matysia 19.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 WitamMamy zamiar zamontować na dachu kolektory próżniowe. W związku z tym mam pytanie do znawców tematu:"Czy magistrale solarną można wykonać z rur innych niż miedziane?" Na stronach producentów zestawów piszą że od weżownicy zasobnika do kolektora powinno się zastosować rury miedziane lutowane na twardo w otulinie termoizolacyjnej. Czy to znaczy że rury miedziane stosowane w hydraulice się nie nadają? Jak to ma sie do praktyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.02.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam Mamy zamiar zamontować na dachu kolektory próżniowe. W związku z tym mam pytanie do znawców tematu:"Czy magistrale solarną można wykonać z rur innych niż miedziane?" Na stronach producentów zestawów piszą że od weżownicy zasobnika do kolektora powinno się zastosować rury miedziane lutowane na twardo w otulinie termoizolacyjnej. Czy to znaczy że rury miedziane stosowane w hydraulice się nie nadają? Jak to ma sie do praktyki?Mogą też być rury stalowe "czarne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadurski 19.02.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Uważam, że obliczenie kiedy zwróci się instalacja kolektorów jest niemożliwe. Za dużo zmiennych, za dużo założeń, za dużo indywidualnych przyzwyczajeń... Można jedynie sprawdzić jakie są konkretne korzyści z instalacji w konkretnym porzypadku, co czynię na http://www.sadurski.lublin.pl W tej całej dyskusji na tym wątku brakuje mi jednego: korzystając z energii słonecznej (z jakąś sprawnością ), która dociera do naszego dachu, nie spalamy tyle węgla, gazu, oleju opałowego, nie nabijamy kwh na liczniku en. el. Czy te korzyści - na miarę naszych dzisiejszych możliwości - nie można określić mianem: "bezcenne" w odniesieniu do naszych następców "na tym łez padole"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.02.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Zyski z kolektora rzeczywiście są bezcenne, bo niepoliczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadurski 21.02.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 No i sprowadził mnie mpoplaw na ziemię . Liczą się konkretne zyski. Wszystko musi mieć ekonomiczne uzasadnienie. Pytanie wątku brzmi: kolektory słoneczne - opłaca się, czy nie... Odpowiadam: 1. nie można uogólniać 2. należy sporządzić kalkulację dla konkretnego domu i jego mieszkańców 3. dobrać odpowiednie podzespoły 4. uwzględnić trudności w montażu 5. wycenić 6. przemyśleć !!! 7. podjąc decyzję KrzysztofLis2 Zyski z kolektora są policzalne po zamontowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 23.02.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Mozecie mi podpowiedziec czy trzy plaskie hewaleksy na zbiornik 500litrowy jest oki czy tez trzeba dokladac jeszcze jeden kolektor?bo w necie ciagle spotykam sie z info 3 kolektory zbiornik max 300litrow i teraz nie wiem jak to w rzeczywistosci wygladapozdrrafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Spróbuję raz na dłuższy czas (bo złudzeń nie mam) uciąć te dywagacje - wystarczy czy nie wystarczy.... 1m2 kolektora to w zaokrągleniu 1kW mocy grzewczej, ale tylko wtedy, gdy jest w pełni osłoneczniony.Normalnie można go liczyć za 400W. Więc jeżeli 1 panel to około 2m2 wtedy 3 takie to moc od 2400W do 6000W.Czyli grzałka od 2,4kW do 6kW skierowana na te 300/500/1000/10000 litrów.I tylko aktywna w dzień, a zimą dzień krótki! Wystarczy czy nie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Jeszcze coś...Jak mamy buforek MONDRY a nie GUPI to gorąca woda zbiera się pod jego szczytem wcale nie mieszając się z warstwami chłodnymi.Jest tak, że bufor ma 3 tony a my po 20 minutach słoneczka spokojnie myjemy ręce w cieplutkiej wodzie.Jak bufor jest GUPI to zbiera to ciepełko, ale tak, że uśrednia temperaturowo całą jego zawartość. Wtedy po 3 godzinach grzania CAŁY ma te 3 stC więcej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 23.02.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dziekuje za odpowiedzjak dla mnie bardzo jasno to przedstawiles u mnie bufor z tych Madrzejszych:) pozdrrafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 17.03.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam, Dostałem dofinansowanie do solarów - 3000 zł. Czyli koszt zakupu i motażu zmalał do 8000 zł. Czas zwrotu pewnie teraz też się skrócił...... Opłaca się czy nie A wkurzenie sąsiada - - bezcenne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 19.03.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam, Dostałem dofinansowanie do solarów - 3000 zł. Czyli koszt zakupu i motażu zmalał do 8000 zł. Czas zwrotu pewnie teraz też się skrócił...... Opłaca się czy nie A wkurzenie sąsiada - - bezcenne Pozdrawiam ...u nas też ma być! podobno ~50% max12000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 30.03.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam wszystkich ja z męzem też mam kolektory słoneczne ale widze ze jest tu ciekawy temat czy opłaca sie czy tez nie? oto jest pytanie. Ze swojego doswiadczenia mysle ze opłaca się, my niestety nie dostalismy dofinansowania ale i tak mysle że to nie były wyrzucone pieniądze w błoto wiadomo ze ta inwestycja nie zwróci sie od razu tzn po roku albo po dwóch ale trzeba być cierpliwym a to popłaca. zachęcam wszystkich niedowiarków i przeciwników zakładajcie kolektory słoneczne !!!!!!!! [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.03.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam wszystkich ja z męzem też mam kolektory słoneczne ale widze ze jest tu ciekawy temat czy opłaca sie czy tez nie? oto jest pytanie. Ze swojego doswiadczenia mysle ze opłaca się, my niestety nie dostalismy dofinansowania ale i tak mysle że to nie były wyrzucone pieniądze w błoto wiadomo ze ta inwestycja nie zwróci sie od razu tzn po roku albo po dwóch ale trzeba być cierpliwym a to popłaca. zachęcam wszystkich niedowiarków i przeciwników zakładajcie kolektory słoneczne !!!!!!!! Przekładając to z języka solaroentuzjasty na język polski: "tak naprawdę to nie wiem, czy mi się kolektory kiedykolwiek zwrócą, ale wmawiam sobie i innym, że tak, aby nie mieć poczucia, że wywaliłam pieniądze na śmietnik". Ja tam jestem gorącym zwolennikiem kolektorów, choć wiem, że mają sporą szansę, by się nie zwrócić. Dlatego ja pójdę w kierunku kolektora słonecznego domowej roboty, mam już kilka pomysłów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 30.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zgadzam się z Tobą .Bez względu na cenę nośników energii słońce energie mamy za darmo.My montujemy minimum 4 kolektory płaskie i wspomagamy ogrzewanie.Wszystko zależy od wykonanej instalacji.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 09.04.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 my skorzystalismy z ciekawego rozwiązania pewnej firmy która w zestawie miała usługe montazu czyli tak naprawde zapłacilismy za same kolektory, bo porównując ceny z innymi firmami które nie miały montażu wliczonego w cene zestawu wychodziło niewiele taniej a jakbym miała mysleć jeszcze o montażu było by ze 2 razy drożej, a tak on nic sie nie musiałam martwic wszystko zrobiła 1 firma i to sobie w nich cenię. KOMPLEKSOWA USŁUGA TO PODSTAWA!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 09.04.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 myslę P. Ktrzysztofie iż nie do końca masz racje niby jestes zwolennikiem ale nie do końca, pomysl że gdyby sie to nie zwracało to po co ludzie zakładaliby solary??????????? dla pokazania sie że ich na to stać ?? takie czasy myslę ze juz minęły. niby jest kryzys ale jak idzie się nawet do małego sklepiku to kolejki jak za czasów komuny a juz nie mówię co sie dzieje w marketach!!!!!!!!! i gdzie tu kryzys, ten kto miał pieniądze tak szybko ich nie straci. A inwestowanie w ekologię jest na "czasie'' z tego co sie orientuje to firmy które handlują kolektorami przezywaja oblężenie, także jest cos na rzeczy niech się da Pan przekona iz zwróci się, a ludzie jak zaczna w to wierzyc to ceny solarów szybko pójda w góre i to my juz bedziemy wygranymi !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.04.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 myslę P. Ktrzysztofie iż nie do końca masz racje niby jestes zwolennikiem ale nie do końca, pomysl że gdyby sie to nie zwracało to po co ludzie zakładaliby solary??????????? dla pokazania sie że ich na to stać ?? Dokładnie tak. Możliwych przyczyn może być całkiem dużo: - kolektory są drogie, więc montując na dachu pokażę na co mnie stać, - instalator twierdzi, że się zwraca, więc na pewno się zwraca, - inni mają to i ja chcę mieć. Samo gadanie solaroentuzjasty czy instalatora, że to się zwróci, wcale mnie nie przekonuje. Kolektory są tak czy siak za drogie i tyle. A inwestowanie w ekologię jest na "czasie'' z tego co sie orientuje to firmy które handlują kolektorami przezywaja oblężenie, także jest cos na rzeczy niech się da Pan przekona iz zwróci się, a ludzie jak zaczna w to wierzyc to ceny solarów szybko pójda w góre i to my juz bedziemy wygranymi !!!!!! Ja kolektora kupować nie zamierzam, bo szkoda mi pieniędzy. W zamian poświęcę dwa dni urlopu i zbuduję sobie kolektory za drobny ułamek ceny kolektora ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 09.04.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 nie chodzi mi o przekonanie Pana do kupna tylko o samych ich właściowści i działaniu-jak najbardziej pożytecznym dla nas i całego środowiska. Ciesze się iż chce Pna sam zamontować ważne ze przyczynia się Pan do uratowania naszej Planety to juz jakaś pozytywna mysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 09.04.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 chodzi mi przede wszystkim o zachęceniu ludzi do pozytecznej roli i funkcji jaka spełniją solary!!!! by wkońcu ludzie zaczeli mysleć o ich skutecznym działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.04.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Aha, czyli rozumiem, że zarabiasz na ich sprzedaży? Bo ludzie na pewno zdają sobie sprawę z tego, co kolektory robią. A nie kupują ich, bo są one za drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts