Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOLEKTOR SłONECZNY- opłaca się czy nie

Recommended Posts

anpi

Przemyślałeś problem? :roll:

Solar łapie kWh. Sprawność jest najwyższa przy najniższym podgrzaniu jednostkowym. Np. 1 stC. Sprawność jest smentna jak z solara wypływa np.60stC.

Solar to urządzenie do łapania kWh.

Adam M.

• Odpowiedzi 708
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapałka daje 400 stopni C, ale nawet łyżeczki wody nie zagotuje :cry:

Podaj ile kWh nałapałeś w ten dzień to uwierzymy że działa :lol:

Widzę, że ktoś tu nie za bardzo wie, jak działa kolektor słoneczny. Nie "łapie" on kWh, tylko podgrzewa wodę w zasobniku CWU. Jeśli wężownica jest długa, to wystarczy godzina-dwie i przy takiej temperaturze woda w zasobniku podgrzeje się o 20-30 stopni.

OK, niech Ci będzie - podstawową jednostką energii w układzie SI jest Joul - ile więc J nałapałeś?

:-)

Rozważałem i pompę ciepła i kolektory, ale doszedłem do wniosku, że amortyzacja nie nastąpi za mojego żywota i póki co - zrezygnowałem, ale naczółek od strony południowej zrobiłem i wyprowadzenie wody też, coby w przypadku zmiany uwarunkowań, nie robić generalnego remontu :D

Heh i tutaj trzeba przewijać stronę, aby wszystko przeczytać... Cuś pecha mamy dzisiaj ;)

SNCF, zobacz: http://tiny.pl/ , gdy link jest za długi, można go skrócić pod podanym adresem i strona się nie rozciągnie.

Jeszcze możesz to zmienić, zanim ktoś Cię nie zacytuje razem z tym długim linkiem ;)

Dla mnie ważna jest praktyka a nie teoria. Mieszkałem przez parę lat w domu, gdzie CWU była grzana prądem (jednotaryfowym). Rachunki za prąd ok. 450 zł za 2 miesiące. Większość szła właśnie na CWU. Decydując się na kominek z PW i kolektory w nowym domu, tego rzędu kwoty oszczędzam.

cześć

z tego co widziałem na stronie viesmanna to dają za 1 zł ten najtańszy kolektor (wg. cennika ok. 2,5 kpln). ja tez będę brał braasa i tak się zastanawiam czy jak wezmę tego 1 viesmana to czy mogę na tym zakończyć (tzn. kupić 2-gi panel i całą instalację z innej firmy) czy musze już później brać wszystko jak leci od V-na.

czy ma ktoś jakiś pomysł? allegro :lol:

A tak może z innej beczki, w ostatnim muratorze była reklama Brassa, i promocja ze po 1lutego jak zakupisz dach to dostaniesz .... (wlasnie co??). Panel a może cos wiecej. Byla podana infolinia ale tam w sumie nie dowiedzialem sie niczego oprocz tego ze szczegoly beda 1 lutego i trzeba zakupic produktow firmy brass za conajmniej 8 tys. A tak sie wlasnie skalda ze sie lapie na warunki i to z b, duzym zapasem i zrzera mnie ciekawosc, moze wie ktos cos o tym?? Jestem tylko ciekaw czy to jakas podpucha czy cos sie ma na rzeczy.

Sprzet w promocji jest firmy Viessmann, a jak wiadomo taki kolektorek 100zl nie kosztuje.

A waracajac do tematu, jak mozna wyczytac powyzej jestem na etapie kladzenia dachu. Domek ma 200m kw, sciany 3w (14cm OC) i to co nam spedza sen z powiek to decyzja czym grzac, i jak wiecie jest to chyba najgorsza decyzja w trakcie budowy domu. Jak pisalem wczesniej nie chce sie wpierdzielic w gaz bojakos mnie nie bawi placic 50 za gaz i 50 oplat stalych miesiecznie, a tak mam teraz w mieszkaniu. Jako podstawowym zrodlem ciepla bedzie piec na wegiel kamienny i brunatny (automatyczny z podajnikiem) i to rozwiazuje temat co i cwu w okresie grzania, teraz tylko kwestia ogrzania w lato wody i jezeli udalo by sie cokolwiek wyciagnac z tej promocji to bym nawet sie nie zawachal i zalozyl solary. W moim przypadki dysponuje kwota ok 6 tys zl i mam wybor GAZ czy Solary, za gazem nie przemawia chyba nic poza tym ze dom bez gazu to jakos tak dziwnie, a za solarami to ze:

- szpan :) (zazdrosej rodzince zagotuje sie pod sufitem :) )

- ekologia

- brak abonamentu

- nic ci domu nie wysadzi w powietrze :)

To tak z mojej prespektywy, wg. mnie kazdy musi sobie sam odpowiedziec na pare pytan, chodzby takich czy ma komin klasyczny czy systemowy bo jak klasyczny to dochodzi jeszcze wklad do pieca gazowego. Trzeba to naprawde dobrze przemyslec. 3majcie sie :)

• 2 weeks później...
Rozważałem i pompę ciepła i kolektory, ale doszedłem do wniosku, że amortyzacja nie nastąpi za mojego żywota i póki co - zrezygnowałem, ale naczółek od strony południowej zrobiłem i wyprowadzenie wody też, coby w przypadku zmiany uwarunkowań, nie robić generalnego remontu :D

Właśnie pytanie tzw. lajkonika - na ile konieczne jest planowanie kolektorów już w momencie kładzenia innych instalacji grzewczych? Czy jeśli teraz, na etapie budowy, oleję temat a za parę lat jednak się zdecyduję, to czy musze się liczyć z remontami i wyższymi kosztami instalacji? Jaka to różnica?

Właśnie pytanie tzw. lajkonika - na ile konieczne jest planowanie kolektorów już w momencie kładzenia innych instalacji grzewczych? Czy jeśli teraz, na etapie budowy, oleję temat a za parę lat jednak się zdecyduję, to czy musze się liczyć z remontami i wyższymi kosztami instalacji? Jaka to różnica?

Można położyć 2 rury (np. Cu 12 lub 15, zaizolowane izolacją kauczukową) i przewód 2*0,75 do czujnika temp. kolektora.

Końce rur i przewodu zostawić w kotłowni oraz na poddaszu przy południowej połaci, w okolicach miejsca gdzie będzie sie znajdował kolektor.

Jeżeli w układzie kolektora będzie krążyć Tyfocor, czy coś podobnego, można sie zastanowić gdzie w kotłowni zmieścić naczynie wzbiorczo-przeponowe (przeważnie około 35L). Kupić zbiornik c.w.u. dwuwężownicowy (około 300L lub więcej).

Jeżeli w układzie kolektora będzie krążyć woda (układ c.o. musi być zamknięty, nie otwarty) to przy doborze naczynia wzbiorczo-przeponowego dla c.o. można uwzględnić pojemność rur, kolektora i temp. max wody 90*C. Zbiornik c.w.u. może być jednowężownicowy, od 120L w górę.

To chyba tyle :roll: