HenoK 15.07.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 jest gdzieś w naszym prawie przepis mówiący o zacienieniu działki sąsiad, i zakazujący sadzenia zbyt blisko ogrodzenia drzew Kodeks cywilny: Art. 148. Owoce spadłe z drzewa lub krzewu na grunt sąsiedni stanowią jego pożytki. Przepisu tego nie stosuje się, gdy grunt sąsiedni jest przeznaczony na użytek publiczny. Art. 149. Właściciel gruntu może wejść na grunt sąsiedni w celu usunięcia zwieszających się z jego drzew gałęzi lub owoców. Właściciel sąsiedniego gruntu może jednak żądać naprawienia wynikłej stąd szkody. Art. 150. Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu; jednakże w wypadku takim właściciel powinien uprzednio wyznaczyć sąsiadowi odpowiedni termin do ich usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 15.07.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 właśnie stoję przed dylematem kolektory tak czy nie. Dom mam duży jakies 220 m, na razie jest nas tylko 2, ogrzewanie piecem gazowym i kominek z płaszczem wodnym to juz na pewno, pozostaje kwestia kolektorów... Coś ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.07.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 dokladnie taki sam mam dylemat,kwestia 10 tys dodatkowych wydatkow-pakiet promocyjny z makrotermem,bo taki kom. z pw. biore.....solarki tylko prozniowe,mam na zywo przyklad jak dzialaly przy pochmurnym niebie w por. z plaskimi,niewiarygodnie cienkie sa plaskie....gdybym nie zobaczyl..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 15.07.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 lookita mozesz napisac więcej o tym zestawie i tym co zobaczyłes na własne oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 16.07.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Swego czasu miałem podobne dylematy (patrz poprzednia strona) a kotłownia jest wyposażona we wszystkie elementy takie by mogły być wpięte solary . Obecnie jestem po rocznym użytkowaniu domu 170sqm 2osoby + 3 okresowo. Jako źródło energii propan z butli + kominek z DGP. W okresie zimowym za gaz płacę ca. 600PLN, w okresie letnim max. 200PLN miesięcznie. Wychodzi że gotowanie kosztuje ca. 100PLN miesięcznie reszta to CWU + grzanie zimą. Tak więc solary zredukują mi koszty miesięczne o 100PLN na CWU latem i max. 50PLN zimą na CWU i problematycznym grzaniu, co daje 900PLN rocznie. Powyższa kalkulacja pokazuje że solary byłyby bardziej jako szpan przed znajomymi niż korzyść finansowa. Zrezygnowałem do czasu gdy ich cena nie spadnie radykalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galain 16.07.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ciagle sie waham i nawet po lekturze calosci tresci o solarach, zawartych na tym Forum + fachowa literatura w czasopismach i Internecie nie przekonuja mnie jednoznacznie ZA, czy PRZECIW... Chyba rzuce moneta... G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 16.07.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ciagle sie waham i nawet po lekturze calosci tresci o solarach, zawartych na tym Forum + fachowa literatura w czasopismach i Internecie nie przekonuja mnie jednoznacznie ZA, czy PRZECIW... Chyba rzuce moneta... G. Ja też się waham ale na razie na nie bo drogo. Chyba, że znajdę jaikieś dofinansowanie. Niektóre gminy dopłacają nawet 70%. W mojej jak pytałem to tylko oczy ze zdziwienia otworzyli. Nic nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 16.07.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galain 19.07.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Ale jest - moim zdaniem - jeden argument, ktory zawsze powinien przemawiac ZA instalacja systemu solarow, to jest mianowicie obtrabiona wszedzie i baaardzo modna teraz EKOLOGICZNOSC. Haslo: "mozesz zmienic swiat, zmieniajac swoje zachowanie" wielu tu mowi. Do Polski nie dotarly jeszcze bardzo restrykcyjne przepisy budowlane i nie tylko, ale podam kilka przykladow. Np. nowe niemieckie prawo budowlane mowi, ze w nowym budownictwie conajmniej 1/5 wykorzystywanej energii MUSI pochodzic z tzw. zrodel odnawialnych, czyli: Slonce, wiatr, woda, biogaz, etc. Ponadto, sa szczegolowe przepisy odnoszace sie do odnawialnych zrodel energii w budynkach urzytecznosci publicznej; nie mowiac juz np. o ilosci solarow, jakie mija sie jadac np. pociagiem i obserwujac zwykle wioski i miasteczka niemieckie. Jeszcze tylko maly przyklad, pomijajacy kwestie solarow: nawet kupujac zwykla wode mineralna w butelce plastikowej, trzeba zaplacic kaucje 0,25Euro i butelke oddac... Moze wiec warto u siebie "wyjsc przed szereg", bo jestem pewna, ze za kilka lat do Polski beda musaialy wejsc takie i podobne uregulowania. Jestem teraz od poczatku lipca w Niemczech na dluzszych 3-miesiecznych wakacjach i intensywnie obserwuje, co dzieje sie tutaj, jesli chodzi o budownictwo, a przede wszystkim o tzw. przepisy pro-eko. A pomijajac wszystko, moze warto po prostu pomyslec o naszej matce Ziemi... Pozdrawiam serdecznie, G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 WitamSwego czasu bardzo intensywnie dyskutowaliśmy woskowy akumulator ciepła.Z perspektywy czasu mogę już stwierdzić, że założenia się potwierdzają i on naprawdę potrafi przejmować potężne piki mocy. Watro więc pomyśleć przy solarach o takim urządzeniu. Niestety tylko z punktu widzenia techniki, jak na razie. Cena wykonania jest na razie dość wysoka. Same solary tanie nie są a jeszcze taka zabawka uzupełniająca...Ale to naprawdę pięknie działa.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 19.07.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Liczę na to, że za kilka lat Unia narzuci krajom członkowskim przepisy dotyczące stosowania ekologicznych źródeł energii i moja gmina będzie dofinansowywac takie inwestycje. Przygotuję instalację pod solary i poczekam na lepsze czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.07.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 jeszcze jak będą ekologicznie produkowane, np z tektury poodpadowej i zamiast np glikolu będzie mleko to już będzie nirwana ekologiczna co z tego, że zysk na ekologicznym źródle energii, jak do wyprodukowania urządzenia i jego pracy tworzy się taką paskudną chemię mnie to tchnie taką zawoalowaną hipokryzją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.07.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Są firmy, które stosują ostre normy ekologiczne w trakcie produkcji kolektorów. Tylko cena ich jakaś nieatrakcyjna jest A co powiecie w kwestii ekologi na takie stwierdzenie posiadacza kolektorów: Po prostu do tej pory nie miałem stale ciepłej wody tyle, co mam teraz. W żaden sposób nie trzeba się ograniczać. Nie miał bo oszczędzał, a teraz nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.07.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 jeszcze jak będą ekologicznie produkowane, np z tektury poodpadowej i zamiast np glikolu będzie mleko to już będzie nirwana ekologiczna co z tego, że zysk na ekologicznym źródle energii, jak do wyprodukowania urządzenia i jego pracy tworzy się taką paskudną chemię mnie to tchnie taką zawoalowaną hipokryzją Jest firma, która przy produkcji kolektorów używa tylko prądu z elektrowni wodnej, Czas oddania energii użytej do produkcji kolektora to od 1,1 do 1,3 roku jego pracy. Co do chemii to ja współczuje wnukom, które będą ewentualnie utylizować kolektory płaskie z czarnym chromem... brrr Jezior - co do cen to na spadki bym szczególnie nie liczył u znanych i dobrych firm. A patrzyłem i porównywałem dziś rano ceny pakietów do c.w.u. + c.o. i byłem miło zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KArt 23.07.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Pytanie do SNCF jaki masz zestaw kolektorów - proszę podaj typ i firmę - twoje dane wyglądają bardzo ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 23.07.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam. Wracając do sedna czyli pytania, według mojego rozeznania: NIE OPŁACA SIĘ! ale.... tak samo nie opłaca się jeździć Sklasą, jak mozna Oktawią... To serio jest raczej dylemat kompleksowy, czyli czy robic: POMPĘ ciepła, Reku, solary, itp... wydać 100tys. zł ipotem płacić za ogrzewanie i wodę grosze - do momentu kiedy się popsuje. Czy NIC nie robic i płacić jak biały człowiek grubasiaste rachunki. Według mnie dylemat z korzyścią na NIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 24.07.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 witaj wszystkich.... ciekawy jestem czy ktoś z was myślał nad zrobieniem sobie samemu zwykłych solarów.....koszt to około 450 zł i napewno wystarczająco woda się ogrzeje aby z niej korzystać bez podgrzewania w lecie.... ....u mojej mamy zobilismy eksperyment i za 160 zł zrobiliśmy kolektor słoneczny który jest używany _))) nie ma co się śmiać działa... został kupiony wąż czarny gumowy który został położony na daszku budynku gospodarczego który pokryty jest papą....i wyobraźcie sobie że woda potrafi się ograć do temperatury 55oC także wystarczy.... obecnie teraz chcę kupić jej zasobnik jakieś 250-300L który by magazynował przez jakis czas tą ciepłą wodę... także cały "ala" system solarny" będzie kosztował jakieś 1600 zł, a to już koszt żaden....w stosunku do kosztów obecnie proponowanych na rynku systemów solarnych za jakieś 7.000 zł ciekawy jestem kiedy się taka inwestycja zwróci takiemu .....za 10 lat ....15 lat....po których okaże się że należy kupić nowe solary.... Pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 24.07.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 W Grecji na dachach budynków sanitarnych są zainstalowane czarne pojemniki na wodę, która jest doprowadzana do umywalek i do zewnętrznych pryszniców. A że u nas ostatnio nie gorzej ze słońcem niż w Grecji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ....u mojej mamy zobilismy eksperyment i za 160 zł zrobiliśmy kolektor słoneczny który jest używany _))) nie ma co się śmiać działa... został kupiony wąż czarny gumowy który został położony na daszku budynku gospodarczego który pokryty jest papą....i wyobraźcie sobie że woda potrafi się ograć do temperatury 55oC także wystarczy.... obecnie teraz chcę kupić jej zasobnik jakieś 250-300L który by magazynował przez jakis czas tą ciepłą wodę... Poczytaj TUTAJ . Najprostsze rozwiązania są wielokrotnie powtarzane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 24.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 co do tych zbiornuków to potwierdzam. Spędziłem kawał czasu na wyspach greckich, na Cyprze - tam wszystkie pojemniki są na dachach domów, te z kolektorami pomalowana na biało, te bez na czarno.... działa znakomicie... no ale to nie ten klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts