Capricorn 18.01.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 I dodać muszę jeszcze, że cała nowa matura, przedgiertychowa zresztą, to farsa. Uczę języka obcego. Matura podstawowa składa się ze słuchania, czytania i pisania. Dwa pierwsze komponenty to wyłącznie zadania zamknięte typu prawda / fałsz czy zadania wielokrotnego wyboru. Nie pisząc ANI SLOWA w języku obcym można zdobyć max 70% wszystkich przewidzianych punktów. Jestem gotowa podjąć wyzwanie i zaliczyć maturę na poziomie podstawowym z językow, których na oczy nie widziałam I teraz już wiem, skąd te rozbieżności między wynikami z języków i z języka polskiego? Zastanawiałam się nad nimi, bo jakoś dziwne było dla mnie, że uczeń, który nie radzi sobie z czytaniem ze zrozumieniem (pierwsza część egzaminu z polskiego), nie potrafi napisać krótkiego tekstu (ok. 250 słów) na określony temat (druga część egzaminu) - całkiem nieźle radzi sobie z egzaminem z np. angielskiego. Nowa matura z polskiego to też - wg mnie -porażka - premiuje przeciętnych, a naprawdę zdolni, myślący samodzielnie i oryginalnie - nie mieszczą się w modelu odpowiedzi i zdają słabo. Ano. W mojej szkole, matura próbna: j. polski - najniższy wynik 4% (!), najwyższy - 52% j. angielski - najniższy 18%, najwyższy - 79% Dodam, że 4% z polskiego "zdobył" ten sam uczeń, który z angielskiego wyciągnął 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 18.01.2007 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Głupi może tylko generować głupie prawa.Głupi mądrego nie wykształci.Głupi dobierze sobie jeszcze głupszych zastępców.I tak dalej i tak dalej....Te truizmy doskonale wpisują się w polską rzeczywistość.Ważne żeby głupków nie wybierać.Ale do tego trzeba być ciut mądrzejszym od samych głupków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.01.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 wrzuciłam już w dowcipach, ale to jest miejsce na ten tekst: Jak będzie po angielsku "matura międzynarodowa"? - Amnesty International Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 22.01.2007 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Niedźwiedzia przysługa: Trybunał Konstytucyjny uznał za niezgodne z prawem, że nie zdając jednego przedmiotu, można otrzymać maturę. Mimo to przepisy o tzw. amnestii obowiązywać będą jeszcze w tym roku. Lecz osoby, które mają zamiar dostać się na studia, nie mogą spokojnie liczyć na ten wentyl bezpieczeństwa. - Niektórzy szykują się, by tych matur nie honorować. Ma np. powstać lista kilku głównych przedmiotów, które kandydat koniecznie ma zaliczyć na maturze - przyznaje prof. Florian Kuźnik, rektor Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Podobnie mówi rektor Uniwersytetu Śląskiego prof. Janusz Janeczek. - Radziłbym maturzystom Giertycha, by nie zadowalali się świadectwem drugiej kategorii i przed złożeniem dokumentów na wybrany kierunek najpierw poprawili przedmiot niezdany na maturze - ostrzega. I wyjaśnia: - Czekamy na wspólną decyzję Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich. Konferencja Rektorów na razie nie zajęła stanowiska, jednak oczekiwania wobec maturzystów są jasne. - Chcemy, żeby na maturze było jak najwięcej przedmiotów i żeby były one dobrze zdane - wyjaśnia prof. Tomasz Borecki, rektor SGGW, przewodniczący Konferencji Rektorów Uczelni Warszawskich. Paweł Doś, rzecznik Politechniki Śląskiej, uważa, że w sprawie maturzystów objętych amnestią coś może być postanowione, gdy senaty uczelni będą pracować nad nową uchwałą rekrutacyjną. - Może wtedy trzeba będzie odciąć im drogę na studia. Dlatego tegorocznym maturzystom radzę przyłożyć się do egzaminu. Lepiej nie dostać takiego świadectwa - mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts