kbab 03.03.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 re turcinMam podobny układ, w moim systemie solary pracuję w krótkim obiegu grawitacyjnie (są zainstalowanie niżej niż zasobnik) i ogrzewają wężownicą wodę w zasobniku 120l zainstalowanym na szczycie budynku. Woda tego zasobnika jest połączona w układzie otwartym z dolną wężownicą zasobnika CWU (300l) na dole budynku (w układzie otwartym bo do niego jest podłączony pw kominka), ten układ jest sterowany programatorem od solarów - steruje pompą solarów i pompą komika. Całość bardzo dobrze sprawuje się od trzech lat używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.03.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 re kbab Popraw mnie jeśli sie mylę. Nadal sie w tym gubię. Woda z górnego zasobnika ( nie z wężownicy) podgrzana przez solary płynie przez wężownicę zasobnika dolnego (razem z woda z płaszcza podgrzewając w nim wodę) i wraca do płaszcza kominka czy wraca do górnego zasobnika? Jak rozumiem pompa wymusza jedynie obieg wody z kominka, bo wężownica jest niżej niż płaszcz? A może mógłbyś to w jakiś sposób rozrysować ? Co wyżej a co niżej i gdzie są pompy? Naprawdę sie w tym gubię i boje sie że jak to będę tłumaczył swojemu wykonawcy to cos poknocę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.03.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 re jewrioszkaW górnym zbiorniku w wężownicy jest glikol, układ z naczyniem przeponowym i ciśnieniem roboczym ok 1,5.W dolnym zbiorniku dolna wężownica jest połączona poprzez trójnik z pw kominka i górnym zbiornikiem nad którym (w samym szczycie) jest naczynie otwarte. Dodam, że pompa solarów uruchamia się w takim układzie rzadziej i pracuje dłużej, czujnik, który ją uruchamia jest zainstalowany w górnym zbiorniku 120l. Słońce podgrzewa łącznie 420l wody. Aby woda z solarów i z kominka płynęła tylko do wężownicy zainstalowałem dwa zawory zwrotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 03.03.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Ja tak sobie myślę że można podłączyć przepływa z kolektora najpierw przez zasobnik cwu a później do wężownicy bufora chociaż w okresach przejściowych dobrze byłoby odwrócić przepływa i puścić glikol najpierw przez bufor a dopiero później na zasobnik. A już hitem byłoby jakieś dobre automatyczne przekierowywanie cały czas główkuję nad takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.03.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 W górnym zbiorniku w wężownicy jest glikol, układ z naczyniem przeponowym i ciśnieniem roboczym ok 1,5. Jak rozumiem to jest to osobny układ. W dolnym zbiorniku dolna wężownica jest połączona poprzez trójnik z pw kominka i górnym zbiornikiem nad którym (w samym szczycie) jest naczynie otwarte. Chce sie jedynie upewnić czy niema przekłamania. Z górnym zbiornikiem? Nie z drugą wężownicą (w takich małych chyba zresztą drugiej niema) czyli w tym przypadku podgrzana woda z mniejszego (górnego) razem z wodą z "PW" podgrzewa wodę w dolnym? Co sie z nią dalej dzieje? Wraca do "PW" czy górnego zbiornika? A może tu też jest trójnik? Sorki że tak drążę ale jestem w tym temacie ciemny jak tabaka w rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.03.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 re jewrioszkaZgadza się w górnym jest jedna wężownica. Taki układ wymyśliłem bo w promocji musiałem w pakiecie z Hewalexu wziąć zbiornik, dlatego zamówiłem mały bo duży z dwoma wężownicami zakupiłem wcześniej. Taki układ potrzebuje mniej glikolu (panele mają krótki obieg). Górna wężownica dolnego zasobnika CWU jest połączona z piecem i podłogówką, dlatego ciepło z solarów mogę zużyć również do podgrzania podłogi. Na powrocie jest również trójnik, ale już bez w/w zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abbeat 12.03.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Jestem jeszcze przed papierkami (tylko uzbrojona działka), więc nadal więcej we mnie romantyzmu, nie rozwianego twardą rzeczywistością. Dlatego planuję pompę ciepła ( 2 obiegi ogrzewanie + cwu) lub jeden obieg + kolektory dla cwu. Muszę przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abbeat 12.03.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Jestem jeszcze przed papierkami (tylko uzbrojona działka), więc nadal więcej we mnie romantyzmu, nie rozwianego twardą rzeczywistością. Dlatego planuję pompę ciepła ( 2 obiegi ogrzewanie + cwu) lub jeden obieg + kolektory dla cwu. Muszę przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 05.05.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Odkurzę trochę wątek.Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Viessmanna na temat promocji przy zakupie dachu Brassa i sprawa wygląda następująco. Zestaw 2x panel płaski Vitosol 100 (w tym 1 za 1zł) + zasobnik 300 litrów + akcesoria do montażu itp. cena katalogowa 9.640 netto Zobaczę jaką cenę zaproponuje przedstawiciel w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Odkurzę trochę wątek. Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Viessmanna na temat promocji przy zakupie dachu Brassa i sprawa wygląda następująco. Zestaw 2x panel płaski Vitosol 100 (w tym 1 za 1zł) + zasobnik 300 litrów + akcesoria do montażu itp. cena katalogowa 9.640 netto Zobaczę jaką cenę zaproponuje przedstawiciel w Poznaniu. Zobacz to: http://v5.hewalex.pl/doc/0/promo1 Podobny zestaw, ale o 1/3 taniej. Właśnie się szykuję do zakupu, tylko bez zasobnika, bo już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 05.05.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Systemy solarne najbardziej opłacają się w dużych inwestycjach, takich jak hotele, pensjonaty, ośrodki sportu i rekreacji, gdzie zapotrzebowanie na CO i CW jest duże i odbiór energii jest nieprzerywalny. W domach jednorodzinnycn - nie opłaca się, no chyba, że mamy basen, saunę albo gości przez całe lato (zapotrzebowanie na CW będzie wtedy ogromne). Zimą i tak trzeba będzie uruchamiać coś alternatywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.05.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Systemy solarne najbardziej opłacają się w dużych inwestycjach, takich jak hotele, pensjonaty, ośrodki sportu i rekreacji, gdzie zapotrzebowanie na CO i CW jest duże i odbiór energii jest nieprzerywalny. Bzdura. Zimą i tak trzeba będzie uruchamiać coś alternatywnego. A to można mieć solary jako jedyne źródło CO? Z tego co wiem, polskie przepisy na to nie pozwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 13.07.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 13.07.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 co powiecie na takiego "obywatela" ( bo nazwy kraju zakazali mi tu uzywac, niektrych razi jak mowie ze 2+2=4 a nie 5) mam sąsiada ktory widząc kolektor na moim dachu (na swoim nie ma) posadził 20cm od mojego ogrodzenia 2 lipy ( tak lipy!) obok siebie lipy jak na prawdziwego chwasta przystało od wiosny do teraz urosły ok 1m kolektor mam ok 40m od granicy na wysokosci ok 4-5m nad ziemią takze za 5lat wydajność będe miał jaką? dobre? nikt nie zakazywał, to była prośba pewnie Ci ten "obywatel" na złość zrobił, ot cham i drobnomieszczanin nie powinien był ich sadzić ale może na pocieszenie dodam, że lipy tak szybko nie rosną, tak lipy! 40m i 4-5 w górę to Ci cienia nie narobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.07.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Tiaaa "dobry sąsiad" to skarb. Tez mamy takiego.. Najgorsze jest to że nic mu nie możesz zrobić Od której strony masz te lipy? Bo jak od południa to pikuś. W lato słońce i tak jest zbyt wysoko nad horyzontem by to mialo jakis wpływ, w zimie lipy nie maja liści. Jeśli natomiast od zachodu lub wschodu to z powodu pierwszego pikusia ( który staje sie teraz plusem) ratuje cię bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 13.07.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 13.07.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 ja bym je czymś podlał, by jeszcze tego lata straciły liście co za cham! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 14.07.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 14.07.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 A ja bym, mimo wszystko, zwróciła się do gminnego architekta o wydanie opinii, czy takie sadzenie drzew od strony południowej, jest zgodne z prawem. Poproś o powołanie komisji i czekaj co będzie dalej.Nawet jeśli to nic nie da, zawsze warto próbować. Niech sobie sąsiad posadzi te lipy gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Posadziłbym coś po swojej stronie. Mogą być też lipy.I podlewał i zasilał (czym się da!).Nie każdy musi mieć rękę do zielska.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts