ja14 02.09.2009 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jerzy a co się działo z oczysczalnią w zimie? Nic Trochę zbyłeś całkiem zasadne pytanie. Jak zamierzasz uruchamiać tę pompkę/fontannę gdy będzie minus 30 a na fitoreaktorze śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miroslaw6 26.09.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Będe opróżniał pierwszy raz osadnik gnilny w niedługim czasie ,więc kieruje pytanie o jakeś praktyczne wskazóki do osób które już to przerabiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 26.09.2009 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Jerzy a co się działo z oczysczalnią w zimie? Nic Trochę zbyłeś całkiem zasadne pytanie. Jak zamierzasz uruchamiać tę pompkę/fontannę gdy będzie minus 30 a na fitoreaktorze śnieg? No, pompka jak zamarznie to stanie. Fitoreaktor ma kilka m3, więc przed mrozami go znaczniej opróżnię, a do pompki może dołożę jakiś termostat który ją wyłączy gdyby woda na dnie fitoreaktora miała zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 27.09.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 To, ze woda zamarznie na dnie fitoreaktora to raczej malo prawdopodobne. Chodzilo mi o to, ze rozsaczanie jej na powierzchni fitoreaktora pokrytej sniegiem i przy duzym mrozie nie przyczyni sie raczej do jej oczyszczenia. Mam nadzieje, ze sie myle ale czarny scenariusz jest chyba taki, ze w czasie mrozow zgromadzisz w fitoreaktorze kilka m3 podczyszczonych sciekow a potem przyjdzie odwilz, roztopy (moze nawet deszcz) i slabo podczyszczone scieki wymieszane z woda roztopowa i deszczowka przeleja sie do oczka wodnego. Czy nie z tego powodu na schematach podanych wczesniej w linkach w tym watku fitoreaktor przykryty jest plytami z poliweglanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 27.09.2009 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Oczyszczanie ma przebiegać właśnie w tej niezamarzniętej wodzie, poniżej korzeni roślin. Ubiegłej zimy jakoś nie miałem z tym problemu. Teraz pewno ścieków będzie więcej, to się okaże. Można by faktycznie postawić szklarnię nad fitoreaktorem, ale uważam że to jedynie kwestia sterowania, aby przed zimą mieć zapas wolnej objętości i w zbiorniku wstępnym i w fitoreaktorze, oraz oba nieco opróżniać w momentach cieplejszej pogody. Ja mam osadnik wstępny 3m3 i fitoreaktor ok 4m3, a miesięcznie zużywam mniej niż 2m3 wody, więc rezerwę mogę zrobić nawet na 2 miesiące. Do tej pory nie miałem istotnych nadwyżek wody do dpuszczenia z fotoreaktora - ot tyle by co 2 tygodnie zwilżyć 10m2 kwietnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 27.09.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 .... Ja mam osadnik wstępny 3m3 i fitoreaktor ok 4m3, a miesięcznie zużywam mniej niż 2m3 wody.... No tak to wiele tlumaczy- ja zuzywam ponad 9.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 27.09.2009 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Z czasem zużycie na pewno mi wzrośnie, teraz mieszkam sam i nawet nie mam pralki, ale sama ilość ścieków to nie wszystko, ważne też stężenie i rodzaj zanieczyszczeń. W ostateczności fitoreaktor powiększę nawet trzykrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 05.10.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Z moich przymiarek wynika że: - powierzchnia fitoreaktora około 2 m^2 - dla 3 osób- powinien wystarczyć drenaż rozsączający, ale chyba bardziej stosowny będzie dół chłonny, który posłuży również do zbierania wody deszczowej. A jak przestanie chłonąć to będzie zbiornikiem w którym można zmagazynować klika m^3 i zaczekać aż się ociepli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animekk 20.11.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 "od 1 lipca 2008 r. jedyną normą obowiązującą w Polsce i na terenie całej Unii Europejskiej, na oczyszczalnie ścieków do 50 osób, będzie norma 12566-3, która wyklucza stosowanie urządzeń typu przepływowego. jest to ostra norma , którą są w stanie spełnić tylko urządzenia oparte o zasadę SBR." czyli inne urzadzenia zostaja wykluczone z rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 30.03.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Wiem że bardzo stary wątek ale ..Jak oceniasz pracę Twojej oczyszczalni po 2 latach? Jakieś wnioski. nowe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baru0 01.05.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Wiem że bardzo stary wątek ale .. Jak oceniasz pracę Twojej oczyszczalni po 2 latach? Jakieś wnioski. nowe zdjęcia? Dołączam się i ja do prośby o ocenę działania oczyszczalni z perspektywy dwóch lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 18.05.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 od 3 lat użytkuję zwykłą drenażówkę i mimo idealnych warunków gruntowych, mam już problem z chłonnością drenażu... właśnie zaczynam przeróbkę na taki DIY SBR... z wykorzystaniem dotychczasowego zbiornika, jako osadnika wstępnego, koszt ogólny modernizacji, to jakieś 1000 PLN, co w porównaniu do zestawu gotowego wychodzi pięciokrotnie taniej... nie wiem jeszcze jak z drenażem, może przez sezon się zregeneruje, bo inaczej trzeba będzie zrobić od nowa... pozdrawiam mąż Uli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 19.09.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 ciekawy temat, ale umarł. Czy ktoś może się pochwalić działającą oczyszczalnią trzcinową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 19.09.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Witam,czy jest mozliwe takie cos ze mam taka oczyszczalnie przydomowa i sciek ktory zazwyczaj idzie pod te roslinki, trawe itp bedzie odprowadzony do lokalnego kanalu? Kolega nie ma takiej oczyszczalni ale mowi mi ze jak sie ma przydomowa taka oczyszczalnie to po tych dwoch czy trzech studzienkach scieki sa tak przeczyszczone ze mozna z tej trzeciej studzienki puscic rure juz do kanału czy tam rowu jak sie ma takowy w poblizu a nie jakies klomby z trawa czy inna roslinnoscia? Hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 19.09.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 jak by ten kolega był moim sąsiadem to pierwsze co bym zrobił to doniósł na niego że wpuszcza ściek do kanału. Jakim tępym trzeba być żeby z osadnika gnilnego traktować ściek jako nadający się do zalewania innych ! tym syfem. Typowe tępe polaczki szaraczki ! - bez urazy ! ps osadnik gnilny to nie oczyszczalnia to nawet nie jest połowa oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 19.09.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Tez mi to smierdzialo, a ze nie bardzo kumalem jeszcze jak to jest z tymi oczyszczalniami to sie z nim nie spieralem. Jak sie ma taka oczyszczalnie to co jakis czas beczka przyjezdza i wybiera i tak nieczystosci nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 20.09.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 pewnie za 4 lata ktoś coś napisze na jej temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts