Marcelib 21.04.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 O.K. Mamy już jasność w temacie, myślę że na tej podstawie jacyś czytelnicy sobie pogląd wyrobią.Czyli możemy umieścić zbiornik solarny przed piecem gazowym albo za kotłem gazowym.Jeśli przed kotłem to sprawa bakterii legionelii choc sprawa nie jest oczywista i wymagałaby badać jakiś naukowców.Ostatecznie zagrożenie jest tylko zimą więc można na zimę zbiornik odłączyć i wodę spuścić.Ale co latem jeśli z tego zbiornika pójdzie woda do pieca gazowego z bardzo wysoką temperatura ?To juz pytanie do producenta pieca czy przewiduje zasilanie nie zimna wodą tylko gorącą.Umieszczenie zbiornika solarnego za kotłem gazowym ma mały sens bo zimna woda bedzie pobierana do zbiorników w piecu a ten będzie ją podgrzewał do ustawionej temperatury.Chyba że włączymy ciągłą cyrkulację wtedy szybko woda wymieni sie w całym obiegu.Oba rozwiązania maja sporo minusów i zastanawiam się czy w ogóle nie dochodzimy do wniosku ze w połączeniu z piecem gazowym, który ma zbiornik to nie ma sensu.Lepiej jakby piec gazowy był tylko przepływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 21.04.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam. Marcelib bez urazy ale wprowadzasz trochę bałaganu. Może lepiej będzie jak będziesz zadawał pytania co jest dla Ciebie jest niezrozumiałe a na pewno otrzymasz wyczerpującą odpowiedź. Marcelib napisał: O.K. Mamy już jasność w temacie, myślę że na tej podstawie jacyś czytelnicy sobie pogląd wyrobią. Ale dobrze byłoby abyś Ty wyrobił sobie pewien pogląd. Czyli możemy umieścić zbiornik solarny przed piecem gazowym albo za kotłem gazowym. Myślę, że piec i kocioł to to samo urządzenie. Sugerując tą terminologię to właściwie można by się zastanawiać czy zbiornik można umieścić przed piecem i kotłem, czy między piecem a kotłem, czy znów za piecem i kotłem. Takie rozumowanie do niczego nie prowadzi. Jeśli przed kotłem to sprawa bakterii legionelii choc sprawa nie jest oczywista i wymagałaby badać jakiś naukowców. Sprawa jest jednak oczywista a to dla tego, że istnieje coś takiego jak sztuka budowlana, poprawność wykonania oraz dobre i sprawdzone wzorce. Nie ma co się zastanawiać jak można to skutecznie spieprzyć bo i po co. Ale co latem jeśli z tego zbiornika pójdzie woda do pieca gazowego z bardzo wysoką temperatura ? To juz pytanie do producenta pieca czy przewiduje zasilanie nie zimna wodą tylko gorącą. Umieszczenie zbiornika solarnego za kotłem gazowym ma mały sens bo zimna woda bedzie pobierana do zbiorników w piecu a ten będzie ją podgrzewał do ustawionej temperatury Tu zaczynasz mylić kocioł jedno z dwufunkcyjnym. Przy dwu funkcyjnym zbiornik (solarny) będzie umieszczony przed kotłem przy jedno jakby za kotłem, mając na myśli jaka jest droga wody. Oba rozwiązania maja sporo minusów i zastanawiam się czy w ogóle nie dochodzimy do wniosku ze w połączeniu z piecem gazowym, który ma zbiornik to nie ma sensu. Lepiej jakby piec gazowy był tylko przepływowy. Sens to ma ale inny dla jedno funkcyjnego a inny dla dwu funkcyjnego. To juz pytanie do producenta pieca czy przewiduje zasilanie nie zimna wodą tylko gorącą. Nie jesteś w błędzie. Przy jedno funkcyjnym nie zasilasz go wodą bo on zasila wężownicę zbiornika. Przy dwu funkcyjnym nie ma to znaczenia bo woda ogrzewana jest poprzez wymiennik płytowy. Jednak przy takich dywagacjach zadaj sobie trochę trudu aby poznać jak te urządzenia działają o czym pisałem w drugim zdaniu. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.04.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Widzę, że kolega Witold postarał się o wyczerpującą odpowiedź na wszelkie dywagacje. Ja natomiast odniosłem wrażenie, że kolega Marcelib pisze wątek niby zadając pytania a jednocześnie próbując odpowiadać sobie tak by utwierdzić się w swoim przekonaniu i może innych także zniechęcić do solarów. U nas w firmie od 3 dni (w pełni słonecznych) pompa ciepła Vitocal 160-A nie pracuje, a 2 x Vitosol 200F grzeje co dziennie do ok 53*C 420L w zbiornikach plus obieg, plus duża strata na cyrkulacji CWU (duży obieg). Prezes teraz żałuje, że od razu nie postawił jednego zbiornika 400L biwalentnego i 3 paneli. Zimą dogrzałby gaz a teraz słoneczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielono 25.05.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Koledzy, a co myślicie o zestawiehttp://allegro.pl/kolektory-sloneczn...623517466.htmlNosze się zamiarem ale nie wiem co to warte. Nic nie pisze o uzysku energetycznym. Chcąc zwiększyć wydajność tego zestawu chciałbym go rozwinąć o dodatkowe 10 rur czyli do 40 rur próżniowych z tym ze w okresie maj-sierpień połowa zestawu byłaby zasłonięta roletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk_ikar 12.09.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Nie można zakładać opłacalności w Polsce bo każdy chce zarobić jak najwięcej. Producenci solarów też. Można zatem temat rozpatrywać pod kątem wygody.Ja używam solara z jedną baterią na dachu i zbiornikiem 400L z dwoma wężownicami (za kpl. 5800 zł +koszt montażu) . Jak jest słonecznie to poradzi nagrzać przynajmniej połowę pojemności do ponad 40st.C więc nie muszę nawet rozpalać w piecu i to mi się w tym systemie podoba. Wiadomo, że pomby obiegowe solarne zużywają prąd żeby tą wodę w bojlerze ogrzać, ale w stosunku do mieszkania w bloku gdzie ciepła woda była grzana w kotłowni gazowej trzeba było płacić 100% jej wytworzenia. Więc cenę narzucał zarządzający nieruchomością a jeszcze wiadomo dochodziły do pokrycia straty na 96 mieszkaniach bo bloków było trzy na jedną kotłownię. A u siebie w domu przynajmniej wiem za co płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 22.09.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Warto zastanowić się nad tym czy warto brać te niby 45% dotacji czy lepiej bez dotacji.Miałem kilka ofert na solary.Zacznijmy jednak od tego, że najpierw chciałem solary, a później byłem ich przeciwnikiem. Ostatecznie jednak je zamontowałem i jak to znajomy powiedział: "Kto bogatemu zabroni"Dopłata 45% jest do kwoty netto.Trzeba mieć projekt no i jeszcze kolejny kredycik w banku. Przedstawiciel jednej z firm jak już go przycisnąłem to z trudem wyliczy 10% faktycznej- realnej dopłaty do całego systemu. No i cały system coś około 11 tys. oczywiście netto bez montażu. Podczas budowy CO zamontowałem na strychu zbiornik 300 l z dwoma wężownicami - koszt: 2100 brutto- dokupiłem 3 kolektory Hewalexa - 6m2 = koszt 3000zł brutto- grupa pompowa do solarów - 1209zł brutto- glikol - 20l - 120 zł- naczynie przeponowe - 90 zł- rurki, otulina solarna, lut, pasta, zawory, filtry - 640 zł Razem: 7159 zł brutto - po rozliczeniu Vatu z urzędem Skarbowym wyjdzie nieco ponad 6 tys zł.+ niestety ale całe 2 dni własnej roboty wraz ze szwagrem. Zestaw zamontowałem na początku lipca.Do sterownika solarnego podłączone są dwie pompki- solarna oraz od CWU pieca COPomimo mało słonecznego lata 3 lub 4 razy woda zagrzała się do 85*C i sterownik załączył pompkę CWU od CO aby schłodzić zasobnik. Zamontowanych mam również kilka czujników temperatury ( 1 na solarze, 2 na zbiorniku oraz 1 na piecuW sterowniku solarnym mogę wybrać schemat w jaki sposób ma być ogrzewana woda, w jaki sposób ma być zrzucany nadmiar ciepła itd Czy ta inwestycja się opłaca - otóż zależy od tego kto i jak liczy.Średnie Dzienne zużycie prądu wyliczone przez podlicznik dla solara wynosi 10 groszy. Pompka 35W załącza się tylko gdy płyn solarny ma temperaturę wyższą od ustawionej na sterowniku. Koszt 1kWh dla mojego domu wynosi 61 groszy (suma z faktury podzielona przez ilość kWh) Znajomy o którym pisałem wcześniej twierdzi, że to się nie opłaca.Może i ma rację. Ja również twierdze iż to, że on jeździ Mercedesem i nie może wjechać do mnie na podwórko przy otwartym jednym skrzydle bramy również się nie opłaca- ja swoim małym samochodem wjadę bez problemuDyskusja przy stole nas pojednała: Samochód służy do jeżdżenia, a tą samą trasę mógłby przejechać autobusem lub nawet Fiatem Panda- Koszt zakupu i amortyzacji znacznie niższy. Doszliśmy do wniosku, że zarówno solar jak i mercedes to wygoda.Wygoda niestety kosztuje no i zresztą kto bogatemu zabroni jeździć mercedesem lub założyć solar. I jeszcze jeden temat był poruszony – w jaki sposób oraz na co przeliczamy zakup samochodu: na zużyte buty do chodzenia, na bilety PKP, MZK, a może PKS czy też może jednak na Taxi. To dlaczego jeden jeździ mercedesem, a drugi Pandą 3 natomiast prywatny samolot to ciągle za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 25.09.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 No z tą wygodą mając solary to tak nie dokońca. Jak nie ma słońca pare dni to ogrzewacz cwu alternatywnym zródłem, jak jest słońca pod dostatkiem a wyłączą prąd to tez problem. Wygoda i komfort to chyba jak byś zwykłą grzałą elektryczną grzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 jak jest słońca pod dostatkiem a wyłączą prąd to tez problem. Wygoda i komfort to chyba jak byś zwykłą grzałą elektryczną grzał No właśnie nie do końca bo jak wyłączą prąd to i grzałka elektryczna nie pomorze. Wygodą byłoby ogrzewanie gazowe... - jednak w moim przypadku jak wyłączą prąd to i wody nie będę miał gdyż mam własne ujęcie. Wszystko tak naprawdę rozgrywa się wokół kosztów. W moim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłby Junkers na gaz w Butli... ale czy najwygodniejszym? Pompa ciepła byłaby chyba jeszcze lepszym rozwiązaniem niż sam solar. Zanim założyłem te solary to sporo gdybałem czytałem i dyskutowałem Dziś 25 września solary nagrzały mi wodę z 29*C do 76*C - był ładny słoneczny dzień. Póki co to w tym roku od połowy lipca nie zabrakło mi jeszcze ciepłej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonar34 29.10.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Dziś 25 września solary nagrzały mi wodę z 29*C do 76*C - był ładny słoneczny dzień. Póki co to w tym roku od połowy lipca nie zabrakło mi jeszcze ciepłej wody Mi kolego zamontowali solary na pocz. października i musze przyznac szału ni ema. Mimo iz październik w tym roku bardzo słoneczny! Jak ci się sprawują solary w październiku? I skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.10.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Mi kolego zamontowali solary na pocz. października i musze przyznac szału ni ema. Mimo iz październik w tym roku bardzo słoneczny! Jak ci się sprawują solary w październiku? I skąd jesteś? A jakie masz kolektory i jaki zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 29.10.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Warto zastanowić się nad tym czy warto brać te niby 45% dotacji czy lepiej bez dotacji. Miałem kilka ofert na solary. Zacznijmy jednak od tego, że najpierw chciałem solary, a później byłem ich przeciwnikiem. Ostatecznie jednak je zamontowałem i jak to znajomy powiedział: "Kto bogatemu zabroni" Dopłata 45% jest do kwoty netto. Trzeba mieć projekt no i jeszcze kolejny kredycik w banku. Przedstawiciel jednej z firm jak już go przycisnąłem to z trudem wyliczy 10% faktycznej- realnej dopłaty do całego systemu. No i cały system coś około 11 tys. oczywiście netto bez montażu. Podczas budowy CO zamontowałem na strychu zbiornik 300 l z dwoma wężownicami - koszt: 2100 brutto - dokupiłem 3 kolektory Hewalexa - 6m2 = koszt 3000zł brutto - grupa pompowa do solarów - 1209zł brutto - glikol - 20l - 120 zł - naczynie przeponowe - 90 zł - rurki, otulina solarna, lut, pasta, zawory, filtry - 640 zł Razem: 7159 zł brutto - po rozliczeniu Vatu z urzędem Skarbowym wyjdzie nieco ponad 6 tys zł. + niestety ale całe 2 dni własnej roboty wraz ze szwagrem. Zestaw zamontowałem na początku lipca. Do sterownika solarnego podłączone są dwie pompki- solarna oraz od CWU pieca CO Pomimo mało słonecznego lata 3 lub 4 razy woda zagrzała się do 85*C i sterownik załączył pompkę CWU od CO aby schłodzić zasobnik. Zamontowanych mam również kilka czujników temperatury ( 1 na solarze, 2 na zbiorniku oraz 1 na piecu W sterowniku solarnym mogę wybrać schemat w jaki sposób ma być ogrzewana woda, w jaki sposób ma być zrzucany nadmiar ciepła itd Czy ta inwestycja się opłaca - otóż zależy od tego kto i jak liczy. Średnie Dzienne zużycie prądu wyliczone przez podlicznik dla solara wynosi 10 groszy. Pompka 35W załącza się tylko gdy płyn solarny ma temperaturę wyższą od ustawionej na sterowniku. Koszt 1kWh dla mojego domu wynosi 61 groszy (suma z faktury podzielona przez ilość kWh) Znajomy o którym pisałem wcześniej twierdzi, że to się nie opłaca. Może i ma rację. Ja również twierdze iż to, że on jeździ Mercedesem i nie może wjechać do mnie na podwórko przy otwartym jednym skrzydle bramy również się nie opłaca- ja swoim małym samochodem wjadę bez problemu Dyskusja przy stole nas pojednała: Samochód służy do jeżdżenia, a tą samą trasę mógłby przejechać autobusem lub nawet Fiatem Panda- Koszt zakupu i amortyzacji znacznie niższy. Doszliśmy do wniosku, że zarówno solar jak i mercedes to wygoda. Wygoda niestety kosztuje no i zresztą kto bogatemu zabroni jeździć mercedesem lub założyć solar. I jeszcze jeden temat był poruszony – w jaki sposób oraz na co przeliczamy zakup samochodu: na zużyte buty do chodzenia, na bilety PKP, MZK, a może PKS czy też może jednak na Taxi. To dlaczego jeden jeździ mercedesem, a drugi Pandą 3 natomiast prywatny samolot to ciągle za mało. Żeby nie siać zamętu - dopłata jest do kwoty BRUTTO a nie jak piszesz netto. Poza tym nie wiem co rozliczałeś z VATu w US, bo z tego co wiem, to z elementów instalacji solarnej można spróbować odliczyć VAT najwyżej od zbiornika i być może jakiś drobnych materiałów instalacyjnych. Kolektory, sterownik - te rzeczy wg mojej wiedzy nie podlegają pod zwrot vatu za materiały budowlane. Do reszty wyliczeń też mam zastrzeżenia - co to za naczynie przeponowe za 90 zł? Zaopatruję się w dobrych hurtowniach i nie udaje mi się zejść do kwoty niższej niż 100 zł. Poza tym trzeba dołożyć drugie naczynie (woda + glikol). Te 640 zł za materiał dodatkowy to też jakaś fantazja - chyba cała instalacja jest na PEXie bez izolacji. Poza tym jak masz zasobnik na strychu to piec chyba na dole - więc podłaczenie drugiej wężownicy też musi kosztować. Nie ma też żadnego kosztu uchwytów dachowych - wygląda na to, że kolektory wiszą same... Tak czy inaczej taka instalacja przez firmę nie będzie kosztować więcej niż 13 tys brutto z montażem. Samodzielnie nie mniej niż 10 tys zł + jak sam piszesz dwa dni roboty. Realna dotacja wynosi 30%, chyba że hodujesz kredyt 3 lata - wtedy może wynieść 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 02.11.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Tak czy inaczej taka instalacja przez firmę nie będzie kosztować więcej niż 13 tys brutto z montażem. Samodzielnie nie mniej niż 10 tys zł + jak sam piszesz dwa dni roboty. Realna dotacja wynosi 30%, chyba że hodujesz kredyt 3 lata - wtedy może wynieść 0%. Zgadzam się za ok 13 tys brutto z montażem możesz mieć zestaw nawet na dobrych kolektorach próżniowych z 16-letnią gwarancją. Realna wartość dotacji po odjęciu wszystkich kosztów (kredyt na 2-3 miesiące) i podatku dochodowego to ok. 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.11.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Zgadzam się za ok 13 tys brutto z montażem możesz mieć zestaw nawet na dobrych kolektorach próżniowych z 16-letnią gwarancją. Realna wartość dotacji po odjęciu wszystkich kosztów (kredyt na 2-3 miesiące) i podatku dochodowego to ok. 30%. A jeżeli możesz i się nie wstydzisz to opublikuj pełną treść tej 16 letniej gwarancji!!! A na marginesie jest bank gdzie realnie wychodzimy 35% dla kredytu o wartości 13 tyś i podatku dochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 26.11.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Przepraszam, że ja tak z innej beczki ale proza życia mnie dopadła Ponieważ zaglądają tu też instalatorzy może pomogą? Padł (?) sterownik? Czy to coś innego? Mam zestaw 30 rur próżniowych Byrski z 300l zasobnikiem i tym sterownikiem SP 116 Generalnie jestem zadowolony i gdybym miał wybór ponownie to i tak zamontowałbym solary! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.11.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Mi kolego zamontowali solary na pocz. października i musze przyznac szału ni ema. Mimo iz październik w tym roku bardzo słoneczny! Jak ci się sprawują solary w październiku? I skąd jesteś? Nie powiem tobie teraz jak wyglądał październik (( jeśli chodzi o grzanie wody - bowiem w chwili gdy zaczynam sezon grzewczy to wodę grzeje CWU. Jestem z okolic Piły na płn. Wielkopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 04.12.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A jeżeli możesz i się nie wstydzisz to opublikuj pełną treść tej 16 letniej gwarancji!!! 16-letnią Gwarancję możesz zobaczyć na stronie Solar-Tech, link: http://www.solar-tech.pl/images/Pliki/karta_gwarancyjna_na_kolektory%20spe%20i%20sc-h-%2016%20lat.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 04.12.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Przepraszam, że ja tak z innej beczki ale proza życia mnie dopadła Ponieważ zaglądają tu też instalatorzy może pomogą? Padł (?) sterownik? Czy to coś innego? Mam zestaw 30 rur próżniowych Byrski z 300l zasobnikiem i tym sterownikiem SP 116 Generalnie jestem zadowolony i gdybym miał wybór ponownie to i tak zamontowałbym solary! Pozdrawiam Pierwszy raz widzę coś takiego!. Prawdopodobnie ,,padł'' sterownik. Ewidentnie należy złożyć reklamację. Zadzwoń na początku do instalatora który zamontował Ci ten sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Przepraszam, że ja tak z innej beczki ale proza życia mnie dopadła Ponieważ zaglądają tu też instalatorzy może pomogą? Padł (?) sterownik? Czy to coś innego? Wymienić to jest najłatwiej, ale najpierw należy sprawdzić co jest przyczyną. Podejrzewam, że posiadasz dwie sondy podłączone do tego sterownika. Jedna w kolektorze druga w zbiorniku. T2 to sonda w zbiorniku. Na sterowniku zamień sondy T1 z T2. Jeżeli to faktycznie sonda to powinno pokazywać Tobie głupoty jako T1. O ile pamiętam to taka sonda to PT500, ale to trzeba sprawdzić omomierzem. Jak to zrobisz to napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 19.02.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 16-letnią Gwarancję możesz zobaczyć na stronie Solar-Tech, link: http://www.solar-tech.pl/images/Pliki/karta_gwarancyjna_na_kolektory%20spe%20i%20sc-h-%2016%20lat.pdf Poszperałem sobie trochę na tej stronie i poczytałem o tej gwarancji.... znalazłem tam tez ciekawą informację: "Rozpoczęliśmy działalność w roku 2006, w Chojnicach od początku jako producent i wykonawca wysokiej jakości systemów solarnych oraz próżniowych kolektorów słonecznych. W roku 2010 zostaliśmy oficjalnym przedstawicielem firmy Sidite. Obecnie kluczowe elementy kolektorów próżniowych Solar-Tech- Sidite produkowane są w Polsce, a jedynie część podzespołów sprowadzana jest z Chin. Dzięki temu możemy udzielić na te urządzenia 16 lat gwarancji- znacznie dłuższej niż oferuje konkurencja na podobny produkt." no właśnie kluczowe elementy w Polsce a jedynie cześć podzespołów z Chin.... czyli generalnie dla mnei to pułapka. Łańcuch jest na tyle mocny jak jego najsłabsze ogniwo... w tym wypadku możemy mieć super kolektor naszej produkcji a walnie podzespół z Chin. Pytanie co obejmuje gwarancja? Cikawe jakie sa to podzespoły z CHIN... Moim zdaniem to to co najistotniejsze w kolepktorze robią własnie Chińczycy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekireneusz 22.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Dziś od około 2 godzin świeci u nas słońce. Zestaw 3 kolektorów CPC 9+ firmy WATT trzyma cały czas temperaturę 50 - 52 st. C. Przez ten czas nagrzał 350 litrowy buforek od 10 st. C u dołu zbiornika do 11,5 st. C oraz od 13 st. C na górze do 23 st. C. Dodam tylko, że dopiero teraz słońce znalazło się na wprost kolektorów, bo są ustawione z lekkim odchyleniem na zachód.A zapomniałem dodać, że trochę ciepła "ucieka" z bufora w kaloryfery, bo jak rano czujnik na piecu pokazywał 10 st. C to teraz wyświetla 20 st.C. Może ktoś wrzuci tu swoje dane z dzisiejszych odczytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts