adam_mk 09.02.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Spróbuję łopatą....Mamy Słoneczko.Słoneczko grzeje Ziemię.Słoneczko grzeje też Twój dom, czy tego chcesz czy nie.Robi to wysyłając od "mało" do 1000W na 1m2 Twojego domu.Można się pod to ciepełko podpiąć.Urządzenia, które to robią to kolektory solarne.Kolektory solarne mają cenę.Cena ta jest uważana za bardzo wysoką. Jest za wysoka w przeliczeniu na "zyski solarne". Podsumowanie:Możesz sobie "to" zrobić "tymi ręcami" płacąc za rurki i skrzynkę? - rób! Opłaca się!Nie dasz rady? - Nie opłaca się! Rób ten "głupi interes" lub nie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.02.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Kolektory solarne mają cenę. Cena ta jest uważana za bardzo wysoką. Jest za wysoka w przeliczeniu na "zyski solarne". Podsumowanie: Możesz sobie "to" zrobić "tymi ręcami" płacąc za rurki i skrzynkę? - rób! Opłaca się! Nie dasz rady? - Nie opłaca się! Rób ten "głupi interes" lub nie! To mnie właśnie cały czas dziwi . Jak to możliwe, żeby w warunkach domowych można było wyprodukować kolektor słoneczny, który się opłaci, a w warunkach przemysłowych produkcja jest na tyle droga, że stosowanie solarów przestaje się opłacać. Gdzie w tym wszystkim tkwi haczyk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 W marży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 I w skali. KOMU opłaca się teraz zamknąć elektrownię czy ciepłownię, żebyś Ty nie musiał dużo płacić za to, co oni mają w obfitości, opanowane technicznie i na czym zarabiają?Chcesz inaczej? - Płać haracz!Nie chcesz? - zrób im konkurencję, otwórz fabrykę solarów i sprzedawaj wagonami z zyskiem 10zł/komplet!Będą tanie a Ty przecież nie stracisz!10zł to też zysk!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fil 2871 09.02.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 witamja załozyłem instalacjie do solarów z kotłowni do dachu , ale po przeczytaniu tego forum czekam az ceny spadną . ciężki dylemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 09.02.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jestem zwolennikiem teorii, że ceny raczej nie spadną - poza poprawkami na kursy walut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 99% dotacje Unijne? Wystarczy mieć dom i - dadzą?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.02.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 ale bezzwrotne dotacje 60-80% dla indywidualnych odbiorców może ruszą ?? Może ... , a może nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 09.02.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Mam pytanie do Was poniewaz nadazyla mi sie okazja kupna solara - ale ze tak powiem okazyjnie od kuzyna wiec pytam bo po parametrach to mi nic niemowi a wyglada co najmniej dziwnie poniewaz ma zintegrowany zbiornik z solarem ...a nie jak w wiekszosci osobno zbiornik ale czy to ma jakies wady???? dziala to raczej jak przeplywiomierz-podgrzewacz wodny oto linkcos podobnego bardzoi http://www.mfsolar.pl/oferta_systemy_rurowe_zbiornikowe.htmlpowiem tylko tyle ze twierdzi ze sa to fimry Viessman tylko bez naklejki...wiec tak naprawde firma krzak pozatym podam cene 4200zl duzo ? jest sens ryzykowac w sumie jest bez gwarancji - ale jak to bedzie dzialac z piecem na ekogroszek lub inny paliwo stale czy wogiole jest sens sie tym interesowac - prosze o odpowiedz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Fajne do domku wakacyjnego nad jeziorem czy w górach.Nawet fajnie działa, ale włączenie tego w system domu to praktycznie rozebranie na kawałki i postawienie od nowa ze sporymi przeróbkami.Ta beczka u góry zawiera wodę.Jak miałoby to na jakim dachu działać?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 09.02.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Fajne do domku wakacyjnego nad jeziorem czy w górach. Nawet fajnie działa, ale włączenie tego w system domu to praktycznie rozebranie na kawałki i postawienie od nowa ze sporymi przeróbkami. Ta beczka u góry zawiera wodę. Jak miałoby to na jakim dachu działać? Adam M. Faktycznie masz racje - niby mozna to postawic na dole np w ogrodzie ale wiadomo duze ryzyko np uszkodzenia itd i zajmuje miesjce pozatym najlepsze chyba na sciane do powieszenia ale na dach niebardzo sie nadaje zreszta nawet "ochydnie wyglada' ale to nna sprawa a ciezar ma tez pewnie niezly zbiornik ma 200l ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.02.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam. Mam pytanie do Was poniewaz nadazyla mi sie okazja kupna solara Będzie tak jak z każdą okazją, jeżeli ta na dodatek jest Chińską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.02.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam. W praktyce będzie to około 40 % tej energii. A więc w praktyce myślę, że będzie to 80% wytworzonej energii Co prawda zdania wyrwane z kontekstu, ale: Można wykonać instalację, gdzie sprawność jej będzie na poziomie 40% i ja uważam, że instalacja będzie do dupy ale można wykonać gdzie będzie miała 80% i to też nie najlepszy wynik - pisałem o tym wcześniej. Co innego jest wykorzystanie później tej energii. Nie zakłada się instalacji solarnej i wyjeżdża co rok na lato do Włoch na zbiór pomidorów, bo jaki to ma sens? Mam instalację opomiarowaną na kolektorach i na zbiorniku i wiem co wychodzi z kolektorów i dociera do zbiornika to jest właśnie sprawność. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.02.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Nawet fajnie działa, ale włączenie tego w system domu to praktycznie rozebranie na kawałki i postawienie od nowa ze sporymi przeróbkami. Konstrukcji tego nie przerobisz ze względu na zintegrowanie skraplaczy rur z zasobnikiem. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.02.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Złożyli to jakoś! Mam palnik i kątówke!!! (ale nie zamierzam się za to brać) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.02.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam. Złożyli to jakoś Adam ale jaki to ma sens spawanie dziur po rurach, szlak trafi emalie, jeżeli jest takowa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2009 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Toteż piszę, że są lepsze sposoby spędzania wolnego czasu. Ale jak się kto uprze to z czołgu malucha wyskłada! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.02.2009 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 WitajAdam Ty chyba spać nie możeszdobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.02.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Można wykonać instalację, gdzie sprawność jej będzie na poziomie 40% i ja uważam, że instalacja będzie do dupy ale można wykonać gdzie będzie miała 80% Primo, mówimy o sprawności kolektora (energia słoneczna --> ciepły czynnik) czy o sprawności instalacji (energia słoneczna --> ciepły czynnik --> ciepła woda użytkowa minus straty)? Secundo -- mówimy o sprawności chwilowej (albo nawet dziennej), czy o sprawności średniorocznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 11.02.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam.Pisałem to gdzieś wcześniej, że bez określenia jasno i wyrźnie co oznaczają parametry techniczne, dyskusja nie ma sensu. Każdy z Was interpretuje każdy parametr na swój sposób. Da tego ja nie podejmuje się dalszej dyskusji.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts