Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrze do wkładu kominkowego

AnonimGall

Recommended Posts

witam,

mam już zamontowaną pod wylewką rurę doprowadzającą powietrze do wkładu kominkowego tzw. "setkę" o długości ok. 3m. Będzie bezpośrednio podłączona do wkładu hajduka volcano Sh, ale ten piec ma wejście 150mm a wylot 250mm. Czy dopływ powietrza będzi wystarczający...? nie bardzo mam ochotę skuwać wylewkę i wymieniać rurę na 150. Czy to może mieć jakiś wpływ na wydajność pieca i spalanie. Dodam jeszcze że w domu mam system wentylacji mechanicznej z rekupurwtorem.

oczywiście wystarczy,

To podejście 150 to otwór, jaki "wygodnie" było zrobić projektantowi wkładu/odlewu. Teraz musisz jedynie zastosować stalową redukcję 150/100 nie będzie żadnego problemu, a montażysta kominka zrobi to bez specjalnego wysiłku, a przede wszystkim bez kucia.

powodzenia :wink:

Gość JACKIE P

oczywiście, jak najbardziej, jak moi przedmówcy potwierdzili fi 100 w zupełności wystarcza. Druga rzecz - jaka jest kubatura pomieszczenia gdzie jest kominek, u nas salon ma 40m2 i kominek ciągnie równo nawet przy zamkniętym nawiewie /też mamy fi 100/.

Sprawdziłem to w tym sezonie.

Pozdro dla Mik99.

oczywiście, jak najbardziej, jak moi przedmówcy potwierdzili fi 100 w zupełności wystarcza. Druga rzecz - jaka jest kubatura pomieszczenia gdzie jest kominek, u nas salon ma 40m2 i kominek ciągnie równo nawet przy zamkniętym nawiewie /też mamy fi 100/.

Sprawdziłem to w tym sezonie.

Pozdro dla Mik99.

kominek będzie stał w salonie o powierzchni 57 m2