Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba wszyscy budują, nikt się nie odzywa.

Raportuje mój stan zaawansowania:

- złożyłem już wniosek o pozwolenie na budowę (za 10 dni mija miesiąc)

- gaz - doprowadzenie do działki będzie mnie kosztować 1200 pln

- woda - projekt odbieram w poniedziałek, czekam na pozwolenie na budowe

- prąd - bedzie kosztował do działki 2000 pln - ale muszę mieć pozwolenie na budowe

- mam już pierwszą wycenę robocizny:

- stan surowy otwarty - 70 tys :cry:

- zamkniety z materiałem - wstępnie 200 tys

- jutro spotykam się z następnym budowlańcem

- szkody górnicze - dużo kosztują

Jeszcze się pochwale :D nową zabawką = od tygodnia mam nowe autko służbowe.

I w zasadzie tyle..

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do wypowiadania się.

Enio

witam,

dawno się nie odzywałam, po krótce przedstawię co u mnie

zrezygnowałam z projektu indywidualnego (zrezygnowaliśmy ponieważ bardziej mi się jednak podobało moje miejsce niestety nie udało mi się jasno przekazać Pani architekt wizji domu moich marzeń a ponieważ czas zaczął naglić zdecydowaliśmy się na projekt gotowy), kupiliśmy moje miejsce lustro w zeszłym tygodniu złożyliśmy papiery o pozwolenie na budowę.

za adaptację zapłacimy 1500

zmian jest niewiele

1 komnek na ściankę kotłowni

2 podłogówka w kuchni salonie holu i łazience

3 okna z roletami

4 garaż poszerzony do 4m

kilka zmian z działowymi ale tego architekt nie nanosi na projekt

cena za adaptację nie jest niska ale nie chcieliśmy nic nie płacić za prace włożona w tworzenie indywidualnego projektu i płacimy za całą papierologię my dostarczamy projekt + opinie pani architek oddaje nam pozwolenie

chcemy rozpocząć budowę w sierpniu, w tym roku planujemy stan surowy otwarty

a w przyszłym roku zamieszkać (jednak bez wykończenia góry - ale nie dzielimy budowy na etapy tak jak w projekcie na gorze nie będzie na razie podłóg, łazienki drzwi) będziemy wykańczacpokoje za 2-3 lata

pozdrawiam wszystkich budujących

Beata

awaj -> o podłogówce też myślę, na razie nie wiem jakie są tego koszty.

Wracając do mojego poprzedniego postu;) jestem po rozmowie z następną ekipą, i mam kolejną wycenę robocizny:

stan surowy otwarty, ale bez robót ziemnych i bez kierownika budowy - 35 tys.

Tak czy tak nareszcie w miarę normalna wycena.

Pozdrawiam

Enio

Witam wszystkich!

Ja tez porobiłam zmiany (kominek na ściane od kotłowni, schody lekko zmienione, na górze łąznieka powiekszona o ta pusta przestrze i okno na taras potrójne, ale w całosci, podłogówka w salonie, kuchni i łazienkach , a ...i sciana jednowartwowa z ytonga) Ufff... juz teraz moj architekt zajął sie resztą. Do tego robie 3 zmiane w warunkach zabudowy - z szamba na oczyszczalnie. Po tej zmiane wystepujemy o pozwolenie na budowe. Ale ja zaczynam w przyszłym roku na wiosne. Jednak trzymam kciuki za Was - tych ktorzy juz zaczeli lub zaczynaja.

Witaj Edyta!

Fajnie że dołączasz do grona tych którzy znaleźli już "Swoje Miejsce";).

Do tego co piszesz, jedno pytanko, czemu akurat Ytong?

Mam znajomego dyr. z firmy handlującej materiałami i produkującej materiały budowlane, na moje pierwsze pytanie o materiały.. zaczął od.. nie warto z Ytonga.. Polacy robią to samo tyle że dużo taniej, reszta to marketing. Ale rozumie że rozważyłaś wszystkie za i przeciw.. ;)

A teraz wybaczcie czas na mecz ;)

Pozdrowionka

Enio z rodzinką

Enio!

Faktycznie analiza byla.... oparta o artykuły muratora i opinie i doswiadczenia innych budujacych z ytonga. Niestety ja nie jestem znawcą ....a budowanie to dla mnie nie lada wyzwanie. Zdałam sie na opinie tych ktorzy juz z ytonga budowali, mam polecona ekipe. Przekonała mnie tez estetyka i czystosc na placu budowy. No i fakt ze do jednowarstwowej łatwiej sie montuje okiennice :-)) Aczkolwiek wiem, ze opinie sa rozne - chociazby tu na forum. Niech jednak tak bedzie jak zdcydowałam. A za jakis czas powiem uczciwie czy byl to słuszny wybór. Miłego dnia wszystkim.

widzę że z każdym dniem co raz więcej wypowiedzi tu przybywa na temat Mojego Miejsca, u mnie nadal jednak bez mian walczę z warunkami, i poprzez tą walkę czasem oddalam się od budowy tego domku, mimo ze prawie wszystko gotowe. Jak tak dalej będzie mi się przeciągać to jedynym pocieszeniem jest to że będę mógł może zobaczyć jakiś gotowy domek. Pozdrawiam

Witam,

ja już lada dzień powinienem mieć pozwolenie na budowę ;)

Mam już kierownika budowy, gościa od koparki ;) i ekipe która zrobi mi stan surowy otwarty.

Na tą chwilę załatwiamy z sąsiadem wodę (100 m wodociągu na nasz koszt ;( )

A od poniedziałku urlop ;)

Pozdrawiam wszystkich

Enio

Witam po dłuższej przerwie.

Wreszcie mam o czym pisać bo u mnie ... RUSZYŁA BUDOWA!!! :D

Mam już barak, zdjęty humus, wykop, zbrojenia i jutro zalewam ławy.

Nie mam jeszcze wody ani prądu. Woda będzie po niedzieli (3500 zł) ze studni głebinowej na 35 metrze.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych a urlopowiczom życzę miłego urlopu.

Jerzyna z placu budowy.