Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

Liwko ja będę grzała kominkiem z DGP, a jako dodatkowe źródło ciepła zamówiłam już piec olejowy. (ta bezobsługowość...ech..tylko cena paliwa-dlatego dodatkowo) Chciałam jeszcze strasznie albo kolektory albo pompę ciepła, ale na razie w moim przypadku ani jedno ani drugie nie będzie opłacalne.

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę nie doczytałem w ilu będziecie mieszkać. Dla dwóch osób roczne koszty PC do CWU wyjdą w granicach 250-300zł rocznie. Czyli zakładając że pompka do kolektorów zużyje 50zł rocznie wyjdzie 200-250 różnicy. Zakładając sprawność kolektorów 50% to oszczędność roczna wyjdzie około 100-125zł. Wiadomo, tu i tu trzeba wydać pieniądze ale w jednym przypadku masz 100%CWU a w drugim tylko 50 góra 60% i musisz mieć czym dogrzać resztę.

Na pewno grzanie CWU pompą wyjdzie ci taniej niż olejem.

Może coś takiego?

http://allegro.pl/pompa-ciepla-wody-uzytkowej-3-5kw-100l-kwasowka-i1255859826.html

albo takiego na cały rok http://allegro.pl/pompa-ciepla-do-cieplej-wody-hewalex-300-l-cwu-i1261216694.html

Edytowane przez Liwko

tak, tak będziemy mieszkać we dwójkę, ale obliczenia 600 zł były "książkowe" dla 4-5-osobowej rodziny. No nieźle pompka za 4000 zł. Ale gdybym się decydowała to jednak na viessmannowską. Co do oleju-jak najbardziej zgadzam się, że jest poza prądem najdroższym opałem ;( Ale mimo wszystko-mam doświadczenie z ogrzewaniem nowego domu rodziców. Mają dom 8 letni 200m2 PU dobrze zaizolowany (sciana 3 warstwowa, 12cm styropianu, poddasze-20 cm wełny), kominek z DGP (swoje drewno) i Vies.piec olejowy 25kw. Codziennie palą po południu w kominku (dwa, czasami jeden wkład drewna na wieczór) i temperatura utrzymuje się na poziomie 20 st. C i więcej, gdy spada poniżej 19 stopni C załącza się piec (tej zimy no niestety-średnio co drugi dzień zapewne na krótko, ale jednak) . W domu mieszkają 3 osoby, plus ja czasem z doskoku :). Piec grzeje CWU cały rok. Koszty jakie generuje to 4000 zł raz na dwa lata. U mnie dom będzie znacznie mniejszy, mniej osób na razie i piec nowocześniejszy (ponoć ma pobierać mniej oleju). No zobaczymy. Dlatego na razie zrezygnowałam z pompki. Chociaż mam trochę mieszane uczucia bo jestem pewna że jest to świetna sprawa. Zobaczę jak skończę budowę jak będą wyglądały moje finanse i wtedy przemyślę sprawę jeszcze raz.

Najbardziej martwi mnie to 15 st. C, które powinno być w pomieszczeniu dla optymalizacji pracy pompy.
Z tego co wiem, to dla tej pompy ciepła te 15 st. C wcale nie jest temperaturą minimalną. Oczywiście im wyższa temperatura, tym mniej energii elektrycznej trzeba dostarczyć do pompy ciepła dla podgrzania tej samej ilości ciepłej wody, ale pompa ciepła pracuje efektywnie również przy niższych temperaturach (np. +5 st. C), o które już nie tak trudno np. w garażu.

Tak, ale stosunkowo niewiele. Myślę że w tych 600zł już to było wliczone. Poza tym pompa do CWU pracuje około 1h dziennie i niewiele wychłodzi ci w tym czasie pomieszczenie w którym stoi. Poza tym ma jeszcze jedną fajną cechę, warto ją wstawić do suszarni bo wysusza powietrze. Jak ktoś ma problemy z wilgocią powinien zdecydować się na PC do CWU.

PC będzie wychładzać pomieszczenie w którym stoi. Straty temp. trzeba będzie wyrównać. Oznacza to konieczność ogrzania tego pomieszczenia. W rezultacie na podgrzanie wody użytkowej trzeba dostarczyć energii = energia na ogrzanie powietrza + energia na pracę sprężarki PC. Czyli zapłacisz więcej niż przy grzaniu wody zamiast pomieszczenia z PC.

Co innego latem. Ciepłe powietrze można będzie pobrać z zewnątrz.

MCB

PC będzie wychładzać pomieszczenie w którym stoi. Straty temp. trzeba będzie wyrównać. Oznacza to konieczność ogrzania tego pomieszczenia. W rezultacie na podgrzanie wody użytkowej trzeba dostarczyć energii = energia na ogrzanie powietrza + energia na pracę sprężarki PC. Czyli zapłacisz więcej niż przy grzaniu wody zamiast pomieszczenia z PC.

Co innego latem. Ciepłe powietrze można będzie pobrać z zewnątrz.

MCB

PC ma COP około 4. Dla przykładu dajmy 3, więc trzeba dostarczyć trzy razy mniej energii więc nic tu się nie równa. Biorąc pod uwagę twoje przeglądy roczne solarów

Ad. 3. Różnie, zależnie jaka instalacja itp. od 150PLN w górę. - Sam o to pytałeś, sprawność PC będzie jeszcze większa.

Solary mogą się opłacić tylko tym którzy grzeją CWU prądem i to w taryfie G11 ale takich odważnych jest niewielu.

Załóżmy że PC pracuje 1h dziennie. Okres grzewczy niech będzie 200 dni. Więc PC wychładza niewielkie pomieszczenie przez 8 dni w roku. Dla tych ośmiu dni musimy dostarczyć ciepło do tego pomieszczenia. Załóżmy że na całe ogrzewanie wydamy 3000zł na dom. Dzielimy to na 200 to wyjdzie nam 15zł dziennie na cały dom. Teraz te 15zł dzielimy (załóżmy że dom ma 150m2 a pompa stoi w pomieszczeniu 5m2)na 150 i mnożymy razy 5 co nam wyjdzie 0,50gr dziennie za to pomieszczenie. Mnożymy to razy 8 więc wychodzi całe 4zł za ogrzanie tego pomieszczenia przez 8 dni. Wiadomo tu nie będzie w miarę stałej temperatury tylko trzeba będzie dogrzewać więc dorzucę jeszcze nawet 50zł (grubo zaszalałem) co da nam kwotę 58zł rocznie. Prawda czy fałsz?

Edytowane przez Liwko

Nie ważne ile ma PC. Ważne jest to, że pobiera energię z pomieszczenia, w którym stoi. Tę energię musisz dostarczyć.

Jeżeli PC stoi np. w kotłowni, a ogrzewanie domu jest gazowe to piec gazowy musi ogrzać kotłownię. W przeciwnym razie PC wychłodzi pomieszczenie i przestanie pracować.

PC opłaca się wtedy, gdy dolne źródło ciepła jest darmowe (powietrze zewnętrzne, ziemia, woda itp.).

Założenie 1: PC pracuje w pomieszczeniu.

Założenie 2: pomieszczenie ogrzewane grzejnikiem (piec gazowy).

Założenie 3: temp. zewnętrzna < 15st.

Założenie 4: PC pracuje przy temp. >= 15st.

Jeżeli PC dostarczy 10KW c.w.u przy COP=4 to:

1. Pobierze 2,5kW prądu.

2. Pobierze 10kW energii z pomieszczenia. Energia ta kosztuje tyle ile jej wytworzenie przy pomocy pieca gazowego.

Czyli zapłacisz za 2,5kW prądu + wytworzenie 10kW piecem gazowym.

MCB

Napiszę jeszcze raz bo chyba nie doczytałeś.

Załóżmy że PC pracuje 1h dziennie. Okres grzewczy niech będzie 200 dni. Więc PC wychładza niewielkie pomieszczenie przez 8 dni w roku. Dla tych ośmiu dni musimy dostarczyć ciepło do tego pomieszczenia. Załóżmy że na całe ogrzewanie wydamy 3000zł na dom. Dzielimy to na 200 to wyjdzie nam 15zł dziennie na cały dom. Teraz te 15zł dzielimy (załóżmy że dom ma 150m2 a pompa stoi w pomieszczeniu 5m2)na 150 i mnożymy razy 5 co nam wyjdzie 0,50gr dziennie za to pomieszczenie. Mnożymy to razy 8 więc wychodzi całe 4zł za ogrzanie tego pomieszczenia przez 8 dni. Wiadomo tu nie będzie w miarę stałej temperatury tylko trzeba będzie dogrzewać więc dorzucę jeszcze nawet 50zł (grubo zaszalałem) co da nam kwotę 58zł rocznie. Prawda czy fałsz? W rzeczywistości wyjdzie dużo mniej.