adam_mk 05.05.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 To masz 3 drogi...Skończyć to, co rozgrzebałeś i mieć własnoręczne.Kupić, zamontować i powoli skończyć to własnoręczne - będzie 2 razy większe...Siedzieć, nie robić własnego i czekać na spadek cen kupnego - nie mieć i mieć stresa...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 05.05.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 ricman78 Ja mam tak właśnie zrobione. Kominek z płaszczem + solary zamiast gazu. Na razie nie żałuję i mam gdzieś te wszystkie wyliczenia. Aczkolwiek pompa solarna tez na powietrze nie chodzi a to właśnie ceny energii elektrycznej sie obawiamy Cóż poradzić Otóż jakos tak dziwnie ten nasz świat jest skonstruowany, że jakbyś sie nie obrócił zawsze d.... będzie z tyłu. Cała budowa, ba życie to jedna wielka sztuka kompromisu. Rad możesz słuchać, ale wybór i konsekwencje należą do Ciebie. Życzę dobrego wyboru! Jak długo używasz takiego zestawu? No i jak solary dają radę z cwu latem? przypuszczam że jeśli piszez że nie załujesz tzn że wychodzisz na swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 06.05.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Kominka używam od stycznia zeszłego roku, solary były dołożone pod koniec lipca zeszłego roku. Zatem nie za długo...Mam możliwość podłączenia gazu, ale wymędrkowałem sobie, że jak nie założę solarów to po jego podłączeniu wydatek na solary może być zbyt duży dla mnie. Jak się nie sprawdzi taki układ to trudno, będę musiał zdobyć kasę na przyłącze i piec gazowy. Instalacja jest przygotowana do tego. Nawet komin mam budowany pod kondensata. Jak na razie z kominem wtopiłem.... Założenie było takie, że w okresie przejściowym i zimą i tak grzeję dom kominkiem, więc dla niego podgrzanie c.w.u. to pikuś. W okresie letnim solary jak na razie wystarczały. Kwietniowe słoneczne dni były w tym roku dla mnie niespodziewanym bonusem. W takim układzie może niepotrzebnie rzuciłem się na próżniowe. Płaskie byłyby tańsze a latem też podobno niewiele odbiegają od próżniowych. Znajomy ma płaskie i twierdzi, że jest o.k. Ma też podłączony gaz i płaci co miesiąc za możliwość korzystania z niego. Ja nie lubie płacić za nic. Po za tym puki co nie jest dla mnie problemem rozpalić i wrzucić coś do kominka w razie potrzeby poza sezonem grzewczym.Pozostaje kwestia wygody kotłowni w salonie. Ja wybrałem taką drogę.... A Tobie życzę tak jak pisałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 06.05.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Dziś miałem spotkanie z firmą Byrski.Miałem okazję przedyskutować z panem Byrskim blisko dwie godziny. Propozycja jaką dał ( teorretycznie najwygodniejsza):kominek z pw 20 KWdo tego podłogówka na całym dole + 3 grzejniki u góry(dom 120mkw)Pojemnik 1000l (służący jako bufor) + pojemnik 120 l na cwu. + 30 rur próżniowych z 8 warstwami apsorbentu (czy jakoś tak ) koszt całości ok 35 tys Taka konfiguracja pozwoli mi grzać kominkiem co dwa lub trzy dni. Czas grzania ok 4 godz. To pozwoli nagrzać 1000l (bufor) co myślicie o takiej konfiguracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.05.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witam. + 30 rur próżniowych z 8 warstwami apsorbentu (czy jakoś tak ) A to nizły bajer. A czemu nie 15 warstw, ja bym kazał te warstwy nazwać po kolei, była by niezła zabawa. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 07.05.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam. + 30 rur próżniowych z 8 warstwami apsorbentu (czy jakoś tak ) A to nizły bajer. A czemu nie 15 warstw, ja bym kazał te warstwy nazwać po kolei, była by niezła zabawa. pozdrawiam. teoretycznie ilość warstw ma bezpośredni wpływ na stopień odbioru ciepła. Były niby wersje 3 ,5 i teraz 8 warstwowe 3 warstwy są stosowane np we Włoszech czy Grecji. ale w finlandii gdzie słońce jest inne jest 8 warstw... takie informacje dostałem ... nie mam aż tak fachowej wiedzy .... Jak oceniacie ten zaproponowany zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.05.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Propozycja jaką dał ( teorretycznie najwygodniejsza): kominek z pw 20 KW do tego podłogówka na całym dole + 3 grzejniki u góry(dom 120mkw) Pojemnik 1000l (służący jako bufor) + pojemnik 120 l na cwu. + 30 rur próżniowych z 8 warstwami apsorbentu (czy jakoś tak ) co myślicie o takiej konfiguracji? Moim zdaniem kominek może mieć mniejszą moc np. ~10kW, wystarczy wtedy zb. buforowy o pojemności od 500 do 800l oraz kolektor o powierzchni czynnej 7-9m^2. Byrski 30 ma powierzchnię 2,414m^2 co dla 4 osób jest mało nawet na potrzeby c.w.u. Absorber - tak się to nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Jeszcze coś...Ludziska opatulają teraz swoje chałupy tak, jak dotąd tego się nie robiło. Okna wstawiają też takie, jakich dawniej nie było. Uszczelniają co mogą, żeby nie "pizgało chłodem".W efekcie "normalny" mocowo kominek potrafi z salonu w takim domu w 5 minut zrobić saunę i rodzina wyskakuje z majtek lub nie pali w tym kominku...Zobaczcie co w projekcie napisano o potrzebach grzewczych budowanego domu (około 5-6kW) i porównajcie to z mocą kominka.Potem porównajcie kubaturę salonu z kubaturą domu.A jak kto chce, czy umie - to jeszcze może sobie to podzielić, coby mu strumień energii na m2 czy m3 wyszedł - i też porównać...Dlatego duży kominek to zły kominek...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 07.05.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 argument za dużym kominkiem był taki że szybko nagrzeje zbiornik 1000l, który będzie wystarczył na dwa, trzy dni. Na początku przeraziła mnie jego wielkość ( 20kw) skoro spokojnie wystarczyłaby 14. Ale przeciw 14 wysunięto argument że będę musiał "biegać wokół" kominka i dokłądać cały czas. A 20 KW + 1000l to wygoda. Byrski twierdzi że te 30 rur spokojnie nagrzeje latem cwu. Nie wiem czy to prawda bo nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z takim rozwiązaniem więc nie pozostaje mi nic innego jak: zaufać producentowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Weź sprawy w swoje ręce!Uruchom rozum i wygrzeb tych kilka prostych wiadomości ze szkoły! 30 rur (z odblaskami, stelażem i czym potrzeba) to ile m2?Bo 1m2 to latem, w słoneczny dzień, nie więcej i nie mniej tylko 1kW mocy grzewczej!Pytanie:Jeżeli 30 rur zajmuje X powierzchni (w m2) i oznacza to X razy 1kW mocy - to czy ta moc wystarczy do ogrzania 1 tony wody o wymagane YstC w wymaganym czasie? I...1000 litrów ciepłej wody albo starczy , albo nie na kilka dni...Bo?Bo ma ograniczoną i wcale nie gigantyczną pojemność cieplną!Jeżeli masz dom PASYWNY i grzejesz go świeczką (jedną! - bo wystarcza!) to pomyśl ILE stC będzie w Twoim salonie jak wpuścisz tam te kilowaty?Jeżeli nie budujesz domu pasywnego - to raczej na kilka dni nie starczy...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 07.05.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 ricman78 To jest mój projekt. http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2012.html Raczej niewiele większy od Twojego. Kominek 14 kW w zupełności starcza i latem i zimą. Wcale nie trzeba przy nim wielce chodzić. Od wieczora do rana spokojnie starcza zimą opału. Ale większy na pewno nagrzeje taki bufor szybciej. Co do kolektorów Byrski to jest tak jak napisałem tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3328909#3328909 Możesz panu Byrskiemu podać linka, bo na maila nie odpisał... Mogę podesłać Ci też korespondencję jaką ze mną prowadzili przed zakupem. Dodatkowo skorzystał bym z rad RAPczyna. Aczkolwiek mi te 2,41 m2 niby starcza. Może dlatego, że nie mam porównania. Gdyby nie cena chętnie dołożyłbym jeszcze z 10 szt rur i pewnie byłoby lepiej. Masz tę przewagę, że masz forum i ten i podobne tematy. Rok temu nie bardzo było z kim pogadać. Było, że sie nie opłaca i tyle! Mimo to zamontowałem. Też dałem się ująć tym 30 rurom A jak sie okazuje rura rurze strasznie nierówna... Ale nie żałuję. Powodzenia[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 08.05.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 12marek dzięki za pomoc. Faktycznie - chyba wezmę mniejszy wkład i mniejszy zasobnik, np 14 kw i 700 l co do solarków na dzień dzisiejszy przygotuję instalację i poczekam na większą dotację. W sąsiednim powiecie dają 50 % do instalacji. Moze w przyszłym roku w moim będzie podobnie[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.05.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Witam. ricman78 napisał: 3 warstwy są stosowane np we Włoszech czy Grecji. ale w finlandii gdzie słońce jest inne jest 8 warstw... takie informacje dostałem ... nie mam aż tak fachowej wiedzy .... 8 warstw to bujda na resorach, facet, który to koledze opowiadał to zwykły oszust nie mający o kolektorach zielonego pojęcia albo chce je po prostu wcisnąć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dir_27 13.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witam co prawda jestem tu nowy i chciałbym poznać wasze zdanie na temat kolektorów słonecznych płaskie czy tez prózniowe? jestem własnie przed takim wyborem. widze że jest tu kilku ekspertów i mam nadzieje że dobrze mi poradzicie bez żadnego faworyzowania swoich firm!!!! nie po to loguje sie tutaj bym wysłuchiwał wyuczonych tekstów handlowców! wiec powiem krótko mam rodzine 3 osobową jesli potrzebne sa wam jakies jeszcze dane to piszcie. Proszę o pomoc i doractwo!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 13.05.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witam w klubie Cóż, nie kwapią się inni więc wrzucę swoje trzy grosze Ale aby się nie powtarzać polecam lekturę moich postów. Zastrzegam że jest to moja subiektywna ocena. Ale analizując niniejszy wątek lub ten: http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-solarow,t133410-60.htm Możesz sobie wyrobić opinię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.05.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witam co prawda jestem tu nowy i chciałbym poznać wasze zdanie na temat kolektorów słonecznych płaskie czy tez prózniowe? jestem własnie przed takim wyborem. widze że jest tu kilku ekspertów i mam nadzieje że dobrze mi poradzicie bez żadnego faworyzowania swoich firm!!!! nie po to loguje sie tutaj bym wysłuchiwał wyuczonych tekstów handlowców! wiec powiem krótko mam rodzine 3 osobową jesli potrzebne sa wam jakies jeszcze dane to piszcie. Proszę o pomoc i doractwo!!!!! Bez rozmieniania się nad tematem. Dla 3 osobowego gospodarstwa kolektor próżniowo-rurowy CPC o powierzchni czynnej 4m^2 (+/-25%), zbiornik pojemności 300l lub ~200l przy technice AquaSystem. 70-80% procent cwu powinno być pokryte z energii solar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 24.05.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Witam, w klubie solarów- od soboty działają ) Na razie jesteśmy pod wrażeniem. Niby deszcz , pochmurno, chwilami słońce ,temp. powietrza 19 stopni i mamy pod wieczór 63 stopnie w buforze 380l.wody. Całkowiyych kosztów keszcze nie zliczyłem. Wiem jedno kominek z płaszczem wodnym już mi się zwrócił po 2 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.05.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam, w klubie solarów- od soboty działają ) Na razie jesteśmy pod wrażeniem. Niby deszcz , pochmurno, chwilami słońce ,temp. powietrza 19 stopni i mamy pod wieczór 63 stopnie w buforze 380l.wody. Całkowiyych kosztów keszcze nie zliczyłem. Wiem jedno kominek z płaszczem wodnym już mi się zwrócił po 2 latach. Napisz coś więcej o swojej instalacji solarnej. Co to znaczy, że kominek Ci się zwrócił po 2 latach? Z czym to porównujesz? Bierzesz przy tym np. pod uwagę własną robociznę (etat palacza ?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 25.05.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam, kominek zwrócil mi się po 2 sezonach - kalulowałem tak: sąsiad za ogrzanie podobnego domu o podobnej kubaturze zapłacił za sezon zimowy 4tś. zł. za gaz. Mnie poszło 5m3 drewna - płaciłem po 120żł. za m3 co daje 600zł. i ok. 1000zł. za rachunek gazu.( nie zawsze mogłem palić) Różnice widac gołym okiem. Co do instalacji to jak pisłąem na innych forach to jest np.: kominek z PW- żaden wymyślny - nasz lokalny producent firma ROBIREN ( wziąłem o największej mocy 24kW, choć zapewniano mnie że wystarczy mniejszej mocy- na 200m2 powierzchni) z automatyką bufor ciepła firmy CTM 380 l. ( 260/120) z podwójną wężownicą( górna wężownica do kominka , a dolna do solara) kocioł gazowy Brotje jednofunkcyjny model 24E- najprostszy do wsparcia ( kupiłem z otwarta komorą spalania , dziś kupiłbym z zamkniętą) zestaw solarów 2x 30 rur firmy ACV Ot i wszystko. 2 zimy hula OK. Jak bedzie działać z solarem poczekamy zobaczymy. Mógłbym wrzucić fotki na forum ale nie umiem tego robić. Pozdrawiam w bólach budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.05.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam, kominek zwrócil mi się po 2 sezonach - kalulowałem tak: sąsiad za ogrzanie podobnego domu o podobnej kubaturze zapłacił za sezon zimowy 4tś. zł. za gaz. Mnie poszło 5m3 drewna - płaciłem po 120żł. za m3 co daje 600zł. i ok. 1000zł. za rachunek gazu.( nie zawsze mogłem palić) Różnice widac gołym okiem. Hmm, to jest wyliczenie zwrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts