Gość 16.05.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Chce pokryc dach swojego nowego domu finskim gontem bitumicznym, typu plaster miodu - cieniowany. Czy moglby mi ktos podpowiedziec:a/ Czy lepiej zakladac go na gola deske, czy tez na sklejke, OSB itp?;b/ Czy trzeba pod to podkladac pape? Prosze o jak najwiecej szczegolowych wypowiedzi na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 16.05.2003 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Właśnie niedawno zadałam pytanie czy wogóle kłaść gont bitumiczny na dach bo z forum wynika że same kłopoty.Podobno te fińskie to najlepsze. Co Cie nie wystraszyło? Masz jakiegoś producenta i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi.maz. 16.05.2003 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Ja będę kładł fiński Katepal. Pod gonty sklejka lub OSB a na nich papa. Wynika to z prostej kalkulacji - nie wiem czy zdążę w tym roku ze wszystkimi robotami. Jeśli do jesieni będzie stan zamknięty to spokojnie dach przezimuje pokryty papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 16.05.2003 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Nadal nie wiem z jakich producentów korzystacie! I czemu mimo "rugań"forumowiczów zdecydowaliście się na to pokrycie! Wygląda ładnie ale co z tym niknięciem koloru i możliwością zniszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi.maz. 16.05.2003 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 To nie szkoła, gdzie należy sie bać nauczyciela. Ty podejmujesz decyzję, ty płacisz , ty ponosisz ryzyko. Zdecydowana wiekszośc forumowiczów jest zwolennikami dachówek ceramicznych lub cementowych. Ja buduję dom dla siebie a nie dla prawnuków, chce dach o lekkiej konstrukcji a nie kłody wytrzymujące ciężar kilkunastu ton dachówek. Dlatego w grę wchodzi blacha lub bitum. Ja wybrałem gont bitumiczny ale dobrej firmy z gwarancją na kilkanaście lat. Dodatkowo Katepal oraz Isola mają wszystkie niezbedne dodatki do wykończenia dachu więc wszystko będzie z jednorodnego materiału w tym samym kolorze. Resztę zweryfikuje czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 18.05.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Wlałeś miód na mą duszę! Ja też jestem za gontami bitumicznymi bo lekkie, itp. Problem z tymi firmami i wykonawcami! Coś godnego możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 18.05.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Też bardzo mi się podoba to pokrycie zwłaszcza ze nie trzeba do niego zadnych narzędzi czy wielkiego doświadczenia zeby go położyć,no ale przewaga ludzi którzy nie są zadowoleni z bitumu jest duża.Odnośnie dobrych porad to w którymś z Muratorów znajdziesz wyczerpujące informacje;chyba to numer z roku 2002 bo tez się tym interesowałem!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 19.05.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Ja mam gont KATEPAL zalozony prawie rok temu na pelne deskowanie z wpustem i podkladem z papy. Dzis wyglada tak samo jak w chwili polozenia. Wazne zeby klasc go w gorace dni, tak zeby sie dobrze zespoinowal, dobrze kupic tez dodatkowe elementy wykanczajace, np obrzeza, czy pasy na sam szczyt.Mam go zalozony w lekkim domku letniskowym, wiec dachowka nie wchodzila w gre, tak samo jak blachodachowka ktora jest glosna na deszczu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Dziekuje bardzo za wypowiedzi na ten temat. Ja stawiam na gonty KATEPAL firmy STEMMA, poniewaz znajomy zalozyl cieniowany plaster miodu i o dziwo wygladaja efektownie. Dla zludzenia nie wiadomo z czego to jest. Poza tym straty materialowe sa doslownie zerowe. Blachodachowka kosztuje tyle samo, a strat jest sporo. Trudno tylko wybrac, czy majac dach pod katem 35 stopni wybrac gole deski, pape na deskach, pape na sklejce, sama sklejke, czy samo OSB. Producent radzi od 12 do 18 stopni klasc na pape, a powyzej, ze juz nie trzeba. Komu teraz wierzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 20.05.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Tez mam podobną sytuacje,tylko ze mam jeszcze trochę czasu z tym gdyż stare pokrycie jest jeszcze OK ale już mysle i rozważam czy gont i mniej strat czy blacha.Różne rzeczy tu ludzie mówią i można odnieść wrażenie ze raczej jest on kiepski!Podobnie jak Ty mam dach o takim nachyleniu,kopertowy z duzym poddaszem które chciałbym wykrzystać w przyszłości-zastanawiam się czy lukarny czy okna dachowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 20.05.2003 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 On 2003-05-20 15:22, Anonymous wrote: Dziekuje bardzo za wypowiedzi na ten temat. Ja stawiam na gonty KATEPAL firmy STEMMA, poniewaz znajomy zalozyl cieniowany plaster miodu i o dziwo wygladaja efektownie. Dla zludzenia nie wiadomo z czego to jest. Poza tym straty materialowe sa doslownie zerowe. Blachodachowka kosztuje tyle samo, a strat jest sporo. Trudno tylko wybrac, czy majac dach pod katem 35 stopni wybrac gole deski, pape na deskach, pape na sklejce, sama sklejke, czy samo OSB. Producent radzi od 12 do 18 stopni klasc na pape, a powyzej, ze juz nie trzeba. Komu teraz wierzyc? Tez mam brazowy cieniowany plaster miodu : pogrubia optycznie. Potwierdzam b.mala ilosc ubytkow. Ja typowe 10 % nadatku materialu oddalem w sklepie. Dobrze ze przyjeli spowrotem. Pod gont dalem dobra pape (nie papierowa), przybita dla pewnosci wieksza iloscia papiakow, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 20.05.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Ja też już prawie zdecydowałem się na gonty... Jeśli chodzi o łatwość pokrycia - można to niby też położyć na dach samemu. Wszystko ok - są instrukcje itp. Co jednak z obróbkami krawędzi dachu oraz kominów? Czy wszystko można obrobić papą? Czy może jednak trzeba okuć kominy i krawędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ile płaciliście za ułożenie gontu. Mam dach czterospadowy z pełnym deskowaniem pokryty papą wierzchniego krycia. Wprawdzie do wiosny daleko, ale planować i zbierać kasę trzeba juz teraz.Kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 02.10.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Też mam dachówkę bitumiczną Iko, plaster miodu, cieniowany brąz - śliczna! Dach ma 30 st. i jest pokręcony dość mocno (jest zdjęcie w Domach Forumowiczów) więc bardzo ładnie widać fakturkę. Był kładziony na płyty OSB (15) i papę. Leży już rok i nic się nie dzieje. Ważne, żeby dobrze ułożyć w koszch (jeśli takowe macie) - tam jest największe ryzyko przecieków. Do tego można dobrać dość estetyczne wywietrzniki w kolorze dachówki. Mój dach ma koło 300 m2 i chyba by się zarwał pod ceramiczną. Nad pokojem dziennym jest antresola i wyobrażam sobie, jaki huk byłby podczas deszczu na dachu blaszanym. Jak widać wyboru za dużego nie mieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Też mam dachówkę bitumiczną Iko, plaster miodu, cieniowany brąz - śliczna! Dach ma 30 st. i jest pokręcony dość mocno (jest zdjęcie w Domach Forumowiczów) więc bardzo ładnie widać fakturkę. Był kładziony na płyty OSB (15) i papę. Leży już rok i nic się nie dzieje. Ważne, żeby dobrze ułożyć w koszch (jeśli takowe macie) - tam jest największe ryzyko przecieków. Do tego można dobrać dość estetyczne wywietrzniki w kolorze dachówki. Mój dach ma koło 300 m2 i chyba by się zarwał pod ceramiczną. Nad pokojem dziennym jest antresola i wyobrażam sobie, jaki huk byłby podczas deszczu na dachu blaszanym. Jak widać wyboru za dużego nie mieliśmy. Dzięki za odp., ale nie do końca - pytałem ile płaciliście Kochani za ułozenie 1 m2. (chyba, ze robiliście to sami lub ktoś za friko). Domek widziałem juz wcześniej, ale mało na zdjęciu widać, forumowicze także czekają na więcej. Dalej czekam na cenę układania gontu. Kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.10.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Wiosną też będę kładł gont. Ile za ułożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Luśka ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Tak właściwie, to trudno mi powiedzieć, bo my mieliśmy podpisaną umowę na budowę pod klucz. Niby jakaś cena kładzenia była, ale w naszym kosztorysie było to rozpisane na całość pokrycia dachu (czyli poczynając od folii, ocieplenia, płyt OSB itd, a kończąc na samym goncie + wywietrzniki i orynnowanie) łącznie z materiałami. Tak naprawdę więc, to nie wiem ile samo kladzenie gontów. Luśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Dziękuję.Kto wie ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts