Julia wawa 09.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 wogóle co Panu przychodzi do głowy nie zarabiam na nich i nie mam nic współnego z jakimis firmami zajmujacymi sie kolektorami ja po prostu je mam załozone i sama moge stwierdzic z własnego doświadczenia że to dobra inwestycja a Pan o ile wyczytałam to jeszcze ich nie ma wiec o czym ty wogóle do mnie mówisz czy kupujac samochód myslisz o tym w jakim czasie on cio sie zwróci ??/? ehehehehehehhe śmiech hihih panie ockinij ty się bo widze ze juz głupoty gadasz chyba ci sie nudzi a mysklę ze to ty masz w tym jakis interes bo tak bardzo nalegasz na własne zamontowanie wiec chyba jestes jakimś monterem takich zestawów i dlatego masz takie zdanie jakie masz!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 09.04.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 gdybym miała zarabiać na nich z pewnościa znalazłabym jakis inny lepszy sopób ściągnięcia klientów niż jakies forum budowlane ale za to Ty udzielasz sie tu widze nie mało............. czy cos jest na rzeczy??? tak berdzo chcesz komus wmuwić cos że aż sie gupisz chyba chcąc cos ukryc........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.04.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 wogóle co Panu przychodzi do głowy nie zarabiam na nich i nie mam nic współnego z jakimis firmami zajmujacymi sie kolektorami ja po prostu je mam załozone i sama moge stwierdzic z własnego doświadczenia że to dobra inwestycja No proszę, a niewiele wcześniej pisze Pani coś zupełnie odwrotnego. Tutaj daje Pani do zrozumienia, że wcale nie jest Pani pewna, czy to się opłaci. Pan o ile wyczytałam to jeszcze ich nie ma wiec o czym ty wogóle do mnie mówisz Mnie wystarczy, że sobie policzyłem koszty zainstalowania kolektorów i zobaczyłem, ile oszczędzę dzięki uzyskom energetycznym. I wyszło mi, że dla grzania wody prądem kolektor kupiony w sklepie zwróci się w optymistycznym wariancie po 10 latach. czy kupujac samochód myslisz o tym w jakim czasie on cio sie zwróci ??/? Nie, bo samochód ma zaspokoić pewną potrzebę, której nie zaspokoi rower czy autobus, więc nie można mówić o jakimkolwiek zwrocie. Bo co niby miałoby się zwracać? Natomiast mając samochód na benzynę analizowałem kilka razy, po jakim czasie mogłaby mi się zwrócić instalacja gazowa. I wcale nie jestem przekonany, że warto byłoby w nią zainwestować. hihih panie ockinij ty się bo widze ze juz głupoty gadasz chyba ci sie nudzi No tak, z braku argumentów zaczynają się osobiste wycieczki. mysklę ze to ty masz w tym jakis interes bo tak bardzo nalegasz na własne zamontowanie wiec chyba jestes jakimś monterem takich zestawów i dlatego masz takie zdanie jakie masz!!!!! Nie jestem monterem kolektorów słonecznych. Jestem za to ich zwolennikiem. Naprawdę uważam, że kolektory słoneczne warto mieć! Uważam też, że warto je mieć mimo tego, że mają szansę się nie zwrócić! Tyle tylko, że inwestor powinien być świadomy, ile tak naprawdę zyska a ile tak naprawdę straci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 09.04.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 widze ze jednak nie fortunnie mnie Pan ocenia i moje wypowiedzi. Dochodze do wniosku ze jednak mamy takie samo zdanie tyle ze inaczej to opisujemy. I stad wychodza ytakie nimiłe konfrontacje no cóż mysle ze juz zrozumielismy sie że ja tez jestem zwolennikiem solarów i tyle i nie mam żadnych w tym interesów ani prywatnych ani służbowych. A ten link po prostu źle odczytany i tyle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julia wawa 09.04.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 jesli chodzi o zwrocie solarów, bo głównie o to spór to jestem pewna ze się zwróca !!!!!!!!!!!!!!!!!!potrwa to długo oczywiscie nie czarujmy sie, bo to trwa troche czasu wiadomo , wiadomo również że na to wchodza rózne czynniki ale tak myśle że okolice 10-15 lat i nie można tego określić dokładnie. czynników jest duuuużo i nie ukrywam tego. Ale wiem ze sie zwrócą i o to chodzi nie wazne po jakim czasie czy bedzie to jeszcze za mojego zycia czy tez za moich dzieci ktos z nas napewno zyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 17.04.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam.Przyglądając się ostatnim wypowiedziom: głodny nie zrozumie sytego.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 19.04.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 W przypadku montażu kolektorów zamiast np. gazu czas zwrotu na pewno sie skróci. Przez ostatnie dni to co dały kolektory w zupełności wystarczało na moją 5-cio osobową rodzinkę. Koszt montażu przyłącza gazu, instalacji , pieca itp. na pewno byłby niewiele niższy. Zatem podtrzymuję: Zamiast WARTO Dodatkowo - cóż, warto by się zastanowić Dlugi czas zwrotu, ale może dadzą dopłatę? Ale pewne rzeczy są podobno niepoliczalne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.04.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Dlugi czas zwrotu, ale może dadzą dopłatę? Dopłaty... Nie skracają okresu zwrotu, zmieniają tylko kieszeń, z której są fundowane kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 19.04.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Tak, kolega ma rację Tylko jakie to ma dla mnie znaczenie? Ale o tym już pisaliśmy. Kosztowały mnie 12.000 łącznie z całym osprzętem i montażem. Dostałem 3.000 dopłaty. Czas zwrotu mam liczyć od 12000 czy od 9000 ? Proponuję jednak zająć się budową. Pozwoliłoby to bardziej efektywnie wykorzystać niespożyte siły.... Lektura polemiki nieco wyżej napawa mnie trwogą Chyba kolega ma dużo wolnego czasu i poświęca go na analizę. Pozazdroszczę Pozdrawiam i życzę powodzenia w dywagacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.04.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Tak, kolega ma rację Tylko jakie to ma dla mnie znaczenie? Aż wróciłam się do samego początku, by sprawdzić, czy to aby nie Twój wątek Ale nie. Założony przez kogoś innego. Bo widzisz, ja to lubię poczytać różne dywagacje, bo mam okazję wyrobić sobie własne zdanie, a i czegoś się dowiedzieć. I np. mnie nie proponuj zajęcia się budową, bo to robię (jutro pilnuję robót na podjeździe), ani nie wysyłaj mnie do garów, bo tam też bywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 19.04.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Drogie słoneczkoCo do dywagacji chodziło mi o wpływ wymiany słownej pomiedzy KrzysztofLis2 a Julia wawa zamieszczonych nieco powyżej na opłacalność lub jej brak w przypadku montażu kolektorów. Podobnież jak i w tej chwili wymiany między nami, ale trudno.Opisuję swoje konkretne użytkownika kolektorów odczucia i spostrzeżenia.Fakt, że dostałem dopłatę moim zdaniem zwiększa opłacalność (lub wg. innych zmniejsza straty) i stwierdzenie k. Krzysztofa że to kto inny dopłaca nie wnosi chyba wiele. Każda dotacja/dopłata ma zachęcić do danej inwestycji i uważam, że tak jest w przypadku kolektorów słonecznych. Mogę powiedzieć, że kosztowały mnie 9000 zł, działają całkiem przyzwoicie i czas zwrotu zamierzam liczyć wg. tej wartości a nie kwoty wydanej pierwotnie. Jeżeli nie mam racji to proszę mnie poprawić ale już na priva, bo szkoda miejsca na forum. Nie o tym miało byc w tym wątku.Szczerze podziwiam kobiety zajmujące się budową i za przeproszeniem garami ale denerwują mnie wypowiedzi ludzi, którzy znają zagadnienie tylko teoretycznie a więcej mają do powiedzenia od np. instalatorów. Szukanie wszędzie spisku i autoreklamy jest chore. To jest podobno forum wymiany doświadczeń a nie przypuszczeń i podejrzeń.Pozdrawiam i dobranoc.P.S.Swój wątek na temat kolektorów mam tu: http://forum.muratordom.pl/post3211521.htm?highlight=#3211521 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.04.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 12marek, czy w którymś z tych wątków piszesz jak formalnie załatwia się dotację? Nie miałam jeszcze czasu poczytać wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 20.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Formalnie to było tak, że zgłosiłem sie do starostwa powiatowego, tam skierowano mnie do pani z ochrony środowiska.Dotacja jest do działającej instalacji, wiec musieliśmy zrobić odbiór budynku i dopiero wtedy podpisaliśmy umowe na dotację ze Starostą. Zwrot do 30% kosztów zakupu i montażu ale nie więcej niż 3000 zł. Do wniosku dołączyłem ksero faktur, aktu notarailnego i braku sprzeciwu (odbiór) z PINB. W zamian za dotacje musiałem zgodzć się na wykonanie zdjęć i opublikowanie gdzieś(?) zdjęć instalacji. Ale jak do tej pory albo byli jak mnie nie było albo nikt nie był. Może zrobili sobie zdjęcia z zewnątrz?W każdym razie nie było to wszystko trudne i wymagało trzech wizyt w Starostwie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.04.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Dzięki, zapisuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 03.05.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Kurcze... właśnie przeczytałem cały wątek..... 3 godz jak nic Widzę że opinie są raczej na NIE, ale mimo wszystko spytam o poradę: nie mam możliwości skorzystania z gazu ani ekogroszku. Na działce mam tylko prąd. Domek będzie miał 120 m2 pow użyt. Rodzina 4 osobowa. Na pewno będzie kominek z pw. Grzanie cwu latem prądem to może być spory koszt. Był pomysł związany z solarami... ale po przeczytaniu i różnych wyliczeniach (każde wskazuje inny poziom zwrotu od 8 do 100 lat ) nie wiem czy pozostać tylko przy kominku z pw zimą a latem grzać prądem (przepływomierze) czy jednak solary? Wszyscy straszą że energia elektryczna zdrożeje o 100 % do przyszłego roku .... przy takich prognozach zwrot byłby znacznie szybszy, tak sądzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.05.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Solary bardzo się opłacają, ale... muszą być "tymi ręcami robione"...Inaczej "zwrot" wychodzi w długich latach...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 04.05.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Wszyscy straszą że energia elektryczna zdrożeje o 100 % do przyszłego roku jak to jeszcze zdrożeje ?? jest po 0,5zł/kWh a ma w 2010 kosztować 1zł/kWh ?? skąd ta wiadomość ?? nie podam dokładnego źródła, ale mówiło się już o tym w tym roku. Dostawcy na dzień dzisiejszy mają limity po ile mogą sprzedawać. W przyszłym roku mają uwolnić ceny, czym to się skończy - trudno powiedzieć. Teoretycznie zwiększy się konkurencja, czyli ceny powinny spaść. Z tym że dostawcy twierdzą że ceny są za niskie w porównaniu do cen w innych krajach więc nie będą niczym ograniczeni i dziś mówią że podniosą, ale jak będzie...........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.05.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 http://www.rp.pl/artykul/85354.htmlAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.05.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Grzanie cwu latem prądem to może być spory koszt. Jak się nie będzie tej wody oszczędzać i myśleć przy jej podgrzewaniu (np. ogrzewanie tylko w II strefie taryfowej), to na pewno. Na Twoim miejscu bym kolektor sobie zorganizował, ale raczej zgodnie z radą Adama M. -- "własnema rencamy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 04.05.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 ricman78 Ja mam tak właśnie zrobione. Kominek z płaszczem + solary zamiast gazu. Na razie nie żałuję i mam gdzieś te wszystkie wyliczenia. Aczkolwiek pompa solarna tez na powietrze nie chodzi a to właśnie ceny energii elektrycznej sie obawiamy Cóż poradzić Otóż jakos tak dziwnie ten nasz świat jest skonstruowany, że jakbyś sie nie obrócił zawsze d.... będzie z tyłu. Cała budowa, ba życie to jedna wielka sztuka kompromisu. Rad możesz słuchać, ale wybór i konsekwencje należą do Ciebie. Życzę dobrego wyboru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts