Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

elias:

w mojej ocenie wersja 3 jest najlepsza bo na pewno potrzebujesz bufor dla CWU z solara w lecie i go dostajesz w zbiorniku 1000l

moc kotła to pewnie będziesz mógł sterowac wiec nie ma potrzeby przewymiarowywania bufora.

pozdrawiam

No cóż

W tej chwili będzie to 200 pln.oszczędności, ale nie słyszałem, żeby kiedykolwiek paliwa staniały, więc te oszczędności mogą być tylko większe, a co za tym idzie ten niewielki wydatek w całej skali inwestycji, się spokojnie zwróci za około 7-12 lat.

Co do innych izolacji i projektu, to tak samo zamierzam dać 15 cm. w podłogę na gruncie (zamiast 10cm.) i 25 cm. w dach.

Dom ma wszystkie duże przeszklenia po stronie południowej i stosunkowo małe okna, po stronie północnej.

Jedyne co nie jest zgodne z założeniami domu pasywnego, to nieregularna bryła.

Oczywiście wentylacja mechaniczna z reku. i GWC.

Może znacie jakieś firmy godne polecenia, z okolic Wawy, zajmujące się wentylacją ?

Witaj

mamy podobne założenia :-), u mnie będzie 15 cm styropianu Platinum plus na ścianie (odpowiednik 19,5cm zwykłego FS70), 25 supermaty (lambda 0,033) na całym dachu - zarówno w częsci użytkowej jak i nieużytkowej (tam centralka reku), tyle samo w strop. Do tego reku (storkair z panelem dotykowym) +gwc. W posadzkę 10cm ale Vapotherm XR (odpowiednik 17cm styro). Dom w układzie idealnie zgodnym z ruchem słońca, duże okna i taras na południu i zachodzie, na północy małe okna i część gospodarcza w środku.

Rekuperator i gwc będzie robiła firma http://www.rekuperatory.pl - mają też oddział w Warszawie.

Nie wiem jak będą kształowały się ceny gazu za 10 lat - wolę nie żałować wcześniejszych decyzji, dlatego teraz docieplam na maxa - nie patrząc na zwrot z inwestycji.

pozdrawiam

dabell

Tak z ciekawosci jaka jest cena 1m3 - Vapotherm XR ?

oraz 1m3 styropianu Platinum plus na ścianie ?

Jest pytanie czy taka zamiana na lepszy jest bardziej ekonomiczna czy równa cenowo o zdobywa sie tylko mniejsze wymiary okładzin ocieplaniowe ?