Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czy możecie mi pomóc w kalkulacji, dotyczącej warstwy izolacji do nowo projektowanego domu.

Otóż

Budynek będzie wybudowany z pustaka U220 25 cm. na zapr. cem. wap. i ocieplony styropianem.

Powierchnia ścian, to 310 m2

Architekt proponuje mi docieplenie styropianem o grubości 15 cm.

W projekcie architekt wpisał, że ściana ta miała by U 0,19 (W/m2k)

Ja po przeczytaniu kilku postów i artykułów myślałem o ociepleniu grubości 20 cm.

Niestety nie potrafię sprawdzić czy ta wartość U 0,19 jest prawidłowo policzona, jak również ile energii zaoszczędził bym przy zastosowaniu styropianu o grubości 20 cm.

Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie mi tego tematu

https://forum.murator.pl/topic/69721-dla-specjalist%C3%B3w-od-izolacji-czy-dodatkowa-izol-si%C4%99-op%C5%82ac/

20 cm to dobry pomysł, bedzie ściana ponizej 0,2 chociaż sa różne styropiany, polecałbym te lepsze o współczynniku <0.035 niewielka różnica kosztów, a oszczedności szybkie

Oczywiście pewnym jest, że dodatkowe 5 cm. styropianu poprawią izolację ścian

Jednak ja chciał bym wiedzieć O ILE poprawi się ta izolacja.

Chciał bym wyliczyć, że tych W energii ucieknie mi o np. 3 mniej przez m2 ściany.

powierzchnia ścian jest nie mała, więc jest sens w tych obliczeniach.

Jeśli możesz mi coś podpowiedzieć w tym temacie to z góry wielkie dzięki.

Jeśli chodzi o wybór styropianu i innych materiałów, to zamierzam dość dokładnie sprawdzić oferty producentów i oczywiście przejrzeć również co forumowicze na ten temat napisali . :)

Elias,

Wejdź na stronkę http://www.cieplej.pl/oferta-cieplej/?page=agnes

Sciągnij demo programu Agnes, w nim jest zakładka obliczanie przegród, czyli przenikalmości dla bardzo wielu kombinacji materiałów i będziesz mądry. Warto się w to pobawić, wtedy będziesz wiedział jaki wplływ ma zastosowanie takiej to a takiej warstwy ocieplenia, pod podlogą czy na stropodachu, lu na ścianie pomiędzy garażem a korytarzem itd.

Aplikacja jest przde wszystkim po polsku!!!

Dzięki za namiary na ten programik

Wyliczyłem, że U z 15 centymetrami wynosi 0,222, natomiast z 20 cm. styr. wynosi U 0,173

Różnica to 0,05 (W/m2k)

Powierzchnia ścian to około 310 m2

w związku z tym łączna strata wynosi 310x0,05= 15,5 (W/m2k)

Chciałem z tego policzyć jaką będzie to wielkość w pln. miesięcznie

Niestety moja wiedza w tym temacie jest "cieniutka"

Może będziecie wiedzieli jak to policzyć biorąc pod uwagę, że

1 będę ogrzewał pelletem - wart. opałowa to około 17000 kJ/kg

2. sprawność pieca to około 70%

3 Strefa klimatyczna 3 (Komorów pod Wa-wą)

4 Cena pelletu - około 600 pln za tonę (0,6 pln. za kg.)

Może ktoś z Was wie jak to policzyć, bo dopiero po przeliczeniu będzie jasne, czy finansowo się to opłaca, czy nie warto się w te dodatkowe cm. pakować.

Dzięki za namiary na ten programik

Wyliczyłem, że U z 15 centymetrami wynosi 0,222, natomiast z 20 cm. styr. wynosi U 0,173

Różnica to 0,05 (W/m2k)

Powierzchnia ścian to około 310 m2

w związku z tym łączna strata wynosi 310x0,05= 15,5 (W/m2k)

Chciałem z tego policzyć jaką będzie to wielkość w pln. miesięcznie

Niestety moja wiedza w tym temacie jest "cieniutka"

Może będziecie wiedzieli jak to policzyć biorąc pod uwagę, że

1 będę ogrzewał pelletem - wart. opałowa to około 17000 kJ/kg

2. sprawność pieca to około 70%

3 Strefa klimatyczna 3 (Komorów pod Wa-wą)

4 Cena pelletu - około 600 pln za tonę (0,6 pln. za kg.)

Może ktoś z Was wie jak to policzyć, bo dopiero po przeliczeniu będzie jasne, czy finansowo się to opłaca, czy nie warto się w te dodatkowe cm. pakować.

Trochę sie przy mnożeniu w jednostkach pogubiłeś, ale mniejsza :-)

Jeśli chodzi o obliczenie takie bardzo uprpszczone:

Różnica U jaką wyliczył ci program to 0,05 W/(m2K)

Średnio w sezonie grzewczym na zewnątrz panuje temperatura około 3stC, w pomieszczeniach zakładam temeraturę średnią 19stC. Czast trwania sezonu grzewczego to 6 miesięcy.

Różnica w ilości ciepła która może uciec przez ściany:

P=310m2*0,05W/(m2K)*16K=248W

Q=248W*15552000s=3857MJ=3,857GJ

Taka ilość ciepła dodatkowo będzie tracona.

Według danych które podałeś cena ciepła z twojej kotłowni to 50 zł/GJ

Czyli koszt ciepła które uciekło to 193 zł/sezon

Obliczenia są uproszczone, ale pokazują skalę oszczędności.

Przy cenie styro 150 zł/m3 dodatkowe 5 cm na powierzchni 310 m2 to koszt 2325 zł. Czyli okres spłaty przy obecnych cenach ciepła to 12 lat.

Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam

to sa cyfry , ale trochę dziwnie to wychodzi 5cm dodatkowej przegrody i tylko niecałe 200 zł ?

według mnie różnica może być jeszcze mniejsza, biorąc pod uwagę dodatkowe czynniki.

No cóż

W tej chwili będzie to 200 pln.oszczędności, ale nie słyszałem, żeby kiedykolwiek paliwa staniały, więc te oszczędności mogą być tylko większe, a co za tym idzie ten niewielki wydatek w całej skali inwestycji, się spokojnie zwróci za około 7-12 lat.

Co do innych izolacji i projektu, to tak samo zamierzam dać 15 cm. w podłogę na gruncie (zamiast 10cm.) i 25 cm. w dach.

Dom ma wszystkie duże przeszklenia po stronie południowej i stosunkowo małe okna, po stronie północnej.

Jedyne co nie jest zgodne z założeniami domu pasywnego, to nieregularna bryła.

Oczywiście wentylacja mechaniczna z reku. i GWC.

Może znacie jakieś firmy godne polecenia, z okolic Wawy, zajmujące się wentylacją ?

mam wykonawce z wentylacji z którego jestem dośc zadowolony (dośc bo jeszce trwa budowa instalacji ale idzie to sprawnie i dokładnie). Jesli jestes zainteresowany to pytaj na privie

po

No cóż

W tej chwili będzie to 200 pln.oszczędności, ale nie słyszałem, żeby kiedykolwiek paliwa staniały, więc te oszczędności mogą być tylko większe, a co za tym idzie ten niewielki wydatek w całej skali inwestycji, się spokojnie zwróci za około 7-12 lat.

Co do innych izolacji i projektu, to tak samo zamierzam dać 15 cm. w podłogę na gruncie (zamiast 10cm.) i 25 cm. w dach.

Dom ma wszystkie duże przeszklenia po stronie południowej i stosunkowo małe okna, po stronie północnej.

Może znacie jakieś firmy godne polecenia, z okolic Wawy, zajmujące się wentylacją ?

Bardzo dobrze , ze tak robisz. Jak bede budowal kolejny dom to tez tak go docieple albo jeszcze lepiej. A wentylacja mechaniczna z reku i GWC to po prostu komfort a nie tylko chec oszczedzania.

Audytor OZE - jakie koszta są związane z jego usługą i co wchodzi w jej skład ?

Khe khe :o Audytor OZC, to jest program, w wersji demo darmowy, w którym sam sobie wszystko podstawiasz i liczysz zapotrzebowanie na ciepło, moc cieplną i parę innych rzeczy. Jest trochę roboty ale warto :)

No cóż

Witaj

mamy podobne założenia :-), u mnie będzie 15 cm styropianu Platinum plus na ścianie (odpowiednik 19,5cm zwykłego FS70), 25 supermaty (lambda 0,033) na całym dachu - zarówno w częsci użytkowej jak i nieużytkowej (tam centralka reku), tyle samo w strop. Do tego reku (storkair z panelem dotykowym) +gwc. W posadzkę 10cm ale Vapotherm XR (odpowiednik 17cm styro). Dom w układzie idealnie zgodnym z ruchem słońca, duże okna i taras na południu i zachodzie, na północy małe okna i część gospodarcza w środku.

Rekuperator i gwc będzie robiła firma http://www.rekuperatory.pl - mają też oddział w Warszawie.

Nie wiem jak będą kształowały się ceny gazu za 10 lat - wolę nie żałować wcześniejszych decyzji, dlatego teraz docieplam na maxa - nie patrząc na zwrot z inwestycji.

pozdrawiam

dabell

Dzięki za linki

Postaram się je maksymalnie wykorzystać.

Mam inny problem, z którym być może ktoś z Was się już "zmierzył", lub ma wiedzę powalającą na dyskusję w tym temacie.

Otóż

Niestety na mojej działce nie mam co liczyć na gaz ziemny.

Olej, propan i elektryczność wychodzą drogo.

Pozostaje ogrzewanie paliwem stałym, z wykorzystaniem solarów.

W projekcie mojego przyszłego domu mam następujące odbiorniki ciepła: CWU, podłogówka, grzejniki standardowe i kanałowe, wymiennik do ogrzewania wody basenowej (basen całoroczny).

W przeliczeniu około 56 KW.

Zdecydowałem się ogrzewać to wszystko kotłem na pellet, lub ekogroszek.

Dodakowo zainstalowałbym odpowiednią ilość solarów, by obniżyć koszty ogrzewania wody basenowej i CWU.

Problem w tym, że rozmawiałem z dwoma firmami zajmującymi się ogrzewaniem i mam trzy rozbieżne opinie, jak wykonać instalację w kotłowni.

Oto one

1. Kocioł oraz solary, ogrzewają wodę w dwóch 1000 L zbiornikach buforowych (w tym jeden podwójny (zasobnik w zasobniku) - z 300 litrowym zbiornikiem wody do CWU).

Uzasadnieniem 2 zbiorników jest," że 50 KW mocy musi mieć odpowiedniej wielkości bufor - do odbioru mocy z kotła"

2. Jeden zbiornik, tylko na CWU około 300-400 L, Solary miały by priorytet, na ogrzewanie tego zbiornika, a następnie przy nadwyżce mocy ogrzewały by bezpośrednio (oczywiście przez wymiennik) wodę basenową.

To wszystko było by oczywiście połączone z kotłem, który bezpośrednio zasilał by instalację ogrzewania, oraz wspomagał by solary w ogrzewaniu wody w zbiorniku CWU i basenu.

3. Ta wersja to jeden zbiornik buforowy, typu zasobnik w zasobniku o pojemności całkowitej 1000 L, z czego 300 L to CWU pozostałe około 700 L to bufor do CO.

Solary w tej wersji miały by priorytet na CWU, nadwyżka z solarów ogrzewała by wodę w basenie, a kocioł ogrzewał by wodę w buforze do CO (te 700 L) i wspomagałsolary w CWU i basenie.

Która wersję byście wybrali i czemu, a być może rozwiązali byście to jakoś inaczej ?

Chętnie z kimś na ten temat podyskutuję.

Witaj

mamy podobne założenia :-),

Rekuperator i gwc będzie robiła firma http://www.rekuperatory.pl - mają też oddział w Warszawie.

dabell

Witaj

Ja również rozmawiałem z nimi.

Mam już od nich wycenę wstępną

policzyi mi 38000 za rekuperatory wraz z instalcją (mistral DUO x2 + sterowniki materiały i instalacja)

Do tego 18000 za GWC

Razem część mieszkalna 56000 brutto

Do tego część basenowa (oddzielna instalacja) reku Mistral 1100 BSR + sterowanie, materiały i montarz 31300 netto

Do tego GWC 17860 netto

Razem część basenowa 55400 brutto

Nie ukrywam, że te ceny mnie powaliły (szczególnie ceny za GWC)

Trochę rury zakopanej w ziemię za 20000 to lekka przesada.

Będę musiał poszukać innej firmy, bo negocjacje z tego poziomu do realnego, mogą być trudne :)

Nawet jeśli podliczę, że nie muszę budować 3 kominów, oraz w oknach instalować nawiewników, to i tak te koszty będą b. duże i nie wiem czy uzasadnione ekonomicznie.

Oczywiście spodziewam się, że komfort mieszkania będzie większy, ale za taką cenę nie wiem czy ma to sens.

Pewnie tak myśleli, nawet o wycenę musiałem kilka razy się dopominać.

Jakoś tak mało to profesjonalnie wyglądało z ich strony.

Natomiast co do Basenu, to u mnie będzie całoroczny kryty w budynku, tak więc szklarnia nie będzie potrzebna.

Solary w moim przypadku, są jak najbardziej uzasadnione, ponieważ będę musiał ogrzewać wodę przez cały rok.

Z wiatrakiem był by problem, bo mam dość osłoniętą działkę drzewami.

A co sądzicie o tych 3 wersjach rozwiązania kotłowni ??

Mi najbardziej odpowiada wersja z 1 zbiornikiem typu zasobnik w zasobniku, czyli wersja nr. 3

A co Wy sądzicie ?