olorobal 08.09.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Próbowałam opanować wątek, ale na razie nie mam siły na to. Ale już niedługo.... Kupiliśmy stary dom. Z mediów mamy tylko prąd i wodę... Czyli ogrzewanie CWU przez cały rok elektrycznie lub z kotła węglowego.... Czyli nieciekawie. Bo prąd nietani a do kotła trzeba dokładać cały rok :? Kolektor nie powiem, bardzo atrakcyjny w tej kwestii jest dla mnie.... No i trochę pomocniczo w ogrzewaniu pomieszczeń..... Cały czas analizujemy.... Już wiem, że u nas taka instalacja kosztowałaby ok 10 tys. zł i 25% rabatu po znajomości.... Mieszane mam uczucia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 08.09.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 gdyby grzał prądem CWU to 413 kWh * 0,36 = 149 zł to nie tak 413kWh zaoszczedzone na pracy PC ktora ma u mnie wspolczynnik COP 4,3-4,6 co daje srednio ze jak samym pradem mialbym grzac to 413*4,5*0,36=669zł Chyba raczej 413 : 4,5 * 0,36= 33,04 zł Też mi tak wychodzi Na pohybel solarom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 20.11.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witam, coś nam się zaciął ten wątek. No to jak - opłaca sie czy nie? BO NIE WIEM JUZ CO ROBIĆ!!!!!!!! Warunki wstępne:- 5 osobowa rodzina, - dom 130 m2, - ogrzewanie kominek z płaszczem, - CWU zima z kominka,- CWU latem ?????????????????????????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Opłaca się, bo to ciepełko z solara to gratis jest.No, jak się solarek jaki "tymi ręcami" postawi.Można też PC malutką do grzania wody latem pędzoną ciepełkiem zaokiennym.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.11.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Opłaca się, bo to ciepełko z solara to gratis jest. No, jak się solarek jaki "tymi ręcami" postawi. Można też PC malutką do grzania wody latem pędzoną ciepełkiem zaokiennym. Adam M. Może cos więcej na ten temat? Jak zrobic , jakie koszty, ile roboty, itd Tak naprawdę ile kosztowałby taki gotowy zestaw dla mojej rodziny, a ile zestaw robiony samodzielnie? Ogólnie więcej, więcej , więcej na ten temat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 WitajJak wygląda latarka, jak działa i z czego się składa, to chłopcy (głównie, ale nie wyłącznie) zazwyczaj dowiadują się jeszcze w czasach przed szkolnych.Potrafisz zrobić DOBRĄ latarkę?CZEMU (tak lub nie)?Tu jest to samo.Co można.Można nie łazić na skróty w swojej konstrukcji. Można każdy szczegół dopracować sobie tak, żeby był idealnie dopasowany do własnego obiektu. Śrubować w górę wszelkie parametry konstrukcji w sposób niemożliwy do osiągnięcia w konstrukcja wytwarzanych masowo. Można, ale zwykle odbywa się to kosztem czasu. Budowa takiego kolektora trwa i trwa. Końca nie widać a rodzinka zaczyna wciskać coraz dłuższe szpilki. To jest ten główny koszt.Materiałowe są niewielkie. Wiadomo, że żeby równo przyciąć, dobrze pomalować czy odpowiednio wygładzić jakiś element, to trzeba mieć CZYM.Pożyczać? Zazwyczaj pada w rękach i tworzy się kłopot. Kupić? Dla tej jednej robótki? Koszt rośnie.Ale... Ale jak ktoś wytwarza np. wieszaki do ubrań (to tylko przykład!), to komplet narzędzi już ma!Tylko wtedy musiałby przestać wytwarzać to, na czym się zna od stu lat i zacząć wykonywać coś pierwszy raz... Zero zarobku wprost i "tracenie czasu" (wizja rodziny) na głupoty, bo TO SIĘ KUPUJE!Wracamy do punktu wyjścia - ale kupowane to jest za drogie! Fizyka działania tego urządzenia nie jest przesadnie złożona. KAŻDA taka konstrukcja zadziała. Zadziała lepiej lub gorzej - ale z całą pewnością!Nie da się? - nieprawda! Da się!ZAWSZE? Po prostu. Nie zawsze i nie każdy jest w stanie stworzyć sobie takie warunki, w których można to DOBRZE wykonać. Wykonywać NIEDOBRZE? - PO CO? Masz warunki? Pomysł jest dobrze opisany! Tylko zrobić!Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 22.11.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Taaa, no to mi najlepszy doradca na forum doradził - wielkie dzięki! Latarke moge zrobic i bedzie działać. Zapytam inaczej: 1. Czy jesteś posiadaczem kolektora słonecznego? Jeżeli tak to jakiego? 2. Zbudowałeś kolektor słoneczny samodzielnie? Jeżeli tak to opisz jak sie sprawdza, warto czy nie warto było go robić. Jeżeli odpowiedź na oby pytania brzmi "nie" - to po co ta dyskusja? Narzędzia mam - tylko nie wiem, czy takie jakie są potrzebne, bo ktoś mi pisze ogólniki. Jeżeli temat jest dobrze opisany to poproszę o np. link do strony - wtedy byłaby to pomoc. Nadal nie mam odpowiedzi na zasadnicze pytanie tego wątka. Jak kolega pewnie zauważył jestem w trakcie budowy i szukam konkretów a nie dywagacji. Jak zakończę budowę to pewnie będę miał więcej czasu na siedzenie przed komputerem. Wtedy też pewnie za jakiś czas stanę się "OŚWIECONĄ GÓRĄ OLIMPU" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 22.11.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Taaa, no to mi najlepszy doradca na forum doradził - wielkie dzięki! Latarke moge zrobic i bedzie działać. Zapytam inaczej: 1. Czy jesteś posiadaczem kolektora słonecznego? Jeżeli tak to jakiego? 2. Zbudowałeś kolektor słoneczny samodzielnie? Jeżeli tak to opisz jak sie sprawdza, warto czy nie warto było go robić. Jeżeli odpowiedź na oby pytania brzmi "nie" - to po co ta dyskusja? Narzędzia mam - tylko nie wiem, czy takie jakie są potrzebne, bo ktoś mi pisze ogólniki. Jeżeli temat jest dobrze opisany to poproszę o np. link do strony - wtedy byłaby to pomoc. Nadal nie mam odpowiedzi na zasadnicze pytanie tego wątka. Jak kolega pewnie zauważył jestem w trakcie budowy i szukam konkretów a nie dywagacji. Jak zakończę budowę to pewnie będę miał więcej czasu na siedzenie przed komputerem. Wtedy też pewnie za jakiś czas stanę się "OŚWIECONĄ GÓRĄ OLIMPU" Pozdrawiam Z tego co wiem, jest taka funkcja 'Szukaj'. Warto z niej skorzystać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 22.11.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Ufff, Poszukałem - dotarłem do 3 strony - poddałem się Wnioski: 1. Zająć się budową domu, 2. Solary jeżeli już to kupić ( chociaz lektura tego wątka do tego mnie nie zachęciła). 3. A jak skończę budowę, ogarnę ogród, posadze drzewa, zrobie stawek nie będę miał co robić to postaram się dotrzeć do ostatniej strony i zbudować (podobno tam jest wszystko napisane ) solar do podgrzewania ogrzewania. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.11.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 WitajNie poddawaj się!Celujesz BARDZO wysoko!!!"solar do podgrzewania ogrzewania. " Zacznij gromadzić materiały i narzędzia!Pompę próżniową, palnik tlenowo-propanowy, stare neonówki (im dłuższe tym lepiej), Trochę czasu z pewnością zajmie Ci nauka jak się skutecznie zamyka w płomieniu palnika wypróżniowane rurki. Oczywiście trening w gięciu, łączeniu i kształtowaniu szkła sodowego też trochę trwa...Ale wszystko jest dla ludzi... Trochę zabawy kwasami, czernienie miedzi (czerń chromowa), a reszta prosta!Twarde luty i kompletny pakiet gotowy. Tylko go umieścić w ognisku aluminiowej kolebki i wystawić na słoneczko zimowe - i ciepełko samo płynie! Da się! Są firmy, które robią to stale, ciągle... I jeszcze na tym zarabiają... Ja, to bym się musiał ze dwa tygodnie przygotowywać do takiej roboty...Dlatego wybrałem solarki do CWU na lato. Prościej... Narzędziowo prościej... Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 22.11.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Mam kominek z płaszczem wodnym 19kw i to moje jedyne ogrzewanie i jestem zadowolony , nawet jak była zima -25 stopni to radził sobie bez problemy ( warunek suche drzewo , sezonowane przynajmniej 8-9 miesięcy ) . Problem pojawił sie latem bo żeby mieć ciepłą wodę trzeba było napalić . Dołorzyłem 2 kolektory słoneczne hewaleksa - całą instalacje robiłem sam , koszt materiałów to około 4500 zł , bez boilera bo miałem . Jednak doszedłem do wniosku , że potrzeba 3 a raczej 4 paneli by zapewnić ciepła wode ( mycie naczyń , kompanie ) koszt jednego panela to około 1350 zł . teraz w listopadzie też sobie dobrze radzą ale jak jest słońce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrZwoliński 04.12.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witam Instalacja Kolektorów słonecznych nie należy do najtańszych inwestycji. Jednak Kolektory słoneczne są najtańszym jak i jednym z najbardziej ekologicznych urządzeń do pozyskiwania energii cieplnej. Wiekszość forumowiczów pyta o zwrot kosztów instalacji Należy uwzględnić kilka kwestii. KOLEKTORY SŁONECZNE firmyThermoSolar 1. Ogrzewanie wody Jeżeli w domku mieszka 4-6 osób to taka inwestycja zwróci sie szybciej po około 5-8 lat niż w domku w którym mieszkaja 1-3 osoby. Jeszcze szybciej inwestycja zwróci sie w np Hotelach czy Pensjonatach gdzie zapotrzebowanie na wodę ciepłą jest większe. 2. Ogrzewanie wody plus Wspomaganie Ogrzewania C.O. W przypadku gdy zainstalowane kolektory słoneczne wykorzystamy do ogrzewania CWU oraz wpomagania ogrzewania C.O. {niskotemperaturowe ogrzewanie} to koszt takiej inwestycji zwróci sie nam zdecydowanie szybciej niż w pkt 1, ponieważ spora część zaoszczędzimy na np ekogroszku czy gazie,prądzie {do około 30%} Z poważaniem Piotr Zwoliński Specjalista ds. sprzedaży tel./fax: + 48 34 3 634 325, 360 18 09 http://www.solar-pro.pl [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 04.12.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 04.12.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Większość widzę zachwyca się kominkiem z PW ale instalację kolektorów uważa za nieopłacalną. No to powiedzcie mi co w takim przypadku jak mam zamiar ogrzewać gazem i mam dylemat czy inwestować 10 tys. zł w kolektory czy podobną kwotę w kominek z PW ? Kolektory się nie zwrócą (lub zwrócą na emeryturze) a kominek z PW to niby za 3 lata?Kolektory nie przydają się w porach deszczowych i zimą a kominek z PW w lecie się przydaje?Żeby kominek ogrzewał to jeszcze trzeba mu dać „papu”, zapotrzebowanie na energię elektryczną oba systemy mają podobne.Kolektorami też mogę ogrzewać C.O. stosując zbiornik buforowy. Powiedzcie jak to jest bo może czegoś nie rozumiem, lub nie wiem czegoś co jest tajemnicą handlową sprzedających te „systemy grzewcze” – o ile tak to można nazwać.Może ja nie mam pojęcia o kosztach kominka z PW, może da się go zrobić za 4 tys. ? Nie wiem, oświećcie mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 05.12.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 No to powiedzcie mi co w takim przypadku jak mam zamiar ogrzewać gazem i mam dylemat czy inwestować 10 tys. zł w kolektory czy podobną kwotę w kominek z PW ? Kolektory się nie zwrócą (lub zwrócą na emeryturze) a kominek z PW to niby za 3 lata? Kolektory nie przydają się w porach deszczowych i zimą a kominek z PW w lecie się przydaje? Żeby kominek ogrzewał to jeszcze trzeba mu dać „papu”, zapotrzebowanie na energię elektryczną oba systemy mają podobne. Kolektorami też mogę ogrzewać C.O. stosując zbiornik buforowy. Powiedzcie jak to jest bo może czegoś nie rozumiem, lub nie wiem czegoś co jest tajemnicą handlową sprzedających te „systemy grzewcze” – o ile tak to można nazwać. Może ja nie mam pojęcia o kosztach kominka z PW, może da się go zrobić za 4 tys. ? Nie wiem, oświećcie mnie. Pozdrawiam Niestety zarówno stosując kominek z PW jak i kolektory słoneczne poza mankamentami o których wspomniałewś jesteś uzależniony od energii elektrycznej. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja mam częste kilkugodzinne wyłączenia prądu, lecz mam i kominek z grawitacyjną DGP. Mmimo że wszystko stoi to ciepełko się rozchodzi po domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.12.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Wypadałoby mieć agregat prądotwórczy na wypadek wyłączeń prądu. Jest to doskonała rzecz, ale niezbyt tania: http://www.mojahonda.pl/agregaty-pradotworcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 05.12.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jak sobie przez rok dumaliśmy o projekie domu, to zaczęło się od Kolektorów+ kominek z PW i innych wynalazków bardzo obiecująco brzmiących. Niestety zycie weryfikuje takie podejście i doszlismy do wniosku, że w tej chwili najekonomiczniej jest stosować rozwiązania średnionakładowe inwestycyjnie, i średnie w kosztach uzytkowania. Kominek tak, ale bez PW i DGP.Bez Solarów i PC jeśli nie ma dotacji w gminie...Bez Reku i Went Mechanicznej... Oczywiście to są subiektywne wybory i każdy ma prawo mysleć inaczej, ja wolałbym zaoszczędzone w ten sposób 100tys. wydać na np. lepszą działkę, większy dom, czy drugi samochód:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Odpuść wszystko z wyjątkiem wentylacji mechanicznej.Poniżej 10 tys kosztuje!Tyle to na kominach zaoszczędzisz!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 30.12.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 DO Sloneczko Mam u siebie do podtrzymania pracy pomp gdy zabraknie prądu użyte UPS + akumulator 120 Ah / 12 V , starcza to na prace kominka na około 11 godzin ( prąd pobierają 2 pompy na raz ) , takze jak niema pradu to sobie też napalę i mam ciepło lub jak jest napalone i wyjade to UPS sam sie przełacza gdy jest zanik prądu i drzewo w kominku napewno zdąży sie wypalić zanim sie skończy prąd z UPSa . Koszt aku 120ah to około 500 zł , do tego ups 300w na allegro za 130 zł i oto cały koszt urzadzenia no i jeszcze jeden metr kabla . Zdejmujemy obudowę z ups i podłaczamy aku 120ah/12v , plus do plusa a minus do minusa ( w ups jest też mały aku ) . Aku zwykły nie żelowy choć w ups jest żelowy , połaczyłem te dwa i jakoś dobrze współprtacują , to że pracuja 11 godzin wiem nie z obliczeń a z praktyki . Ponieważ napaliłem i wyłączyłem zasilanie z gniazdka , tak że pompy pracowały na ups i patrzałem na zegar . Co do pomp to chodziła jedna "40 Leszno" na drugim biegu ( pobiera około 45W ) i jedna "60 Wilo" na pierwszym biegu (pobiera około 46W ) , niemam do tego wentylatora zadnego . Te dwie pompy tylko pobierały prąd z ups . To cała filozofia Przewago upsa nad przetwornica jest taka że ups sam załacza i wyłącza i automatycznie sam doładowywuje aku jak spadnie na nim napięcie a przetwornice trzeba recznie załączać i prostownikiem aku ładować żyby miał prąd jak się wyczerpie , choć są i przetwornice które też ładują aku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts