Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

Witam.

Możesz trochę precyzyjniej się wyrazić ile to 34 kolektory (m^2 pow. czynnej)?

Jest taki program "kolektorek". Jeden z parametrów tego programu jest stopień pokrycia ciepłej wody z kolektorów w rozbiciu na miesiące. Parametry ustawiłem tak: 100% pokrycia dla grudnia i program wyliczył mi taką ilość kolektorów dla ciepłej wody dla kolektorów płaskich o pow. jednego ok. 2m^2. Ale dla wersji programu 1.

A praktycznie: rodzina czteroosobowa w miesiącu zużywa ok. 7200l ciepłej wody o temp. ok. 50 stopni. dla takiej ilości wody i tej ilości kolektorów potrzeba nam ok. 6 dni słonecznych w grudniu. Wyniki są jednak mocno uśrednione.

Na jakiej podstawie doszedłeś do tego, że 34 sztuki wystarczą?

W grudniu jest różnie mogą nie wystarczyć.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest taki program "kolektorek". Jeden z parametrów tego programu jest stopień pokrycia ciepłej wody z kolektorów w rozbiciu na miesiące.

Z tego, co czytałem na innym forum, program jest niespecjalnie merytorycznie poprawny. Zdaje się, że w kwestii obliczania zwrotu i oszczędności, ale nie jestem pewien.

Witam.

Z tego, co czytałem na innym forum, program jest niespecjalnie merytorycznie poprawny. Zdaje się, że w kwestii obliczania zwrotu i oszczędności, ale nie jestem pewien.

Oczywiście, że program nie jest jeszcze precyzyjny ale to dla tego, że baza danych jest jeszcze szczupła, choć ciągle jest poszerzana. Aby dobrze napisać taki program trzeba by opomiarować setkę różnych instalacji i ciągle je monitorować.

pozdrawiam

Oczywiście, że program nie jest jeszcze precyzyjny ale to dla tego, że baza danych jest jeszcze szczupła, choć ciągle jest poszerzana. Aby dobrze napisać taki program trzeba by opomiarować setkę różnych instalacji i ciągle je monitorować.

O ile dobrze pamiętam, dyskusja tyczyła się źle przyjętych (zbyt optymistycznych) założeń dotyczących zwrotu instalacji w czasie. Ale nie wiem jak jest w rzeczywistości, bo nawet nie chciało mi się go przetestować.

Systemy solarne - policz zanim utopisz pieniądze - aktualizacja

Pod wpływem reklam i rozpowszechnionych w mediach informacji tkwi w Tobie przekonanie że system kolektorów słonecznych daje realne oszczędności.

Niestety rzeczywistość jest zupełnie inna.

Aby określić opłacalność inwestycji w system solarny należy policzyć ilość energii słonecznej, którą wykorzystamy i porównać ją z kosztami początkowej inwestycji zakładając, że system taki ma określoną trwałość. W takiej sytuacji otrzymamy faktyczny koszt energii słonecznej którą możemy porównać z innymi kosztami energii z gazu, oleju, prądu elektrycznego itp. Po prostu otrzymujemy całkowity koszt zakupu i eksploatacji.

Kalkulacja przykładowego zestawu solarnego

Przeciętny koszt rozbudowy instalacji grzewczej o system solarny to około 10-15 tyś. złotych.

Koszt ten obejmuje:

3-4 kolektory słoneczne,

dopłatę za zasobnik o dużej pojemności 300 litrów, który posiada dwie wężownice - przy normalnym systemie grzewczym wystarcza dużo tańszy zasobnik około 150 litrów,

system sterowania wraz z pompą obiegową,

montaż i uruchomienie.

czyli otrzymujemy zestaw jak na rysunku:

Podstawowe założenia do kalkulacji

inwestycja jest finansowana z zasobów własnych inwestora lub kredytu bankowego,

w domu mieszka 4-osobowa rodzina,

dzienne zużycie ciepłej wody to około 200 litrów dziennie na rodzinne,

czas "życia" instalacji solarnej to maksymalnie 20 lat,

dla uproszczenia kalkulacji nie liczymy kosztów utrzymania instalacji solarnej w ruchu (przeglądy, naprawy, koszt energii elektrycznej do sterowania i pomp).

w domu nie ma basenu ani innego odbiornika, który zużywa dużo ciepłej wody (np. agroturystyka, mini hotel) w sezonie letnim.

Zakładając, że zastosujemy 3 markowe kolektory płaskie, zgromadzą one w ciągu roku 2800 kWh energii cieplnej.

Niestety tylko cześć tej energii możemy wykorzystać. W praktyce będzie to około 40 % tej energii. Powody są następujące:

energia słoneczna jest energią tzw. niskotemperaturową, w związku z tym przez dużą cześć roku temperatura wody z kolektorów będzie niższa niż wody w zasobniku podgrzewanej piecem co. Z reguły jest to około 45-50 stopni.

w sezonie letnim ilość energii słonecznej z takiego zestawu kilkukrotnie przekracza nasze zapotrzebowanie na ciepłą wodę. W słoneczny dzień mamy tej energii nawet trzy razy więcej niż potrzebujemy,

300 litrowy zasobnik pozwala zgromadzić zapas ciepłej wody na maksymalnie 2 dni.

energia z kolektorów jest przekazywana do zasobnika także z pewnymi stratami.

Czyli kolektory zgromadzą w roku 2800 kWh ale efektywnie możemy wykorzystać tylko 1120 kWh rocznie i o tyle obniżyć zapotrzebowanie na energię z pieca co.

Przyjmując, że system działa przez 20 lat bezawaryjnie, uzyskaliśmy 22400 kWh energii, która nas kosztowała jednorazowo 12 tyś. złotych - jest koszt zakupu systemu kolektorów.

Czyli 1 kWh energii słonecznej kosztuje nas 54 grosze.

Teraz warto zajrzeć do szuflady i sprawdzić ile płacimy za 1kWh energii elektrycznej która jest jednym z najdroższych mediów.

Jak z rachunku zsumujemy opłatę za energię oraz koszt dostawy to wyjdzie nam 1 kWh za około 44 grosze !!!

Popatrzmy jeszcze na koszty 1 kWh energii cieplnej wyprodukowanej za pomocą pieca co:

gaz ziemny -> 15 groszy

gaz płynny - > 30 groszy

olej opałowy -> 24 grosze

węgiel (eko-groszek) - > 10 groszy

drewno opałowe -> 7 groszy

Policzmy jeszcze inaczej

Przeciętna rodzina wydaje rocznie na podgrzewanie ciepłej wody użytkowej użytkowej około 1000 zł.

Korzystając z założenia - które zalecają przyjmować producenci - że system omawianych kolektorów zaspokoi 30 % procent rocznego zapotrzebowania na ciepłą wodę, możemy zaoszczędzić 300 zł rocznie, czyli system wart 12 tyś. zł zwróci sie nam po 40 latach, czyli długo po tym jak przemieni się w stertę złomu.

Wnioski

Energia słoneczna jest ekologicznym odnawialnym źródłem energii. Wszystkich dla których środowisko jest ważniejsze niż pieniądze zachęcamy do inwestowania w takie systemy.

Powyższy system nawet gdyby był bardziej sprawny i tak nie ma szans się spłacić w polskich warunkach w rozsądnym czasie - szczególnie jak doliczymy koszty serwisowania, napraw i prądu.

Zakup systemu solarnego do domu jest opłacalny, jeśli uzyskasz dopłatę, a kwota wyciągnięta z Twojego portfela nie jest większa niż 3-4 tyś. zł (dla systemu z trzema kolektorami płaskimi).

Warto rozważyć zakup systemu grzewczego z możliwością rozbudowy o system solarny, jeżeli są szanse na dopłaty w perspektywie kilku najbliższych lat.

Zapewnienia że taki system (3 kolektory) można wykorzystać do podgrzewania domu można włożyć między bajki - moc dostarczana przez kolektory w sezonie grzewczym (jesień, zima, wiosna) jest mniejsza od mocy suszarki do włosów.

Zachęcamy do samodzielnego powtórzenia obliczeń w oparciu o dane techniczne producenta konkretnego rozwiązania. Warto by dostawca przedstawił takie wyliczenia i załączył je jako załącznik umowy. To, czy taki dostawca się znajdzie, będzie kolejnym namacalnym dowodem na potwierdzenie opłacalności zakupu.

UWAGA: W sieci pojawił się polski program kolektorek.pl którzy w kilka minut pozwala na samodzielne zweryfikowanie opłacalności i czasu zwrotu inwestycji w kolektory słoneczne.

Skorzystaj z naszej pomocy przy doborze sensownego systemu ogrzewania

Witam.

Ale!!! Do wyliczeń kolegi PAPROCIAKA wprowadził bym jednak parę poprawek.

energia słoneczna jest energią tzw. niskotemperaturową, w związku z tym przez dużą cześć roku temperatura wody z kolektorów będzie niższa niż wody w zasobniku podgrzewanej piecem co. Z reguły jest to około 45-50 stopni.

Tak będzie jeżeli użyjemy zasobnika biwalentnego, ale można nie co inaczej.

Użyjemy zasobnika 300l z jedną wężownicą i 150l też z jedną i połączymy szeregowo. Zimna woda z przyłącza wodociągowego wpływa najpierw do solarnego 300l i dalej do 150l a ponieważ ma średnioroczną temperaturę 12 stopni to instalacja solarna rusza kiedy w kolektorze jest około 20 stopni zaczynając ogrzewać tą zimną wodę. I tu już widać różnicę: przy biwalentnym instalacja solarna startuje przy temp. 50 stopni jak pisał kolega a przy takim " tandemie " już przy 20 stopniach. Taki tandem jest jednak ciut tańszy niż biwalentny. W mniejszym zbiorniku woda jeżeli nie osiągnie 45-50 stopni będzie dogrzana innym źródłem.

W praktyce będzie to około 40 % tej energii.

A więc w praktyce myślę, że będzie to 80% wytworzonej energii

Jak z rachunku zsumujemy opłatę za energię oraz koszt dostawy to wyjdzie nam 1 kWh za około 44 grosze !!!

Tak to na dzisiaj, ale czy za rok nie będzie to 1,44zł? a za 10 lat 10,44zł?

Myślę, że przyrost cen energii też trzeba wziąć pod uwagę.

Zapewnienia że taki system (3 kolektory) można wykorzystać do podgrzewania domu można włożyć między bajki - moc dostarczana przez kolektory w sezonie grzewczym (jesień, zima, wiosna) jest mniejsza od mocy suszarki do włosów.

Tak taki system nie podgrzeje nam domu ale z tą suszarką na wiosnę to kolega przesadził i to mocno.

pozdrawiam

Witaj!!!

mpoplaw

...a biorąc pod uwagę taki kredyt:

http://www.bosbank.pl/?page=ekologia_kredyty_na_urzadzenia_sluzace_ochronie_srodowiska lub:

http://www.budgar.com.pl/modul.php?npow=rekuperatory&modul=newsroom&rdzial=czytajnewsa&numer=96a06c43a8 ???

...a to link do wykazu instytucji które mogą pomóc...:

http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/dotacje-do-oze-blog/277-pomoc-do-oze.html sprawdzałem tylko w BOŚ(Tarnów) ...inflacji jest większa od kosztów tego kredytu --tylko te 4lata :( :(

Nie ma się co czarować. Jeśli założymy, że rzeczywiście przeciętna rodzina zużywa energii na podgrzanie wody użytkowej za około 1000zł (od razu zakładam, że znaczna większość płaci mniej przy podgrzewaniu GZ, węglem czy drewnem, ale tych można pominąć z marszu) i prawie każdy płaci za te kolektory z kredytu budowlanego no to każdy sobie może przeliczyć, że koszt spłaty tego kredytu będzie zbliżony do kosztów podgrzania tej wody innymi metodami.

Oczywiście znajdzie się jaiś procent osób, które nie potrzebują zaciągnąć kredytu na tą inwestycję, zużywają bardzo dużo wody i pozyskują bardzo drogo ciepłą wodę. Będzie to znaczna mniejszość.

Rozumiem jednocześnie tych, którzy instalują solary bo mają kocioł na paliwo stałe i nie chcą palić w nim latem. Ekonomicznie wciąż nie ma to uzasadnienia, ale ma inne plusy.

Podsumowując wątek jest bardzo długi przy bardzo prostych wnioskach - ekonomicznie kolektory słoneczne nie mają uzasadnienia.

Cieszę się jednak, że stają się takie popularne bo cena ich spada, a i producenci uzyskują środki na rozijanie technologiczne systemów co może skutkować dla mnie chęcią zakupu w przyszłości takiego systemu.

Witam

a ja myślę że sobie zgadujesz, po prostu

A jamyślę, że nie dokladnie czytasz.

Kolega Paprociak napisał, że 2800kWh można uzyskać z 3 kolektorów a więc jest to ilość energii uzyskiwana z owych kolektorów. Zwróć uwagę, że nie jest to ilość docierająca do kolektorów, bo ta jest trochę większa.

Instalację solarną należy rozpatrywać jako urządzenie pracujące z jakąś sprawnością, a sprawność obliczamy w stosunku do stałych jednoznacznie określonych parametrów. Tu posłużę się przykładem: kocioł gazowy kondensacyjny ma sprawność 107%!! A któż to widział, - perpetuum mobile?

Nie, do wyznaczenia sprawności kotła posłużono się parametrami spalania gazu dla kotłów z otwartą komorą spalania a ponieważ dodatkowa ilość ciepła pochodzi z kondensatu stąd sprawność przekraczająca 100%.

Wracając do sprawności instalacji solarnej. Owe 2800kWh to ilość energii wytworzona z kolektorów i to jest dla nas te 100% do wykorzystania. Jak wykorzystamy i w jak dużym stopniu tę energię to już zależy od wykonania samej instalacji. Wcześniej dałem przykład, że tą samą instalację można rozwiązać na dwa sposoby i proszę mi wierzyć, że będą one pracowały z różną sprawnością. Na sprawność instalacji ma wpływ jeszcze parę innych czynników a min. staranność wykonania, materiał, elektronika sterująca, grubość otulin co wiąże się ze stratami na przesyle, itp. Bardzo często podnoszony jest temat strat na zasobniku i utrata ciepła z nagrzanego zbiornika. Ale przecież ten zbiornik nie stoi na zewnątrz budynku tylko w środku i sezonie grzewczym ten zbiornik ogrzewa pomieszczenie w którym stoi a więc tyle ile straci ciepła zbiornik tyle mniej ciepła potrzeba do ogrzania tego pomieszczenia, więc strata wchodzi w ogólny bilans cieplny budynku, podobnie z rurami. Całkiem inną sprawą jest sposób i wielkość wykorzystania zgromadzonej cieplej wody przez domowników, inaczej będzie to wyglądać dla 4 osób w starszym wieku, inaczej gdzie dwie to panienki w wieku 16-20 lat spędzające 2 godziny na codziennej kąpieli. A jedna mając kolektory zużywamy więcej wody "bo to za darmo".

Aby zrobić naprawdę rzetelną analizę kosztów trzeba by było opomiarować instalację cieplej wody na rok przed zamontowaniem kolektorów i roczną z kolektorami a wynik i tak będzie tylko dla tego konkretnego przypadku.

Mówimy o uzasadnieniu ekonomicznym, ale ci co parę lat temu zakładali ogrzewanie olejowe , dziś czym się kierują wymieniając je na inne. Przecież te kotły mogą pracować jeszcze ładnych parę lat a tu kasa wyrzucona w błoto.

w przypadku kolektorów paliwo na pewno nie zdrożeje, a frajda z posiadania.

Przecież decydując się na ten czy inny model samochodu nie robimy analizy kosztów "kiedy się zwróci" a przecież się nie zwróci a wręcz odwrotnie.

Sprawa dofinansowania do której wcześniej się nie odniosłem.

Otóż jest tylko trzeba ostro przycisnąć radnych w miejscu zamieszkania, są gminy gdzie dopłacają do kolektorów a gdzie nie ma trzeba wziąć za gardło urzędników bo oni mają pieniądze, znam takie pozytywne przypadki.

jeśli nie zgadujesz to ja mogę zakupić od razu 2 zestawy solarne z gwarantowaną taką sprawnością, płacić ci będę w ratach równowartość uzysków CWU

A to napisz coś więcej to pomyślimy.

pozdrawiam

Bez dotacji min 60% solar nadaje się tylko dla szpanu i bezproduktywnej gadaniny .Wszystkie pozytywne opinie najpierw wypłynęły od producentów a później zostały powielone przez handlowców oni zaprosili hydraulików na "szkolenia" wyjazdowe nieraz kilku dniowe a to wszystko połączone reklamą i mamy temat solar Prawie żaden hydraulik nie powie że to się nie opłaca po takim „szkoleniu” bo i po co wyrzucać "chleb" Oczywiście znajdą się osoby które ze mną się nie zgodzą mają prawo pewnie większa część tych osób właśnie posiada solar lub ma go posiadać lub nawet je zakłada . Ale o tym co pisze wie tylko nie liczna grupka osób której się nie chce wyjaśniać lub ma w tym interes aby tak pozostało.

PS

Czy w kalkulacji" oszczędności" bierzecie pod uwagę przeglądy serwisowe i materiały do wymiany które nie podlegają gwarancji pomimo trwającej gwarancji ??

Żywotność rzeczywistą solaru .

Naprawę a więc koszty poza okresem gwarancyjnym ??

Oczywiście co ma się tam popsuć w końcu pracuje prawie cały czas itp… itd…

to czy kolektory się opłacają, czy też nie to jest sprawa osobistego podejścia do tego przyszłego użytkownika,

tutaj każdy sam ocenia czy jest to inwestycja opłacalna,

jako użytkownik kolektorów a mam ich trochę a jednocześnie jako instalator, piszę że w przypadku gdyby mi gmina nie dołożyła to bym ich nie instalował.

jednocześnie polecam rozwiązania z pompą ciepła do przygotowania ciepłej wody,

natomiast między bajki możesz sobie włożyć opowiadania o producentach kolektorów urządzających kilkudniowe szkolenia,

może jeszcze takie jak dla lekarzy :roll: nad Morzem Śródziemnym lub w Afryce,

tak powstają mity :-?

Kolega Paprociak napisał, że 2800kWh można uzyskać z 3 kolektorów a więc jest to ilość energii uzyskiwana z owych kolektorów. (...) Owe 2800kWh to ilość energii wytworzona z kolektorów i to jest dla nas te 100% do wykorzystania.

Bzdura.

Wykorzystać możesz tę energię tylko wtedy, gdy:

* ma ona odpowiednią postać, w naszym wypadku temperaturę (do załatwienia w systemie dwóch zasobników),

* jest dostępna wtedy, gdy jej potrzebujesz (czyli nie w czasie urlopów),

* jest jej nie więcej, niż zużywasz.

Kolega Paprociak napisał, że 2800kWh można uzyskać z 3 kolektorów a więc jest to ilość energii uzyskiwana z owych kolektorów. Zwróć uwagę, że nie jest to ilość docierająca do kolektorów, bo ta jest trochę większa.
Przeciętny kolektor płaski to ok. 1,8m2 absorbera.

Średnia roczna ilość energii słonecznej padającej na pionową ścianę w Ustce wynosi ok. 830kWh. Czyli na 3 kolektory 830*3*1,8=4482 kWh.

Podana ilość 2800kWh uwzględnia już sprawność samych kolektorów (62%).

Do tego trzeba tylko uwzględnić sprawność wykorzystania energii z kolektorów. Wynika ona m.in. z temperatury odbioru ciepła.

Witam.

Jak nierozwiązywalny jest to problem widać na poniższym przykłdzie.

Cytat zaczerpnąłem z innego forum:

1600 godzin pracy pompy w ciagu roku.

Pompa zuzywa 40 Wh energii elektrycznej

1 kWh energii elektrycznej to koszt okolo 0,5PLN

64 kWh - zuzycie energii przez pompe

Czyli koszt pracy takiego ukladu to: 32 PLN rocznie.

Zuzycie wody przez 5 osob na dobe, to okolo 300l.

Czyli w ciagu roku zuzywamy 109000 litrow wody.

Masa wody = 109000 kg

Cieplo wlasciwe wody to: 0,0011 kWh/kg*K

Roznica temperatur = 42K

Energia potrzebna na podgrzanie takiej ilosci wody:

E=m*cw*Dt

E=109000kg*0,0011 kWh/kg*K * 42K

E=5058,9 kWh

Koszt podgrzania takiej ilosci wody = 2529 PLN rocznie

Instalacja jest w stanie pokryc 70% rocznego zapotrzebowania, czyli oszczedzamy 0,7*2529 = 1770 PLN rocznie.

Po uwzglednieniu kosztu pracy pompy oszczedzamy 1738 PLN rocznie.

Koszt instalacji to okolo 13000PLN.

czas zwrotu 13000PLN/1738 PLN/rok = 7,47 Roku.

Przy stalych cenach energii, a ta drozeje.

A jesli komus straty wynosza wiecej niz uzyski, to niech jeszcze raz sobie wszystko policzy, albo niech zaizoluje dobrze rury.

Jak widać co osoba to inny wynik.

A mogę równierz przytoczyć opracowanie Bałtyckiej Agencji Poszanowania Energii mówiącej o tym, że zwrot poniesionych nakładów na budowę instalacji solarnej do ogrzewania basenu oraz cieplej wody w Policyjnym Ośrodku Szkoleniowym w Szczytnie wynosi 108 lat!!

pozdrawiam

i proszę jestem bardzo blisko wyniku Bałtyckiej Agencji Poszanowania Energii, widać że matematyka w Gdańsku i w Łodzi jest taka sama
W tym rozumowaniu jest jeden błąd logiczny. Za 13000 zł można wykonać kompletną instalację solarną (kolektory + zasobnik + pompy obiegowe i zabezpieczenia + grzałka elektryczna).

Wykonanie alternatywnej instalacji ogrzewania też będzie kosztowało (co najmniej podgrzewacze przepływowe lub zasobnik z grzałką). Tak instalacja też ma określoną żywotność, chociaż porównywalną z żywotnością instalacji solarnej.

O te koszt należy pomniejszyć kwotę, którą uwzględniamy w obliczeniu okresu zwrotu. Druga sprawa, że albo bierzemy pod uwagę koszt energii całodobowej (ok. 40gr/kWh), albo, co bardziej logiczne, koszt energii w II taryfie (ok. 30 gr/ kWh), a w I taryfie jak przyjęto w przykładzie.

Po uwzględnieniu tego wszystkiego wynik pewnie wiele się nie zmieni.

czemu ?? zamierasz się myć tylko wtedy gdy świeci słońce ?? standardowa instalacja CWU oparta na jakimkolwiek kotle daje nam CWU 24h/dobę 365 dni w roku, instalacja solarna która da nam identyczne obligatoryjne 100% pokrycie CWU to na pewno nie 13 tyś a 50 tyś lub więcej
Dlatego pisałem o zasobniku z dodatkową grzałką elektryczną. To załatwia problem o którym piszesz.

Zakładając, że nie ma solarów taką instalację podgrzewania cwu musisz wykonać (minimum to zasobnik + grzałka elektryczna).

Witam.

podsumujmy: twierdzisz że instalacja za 13 tyś jest w stanie pokryć 70% rocznego zapotrzebowania na CWU ??

Ja nie twierdzę, pisałem wyraźnie, że jest to cytat.

Pisałem za to wcześniej, że aby to w miarę rzetelnie obliczyć trzeba przyjąć w miarę jednolite dane na wstępie obliczeń.

I przykład najbardziej drastyczny: Jeżeli do ogrzania wody używany odpadowego drewna ( bo mamy warsztat stolarski ) instalacja nie zwróci się NIGDY!! a wręcz do niej dołożymy.

mpoplaw napisał:

a co z ludźmi którzy już mają jakiś zbiornik 80L CWU wpięty w CO i teraz zapragnęli założyć solary ?? do wyboru mają wyrzucenie starego, albo kombinowanie z buforem

O tym też pisałem, dwa zasobniki, "solarny" oraz ten 80l połączone szeregowo, każdy po jednej wężownicy.

pozdrawiam

mpoplaw pisałem, że:

W Twoim przypadku przy założeniu pakietu z kolektorem próżniowo-rurowym o pow. 4m^2 i zużyciu cwu około 200L/d zaoszczędzisz jakieś 68-70% do tego znacząco wydłużysz żywotność kotła.

oraz

Przy założeniu, że dom będzie miał zużycie energii około 25MWh rocznie (razem z cwu), to przy instalacji kolektora próżniowego CPC o powierzchni czynnej 9m^2 i zbiorniku buforowym 800l, uzysk solar pokryje ~20...25% zapotrzebowania.

Nie kojarzę gdzie napisałem, że 34% pokrycia da instalacja za 13kPLN. ?

Przy 80l zbiorniku ciężko coś zrobić bez wymiany na inny lub dołożenie drugiego, ale od 120l można już zacząć działać.

Przeczytalam caly temat i moge wam Panstwo podziekowac :roll: , jestem glupsza niz zanim wzielam sie za te naukowo-filozoficzna lekture :o

Nie tylko nadal nie wiem czy sie oplaca czy nie, ale na dodatek zaczelam myslec, ze jestem kompletnym ignorantem, gdyz nie mam w zwyczaju wszelkich moich wydatkow, zyskow i strat :-?

Tak czy inaczej interesujaca choc wyczerpujaca umysl lektura :D