Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

Witam,

Po woli dostaje informacje od firm, do których wysłałem zapytanie o kompleksową instalację. Jedna z tych firm zaproponowała mi

centralę kondensacyjną firmy ACV SOLAR MASTER

Czy możecie doradzić czy to dobre rozwiązanie? Zalety/wady względem instalacji solarnej, zasobnikiem i piecem osobno.

Pozdrawiam

Qter

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na razie dostałem bardzo ogólne (katalogowe) ceny na zestawy Wolf, ACV, Watt...

Nie do końca jestem przekonany, że taki instalacje jakie są tam oferowane spełnią moje oczekiwania.

Ponadto, mam jeszcze pytania odnośnie ogrzewania podłogowego, sciennego i grzejników.

Wychodzi na to, że najlepiej dla solarów dać podłogówke wszędzie - tylko wtedy "podobno" drewno na podłodze sie nie sprawdza. Można zawsze wykonac ogrzewanie ścienne - ale trzeba mieć te ściany - a czasami o nie trudno. Jest jeszcze pytanie jak wtedy dobrać np. kocioł kondensacyjny dla takiej instalacji niskotemperaturowej.

Im dalej w las tym więcej drzew... a miało byc tak pieknie.

PZDR

Qter

Na razie dostałem bardzo ogólne (katalogowe) ceny na zestawy Wolf, ACV, Watt...

Nie do końca jestem przekonany, że taki instalacje jakie są tam oferowane spełnią moje oczekiwania.

Ponadto, mam jeszcze pytania odnośnie ogrzewania podłogowego, sciennego i grzejników.

Wychodzi na to, że najlepiej dla solarów dać podłogówke wszędzie - tylko wtedy "podobno" drewno na podłodze sie nie sprawdza. Można zawsze wykonac ogrzewanie ścienne - ale trzeba mieć te ściany - a czasami o nie trudno. Jest jeszcze pytanie jak wtedy dobrać np. kocioł kondensacyjny dla takiej instalacji niskotemperaturowej.

Im dalej w las tym więcej drzew... a miało byc tak pieknie.

PZDR

Qter

Kocioł kondensacyjny dobrać do obciążenia cieplnego budynku i projektu c.o.

Może być drewno na podłodze - są specjalne odmiany.

Witam.

Qter napisał:

- planuje wybudować dom 200m2 z płaskim dachem (możliwość dowolnego ustawienia kolektorów względem słońca)

- ogrzewanie podstawowe gazem z sieci,

- ilosc osób 4-5,

- ogrzewanie na powierzni ok. 60m2 to podłogówka (taki plan)

- reszta grzejniki

Pytanie:

- jakie kolektowy i zasobnik będe potrzebował jeśli ma to wspomagać zarówno CWU jak i CO ?

- czy znacie jakieś firmy które możecie polecieć (interesuje mnie wykonanie całej instalacji CO,CWU, solarnej)

RAPczyn napisał:

Pakiet 2 x CPC 45 Star azzurro/EXPRESSO 840 przewidziany jest dla 4...5 osób, pow. brutto kolektora 9,8 m2

lub

Pakiet 3 x CPC 21 Star azzurro/EXPRESSO 840 przewidziany jest dla 5...6 osób, pow. brutto kolektora 11,7 m2

Wszystko to pięknie i ładnie, ale konia z rzędem temu kto wytłumaczy jaki jest sens ekonomiczny stosowania takich zestawów do dogrzewania. Myślę, że najpierw trzeba się zastanowić jak sensownie wykorzystać nadwyżki energii latem a dopiero później budować instalację do dogrzewania.

Utrzymywanie bufora 840 litrów latem (6 miesięcy) w stanie prawie zagotowania mija się z celem bo rodzina 4-5 osób z tej ilości kolektorów nie jest wykorzystać ciepła.

pozdrawiam.

Witold

• 2 months później...
  • 2 months później...
chcę dorzucić swoje słówko na temat kolektorów.Sama posiadam 3 kolektory płaskie firmy Hewalex od 3 lat i byłam i jestem z posiadania ich bardzo zadowolona.Ale w tym roku nad moim miastem Sandomierzem przeszła w czerwcu burza z ogromnym gradem wielkości kurzych jaj ktory w mieście wyrządził bardzo dużo strat i w kilku miejscach potłukł między innymi kolektory słoneczne . Sama jeden z n ich widziałam roztrzaskany i o kilku takich przypadkach słyszałam .Moim na szczęście nic się nie stało,gdyż mój dom znajduje się 4 km. od miasta a tam grad był też gruby ale rzadki .Teraz boję się każdej nadchodzącej burzy i nie wiem czy zdecydowałabym się na ich założenie.Ja swoje kolektory zakładałam na własny koszt bez żadnych dotacji i mnie to sporo kosztowało.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam.

Na to wychodzi że najlepiej zrobić instalację solarną na dwa domy czy dwie rodziny bo wtedy gdy tej ciepłej wody najmniej nam potrzeba jest jej najwięcej. Szkoda że nadwyżek nie można gdzieś sprzedać:)

Oj chyba jesteś w błędzie Przecież latem gdy jest upalnie więcej się pocimy przez co chyba więcej się kąpiemy. Tak w każdym razie jest u mnie. A jak będziesz miał w rodzinie panienki na wydaniu to dopiero jest zużycie wody!

Gratuluję wygranej.

pozdrawiam.

Witold

Witam.

Oj chyba jesteś w błędzie Przecież latem gdy jest upalnie więcej się pocimy przez co chyba więcej się kąpiemy. Tak w każdym razie jest u mnie. A jak będziesz miał w rodzinie panienki na wydaniu to dopiero jest zużycie wody!

Gratuluję wygranej.

pozdrawiam.

Witold

Częściej na pewno tak ale za to w chłodniejszej.

Właśnie kilka dni temu rozmawiałam z koleżanka, która jest kierownikiem od kotłowni. W każdym razie jest inżynierem, który buduje ogromne kotłownie na wielkich inwestycjach..w małych domach też. Więc mam informacje chyba całkiem niezłe. Zastanawiałam się nad kolektorami i pompka ciepła o której ktoś wyżej napisał. Jedna i druga opcja jest bardzo korzystna i koszty zakupu przy 4-osobowej rodzinie zwracają się tak mniej więcej po 5 latach. Ale oczywiście jest "ale" przy każdej z tych opcji. U mnie kolektory raczej odpadają. Po pierwsze, na razie będziemy mieszkać we dwoje i nie przerobimy codziennie 300 l ciepłej wody (przy dwóch kolektorach viessmanna, połączonych z ichnim kotłem olejowym taki mielibyśmy zbiornik), więc dosyć często musiałby się włączać bezpiecznik i tą gorącą wodę musiałoby przejmować naczynie wzbiorcze (chyba tak mi to tłumaczyła, ale może trochę inaczej to się nazywa). Niby można zakupić zawór, który ten naddatek przekazywałby na grzejniki (np. podczas wyjazdów) ale to i tak jakoś tak nie bardzo. No i najważniejsze-naddatek prawie wrzącej wody trzeba będzie gdzieś wylewać, a jak ma się szambo to trochę staje się kosztowne. Ale mimo wszystko kolektory to jest naprawdę świetna sprawa, tylko trzeba liczyć siły na zamiary. U mnie nie bardzo sie sprawdzą. Co prawda mogłabym kupić 1 kolektor i nie byłoby tego naddatku wody, ale liczę że rodzinka mi się powiększy :D

Pompa ciepła taka służąca tylko do podgrzewania CWU ma tylko 1 "ale" - musi stać w pomieszczeniu gdzie temperatura nawet zimą nie spada poniżej 15 stopni C. W przeciwnym wypadku ogrzewaniem wody zajmie się wbudowana w pompkę grzałka elektryczna i to już tanie nie będzie. Generalnie moja Pani inżynier miała obliczenia rocznego zużycia energii dla 4-osobowej rodziny dla pompy ciepła stojącej w pomieszczeniu gdzie temperatura powietrza nie spadała poniżej 15 stopni-wychodzi około 600 zł. Czyli grosze. Warto się nad tą opcją zastanowić. A pompki są naprawdę ładne i mogą stać np w wiatrołapie czy w kuchni.

Cena dwóch kolektorów i pompy ciepła jest bardzo podobna.

a i taka anty reklama. Nie kupujcie kolektorów Watta. Mam info z pierwszej ręki, ze po pół roku używania pękają wzdłuż. I nie jest to jednostkowa sprawa. No i nie zbierają tak dobrze promieni słonecznych bo zamiast czarnych są takie trochę półprzezroczyste. Tak na chłopski rozum miałam to tłumaczone :D

Pompa ciepła taka służąca tylko do podgrzewania CWU ma tylko 1 "ale" - musi stać w pomieszczeniu gdzie temperatura nawet zimą nie spada poniżej 15 stopni C. W przeciwnym wypadku ogrzewaniem wody zajmie się wbudowana w pompkę grzałka elektryczna i to już tanie nie będzie.

Jaka to pompa ciepła? Czyżby dolnym źródłem było powietrze? Jeżeli tak to te 15 musisz uzyskać w inny sposób, a to kosztuje.

MCB

Jaka to pompa ciepła? Czyżby dolnym źródłem było powietrze? Jeżeli tak to te 15 musisz uzyskać w inny sposób, a to kosztuje.

MCB

Tak, ale stosunkowo niewiele. Myślę że w tych 600zł już to było wliczone. Poza tym pompa do CWU pracuje około 1h dziennie i niewiele wychłodzi ci w tym czasie pomieszczenie w którym stoi. Poza tym ma jeszcze jedną fajną cechę, warto ją wstawić do suszarni bo wysusza powietrze. Jak ktoś ma problemy z wilgocią powinien zdecydować się na PC do CWU.

U mnie kolektory raczej odpadają. Po pierwsze, na razie będziemy mieszkać we dwoje i nie przerobimy codziennie 300 l ciepłej wody (przy dwóch kolektorach viessmanna, połączonych z ichnim kotłem olejowym taki mielibyśmy zbiornik), więc dosyć często musiałby się włączać bezpiecznik i tą gorącą wodę musiałoby przejmować naczynie wzbiorcze (chyba tak mi to tłumaczyła, ale może trochę inaczej to się nazywa). Niby można zakupić zawór, który ten naddatek przekazywałby na grzejniki (np. podczas wyjazdów) ale to i tak jakoś tak nie bardzo. No i najważniejsze-naddatek prawie wrzącej wody trzeba będzie gdzieś wylewać, a jak ma się szambo to trochę staje się kosztowne. Ale mimo wszystko kolektory to jest naprawdę świetna sprawa, tylko trzeba liczyć siły na zamiary. U mnie nie bardzo sie sprawdzą. Co prawda mogłabym kupić 1 kolektor i nie byłoby tego naddatku wody, ale liczę że rodzinka mi się powiększy :D

Pompa ciepła taka służąca tylko do podgrzewania CWU ma tylko 1 "ale" - musi stać w pomieszczeniu gdzie temperatura nawet zimą nie spada poniżej 15 stopni C. W przeciwnym wypadku ogrzewaniem wody zajmie się wbudowana w pompkę grzałka elektryczna i to już tanie nie będzie. Generalnie moja Pani inżynier miała obliczenia rocznego zużycia energii dla 4-osobowej rodziny dla pompy ciepła stojącej w pomieszczeniu gdzie temperatura powietrza nie spadała poniżej 15 stopni-wychodzi około 600 zł. Czyli grosze. Warto się nad tą opcją zastanowić. A pompki są naprawdę ładne i mogą stać np w wiatrołapie czy w kuchni.

