ich_troje 05.04.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Za okna już nie pamiętam ile płaciłem - chyba coś koło 15 000 zł - ale głowy nie dam. Dachówkę mam cementową brąz (barwiona w masie). Elewacja będzie w kolorze jasnej kawy z mlekiem (nr z próbnika 6110) - dla pań - nie wiem jaki t o kolor Okiennice zamierzam mieć - ale robione własnoręcznie. Robione przez firmy są w chorych cenach, u stolarza - z jakością bywa różnie bo niewielu miało już z czymś takim do czynienia. Chce zrobić okiennice tradycyjne polskie czyli "Z"-tki. Okucia już widziałem w marketach budowlanych, projekty podpatrzyłem z gazet i stron 3W + własne przemyślenia. Podobnie zmierzam zrobić z tarasem drewnianym - też projekt DIY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 06.04.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 po ciężkich walkach z pozwoleniem od 15 kwietnia ruszamy z budową - na nieszczęście to chyba najgorszy moment na rozpoczynanie budowy czy ktoś też zaczyna lada dzień? a jeśli tak to jak załatwiliście sobie pustaki? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 06.04.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 wszystkim mojemiejscowiczom zycze Sczesliwych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 06.04.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 SZczęśliwe tez moga byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 06.04.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Bardzo kolorowych Świąt Wielkanocnych wśród wielobarwnych pisanek, kicających zajączków, pachnących bab drożdżowych, kropelek wody w Lany Poniedziałek, a do tego pełnych radości wypoczynku i znakomitej rodzinnej atmosfery, a od hojnego Zajączka dużo czasu i wielu sukcesów, budowlanych przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialyb 07.04.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Witam wszystkich serdecznie:) Już od 2 lat jestem wielbicielką Mojego MIesjca. Najpierw w wersji bez garażu i wiaty, teraz przynajmniej z garażem. Wiedziałam, że czeka mnie budowa domu, ale była to dla mnie daaaaleka perspektywa:) Teraz zajrzał mi strach w oczy bo w przyszłym roku w czerwcu muszę już tam zamieszkać. Jeden z ostatnich kroków to zakup projektu:) i jego adaptacja. Przerobiłam tysiące projektów i wciąż wracam do Mojego Miejsca i tak już chyba zostanie:) Będę wdzięczna za wszelkie uwagi sugestie i każdą pomoc. Ze strachem myślę o kosztach wybudowania tego domu, szczególnie teraz gdy ceny poszły w górę. Czy ktoś w Was wybudował ten dom do stanu zamkniętego bez wykończenia???? Jaki to jest mniej więcej koszt? Czy jest on zbliżony do kosztorysu podanego przez Murator?? Pozdrawiam Wszystkich Witam, właśnie zamkneliśmy nasz dom. Koszt do tego momentu to ok 175 tys. Jeśli trzeba mam dokładny kosztorys, trzeba też wziąźć pod uwagę że my zmieniliśmy pierwotny projekt - dobudowany od szczytu garaż dwustanowiskowy z pomieszczeniem gospodarczym i kotłownią mieliśmy 10 warstw blocków betonowych. No i wzrost cen (porotherm 25 i 11,5 oraz cement był kupowany w czerwcu 2006, ;robocizna tesz poszła w górę -murarze kosztowali nas ok 20tys, cieśle 16 tys., dachówka cementowa, okna plastikowe - złoty brąz z roletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Jelnicka 08.04.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 witam, czy jest ktoś kto kupił projekt Moje Miejsce M03 albo M03a, czy komuś udało się wybudować ten dom i nie ma błędów w projekcie albo kiepskich rozwiązań??? Próbowałam się dopytać o doświadczenie architekt M. Cybulska-Marks, ale odmówiono mi informacji. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 08.04.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Jest na forum caly watek poswiecony temu projektowi. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62954&highlight=m03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 09.04.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Witam wszystkich My znowu zaczynamy - w kwietniu fundamenty, solbet zamowiony na 20 maja...Pierwszy wykonawca sie nie sprawdzil - rozstanie jest trudne -mysle o windykatorze.... zobaczymy, czy w tym tygodniu odda nam pieniadze... Pozdrawiam wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 09.04.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 My od razu II etap (bo dzieci nam już podrosły ). Ich troje - dowiadywaliśmy się o ogrzewanie kominkiem i grzałkę. Podobno grzałka w zasobniku może służyć wyłącznie do podgrzania wody użytkowej, a żeby ewentualnie kumulować ciepło z kominka stosuje się drugi większy zbiornik jakby bufor - min. 200 l (koszt najtańszego podobno ok. 3 tys.). Poza tym nasze prawo nakazuje jakiś piec, a kominka za piec jeszcze nie uznają i może być problem z odbiorem. My jeszcze się zastanawiamy, ale chyba zdecydujemy się na piec elektryczny (ok. 1,5-2 tys). Czy ktoś robił już w MO3 schody betonowe? To nasz kolejny dylemat. My chyba bedziemy miec schody betonowe, podobno tansze.... A tak przy okazji... Kto powiekszyl lazienke i moglby podzielic sie jakims rysunkiem, szkicem... Podobnie interesuje mnie, czy ktos, kto podwyzszyl sciane kolankowa, zmienil uklad pomieszczen na poddaszu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 10.04.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam, my nieco zmieniliśmy rozkład pokoi na górze. 1. podnieśliśmy ścianę kolankową o 0,5 m i zrezygnowaliśmy z zastosowanych w oryginalnym projekcie ścianek równoległych do ścian konastrukcyjnych pomiejszających powierzchnię pokoi o skosy. 2. zrezygnowaliśmy z wydzielania garderób w pokojach a graderobę zrobilśmy zabudowując pomieszczenie obok łazienki (lustrzane odbicie łazienki) mam nadzieję żę czytelnie to opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 10.04.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam Tez chcemy podniesc sciane kolankowa o jakies 0,5 - -0,75 m.W tym momencie dlugosc pokoi po podłodze - wychodzi cos okolo 8 m... to calkiem sporo jak na pokoj dzieciecy... I tak sie zastanawiam, czy uda sie wygospodarowac 3 pok na gorze i jeszcze garderobe...Miejsce na garderobe - zamiast kacika komputerowego - dobry pomysl!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 10.04.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Białyb bylibyśmy bardzo wdzięczni za kosztorys. Pozwoli nam ocenić w przybliżeniu czy fachowcy nas nie naciągają (szczególnie ci co kalkulują razem z materiałem). Mam jeszcze pytanka. Na jakiej firmy okna zdecydowaliście się i za ile? Czy macie już schody i jakie-drewniane czy betonowe? Może jakieś zdjęcia? Serdecznie pozdrawiamy AAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialyb 10.04.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam poświątecznie! Schodów jeszcze nie mamy ale jesteśmy zdecydowani na drewniane. Okna zamawialiśmy w firmie SEMAR z Gniezna. Razem z roletami na profilach typu Veka w kolorze obustronny złoty dąb ( w tym kolorze rolety) 16.000 Mamy całą masę zdjęć tylko nie wiem jak je zamieszczać na forum Kosztorys jest zrobiony na styk ale uwzględniający ceny z 2006 roku - myślę ze najlepiej by go było zeskanować i wysłać e-malią Każdy dotychczasowy wydatek - na co i ile też mamy w tabelce. W naszym przypadku ceny mogą być zawyżane z powodu dodanego dwustanowiskowego garażu z pomieszczeniem gospodarczym i kotłownią. Do tej pory wydaliśmy na budowę 166386,65 Suma ta nie uwzględnia 10000 na okna (płacimy w ratach po 1000 zł miesięcznie) oraz sumy pozostałej do zapłacenia robocizny cieśli - 6000zł Mamy stan surowy zamknięty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 11.04.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Schody - czy ktos porownywal cene drewnianych i betonowych? Jaka jest roznica? Ile kosztuja schody do tego domku? Pozdrawiam BTW Zastanawiam sie, czy po podniesieniu sciany kolankowech jestem w stanie, na poddaszu, zrobic 2 sensowne pokoje dla dzieci i sypialnie dla nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 11.04.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Schody - czy ktos porownywal cene drewnianych i betonowych? Jaka jest roznica? Ile kosztuja schody do tego domku? Pozdrawiam BTW Zastanawiam sie, czy po podniesieniu sciany kolankowech jestem w stanie, na poddaszu, zrobic 2 sensowne pokoje dla dzieci i sypialnie dla nas... tylko czy wtedy dom nie starci swych proporcji?? sam sie kiedys nad tym zastanawialem i jednak nie podnosilem scian kolankowych, bo jednak podoba mi sie tak jak w projekcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 11.04.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 my zrobilismy wysoka sciane kolankowa. dzis chodzilam po poddaszu /jeszcze nie ma dachu/ i bylo swietnie. przynajmniej wiem ze nie bede s musiala objac o sciany ani chodzic na czworaka. jak mam splacac 30 lat kredyt to chcialabym przynajmniej mieszkac wygodnie. jesli chodzi o proporcje tej chaty to jest ona chyba zaprojektowana dla przecinkow bo inaczej nie widze zeby mozna bylo tam wygodnie mieszkac. jestem przyzwyczajona do przestrzeni i sypialnie 9m2 to dla mnie masakra. a wybralam ten dom bo ma kilka rzeczy na ktorych mi zalezalo a te ktore mi nie pasowaly latwo mozna bylo zmienic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 12.04.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 My chyba bedziemy miec schody betonowe, podobno tansze.... A tak przy okazji... Kto powiekszyl lazienke i moglby podzielic sie jakims rysunkiem, szkicem... Podobnie interesuje mnie, czy ktos, kto podwyzszyl sciane kolankowa, zmienil uklad pomieszczen na poddaszu... Pozdrawiam Tak wygląda poddasze po mojej (znaczy się naszej z żoną ) adaptacji: http://img260.imageshack.us/img260/5462/pietro1dm8.th.jpg Od lewej pokój nad garażem, garderoba w pokoju, łazienka z sauną, garderoba, pokój i vis a vis łazienki garderoba ogólna (czytaj graciarnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 12.04.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 rysunki od reki ale pokaze nasze zmiany mamy tak jak na ostatnim /3/ "szkicu" parteru http://img462.imageshack.us/my.php?image=obraz709vg9.jpg i poddasze mamy tak jak na rysunku na dole http://img338.imageshack.us/my.php?image=obrazgs8.jpg jestem bardzo zadowlona. za to nasz kierbud jak zwykle nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 17.04.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Czyżby nikt więcej nie robił zmian w projekcie? No nie wierzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts