko się da ALE..."

--właśnie chodzi o to "ALE"

Znam trochę temat i chcę zasilać przystosowaną(własnoręcznie* lub fabrycznie) pralkę ,zmywarkę

nie mam jednak takiej wiedzy jak np. cytowany („…”) forumowicz i dla tego pytania...

…ile tego uzysku można się spodziewać???

* 1) trójnik+ 2odwrotnie działające elektrozawory + programowalny wyłącznik czasowy…

2) trójdrożny zawór mieszający+ siłownik sterowany programatorem pralki…

RAPczyn

Dzięki!!!

Mam jeszcze kilka pytania:

1)zakładając że dom(c109) będzie „energooszczędnego” i z WM(reku~90%) to na ~ile można oszacować roczne zapotrzebowanie na energię (co+cwu) ?

2) Jak długo(ile lat) kolektory CPC zachowują swoją maks sprawność ?

3)Ile ~kosztuje 13,5m^2kolektora(nie z Chin) +odpowiedni zespół pompowy ?

4)ile~ -//- wykonanie p.3) ?

...dziękuje

i

Witam.

Widzę tu szacowne grono fachowców z innych portali.

Przeglądając od początku poruszane tematy, zaskoczył mnie jeden:

Kolega RAPczyn napisał:

Co do chemii to ja współczuje wnukom, które będą ewentualnie utylizować kolektory płaskie z czarnym chromem... brrr

Co jak co ale tego po szanownym koledze nie spodziewał bym się nigdy.

Toż to metal w najczystszej postaci nakładany w procesie elektrolizy a że czarny to już zależy od obróbki chemicznej. Związki chromu użyte do obróbki fakt to świństwo ale i te dają się zutylizować. Wsiadając do samochodu nie zdajemy sobie sprawy ile tam jest związków chromu - wszystkie części metalowe pod powłoki lakierowane są chromianowane, nie chromowane a to gorzej.

pozdrawiam

RAPczyn

Dzięki!!!

Mam jeszcze kilka pytania:

1)zakładając że dom(c109) będzie „energooszczędnego” i z WM(reku~90%) to na ~ile można oszacować roczne zapotrzebowanie na energię (co+cwu) ?

2) Jak długo(ile lat) kolektory CPC zachowują swoją maks sprawność ?

3)Ile ~kosztuje 13,5m^2kolektora(nie z Chin) +odpowiedni zespół pompowy ?

4)ile~ -//- wykonanie p.3) ?

...dziękuje

i

Ad.1 Zużycie energii prawdopodobnie spadnie o około 20-25%.

Ad.2 Po 20 latach użytkowania nie powinno być różnicy.

Ad.3 Pytanie czy aby na pewno potrzebujesz pola kolektorów o tak dużej powierzchni oraz czy zmieści się na dachu? Jeśli będą mieszkać 4 osoby to raczej skłaniałbym się ku 9m^2.

Witam.

Dla rodzinki 2 osobowej jaki wielki zestaw solarny był by odpowiedni, tzn powierzchnia solara, zbiornik itp.

Pozdrawiam z Śląska

Najmniejsza instalacja jaka ma sens ekonomiczny to dwa kolektory płaskie o łącznej pow. 2m^2i zasobnik 200l. I właśnie taka instalacja będzie odpowiednia dla Twojej rodzinki.

"Klasyczny" dobór kolektorów do ciepłej wody to 0,75 kolektora o pow.2m^2 na osobę, ale zleży to od wielu czynników. Podstawowym czynnikiem doboru kolektorów jest dobowe zużycie wody przez domowników.

pozdrawiam.

Witam.

Dla rodzinki 2 osobowej jaki wielki zestaw solarny był by odpowiedni, tzn powierzchnia solara, zbiornik itp.

Pozdrawiam z Śląska

Najmniejsza instalacja jaka ma sens ekonomiczny to dwa kolektory płaskie o łącznej pow. 2m^2i zasobnik 200l. I właśnie taka instalacja będzie odpowiednia dla Twojej rodzinki.

"Klasyczny" dobór kolektorów do ciepłej wody to 0,75 kolektora o pow.2m^2 na osobę, ale zleży to od wielu czynników. Podstawowym czynnikiem doboru kolektorów jest dobowe zużycie wody przez domowników.

pozdrawiam.

Witam.

Pozdrawiam z Śląska

pozdrawiam

Ad.3 Pytanie czy aby na pewno potrzebujesz pola kolektorów o tak dużej powierzchni oraz czy zmieści się na dachu? Jeśli będą mieszkać 4 osoby to raczej skłaniałbym się ku 9m^2.

W instalacji co.cwu na pewno będzie http://www.elektromet.com.pl/14/pl/14.2.html ale korzystając z: http://www.atmopol.pl/files/opis02.pdf i patrząc na ceny myślę o ~1000litrowym.

Nie wiem jaka w moim przypadku(wspomaganie CO...) powinna być powierzchnia kolektora??

Powierzchnia dachu:~270m2 z tego 1/4-(mała „jaskółka” ) skierowana na południe

Na letnie nadwyżki basen :D (z marketu) :) + odpowiedni wymiennik zabudowany w obudowie filtra wody.

To też ad4. dla opolkrz

Witam.

gdzieś w jakimś artykule o pasywnym budynku w Niemczech właściciel chwalił się ze duży kolektor taki właśnie ponad 13m2 netto + duży bufor CWU ok 1m3 daje mu 100% pokrycie w ciągu całego roku kalendarzowego dla rodziny 2+2,

Niemcy to duży kraj i rozległy geograficznie Południe Niemiec ma klimat zbliżony do centralnych rejonów Francji i prawie graniczy z Włochami ( cienki pas Austrii ). Natomiast północ dorównuje szerokością Irlandii. Trudno jest więc porównywać w stosunku do Polski.

W Polsce jeżeli chcieć mieć pokrycie w 100% zimą trzeba ok.34 kolektorów płaskich dla rodziny czteroosobowej.

pozdrawiam

W Polsce jeżeli chcieć mieć pokrycie w 100% zimą trzeba ok.34 kolektorów płaskich dla rodziny czteroosobowej.

pozdrawiam

Możesz trochę precyzyjniej się wyrazić ile to 34 kolektory (m^2 pow. czynnej)?

Na jakiej podstawie doszedłeś do tego, że 34 sztuki wystarczą?

pozdrawiam

Możesz trochę precyzyjniej się wyrazić ile to 34 kolektory (m^2 pow. czynnej)?

Na jakiej podstawie doszedłeś do tego, że 34 sztuki wystarczą?

-też o to miałem pytać bo np. vitosol płaski viessmann-a ma 2.32m^2 pow. czynnej a płaski hewalex-a 1.83m^2 pow. czynnej .........

po II post mpoplaw trzeba czytać w kontekście mojej z nim dyskusji ...

...planuję WSPOMAGAĆ...

Po III …własne posty można kasować.

RAPczyn jak znajdziesz chwile napisz proszę

jakie optimum widział byś dla założeń j.w. ( w moim poprzednim poście)

z góry dziękuje

RAPczyn jak znajdziesz chwile napisz proszę

jakie optimum widział byś dla założeń j.w. ( w moim poprzednim poście)

z góry dziękuje

Do takiego zbiornika o pojemności 1000l podłączyłbym 12m^2 pow. czynnej kolektora próżniowo rurowego CPC. Jeśli będziesz tą wodę wykorzystywał do basenu w lato to dobrze by było aby basen miał pow. do ok. 20m^2.

Przy zbiorniku 750l podłączyłbym 9m^2 i wtedy basen o pow. do ok. 12,5m^2.