Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

produkuje 75-80% tego co V za 1/3 ceny. I to jest zdrowe podejście i tak to się opłaca. Gratuluję. :)

Też mnie ta zwyżka energii kręciła i zrobiłem mały wywiad o co z tym wszystkim chodzi. Otóż ja mam panele Hewalexa o powierzchni 2m2. Viesman ma natomiast panele o powierzchni (jak dobrze pamiętam) 2,3m2. Tak więc ich moc jest większa o 15%. Nic się nie bierze z niczego.

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koszty są następujące:

- panele 3x2m2 = 3000zł (allegro)

- bojler 300l - około 2,100zł (lub coś koło tego było)

- grupa pompowa wraz z sterownikami - 1200zł (allegro)

- złączki, rury, zawory, otulina, cyna, glikol itd - 900zł

Amen

Ten sam zestaw z Wieśmana kosztować miał około 19 tyszł

Skarbówka oddała mi Vat tylko za zbiornik i rury, zawory i złączki.

Za grupę pompową i solary nie oddają :((

Kolejna instalacja za pół darmo. Oczywiście kolektory leżą luzem bo uchwytów żadnych nie ma. Ciekawi mnie jeszcze długość rurociągów oraz kwestia przyłączeń zbiornika (woda ciepła i zimna i górna wężownica). No i naczynia ciśnieniowe. Zbiornik też nie jest Hewalexa (Winkelmann) czy Viessmana, bo za tą kase nie kupi się tych zbiorników. Co najwyżej jakiś Lemet.

Takie rzeczy tylko w erze...

Gdybym miał tak kalkulować instalację, to u mnie taka instalacja kosztowałaby 11 tys zł minus dofinansowanie.

To nie jest taki sam zestaw Viessmanna. Viessmann to zupełnie inne produkty - nie uważam, że lepsze, ale inne.

Edytowane przez red1980

Kolejna instalacja za pół darmo. Oczywiście kolektory leżą luzem bo uchwytów żadnych nie ma...

Instalacja za pół darmo i co ważne działa bez zarzutów.

Jeśli chodzi o montaż to całość wisi na 6 kątownikach przykręconych przez blachodachówkę i łatę wprost do krokwi. Do każdych 3 kątowników w poziomie zamocowany jest profil. Razem 2 profile poziome i na to dokręcone są panele. Pół roku temu ta konstrukcje przeżyła trąbę powietrzną i oby na tym testy się skończyły. Bojler Galmetu dokładnie taki http://allegro.pl/wymiennik-300l-bojler-solarny-2-wezownice-galmet-i3119461530.html cena 2200zł - warto zapytać o rabat, albo zakup bezpośredni. Bejler mam na strychu bezpośrednio pod solarami. Jeśli chodzi o przyłącze górnej wężownicy to jest ono zrobione do pieca CO i traktowane jako osobna instalacja, tak samo jak i zbiornik przeponowy przy bojlerze. Co innego zbiornik przeponowy do glikolu w solarze- ten jest wliczony w cenę rurek, złączek itd kosztował jak dobrze kojarzę 80zł.

Witam mam takie pytanie które z tych solarów mi polecacie jeśli chodzi o tylko o c.w.u rodzina 2+2 bo jestem już zdecydowany na płaskie z hewalexa tylko teraz pytanie zasobnik 200l, 250l czy 300l i jaki kolektor:

1.http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2slp-200w.html

2. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2tlp-200w.html

3. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-sloneczny-hewalex-2-tlp-ac-200w.html

Instalacja za pół darmo i co ważne działa bez zarzutów.

Jeśli chodzi o montaż to całość wisi na 6 kątownikach przykręconych przez blachodachówkę i łatę wprost do krokwi. Do każdych 3 kątowników w poziomie zamocowany jest profil. Razem 2 profile poziome i na to dokręcone są panele. Pół roku temu ta konstrukcje przeżyła trąbę powietrzną i oby na tym testy się skończyły. Bojler Galmetu dokładnie taki http://allegro.pl/wymiennik-300l-bojler-solarny-2-wezownice-galmet-i3119461530.html cena 2200zł - warto zapytać o rabat, albo zakup bezpośredni. Bejler mam na strychu bezpośrednio pod solarami. Jeśli chodzi o przyłącze górnej wężownicy to jest ono zrobione do pieca CO i traktowane jako osobna instalacja, tak samo jak i zbiornik przeponowy przy bojlerze. Co innego zbiornik przeponowy do glikolu w solarze- ten jest wliczony w cenę rurek, złączek itd kosztował jak dobrze kojarzę 80zł.

Nie chciałbym, żeby zrozumiano mnie źle. Ja absolutnie nie mam nic przeciwko samodzielnemu montażowi solarów. Doskonale wiem jaka jest sytuacja. Ludzie oszczędzają każdą złotówkę i dużo rzeczy wykonują sami. Jeden jedzie z autem do mechanika a drugi ze szwagrem coś tam w garażu dłubie. I nawet często dużo lepiej niż ten mechanik.

Chodzi mi tylko o to, żeby nie karmić ludzi takimi porównaniami, że samodzielna instalacja to koszt 7 tys zł a firma kasuje 13 tys zł. Bo należy porównywać takie same instalacja, a jak się wgłebi w temat, to nagle okazuje się, że ta instalacja samodzielna to jest liczona bez podłączenia górnej wężownicy, bez uchwytów dachowych (a raczej na samoróbkach), rurociąg ma 15 metrów długości a zbiornik jest kupiony najtańszy na allegro (nota bene polityka niektórych sprzedawców na zasadzie minimalnej marży na sprzedaży urządzeń w internecie to temat na oddzielną dyskusję). Dlatego należy porównywać instalacje identyczne, bo u instalatora taka instalacja jak ta opisana to nie kosztuje 13 tys zł a dużo mniej. A ludzie potem czytają na forum, że samemu jak się założy to to wychodzi połowę taniej. Ja też mogę klientowi założyć najtańszy zbiornik, uchwyty samoróbki i powiedzieć, że górna wężownica to oddzielna instalacja. I cena wtedy też będzie inna.

Tak samo jak nieuprawnione jest pisanie, że założyłem za 7 tys to, co Viessmann ma za 18 tys. Viessmann to Viessmann a Hewalex to Hewalex - broń boże nie uważam, że gorszy (wręcz przeciwnie), ale ceny należy porównywać na takich samych instalacjach. Bo to trochę tak, jakby np kupić Golfa i mówić, że ma się to samo co sąsiad, który kupił Passata, bo to też auto.

Witam mam takie pytanie które z tych solarów mi polecacie jeśli chodzi o tylko o c.w.u rodzina 2+2 bo jestem już zdecydowany na płaskie z hewalexa tylko teraz pytanie zasobnik 200l, 250l czy 300l i jaki kolektor:

1.http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2slp-200w.html

2. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2tlp-200w.html

3. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-sloneczny-hewalex-2-tlp-ac-200w.html

Wg mnie - dla rodziny 2+2 raczej 3 kolektory plus 300 litrów zasobnik. Ale jeśli już 2 kolektory, to zasobnik raczej 250 l. Mniejszy (200) będzie się bardzo szybko nagrzewał latem a w dodatku będzie ryzyko rozebrania całej ciepłej wody. Z kolei 300 l będzie chodził na niższych temp i w okresach mniejszego nasłonecznienia woda może być niedogrzana.

Jeśli chodzi o rodzaj kolektora, to zakładaliśmy wszystko z Hewalexa (może poza TLP Am) i praktycznie nie widzę żadnej różnicy. Parametry pracy są zbliżone. Na ten moment najwięcej zakłada się TLP AC, ale to kwestia ceny. Przy 2-3 kolektorach wychodzi to kilkaset zł taniej niż np SLP czy TLP a te pieniądze można zainwestować np w UPSa albo dołożyć do kwaśnego zasobnika.

Nie chciałbym, ............

Chodzi mi tylko o to, żeby nie karmić ludzi takimi porównaniami, że samodzielna instalacja to koszt 7 tys zł a firma kasuje 13 tys zł....

Grrr...my nie karmimy nikogo. Wypowiadamy tylko nasze zdanie i podajemy informacje, ktore sa prawdziwe. To TY KARMISZ ludzi informacjami, ze to chinskie, ze badziewne etc...co niestety bardzo czesto mija sie z prawda !

ALE : Jest wolnosc wypowiedzi...my swoje a ty swoje.

Chodzi mi tylko o to, żeby nie karmić ludzi takimi porównaniami, że samodzielna instalacja to koszt 7 tys zł a firma kasuje 13 tys zł. Bo należy porównywać takie same instalacja, a jak się wgłebi w temat, to nagle okazuje się, że ta instalacja samodzielna to jest liczona bez podłączenia górnej wężownicy, bez uchwytów dachowych (a raczej na samoróbkach), rurociąg ma 15 metrów długości a zbiornik jest kupiony najtańszy na allegro (nota bene polityka niektórych sprzedawców na zasadzie minimalnej marży na sprzedaży urządzeń w internecie to temat na oddzielną dyskusję). Dlatego należy porównywać instalacje identyczne, bo u instalatora taka instalacja jak ta opisana to nie kosztuje 13 tys zł a dużo mniej. A ludzie potem czytają na forum, że samemu jak się założy to to wychodzi połowę taniej. .

Był u mnie instalator i widział jaki będzie jego zakres czynności.Zresztą sam byłem zaskoczony tą ceną.Może jakby w moim regionie była większa konkurencja na tego typu usługi to i ceny byłyby normalne.

Wg mnie - dla rodziny 2+2 raczej 3 kolektory plus 300 litrów zasobnik. Ale jeśli już 2 kolektory, to zasobnik raczej 250 l. Mniejszy (200) będzie się bardzo szybko nagrzewał latem a w dodatku będzie ryzyko rozebrania całej ciepłej wody. Z kolei 300 l będzie chodził na niższych temp i w okresach mniejszego nasłonecznienia woda może być niedogrzana.

Jeśli chodzi o rodzaj kolektora, to zakładaliśmy wszystko z Hewalexa (może poza TLP Am) i praktycznie nie widzę żadnej różnicy. Parametry pracy są zbliżone. Na ten moment najwięcej zakłada się TLP AC, ale to kwestia ceny. Przy 2-3 kolektorach wychodzi to kilkaset zł taniej niż np SLP czy TLP a te pieniądze można zainwestować np w UPSa albo dołożyć do kwaśnego zasobnika.

Słyszałem że jest pewna zasada- jeden panel na 100l wody (zaraz ruszy dyskusja że panel panelowi nie równy)

Ja bym teraz wybrał SLP i 250l ,chociaż sam mam SLP i 200l zasobnik i rodzinke 2+2

Edytowane przez manix76

Pomyśl!

Chodzi Ci o to że największe zapotrzebowanie na ciepłą wodę jest wieczorem,kiedy mało już jest słońca?

Kilka dni w tym roku,słońce nagrzało wymiennik 200l do max.temp. 85st. i na drugi dzień rano co prawda wrzątek nie leciał ale te 40-45 stopni było.To jest przykład z drugiej połowy marca,( w porównaniu do okresu letniego krócej świeci nam słońce) i pompka wyłączała obieg około 14:30.

Rodzina 2+2 i jakoś specjalnie extra nie szanujemy ciepłej wody.

Edytowane przez manix76

Słyszałem że jest pewna zasada- jeden panel na 100l wody (zaraz ruszy dyskusja że panel panelowi nie równy)

Tak zgadza się, i jeżeli chodzi o płaskie to rozrzut sprawności jest nie wielki a więc chyba nie ryszy dyskusja.

Tu chyba sam sobie zaprzeczasz.Skoro bedzie się szybciej nagrzewał to i trudno będzie te 200l wypaprać latem.No chyba że nagle ktoś potrzebuje 200l o temp.80st.

Manix, Red ma rację, mówiąc, że lepiej jest zastosować 250l w stosunku do 200l. Sprawność takiej samej instalacji w stosunku do różnej pojemności zbiornika jest też różna. Można powiedzieć tak: im większy zbiornik tym większa sprawność instalacji. Ale nie do przesady bo również trzeba wziąć temp. do jakiej nagrzewana jest woda. A tym kompromisem jest 250l.

Grrr...my nie karmimy nikogo. Wypowiadamy tylko nasze zdanie i podajemy informacje, ktore sa prawdziwe. To TY KARMISZ ludzi informacjami, ze to chinskie, ze badziewne etc...co niestety bardzo czesto mija sie z prawda !

ALE : Jest wolnosc wypowiedzi...my swoje a ty swoje.

Po pierwsze - moje informacje są prawdziwe. Instalacja samodzielna która kosztuje 7000 zł jeśli zostanie wykonana przez firmę, będzie kosztować nie 13 tys a 11 tys. Wiem o czym piszę bo sam wykonałem ponad 100 kosztorysów takich instalacji.

po drugie - w którym miejscu napisałem, że coś jest chińskie albo badziewne? Wskaż mi konkretny post. Nie napisałem ich tak dużo więc nie powinno to być trudne. A jak już ewentualnie coś takiego znajdziesz, to udowodnij mi, że coś, o czym napisałem że jest chińskie, nie jest chińskie.

Pomyśl zanim coś napiszesz.

Edytowane przez red1980

Był u mnie instalator i widział jaki będzie jego zakres czynności.Zresztą sam byłem zaskoczony tą ceną.Może jakby w moim regionie była większa konkurencja na tego typu usługi to i ceny byłyby normalne.

Wydaje mi się, że w centralnej Polsce nie brakuje instalatorów (sam jestem z Polski centralnej).

Zasobnik 200 l szybko się nagrzeje ale w przypadku kilku dni mniej słonecznych szybciej rozbierzemy go z wody. Dla 2 kolektorów Hewalexa rozsądnym kompromisem wydaje mi się zasobnik 250 l (zwłaszcza dla rodziny 2+2), ale oczywiście i z 200 i z 300 litrowym instalacja będzie działać.

Tak się zastanawiam, po co wam są te kolektory za 7, 13, 15 czy 20tyś potrzebne, skoro można kupić sobie pompę ciepła za 3tyś.i cieszyć się tanią CWU niezależnie od pogody (od wiosny do jesieni). Jeżeli ktoś nie ma rodziny wielodzietnej, to w naszym klimacie kolektory to inwestycyjne nieporozumienie. Czy nikt tego nie liczy?

Wydaje mi się, że w centralnej Polsce nie brakuje instalatorów (sam jestem z Polski centralnej).

Zasobnik 200 l szybko się nagrzeje ale w przypadku kilku dni mniej słonecznych szybciej rozbierzemy go z wody. Dla 2 kolektorów Hewalexa rozsądnym kompromisem wydaje mi się zasobnik 250 l (zwłaszcza dla rodziny 2+2), ale oczywiście i z 200 i z 300 litrowym instalacja będzie działać.

Zgadzam się z Tobą,sam wyżej lub w innym temacie napisałem że ten mój 200l chętnie bym zamienił na 250l.

Ty natomiast pisząc o 200l wymienniku nie porównywałeś go z 250 czy 300l, tylko osobno przedstawiłeś jak to się będzie miało odnośnie 200,250,300l,tak przynajmniej zrozumiałem Twój wpis.

Tak się zastanawiam, po co wam są te kolektory za 7, 13, 15 czy 20tyś potrzebne, skoro można kupić sobie pompę ciepła za 3tyś.i cieszyć się tanią CWU niezależnie od pogody (od wiosny do jesieni). Jeżeli ktoś nie ma rodziny wielodzietnej, to w naszym klimacie kolektory to inwestycyjne nieporozumienie. Czy nikt tego nie liczy?

Te 3 tys zł to też nie do końca. Ta pompa potrzebuje też jakiś zasobnik wody - chyba, że podłaczymy się do już istniejącego, ale to tak, jakby liczyć koszt instalacji solarnej bez zbiornika.

W przypadku pomp ciepła jak sądzę straszakiem wydają się rosnące koszty pradu.