Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia przydomowa "tymi ręcami" zrobiona ?

NJerzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Osadnik gnilny można zrobić z kręgów betonych w postaci 2 lub 3 zbiorników z przelewem. Zwykłe kręgi betonowe można kupić wszędzie.

Pytanie - czy znacie może "system" :roll: kręgów betonowych , które montuje się szczelnie, albo takie które są zrobione z dodatkiem materiałów uszczelniających w masie - jakiś producent, strona www

czy może nie tracić czasu na szukanie czegoś droższego i być może trochę lepszego niż tradycyjne połaczenie kręgów na zaprawę betonową plus impregnacja lepikiem na zimno z zew. i wew. kręgów

czy może jednak lepsze, trwalsze ale nie tańsze będą gotowe osadniki 2,3-komorowe z PEHD ?

Nie wiem jak cena ale takie kręgi (szczelne zbiorniki) robi zdaje się Faelbud i prawdopodobnie Budokrusz.

http://www.budokrusz.pl/studnie1.php

http://www.faelbud.pl/pl/studnie.htm

generalnie należy szukać pod hasłem studnie kanalizacyjne...

Znalazłem o wiele ciekawsze zbiorniki jednoczęściowe, które mogą być 2,3-komorowe i dość tanio: http://probud.pl/szamba.htm

Czy ktoś zna podobne jak w linku powyżej ?

Super!

Rusocice niedaleko Krakowa. Gość produkuje fajne gigantyczne kręgi, coś koło 5m3 jeden, ale nie kupiłem bo się bałem nieszczelności połączeń, a chciałem mieć zbiornik na wodę. w ubiegłym roku chciał 2300 do zapłaty za dwa kręgi i pokrywę.

NJerzy - w okolicach maja będę budował oczyszczalnie z osadem czynnym - "własnymi ręcami". W/w link rozwiązał problem zbiorników. 3 lata szukałem - a tu są ! - w rozsądnej cenie i odległości.

Kilkakrotnie byłem na montażach różnych oczyszczalni i w praktyce zobaczyłem jakie to prymitywne urządzenia. Firmy chętnie udzielają informacji gdzie montują - licząc na następnego frajera.

Nie będę robił rozsączania - bo to jest rozwiązanie nieprawidłowe z definicji. Po kilku latach trzeba wymienić sporą ilość ziemi. Takie rozsączanie to zwykły "rozcięńczacz gówna".

Wodę po oczyszczeniu będę gromadził w zbiornikach i wykorzystywał do podlewania ogrodu systemem rur podziemnych, kropelkowo. Nie da się tego wytryskać, bo w tej wodzie zawsze będą bakterie.

Przy oczyszczalni ogrodowej i z osadem czynnym istnieje problem odprowadzenia wody w zimie. Podczas mrozów musi być magazynowana, bo wszystko jest zamarznięte. Roślinki nie rosną, bakterie i inne paskudztwo drzemie w letargu. System kropelkowy jest nie drożny.

W okresie ciepłym zbiorniki będą łapać deszczówkę z dachu, a zimą magazynować wodę po oczyszczeniu. Myślę że 32 m3 powinno wystarczyć.

No to będziemy robić razem :D

Odnośnie szczegółów - jeszcze nic nie wiem. W oczyszczalniach które widziałem była pompka membranowa bardzo maleńka kilkanaście na kilkanaście centymetrów, na oczyszczalnię 3,5 m3. Zszokowało mnie to, bo wydawało mi się, że powinna wyglądać jak normalny mały kompresor. Rurki doprowadzające powietrze do pompy mamutowej miały średnicę pół centymetra. Ja bym tam dał mały supermarketowy kompresor z jakimiś elektrozaworkami. Te kompresorki mają reduktory ciśnienia, doświadczalnie można je dobrać. Teraz mam na głowie murowanie ścian, ale w chwili wolnego czasu pogrzebię gdzie trzeba i wszystko będę wiedział.

Wydaje mi się, że najbardziej opłacalny byłby zakup największego 3 komorowego jednoczęściowego szamba (12m3) z oferty Probudu. Jedną jego komorę można by przegrodzić na 3 części tak, aby powstała oczyszczalnia 4 m3, pozostałe 2 komory 4+4m3 to zbiornik na oczyszczoną wodę. Podobno ważny jest czas oczyszczania wody (najlepszy efekt jest gdy woda w oczyszczalni przebywa 3 dni) dlatego sama oczyszczalnie nie może być zbyt wielka - trzeba ją dostosować do ilości użytkowników. Z drugiej strony, gdy zastosuje się przepompowanie wody z ostatniego zbiornika do pierwszego, to nie powinno to mieć znaczenia. Może ścieki w reaktorze biologicznym nie mogą być zbyt czyste i nie powinno się za mocno zapętla ć obiegu wody ... trzeba by doczytać.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Pojawił się problem. Nad oczyszczalnią będzie wymurowana komora przykryta taką samą płytą jak zbiornik oczyszczalni. Będzie miała wysokość 1,1 m i wymiary płyty: 3.5 x 2.5 m, nad tym 0.5 m ziemi i właz. W tej komorze będą wszystkie agregaty konieczne do pracy; kompresor, hydrofor, automatyka ... będą się zbierały gazy (wiadomo jakie) - wentylacja oczyszczalni zrobiona będzie najprawdopodobniej poprzez główny kolektor ściekowy z wyprowadzeniem ponad dach. PYTANKO WAŻNE !!! Czy te gazy nie zapalą mi się od elektryki sterowania i czy mi to wszystko nie pierdyknie w powietrze?

• 7 months później...
Skanu nie rzucę bo nie mam urządzenia by to zrobić.Sprawa jest prosta jak konstrukcja "cepa". Zdjęcia na firmowej stronie obrazują jak to wygląda. Można dodatkowo zajrzeć na http://www.ibmer.com, ci ludzie też bawią się w takie rozwiązania,tylko w przeciwieństwie do www. carpathians.pl (Stowarzyszenie Dziedzictwa Karpat) nie odpowiadają na emalie, w związku z czym ich o.....w W-wie "tyż" coś takiego tworzą ale projekt z certyfikatem kosztuje ok 1500zł. U mnie poziom wody gruntowej jest wysoki, dodatkowo glina, w którą nie wsiąka woda opadowa, tylko spływa. Zwykła rozsączalna u mnie nie wchodzi w grę. W związku z tym ten rodzaj oczyszczalni to jedyne wyjście w mojej sytuacji. Po to by odizolować od wód gruntowych tzw dołek 4mx 8mx 0,75 został wyłożony folią 1,2mm wywiniętą na wał wysokości 30cm otaczający tzw poletko. Wał chronić ma w/w dołek przed zalewaniem wodą opadową, która w nadmiarze jest zbędna.poletko jest wypełnione kamieniami różnej granulacji- trochę to też kosztowało. Dalej jest studzienka przelotowa z zamontowaną regulacją poziomu ścieków w poletku ( zwykła rura harmonijkowa z pcv jak do wc). Na końcu mam niewielkie oczko wodne(budowę trzeba zgłosić), które może okazać się niepotrzebne w sytuacji kiedy zasadzone rośliny będą miały wzmożone pragnienie i dużo będzie odparowywać. Co do odległości i wymiarów-jeżeli na drodze od domu do oczyszczalni nie ma studni jak u mnie problem wymaga zastosowania sie do przepisów prawa bud.(nie pamiętam szczegółów, myślę że nie są w tym przypadku tak restrykcyjne, jeżeli są w ogóle jakieś nakazy). Ja musiałem nie chcąc się wystawić urzędasom zachować ze wzgłędu na studnię następujace odległości - Zbiorniki od studni 15m, poletko od studni 30m, niestety. A przecież wystarczy żeby rozszczelniła mi się rura kanalizacyjna i mam g... w studni, i co w tym przypadku z zachowanych odległości? W sytuacji kiedy nie ma studni po drodze zbiorniki mogą być blisko chałupy, poletko też bliżej. Zbiorniki powinny być minimum dwa lub dwukomorowe szambo. Czyli cała oczyszczalnia zajmuje w przybłiżeniu 4+8+2 do 4m=max 16mb. + odległość od domu z tym, że wielkość poletka wynika z ilości osób etc. U mnie odległości w linii prostej to 6m(od chałupy do studni)+15m(do zbiorników)+5m(zbiorniki)+10m + 8(poletko) +4m reszta. Dobrze nieraz mieć taką długą działkę.Należy zachować grawitacyjny przepływ ścieków. Do Wiochmana - wpisałem się zrób to sam- Blanzek V73R prosiłbym o poradę do mojego wpisu o kominku Invicta. to by było na tyle.

Janusz, pozwolisz, ze poprawię trochę :wink: Poletko ma byc w takiej samej odległości minimalnej od studni, jak zbiornik (osadnik). A to z tego względu, ze jest szczelne. Dopiero drenaż ma być oddalony o 30 m. Wiem, bo to dokładnie zgłębiałam - inaczej nie dałoby się u mnie założyć takiej oczyszczalni, no chyba, żebyśmy wiercili nową studnię :wink:

Aha - masz zamontowany filtr - ten pionowy?

Witam! Filtr zrobiłem sam z trójnika i rury fi 150mm z nawierconymi otworami 5,6mm, obejmy i pręt do okresowego czyszczenia zrobiłem ze stali nierdzewnej. Już nie pamiętam jakie mają być odległości, ale mam tak jak opisałem, zmieniać tego już nie będę. Też nie byłem zadowolony, że tak muszę się oddalać od chałupy, ale "stać"mnie nasza działka ma 100m długości i tak niech zostanie! Pozdrawiam!

• 9 months później...

Odgrzeję trochę ten temat, bo poczyniłem postępy w budowie oczyszczalni, i nawet zbliżam się do zakończenia jej budowy.

Jeszcze w ubiegłym roku zakopałem w odpowiednim miejscu rurę Hobas fi 1700 i o wysokości również 1700:

http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/20%20pazdziernika%2003.JPG

Wykonałem w niej przegrodę - gwiazdkę aby uzyskać 3 komory po 1000 l każda.

Następnie zrobiłem doprowadzenie z domowej kanalizacji i przepusty między komorami:

http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/28%20pazdziernika%202007%2004.JPG

oraz odlałem pokrywę:

http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/28%20pazdziernika%202007%2003.JPG

Później dobetonowałem kominek i zrobiłem dekielek - też z betonu:

http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/21kwietnia2008P1010473.JPG

Wykopałem dziurę na fitoreaktor:

http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/11maja2008P1010600.JPG

I tak sobie czekało od wiosny, aż ostatnio:

Ruszyłem z trochę zapomnianą sprawą - oczyszczalnia ścieków. Mój trzykomorowy zbiornik ma prawie 3000 l, i już prawie zapełniony - więc szybko wziąłem się za drugi stopień oczyszczalni - fitoreaktor.

Dół 2,5 x 3,5 m wyłożyłem 2 cm styropianu, na to kilka warstw folii. Na dnie ustawiłem szpulki plastikowe (otrzymane jako odpad, takie o wysokości około 20 cm) a na szpulkach rozłożyłem geowłókninę (3 warstwy). Na wierzch nasypałem żwir, a że trochę brakło, to na samej górze jest trochę piasku. Tak pod żwirem uzyskałem przestrzeń na wodę.

http://killer.iweb.pl/forum_users/Jerzy/Dom/10listopad2008P1010974.JPG

Są też wmontowane 2 studzienki zrobione z rury PCW. Pierwsza ma sito na dole, aby dało się pobierać wodę spod żwiru, a druga ma sito w górnej warstwie żwiru.

Brudna woda z trzeciej komory będzie dopływać do drugiej studzienki, i przesączając się przez żwir dotrze również na dół. Woda z pierwszej studzienki będzie pobierana do fontanny zamontowanej po przekątnej od niej, co zapewni diw rzeczy:

- intensywne napowietrzanie wody

- przepływ wody pod żwirem

Na powierzchni żwiru będą posadzone rośliny - część już jest.

Myślę że po roku używania będę już wiedział czy to działa :-)

NJerzy.

Gratulacje z realizacji projektu.

Ja pewnie w przyszłym roku ruszę z czymś podobnym.... na razie zakopane szambo 2 -komorowe... - będzie jako wstępny separator - 2 komora może również jako napowietrzanie... a dalej również myślę o projekcie carpathians.

Powiedz - jak duże robiłeś poletko?