Cena dwóch kolektorów i pompy ciepła jest bardzo podobna.

Tak właśnie rodzą się mity na temat kolektorów słonecznych i pomp ciepła.

"Jedna panie, drugiej pani ...", i mamy tekst, który każdego, kto chciałby z tych technologii skorzystać skutecznie zniechęci.

Nie ma czegoś takiego jak "bezpiecznik" w kolektorach słonecznych, a tym bardziej nie ma konieczności wylewania wrzątku do szamba.

Oczywiście piszę tu o poprawnie zaprojektowanej i wykonanej instalacji. Przy braku odbioru ciepłej wody po dojściu do zadanej temperatury w podgrzewaczu ciepłej wody, np. 90 st. C wyłączają się pompy obiegowe i instalacja przechodzi w stan stagnacji. Kolektory osiągają wysoką temperaturę (nawet ok. 200 st. C), wypierany jest z nich glikol, który trafia do naczynia wzbiorczego, zaprojektowanego tak, aby nie doszło do nadmiernego wzrostu ciśnienia w instalacji. 300 litrów prawie wrzącej wody, to dla 4 osobowej rodziny zapas ciepłej wody na co najmniej 2 doby.

Oczywiście lepiej dla instalacji byłoby, żeby w stan stagnacji nie wchodziła zbyt często, ale nie jest to dla niej coś groźnego.

Podobnie jest z pompą ciepła. To prawda, że najtańsze pompy ciepła powietrze woda wymagają powietrza o temperaturze 15 st. C. Ale już te nieco lepsze, posiadające funkcję odszraniania potrafią pracować nawet do -10 st. C, co oznacza dostęp do taniej ciepłej wody przez min. 80% roku.

Koszt 600 zł za ciepłą wodę z pompy ciepła także jest wygórowany. Mam co prawda pompę ciepła glikol-woda, ale na potrzeby ciepłej wody zużywa ona, pracując w 2 taryfie 1,0-1,5kWh dziennie, co oznacza roczny koszt rzędu 120-170zł (oczywiście w dniach, gdy nie pracują kolektory słoneczne).

No ten koszt CWU różnie może wyjść z różnych względów. U mnie na 3-osobową rodzinę 250-300zł rocznie. U Andzia84 są 4 osoby więc dodam 100. Zakładając nieco niższą sprawność zimą plus te dogrzanie to niech będzie te nawet 600. Ale realnie powinno wyjść poniżej 500 za 100% rocznego zapotrzebowania na CWU. Edytowane przez Liwko

Henok-oczywiście mogę się z Tobą zgodzić co do stagnacji kolektorów bo o tym nie wiedziałam. Piszę porównując do swojej sytuacji-za często wyjeżdżam, nie mam dzieci i kolektory u mnie nie będą spełniać swojej roli tak jak powinny. Oznacza to, ze będzie tworzyło się zbyt dużo ciepłej wody, której nie wykorzystam. Natomiast co do pompy ciepła. Pisałam o pompie Viesmanna-więc dobrej. Ona-owszem działa w niskiej temperaturze, ale jak sam wspomniałeś - przy niskich temperaturach włącza się funkcja odszraniania i dogrzewania, a tym samym większy pobór mocy. Dużo większy. No ale nikt nie będzie takiej pompy na zewnątrz trzymał. Generalnie zasada pompy jest taka, ze im cieplej w pomieszczeniu tym mniej pobiera energii. Dlatego warto ja mieć np. w spiżarni czy w kuchni

Ja generalnie zrobię sobie wyprowadzenie hydrauliczne na taką pompkę i poczekam aż będzie tania jak lodówka (jak na zachodzie) :D