Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia przydomowa "tymi ręcami" zrobiona ?

NJerzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc co prawda domu jeszcze nie mam ale bardzo mi sie podoba staw kolo domu i woda deszczowka czy ja te oczyszczac zeby nie wpuszczac do stawu brudu z blachodachowki czy zbiornik 500 l i jakies filtry wystarcza czy tylko polacxzyc rury i do stawu woda niech plynie pozdrawiamv

Osadnik gnilny można zrobić z kręgów betonych w postaci 2 lub 3 zbiorników z przelewem. Zwykłe kręgi betonowe można kupić wszędzie.

Pytanie - czy znacie może "system" :roll: kręgów betonowych , które montuje się szczelnie, albo takie które są zrobione z dodatkiem materiałów uszczelniających w masie - jakiś producent, strona www

czy może nie tracić czasu na szukanie czegoś droższego i być może trochę lepszego niż tradycyjne połaczenie kręgów na zaprawę betonową plus impregnacja lepikiem na zimno z zew. i wew. kręgów

czy może jednak lepsze, trwalsze ale nie tańsze będą gotowe osadniki 2,3-komorowe z PEHD ?

Nie da się szczelnie połączyć kręgów betonowych (normalnym sposobem). Próbowałem - robiłem z kręgów hydrofornię. Kręgi poskładane były na zaprawie ze szkłem wodnym, wysmarowane dwoma warstwami IZOLBETU A, oklejone z zewnętrz dwoma warstwami papy termozgrzewalnej. Przeciekają.

Teraz będę robił zbiorniki na wodę - myślę o gumowej uszczelce. Guma +- 0.5 cm pocięta w zaokrąglone pasy, posklejane ze sobą. Górny krąg będzie dociskał mocno i może woda się nie przeciśnie.