kolektor1 23.02.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Poszperałem sobie trochę na tej stronie i poczytałem o tej gwarancji.... znalazłem tam tez ciekawą informację: "Rozpoczęliśmy działalność w roku 2006, w Chojnicach od początku jako producent i wykonawca wysokiej jakości systemów solarnych oraz próżniowych kolektorów słonecznych. W roku 2010 zostaliśmy oficjalnym przedstawicielem firmy Sidite. Obecnie kluczowe elementy kolektorów próżniowych Solar-Tech- Sidite produkowane są w Polsce, a jedynie część podzespołów sprowadzana jest z Chin. Dzięki temu możemy udzielić na te urządzenia 16 lat gwarancji- znacznie dłuższej niż oferuje konkurencja na podobny produkt." no właśnie kluczowe elementy w Polsce a jedynie cześć podzespołów z Chin.... czyli generalnie dla mnei to pułapka. Łańcuch jest na tyle mocny jak jego najsłabsze ogniwo... w tym wypadku możemy mieć super kolektor naszej produkcji a walnie podzespół z Chin. Pytanie co obejmuje gwarancja? Ciekawe jakie sa to podzespoły z CHIN... Moim zdaniem to to co najistotniejsze w kolepktorze robią własnie Chińczycy.... Ciekawe jest również, czy na ten dwunarodowy kolektor ma jakieś badania sprawnościowe w jakimś laboratorium akredytowanym, bo na ten co mają to o ile mi wiadomo to "czysty" Chińczyk i żadnych przeróbek nie może być bo inaczej certyfikat pójdzie się ... szczególnie ten najważniejszy dla NFOŚiGW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.02.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 słoneczny dzinek -8 stopni woda 17 stopni na grzejnikach 15 więc bajka.Rurowe sa na tyle dobre że cokolwiek się stanie wymieniamy jedną rure anie cały kolektor.Koszt na 180m2 materiał plus robocizna wyceniono mi na 14.500tys normalnie parametry na Nobla - zwłaszcza te grzejniki 15stC i jeszcze za darmo - 14.500 180m2 kolektora - no normalnie chce to mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 09.03.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) nom...to za same kolektory wychodzi po 160/szt (licząc 2m płaskiego średnio)Może zero się przesunęło ? ale wtedy i tak wychodzi w miarę tanio. a jak już jesteśmy przy cenach to : Panele Fotowoltaiczne są juz w okolicach 2k za 1kW !!!Według mnie wyprą niebawem kolektory jako tańsze i mniej kłopotliwe w użyciu. Edytowane 9 Marca 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.03.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Do grzania wody nie sądzę - gabarytami przekraczają powierzchnie kolektorów cieczowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.03.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Do grzania wody nie sądzę - gabarytami przekraczają powierzchnie kolektorów cieczowych. ... i często powierzchnie dachu zdatną do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 12.03.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Jak ktoś mieszka w bloku to ok...(tylko jak tam kolektory zalozyc ?) a jak ma domek to ma pewnie dachu pod dostatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 12.03.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Nie zawsze jest dachu pod dostatkiem - to raz.Dwa - o ile mi wiadomo dużą barierą przy montażu paneli fotowoltanicznych był koszt akumulatorów (ok. 1/3 ceny instalacji) oraz konieczność ich okresowej wymiany.Trzy - fotowoltanika nie ma dofinansowań jak kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 12.03.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 ad1 ) Jak kto ma domek to ma co najmniej 60m2 dachuad2 ) mowilem zeby bez akumulatorow bo to bez sensuad3 ) dofinansowanie na kolektory to pic na bude i fotomontaz...to zwykly kredyt ktory nie splacony w 3 lata powoduje ze dofinansowanie jest 0 .... tak slyszalem ale nie czytalem dokladnie dokumentow, zatem ad3 moge sie mylic. Fakt jest jednak niezbity, że rezygnując z dofinansowania i tym samym z firmy ktora jest do tego uprawniona robimy instalacje o 50% taniej....wiec po co dofinansowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 13.03.2013 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 ad1 ) Jak kto ma domek to ma co najmniej 60m2 dachu ad2 ) mowilem zeby bez akumulatorow bo to bez sensu ad3 ) dofinansowanie na kolektory to pic na bude i fotomontaz...to zwykly kredyt ktory nie splacony w 3 lata powoduje ze dofinansowanie jest 0 .... tak slyszalem ale nie czytalem dokladnie dokumentow, zatem ad3 moge sie mylic. Fakt jest jednak niezbity, że rezygnując z dofinansowania i tym samym z firmy ktora jest do tego uprawniona robimy instalacje o 50% taniej....wiec po co dofinansowanie ? 1) Tylko że często ten dach nie jest na południe, dochodzą różnej maści facjatki itp. Czasami ciężko jest nawet zmieścić 6m2 kolektora. 3) Jak mnie osłabia gadanie o spłacie przez 3 lata... Przecież możesz go spłacić po 3 miesiącach. Tylko trzeba miec gotówkę. Najczęsciej na kredyt narzekają ci potencjalni klienci, którzy nie dysponują gotówką. Tak - bez firmy połowę taniej... Instalacja 3 plus 300 to koszt w firmie ok. 13 tys. W sklepach internetowych taki zestaw to 8 tys. Do tego trzeba dołożyć rurociągi, uchwyty dachowe i dodatkowe drobne materiały - lekko licząc 2-3 tys. Więc gdzie tu te 50%? Zanim się o czymś napisze to radzę zasięgnąć troche wiedzy bo potem ludzie czytają na tym forum różne bzdury i powtarzają je dalej - jak ta o nibydotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 13.03.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) To ja napiszę jak to u mnie wyglądało.Za taki zestaw http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2slp-250c.html + 20m rury+stelaż gruntowy zapłaciłem brutto 6900.Całość kupiona na allegro.Montowałem sam.Najtańszy instalator w mojej okolicy ,za taki sam zestaw z montażem chciał 13tyś. Edytowane 13 Marca 2013 przez manix76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 13.03.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 To ja napiszę jak to u mnie wyglądało .Za taki zestaw http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2slp-250c.html + 20m rury+stelaż gruntowy zapłaciłem brutto 6900.Całość kupiona na allegro.Montowałem sam.Najtańszy instalator w mojej okolicy ,za taki sam zestaw z montażem chciał 13tyś.Oj jak ja lubię takie kolorowanie... Najtańszy taki zestaw na allegro to 6550 zł brutto. Najtańsza konstrukcja 600 zł. Rura jak sądzę z 500 zł. Jakby nie liczyć już wychodzi 7700 zł czyli prawie 1000 zł więcej niż to co piszesz. Jest jedna możliwość - na allegro sprzedano ci zestaw na vacie 8% z usługą montażową, której nie wykonano, czyli oszukaliście Urząd Skarbowy. Poza tym gdzie w tej instalacji materiały dodatkowe - uchwyty do rur, drugi zbiornik ciśnieniowy do wody, materiały do zasilenia zbiornika, wyjścia wody, ew. podpięcia pieca - nawet licząć po max. rabatach takie coś to koszt najmniej 500-700 zł. Tyle że nikt nigdy tego nie liczy, bo to by mu popsuło humor i nie mógłby się chwalić jak tanio go wyniosła instalacja i jak to zdzierają instalatorzy. Jak jest to taka instalacja jak piszesz to u mnie jej koszt byłby ok. 11 tys zł - dotacja 33% = ok. 7500 zł (osobna kwestia to przekroczenie kosztów kwalifikowanych). Sam zapłaciłeś za to wg mnie tyle samo i do tego sam musiałeś to zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 13.03.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Niestety nie posiadam już faktury pro-forma bo chętnie bym Ci ją przesłał na priv. Nie mogłem wziąć z dotacją solarów Edytowane 13 Marca 2013 przez manix76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.03.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Oj jak ja lubię takie kolorowanie... Najtańszy taki zestaw na allegro to 6550 zł brutto. Najtańsza konstrukcja 600 zł. Rura jak sądzę z 500 zł. Jakby nie liczyć już wychodzi 7700 zł czyli prawie 1000 zł więcej niż to co piszesz. Jest jedna możliwość - na allegro sprzedano ci zestaw na vacie 8% z usługą montażową, której nie wykonano, czyli oszukaliście Urząd Skarbowy. Poza tym gdzie w tej instalacji materiały dodatkowe - uchwyty do rur, drugi zbiornik ciśnieniowy do wody, materiały do zasilenia zbiornika, wyjścia wody, ew. podpięcia pieca - nawet licząć po max. rabatach takie coś to koszt najmniej 500-700 zł. Tyle że nikt nigdy tego nie liczy, bo to by mu popsuło humor i nie mógłby się chwalić jak tanio go wyniosła instalacja i jak to zdzierają instalatorzy. Jak jest to taka instalacja jak piszesz to u mnie jej koszt byłby ok. 11 tys zł - dotacja 33% = ok. 7500 zł (osobna kwestia to przekroczenie kosztów kwalifikowanych). Sam zapłaciłeś za to wg mnie tyle samo i do tego sam musiałeś to zainstalować. Kolego - nikt nie oszukał Urzędu Skarbowego !!! Na stronie ten zestaw kosztuje jeszcze mniej i to na 23% vat. Sam u nich kupiłem zestaw Hewalex 3SLP 300W Jeżeli chodzi o dodatkowy zbiornik to może zestaw 2SLP KOMPAKT 300HB Nie wychodzi to tak tragicznie jak co niektórzy mimo wszystko próbują przedstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 18.03.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) Kolego - nikt nie oszukał Urzędu Skarbowego !!! Na stronie ten zestaw kosztuje jeszcze mniej i to na 23% vat. Sam u nich kupiłem zestaw Hewalex 3SLP 300W Jeżeli chodzi o dodatkowy zbiornik to może zestaw 2SLP KOMPAKT 300HB Nie wychodzi to tak tragicznie jak co niektórzy mimo wszystko próbują przedstawić. Czytaj ze zrozumieniem! Facet pisze, że cała instalacja kosztowała go 6900 zł brutto. Tzn zestaw 2+250, konstrukcja i 20 m rury. Czyli wg ciebie konstrukcja i 20 m rury kosztowało 300 zł. Niesamowita promocja! Napisałem wyraźnie - na allegro taki zestaw najmniej 6550 zł. A ty piszesz, że na Fuego jeszcze mniej bo 6600 zł. Od kiedy to 6600 to mniej niż 6550??!! Dodatkowe zbiorniki ciśnieniowe są tylko w zestawach z kompaktem 300 litrowym (przez co jest on wyraźnie droższy niż zwykły 300 l zasobnik). Facet ma zbiornik 250 więc naczynie ciśnieniowe musiał dokupić oddzielnie. Nie mówiąc o dodatkowym materiale, uchwytach, podłaczeniu górnej wężownicy itp. Naprawdę czytajcie dokładnie wpisy zanim coś skomentujecie. Edytowane 18 Marca 2013 przez red1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 18.03.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Czytaj ze zrozumieniem! Facet pisze, że cała instalacja kosztowała go 6900 zł brutto. Tzn zestaw 2+250, konstrukcja i 20 m rury. Czyli wg ciebie konstrukcja i 20 m rury kosztowało 300 zł. Niesamowita promocja! Napisałem wyraźnie - na allegro taki zestaw najmniej 6550 zł. A ty piszesz, że na Fuego jeszcze mniej bo 6600 zł. Od kiedy to 6600 to mniej niż 6550??!! Dodatkowe zbiorniki ciśnieniowe są tylko w zestawach z kompaktem 300 litrowym (przez co jest on wyraźnie droższy niż zwykły 300 l zasobnik). Facet ma zbiornik 250 więc naczynie ciśnieniowe musiał dokupić oddzielnie. Nie mówiąc o dodatkowym materiale, uchwytach, podłaczeniu górnej wężownicy itp. Naprawdę czytajcie dokładnie wpisy zanim coś skomentujecie. Muszę sprostować po części mój wcześniejszy wpis(w pośpiechu wklejałem link),zestaw który posiadam ma wymiennik 200l czyli http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2slp-200w.html ,a nie jak podawałem 250l. Przepraszam za zamieszanie. Odnośnie dodatkowych materiałów,to nie prowadzę szczegółowych notatek co ile kosztowało, ale nie sądzę abym wydał więcej niż 200zł. Instalacja nie jest podpięta do pieca CO,tylko do najbliższych rur CWU,co znacznie obniża koszty jej wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 18.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Teraz wygląda to trochę lepiej ale dalej mało realne wydaje mi się zestaw + 20m rury + konstrukcja za 6900 zł. Chyba że instalacja jest na PEXie.Firma powinna taką instalację zrobić za ok. 10-11 tys zł, czyli po dotacji koszty podobne do samodzielnego montażu (jak ktos może brać dotację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 18.03.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Instalacja jest w PP/PPstabi, całość około 4mb. rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.03.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) To ja napiszę jak to u mnie wyglądało .Za taki zestaw http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2slp-250c.html + 20m rury+stelaż gruntowy zapłaciłem brutto 6900.Całość kupiona na allegro.Montowałem sam.Najtańszy instalator w mojej okolicy ,za taki sam zestaw z montażem chciał 13tyś. Ja za mój zestaw 6m2+300l dałem 7,2 tyszł brutto i montaż we własnym zakresie. Edytowane 29 Marca 2013 przez PliP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 29.03.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Koszty są następujące: - panele 3x2m2 = 3000zł (allegro) - bojler 300l - około 2,100zł (lub coś koło tego było) - grupa pompowa wraz z sterownikami - 1200zł (allegro) - złączki, rury, zawory, otulina, cyna, glikol itd - 900zł Amen Ten sam zestaw z Wieśmana kosztować miał około 19 tyszł Skarbówka oddała mi Vat tylko za zbiornik i rury, zawory i złączki. Za grupę pompową i solary nie oddają ( Edytowane 29 Marca 2013 przez PliP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.03.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 produkuje 75-80% tego co V za 1/3 ceny. I to jest zdrowe podejście i tak to się opłaca. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts