Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

Hmm, to jest wyliczenie zwrotu? :o
No właśnie. Drewno samo się porąbało, wysuszyło i do kominka podkładało, popiół też sam się usuwał i to w takich godzinach, że nikomu to w salonie nie przeszkadzało.Temperatura cały czas była stabilna tak +/- 10 st. C. :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie. Drewno samo się porąbało, wysuszyło i do kominka podkładało, popiół też sam się usuwał i to w takich godzinach, że nikomu to w salonie nie przeszkadzało.Temperatura cały czas była stabilna tak +/- 10 st. C. :lol: :lol: :lol:

i sąsiad jeszcze się załapał ;)

pzdr

i sąsiad jeszcze się załapał ;)

pzdr

A pieniądze na tą inwestycję to inwestor wziął od żony jak jej została z wacików reszta.

DZIĘKUJĘ za dobre rady popatrzyłem na te linki i całkiem całkiem mi sie to podoba. Ale szczerze czekam na wiecej podpowiedzi dopiero zaczynam budowa także wiele rzeczy mam na głowie ale własnie teraz chciałbym równiez zająć się sprawa kolektorów, nie ukrywam iz wielu znajomych polaca mi kolektory prózniowe, a wy co o tym myslicie? twierdza iz bardziej sie sprawdzają pomimo iż cenowo jak sie orientowałam odbiegaja znacznie od płaskich. Ale cóz juz mi to nie bedzie robiło róznicy ( kto budował dom sam wie jakiego rzędu sa to pieniądze :( ale cóż powidziało się "A" trzeba i powiedzieć "B"

czekam na jakies propozycje z waszej strony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czytając ten wątek i wszystkie inne na temat wszelkich zestawów solarnych człowiek robi się coraz głupszy. Próżniowe czy płaskie, większe czy mniejsze itd. itp. Wszelkie wasze wyliczenia nie trafiają zbytnio do tych co dopiero myślą o założeniu solarów. Nie mają oni porównań. W większości są to ludzie przeprowadzającyc się z bloku do swojego wymarzonego nowowybudowanego domu tudzież właśnie się budujący.

A jak się ma do tych wszystkich wiliczeń o opłacalności zestawów solarnych ocieplenie domu i rekuperacja? Czy dobrze wykonane ocieplenie powiedzmy z rekuperatorem - ogrzewanie gaz ziemny - nie pozwoli na równie wymierne oszczędności na ogrzewaniu i podgrzewaniu wody?

"A jak się ma do tych wszystkich wiliczeń..... "

Zdajesz sobie sprawę, że robisz to samo co wszyscy? :lol: :lol:

Pytasz... Szukasz dobrych dla siebie rozwiązań.... Próbujesz wybrać na bazie tego, co rozumiesz...

A jak JESZCZE nie rozumiesz?

Dwie drogi:

Albo negujesz, bo rozwiązania, które rozumiesz SĄ LEPSZE...

Albo szukasz i starasz się poznać... zrozumieć.... by. . . wybrać!

No, to trafiłeś do wymiany doświadczeń!

Adam M.

Czytając ten wątek i wszystkie inne na temat wszelkich zestawów solarnych człowiek robi się coraz głupszy. Próżniowe czy płaskie, większe czy mniejsze itd. itp. Wszelkie wasze wyliczenia nie trafiają zbytnio do tych co dopiero myślą o założeniu solarów. Nie mają oni porównań. W większości są to ludzie przeprowadzającyc się z bloku do swojego wymarzonego nowowybudowanego domu tudzież właśnie się budujący.

A jak się ma do tych wszystkich wiliczeń o opłacalności zestawów solarnych ocieplenie domu i rekuperacja? Czy dobrze wykonane ocieplenie powiedzmy z rekuperatorem - ogrzewanie gaz ziemny - nie pozwoli na równie wymierne oszczędności na ogrzewaniu i podgrzewaniu wody?

Ale rekuperatory wcale nie są takie tanie. Zestaw solarny z kolektorem slonecznym + ogrzewanie podłogowe i np centralny kominek wychodzi często taniej. Oczywiście nie mówie tu o solarach płaskich tylko próżniowych. Widziałem takie zestawy nie raz i naprawdę dość szybko się zwracają. Można otrzymać również dofinansowanie, wtedy koszt inwestycji nie jest taki wysoki.

Ale rekuperatory wcale nie są takie tanie. Zestaw solarny z kolektorem slonecznym + ogrzewanie podłogowe i np centralny kominek wychodzi często taniej. Oczywiście nie mówie tu o solarach płaskich tylko próżniowych. Widziałem takie zestawy nie raz i naprawdę dość szybko się zwracają. Można otrzymać również dofinansowanie, wtedy koszt inwestycji nie jest taki wysoki.
Rekuperator i kolektory słoneczne w budynku pełnią zupełnie inną funkcję. Jedne drugich nie wykluczają.

Jaka musiałaby być wielkość zestawu próżniowych kolektorów słonecznych, żeby mówić o efektywnym wspomaganiu ogrzewania podłogowego (np. 30% energii pochodzącej z kolektorów słonecznych) ? Jaki byłby koszt takiego zestawu ?

Jeżeli Ty dostaniesz dofinansowanie, to znaczy, że zapłacą za to inni podatnicy.

Jeżeli Ty dostaniesz dofinansowanie, to znaczy, że zapłacą za to inni podatnicy.

a jakie to ma znaczenie? Jeżeli jest to lepiej je wykorzystać. U mnie gmina dofinansowuje 3 tys.

Przy instalacji solarów za 6 tys (taką dostałem ofertę z Viessmana, bez zbiornika, płaskie) to koszt po dotacji wychodzi 3 tys - a to już się opłaca

Jle w tym jadu i zawiści....
W którym miejscu widzisz ten "jad i zawiść" ?

Po prostu uważam, że należałoby wybierać rozwiązania racjonalne.

Kolektory słoneczne pozwalają w naszych warunkach na zmniejszenie zużycia energii odnawialnej tylko w niewielkim stopniu - zazwyczaj zapewniają tylko ciepłą wodę od wiosny do jesieni. Zdecydowanie więcej energii jest zużywane na ogrzewanie domów. Zazwyczaj instalacja, która pozwala na ogrzanie domu pozwala też stosunkowo tanim kosztem podgrzać też ciepłą wodę przez cały rok.

Trzeba tylko wybrać taką technologię, która w najmniejszym stopniu obciąża środowisko. Za takie uważam w pierwszej kolejności pompy ciepła, w następnej kotły na biomasę, a także nowoczesne kotły na węgiel.

Dlaczego dofinansowanie jest ograniczone do kolektorów słonecznych ?

A to zdanie to co wyznanie miłości bliżniego swego:

"Jeżeli Ty dostaniesz dofinansowanie, to znaczy, że zapłacą za to inni podatnicy."

To raczej uświadomienie takiego prostego faktu, że nie ma czegoś takiego, jak darmowy lunch a pieniądze na dofinansowanie biorą się z kieszeni innych.

Mam podobną opinię jak HenoK -- uważam, że dofinansowywać warto, ale mądrze -- a kolektory słoneczne nie są mądrą inwestycją. Wolałbym, żeby dofinansowana była np. termomodernizacja budynków jednorodzinnych.

W mojej gminie niestety nie ma dofinansowania ani na POŚ , ani na solary, ani na termoizolację. Wszystkie pieniądze z dofinansowania gmina przeznaczyła na budowe kanalizacji. Trudno . Kupując czy to solary, czy to POŚ negocjowałem z przedstawicielem firmy, i uzyskałem upust wielkości dofinansowania.( jako argumentu użyłem stwierdzenia,że moja gmina nie ma dofinansowania do systemów solarnych i POŚ

spytalem zy mógby coś z tym zrobić , no i zrobił.

Na razie jestem zadowolony. Ale jak to będzie w praktyce zobaczymy za jakiś czas

Myśle,że na forum powinni się wypowiadać użytkownicy , a nie teoretycy.

Ponieważ ich wypowiedzi przypominają mi jak swego czasu wchodzily na rynek samochody nafaszerowane elektorniką, i byłi tacy co strasznie krytykowali zakup takich aut. Dziś praktycznie nie ma na rynku aut bez elektoniki a glosy narzekań teoretyków ucichly.

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego weekendu

Myśle,że na forum powinni się wypowiadać użytkownicy , a nie teoretycy.

Myślę, że nie masz racji.

Ludzie mają taki wbudowany w głowę mechanizm udowadniania innym, że podjęli słuszną decyzję. I choćby kupiony solar miał się nigdy nie zwrócić, będą wmawiać innym (i sobie), że ma wiele innych niepoliczalnych zalet, które równoważą wydane pieniądze.

Nie zauważyłeś, że tu na forum mało kto narzeka na swoje solary? To dlatego, że wstyd narzekać, że się wywaliło w błoto kilka czy kilkanaście patyków. ;p

Z tego samego powodu nigdy nie należy wierzyć ludziom, którzy kupili jakiś gadżet do samochodu i twierdzą, że on obniża spalanie. Jeśli chcesz mieć co do tego pewność, nie pytaj zadowolonych użytkowników, tylko przebadaj samochód na hamowni. Jeśli chcesz wiedzieć, czy warto mieć kolektor, spisz swoje założenia i przelicz wynik, a nie pytaj o to innych. :)

• 2 weeks później...

Witam

Noszę się z zamiarem kupna kolektorów słonecznych do firmy, będzie to około 20-25 sztuk, pod myjnię samochodową, projekt będzie dotowany.

Jakie firmy możecie polecić, liderzy rynku ? Cena nie gra, aż tak roli, dobrze, żeby był to również produkt innowacyjny. Ktoś mi pisał o firmie paradigma. Myślałem o kolektorach obrotowych, ale ze względu na to, że mało osób dysponuje wiedzą i doświadczeniem w tym temacie, dałem sobie z nimi spokój.