Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obniżony sufit

Recommended Posts

witam

Spróbuje wytłumaczyc o co mi chodzi... Wielu z Was ma z pewnoscia w salonach , holach czy lazienkach zrobione wna jakims kawalku obnizenia sufitów z płyt KG w ktorych czesto wkladane jest oswietlenie .

Ile centymetrow dawaliscie to obnizenie ( chodzi o wyglad wizulany nie za grube nie za cienkie )w stosunku do sufitu ktor wudac ?

Szukam zdjec zeby rozjasnic sparwe >>>>

jak widze na zdjeciach w miejscach polaczenia plyt niemasz profili ani na suficie ani na dolnej krawedzi fali (np zdjecie 26)? jak bylo mocowane uzupełnienie tej fali ?

Wojtek - nałączeniach płyta w miejscach w których nie ma profila - zostało zrobione to tak

Na styk położony co 10 cm odcinek profila aluminiowego i brzego zostały ze sobą skręcne. Od spodu przez płytę do leżącego na nich kawałka profila.

Kawałki profili na krawędziach opierał się po 20 cm. Na tę chwilę się trzyma nic nie peka - już rok wisi. Połączenia nie fabryczne były fazowane - wypełniane klejem do klejenia płyta g-k następnie siatkowane na cekolu c-45 i wyrównywane gładzią. Czoła (ząslepki) obniżeń są przykręcane płyta do płyty na katowniczkach aluminiowych odcinkach 3-4 cm. Naststepnie cekolowane c-45 i satkowane. Po tej operacji kraweź czółko gorna płyta jest silikonowana silikonem do g-k. ta sama operacja wykonana jest na styku sufit ścina.

Sebo8877

Najnormalnie na świecie :)

Za pośrednictwem dybelka grzybkowego do g-k.

Robisz otwór - przykładasz kawałek profilu i przykrecasz dybelka (taki metalowy ze śrubka:)) wkręcając śrubke po drugie stronie robi sie talerzyk uniemożliwiając wyrwanie itp sprawy.

sebo8877

oczywiscie masz racje( niezauwazylem ze masz podwojnie obnizony) . poprostu myslelem o swoim suficie ktory niebedze oblozony karton gipsem, w Twoim przypadku sparawa jest oczywista.

W tym momencie jeszcze prościej - normalny dybelek do stropu i po sprawie.

Do tak przykręconego kątowniczka przykręcach na normalnych wkrętach do g-k czółko.

Co do czoła - u mnie jest to pasek nirmalnej płyty ponacinanej co 4 cm (szoda kasy na płyte nacinaną fabrycznie) przykrecony i osadzony jak pisałem powyżej.\Oczywiście tam gdzie w miare prosto - to przykrecałem odcinki nie ponacinane.

sebo8877

Ps. popraw nazwe tematu - ciężko będzie go znleźć