Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

Miałem na myśli kwotę, nie ilość wody - ale jak pamiętam nie masz drugiej taryfy, wiec tak musi wyjść.
Ty masz bufor, to można powiedzieć, że połowę instalacji solarnej masz gotową ;).

Ale nie mam wężownicy do solara i będę musiał dołożyć zewnętrzny wymiennik, czyli koszta wzrosną.

Może nie koniecznie - podjedź do Paradigmy i dowiedz się czy można u Ciebie zastosować technikę Aqua.

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

opłaca się montować ale w przypadku gdy rodzina liczy powyżej 4 osób, w przypadku rodziny 4 osobowej jest nadmiar produkcji wody i wynikają z tego dodatkowe koszty np. za kanalizację, jeżeli nadmiar produkowanej wody jest bezpośrednio odprowadzany do ścieków.

opłaca się montować ale w przypadku gdy rodzina liczy powyżej 4 osób, w przypadku rodziny 4 osobowej jest nadmiar produkcji wody i wynikają z tego dodatkowe koszty np. za kanalizację, jeżeli nadmiar produkowanej wody jest bezpośrednio odprowadzany do ścieków.

Nadmiar produkowanej wody? :o

Rozumiem, ze chodzi o to, że mamy za dużo ciepłej wody. Ale dlaczego mamy wylewać wodę do ścieków? Tylko dlatego, że ogrzaliśmy ja "za darmo" a nie prądem z elektrowni? A może chodzi o to, że grzejąc wodę prądem staramy się zagrzać ja "na styk" - czyli nie za gorąca, żeby dało się tylko zęby umyć, a spod prysznica uciekamy jak najszybciej w objęcia ciepłego ręcznika ;)

Hmm...to ludzie, którzy grzeją wodę drewnem czy węglem, też mogą sobie pozwolić na marnotrastwo, bo przygotowują ją niemal za darmo...

Hmm...to ludzie, którzy grzeją wodę drewnem czy węglem, też mogą sobie pozwolić na marnotrastwo, bo przygotowują ją niemal za darmo...

Mając dwa tygodnie doświadczenia w mieszkaniu w domu gdzie cwu podgrzewało się kotłem na paliwo stałe, powiem Ci, że prędzej tam bym zainstalował kolektor słoneczny, niż tam, gdzie jest elektryczny bojler albo gazowy kocioł przepływowy...

Bo rozpalanie codziennie kotła tylko po to, by przygotować wodę do kąpieli, jest delikatnie mówiąc upierdliwe. ;)

Mając dwa tygodnie doświadczenia w mieszkaniu w domu gdzie cwu podgrzewało się kotłem na paliwo stałe, powiem Ci, że prędzej tam bym zainstalował kolektor słoneczny, niż tam, gdzie jest elektryczny bojler albo gazowy kocioł przepływowy...

Bo rozpalanie codziennie kotła tylko po to, by przygotować wodę do kąpieli, jest delikatnie mówiąc upierdliwe. ;)

Nie jest to niestety regułą. Mój sąsiad miał CWU z gazu, ale doszedł do wniosku, że gaz jest drogi i teraz szufluje węgiel, drewno i stare trampki do pieca CO.

Dla odmiany, moi rodzice właśnie dla wygody ale też z oszczędnosci zainstalowali kolektor. Wybór mieli taki: albo grzać wodę prądem albo codziennie palić w piecu. Przy ogrzewaniu wody prądem, serca im w zamierały gdy patrzyli na szybko kręcący się licznik prądu, postanowili więc szuflować do pieca.... No ależ ileż tak można, zwłaszcza w ich wieku. Po zainstalowaniu kolektora słonecznego w sezonie zimowym mają CWU z CO, a w sezonie letnim CWU "ze słońca". W dni pochmurne poza sezonem grzewczym mogą grzać prądem lub ...rozpalić w piecu.

Jest alternatywa!

Pompka ciepła, malutka, powietrze-woda, do celów przygotowania CWU na LATO.

Pracuje też nocą i w dni pochmurne...

Staje, jak za oknem temperatura spada, ale wtedy już zwykle chodzi CO....

Zero obsługi i niski koszt eksploatacji.

Jak z lodówką w kuchni.

Adam M.

adam_mk kiedyś mialeś robić kolektor słoneczny własnego pomysłu. Nie wiem niestety (bo długo na forum nie zaglądałam i trochę mi umknęło) czy już go zrobiłeś. Ale pewnie tak :) Czy mógłbyś pochwalić się fotkami i powiedzieć coś na temat jego parametrów? Byłabym wdzięczna za wiadomość ile Cię to kosztowało, bo mój Grek też kiedyś miał "własnymi rencami" sklecić takie cudo, ale przeliczył, że się za bardzo nie opłaca i mamy zwykły zakupiony po okazyjnej cenie.

A wracając do tematu.... czy kolektor słoneczny opłaca się czy nie... a właściwie, to trochę o tegorocznych osiągach kolektora płaskiego

Dane instalacji

- kolektor płaski Hewalex KS2000 SLP

- ustawiony na dachu pod kątem 45 stopni w kierunku południowym

- odległość od kolektora do bojlera ok. 5 m

- bojler elektryczny z 1 wężownicą, pojemność 80L

- 3 punkty odbiory ciepłej wody: prysznic, umywalka, pralka

- 2 osoby

Dane spisywne z ciepłomierza:

http://nine.pl/users/grek/forum-imgs/lipiec.jpg

http://nine.pl/users/grek/forum-imgs/sierpien.jpg

http://nine.pl/users/grek/forum-imgs/wrzesien.jpg

dane z października w trakcie zbierania, niestety będą dużo gorsze niż powyższe (za mało słońca)

• 1 month później...
Witam.

moniss napisał:

Dane spisywne z ciepłomierza:

Wszystko pięknie i ładnie tylko wartości uzysku dla każdego wykresu stosujesz inną (0-18, 0-24, 0-15 ) i wielkości słupków pokazują na pierwszu rzut oka, że we wrześniu otrzymałeś lepsze uzyski niż w lipcu.

pozdrawiam

Witold

Program automatycznie skaluje oś X w zależności od max. miesięcznego uzysku. Na górze każdego wykresu podany jest łączny miesięczny uzysk w MJ i kWh.

Październik był słaby, z uzyskiem 78MJ, listopad jest trochę lepszy (do dnia dzisiejszego 100MJ).

Mieszkam w "kosce" z początku lat 70. Piec na paliwo stałe ,boler 200l a na dachu kolektor zbiornikowy 400l. Przez 6 miesięcy (minimum) ciepła woda (50-87). Jak jest pochmurno to przełaczam kolektor na zasilanie bojlera i 50% mniej drzewa idzie na opał. Najbardziej obawiałem się czy grzałka nie będzie się właczać (zabezpiecza kolektor przed zamaznięciem- włancza się gdy woda ma 5 stopni i grzeje do 10 stopni) podczas mrozów ,nic takiego nie było (nawet gdy było w Lutym -24 stopni mrozu nad ranem. Najniższa teperatura wody w kolektorze to 9 stopni (3 tygodnie bez słońca).

Plusy; 6-8 miesięcy grzeje , prądu potrzebuje do paru czujników i steronika (brak zestwu pompowego- lubiąwyłaczać prąd :evil: ) , oszczędność opału i czasu (nie trzeba palić w piecu i jest czysto-paliwowo stałe)

Wady;waga (500kg) ,system grawtcyjny (jak wyłączą prąd to mam 400l wody w zapasie+to co jest w hydroforze ale to dla zwierzaków)

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witam,

Jestem nowy na forum - czytam od pewnego czasu ale mało pisze ;).

Chciałbym zapytać więc podaje detale.

Dane:

- planuje wybudować dom 200m2 z płaskim dachem (możliwość dowolnego ustawienia kolektorów względem słońca)

- ogrzewanie podstawowe gazem z sieci,

- ilosc osób 4-5,

- ogrzewanie na powierzni ok. 60m2 to podłogówka (taki plan)

- reszta grzejniki

Pytanie:

- jakie kolektowy i zasobnik będe potrzebował jeśli ma to wspomagać zarówno CWU jak i CO ?

- czy znacie jakieś firmy które możecie polecieć (interesuje mnie wykonanie całej instalacji CO,CWU, solarnej)

PZDR

Qter

Witam,

Jestem nowy na forum - czytam od pewnego czasu ale mało pisze ;).

Chciałbym zapytać więc podaje detale.

Dane:

- planuje wybudować dom 200m2 z płaskim dachem (możliwość dowolnego ustawienia kolektorów względem słońca)

- ogrzewanie podstawowe gazem z sieci,

- ilosc osób 4-5,

- ogrzewanie na powierzni ok. 60m2 to podłogówka (taki plan)

- reszta grzejniki

Pytanie:

- jakie kolektowy i zasobnik będe potrzebował jeśli ma to wspomagać zarówno CWU jak i CO ?

- czy znacie jakieś firmy które możecie polecieć (interesuje mnie wykonanie całej instalacji CO,CWU, solarnej)

PZDR

Qter

Kolektory: http://paradigma.pl/AquaPakiety.htm

Pakiet 2 x CPC 45 Star azzurro/EXPRESSO 840 przewidziany jest dla 4...5 osób, pow. brutto kolektora 9,8 m2

lub

Pakiet 3 x CPC 21 Star azzurro/EXPRESSO 840 przewidziany jest dla 5...6 osób, pow. brutto kolektora 11,7 m2

Kocioł: http://paradigma.pl/Kotly_kondnsacyjne.html