MaritkaT_ 27.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam!!! Dawno się nie odzywałam, ale w końcu jestem;) Jestem w trakcie budowy mm, lada dzień ruszamy z dachem, czekamy na drewno, które ma być na początku tygodnia do odebrania. Napisze zmiany, które wykonaliśmy w projekcie, gdyby miały się komuś przydać 1.Kotłownia z tyłu, za garażem, wejście z garażu do kotłowni i z kotłowni na podwórko. 2.Garaż powiększony aby weszły dwa autka:) 3.Z garażu wejście do domu przez spiżarkę, która jest zrobiona w miejscu gdzie w projekcie była łazienka. Bezpośrednio z auta z garażu można przenosić cięższe zakupy typu np. zgrzewki wody mineralnej. Mam nadzieję, że w przyszłości to się sprawdzi:) 4.W sypialni na dole zamiast zwykłego okna-okno tarasowe z wyjściem na przedłużony specjalnie taras. Radziłabym okno tarasowe zrobić naprzeciwko drzwi wejściowych do sypialni, zyskuje się wtedy więcej ścian na meble (ja tego nie zrobiłam i żałuje:( ) 5.Wc powiększone i dzięki temu powstała mini łazienka 6.W miejscu gdzie w projekcie jest kotłownia- wiatrołap z miejscem na szafę na całej długości wiatrołapu (będzie gdzie chować kurtki,buty, itp.) 7.Okna w mini łazience i wiatrołapie zwężone, po to by było miejsce na kabinę prysznicową a w wiatrołapie na szafę. 8.Kominek przeniesiony na ścianę przy wejściu do kuchni:) 9.Trzy okna tarasowe na taras boczny połączone w jeden. 10.Na górze oczywiście łazienka powiększona o ten kącik komputerowy;) 11.Z tego względu, że nad garażem będzie duży pokój, aby nie wchodziło się do niego przez pokój (nie chcieliśmy mieć "przechodniego"), podzieliliśmy to pomieszczenie na pół i kosztem garderoby powiększyliśmy jedną połówkę dzięki temu powstał mały pokoik bez garderoby,natomiast w drugiej połówce będzie pralnia. 12.Do pokoju nad garażem będzie się wchodzić z korytarza, a pokój ten aby nie uderzać głową w sufit jest trochę podwyższony Mam nadzieję, że komuś przydadzą się te zmiany. Pozdrawiam wszystkich budujących i zamierzających się budować!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 01.03.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam!Przesyłam kilka zdjęć z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 01.03.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Na pierwszym zdjęciu widać tył domu i wydłużenie garażu aby było miejsce na kotłownię. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosqa3 01.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A jaki metraż wam wychodzi teraz po przeróbkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 01.03.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Coś koło 150-160 m, w projekcie mam wpisane 120 m użytkowej ale jest więcej bo projektant nie doliczył metrów z garderoby oraz powierzchni nad garażem (wpisał, że tam jest strych a nie pokój). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA1973 02.03.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 a mnie tak poniosło,że mi wyszło równe 200m po podłogach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 02.03.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wow! Duży ten Twój domek wyszedł my chcieliśmy mały domek, ale i tak wyszedł trochę większy niż zamierzaliśmy. Ale tak jest, jak się chce większy garaż, więcej pokoi i jeszcze pralnie i dwie łazienki...coś kosztem czegoś a dom się buduje na całe życie, więc dobrze żeby spełniał oczekiwania:) Tak teraz oglądam zdjęcia i się zastanawiam czy nie zlikwidować tego okna nad schodami, albo je pomniejsze, bo widzę, że wyszło "ogromniaste". Nie wiem, zobaczę czy nie będzie za bardzo przeszkadzać schodom, czy komuś kto już mieszka przeszkadza bądź przeszkadzały te okna? w projekcie w tym miejscu są dwa malutkie okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o.n.k.a. 02.03.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 my zostawiliśmy dwa, ale NIESTETY pomniejszone (już nie pamiętam po co, chyba miały być mniejsze, żeby nie zachodziły na schody, które miały mieć odwrócony bieg ale w końcu nie mają, czy coś takiego :|) i to była jedna z gorszych zmian (jak nie jedyna), jakie wprowadziliśmy. W sensie... nie że są, ale że takie małe... takie dwie dziwnie wyglądające dziuple, ani to nie doświetli ani przez to wyjrzeć. Wg mnie takie jak pierwotnie w projekcie byłyby w sam raz (oryginalne rozmiary okien zachowaliśmy np w przedsionku i wcale nie są takie malusieńkie). Także... MaritkaT_ ... przemyśl dobrze, zanim pomniejszysz . weź pod uwagę, że pozostałe okna w tym domu są naprawdę duże i może wyjść nieciekawa dysproporcja. A w ogóle jakiej wielkości masz to okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 03.03.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Szczerze to nawet nie wiem jakiej wielkości jest to okno, ponieważ nie mam w tej chwili projektów w domu, potrzebne były robotnikom...także nawet nie mam jak zerknąć nie wiem co zrobić... wyjdzie w trakcie budowy, jak już będzie dach to lepiej będzie widać i wtedy podejmę decyzję czy zostanie czy nie:) Dzięki za odpowiedź pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmjózki 03.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Drogie Panie, czy Panowie na wczasach czy wiginęli:confused:Koledzy, gdzie jesteście? Zejdźcie na chwilę z budowy:lol2:Pozdrowienia..my też za chwilę zaczynamu:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 04.03.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witaj w gronie budujących i powodzenia życzę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podmon 04.03.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam!Wraz z mężem chcielibyśmy dolączyć do szacownego grona... zarażonych ( jak słusznie zauważył PIT35) chorobą o nazwie Moje Miejsce. To forum jest bardzo pożyteczne i pewnie niejednemu już pomogło-nam też. Na "dzień dobry" pragniemy podziękować Wszystkim za wszelkie informacje a w szczególności tym, którzy pofatygowali się i umieścili jakiekolwiek zdjęcia. My już jesteśmy na etapie instalacji. Gdyby to miało komuś pomóc, to u nas jest tak(wersja lustrzana):GARAŻ-dorobiliśmy strop, aby powstał stryszek na jakieś śrubki, młotki i inne tego typu szpeje(niestety przez nazwijmy to niedopatrzenie poziom stropu stryszku jest ten sam co reszty poddasza, ale jakoś mieścimy się na stojąco...) oraz dorobiliśmy od tyłu gospodarcze drzwi-i co najważniejsze u nas garaż będzie kotłownią(chyba ekogroszek), bo doszliśmy do wniosku, że aby wyjechać autem gdzieś to i tak trzeba wyjść z domu.(garaż kiedyś osobno).PODDASZE-kącik komputerowy, jak większość z Was pomniejszyliśmy na rzecz łazienki. Kącik będzie może "domowym mini biurem" lub będzie doświetlał korytarzyk-czas pokaże...-pokój nad salonem przeznaczamy na suszenie ciuchów a garderobę na graciarnię-choinka itp(może kiedyś to się zmieni), drugi pokój będzie awaryjną sypialnią nad dolną "częścią nocną".Jest on po prostu trochę dalej od salonu i tarasu i ewentualnych imprez organizowanych tam...PARTER-kominek zostaje na swoim miejscu, będziemy palić w nim okazjonalnie, chyba baliśmy się, żeby, jak mówią niektórzy, nie robić kotłowni w salonie,-potrójne okno tarasowe zamieniliśmy na 2 skrzydła po ok.1,5m(zawsze o takich marzyłam!),-kotłownię zamieniliśmy na spiżarkę, chciałam mieć ją "pod ręką" a nie jak w obecnym starym domu wszystko mam rozwleczone.Dorobiliśmy jedynie wejście od strony kuchni,-WC poszerzyliśmy o szafę wnękową przylegającego pokoju i zmieści się tam(pod okienkiem)prysznic+umywalka+ubikacja.Wystarczy, żeby zrobić to co się ma zrobić...(Nie nauczyliśmy się wylegiwać w wannie-jakby co -będzie ona na górze).-WIATROŁAP to mini przedsionek z małą szafą wnękową na kurtki i buty. Żeby jakoś pogodzić gabaryty tejże szafy i prysznica za nią-zwęziliśmy okienka-ŁAZIENKA DOLNA będzie pralnią(pralka nie zmieściłaby się nigdzie indziej na dole a nastawiamy się na mieszkanie właśnie raczej tylko na parterze)czyli pralka+zapasowa ubikacja(koniecznie!)+umywalka gospodarcza.To by chyba było na tyle, spróbuję wkleić jakieś fotki, pozdrawiam wszystkich serdecznie! http://img194.imageshack.us/img194/9608/mm3ta.jpg Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us http://img641.imageshack.us/img641/9969/mm2a.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img18.imageshack.us/img18/5459/mm1tc.jpg Uploaded with ImageShack.us URL=http://imageshack.us/photo/my-images/18/mm1tc.jpg/]http://img18.imageshack.us/img18/5459/mm1tc.jpg[/iM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 05.03.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 PODMON witamy! Miło mi, że dołączacie do grona "zarażonych":) wasz domek wygląda ekstra, widzę, że nie podnosiliście ścianki kolankowej (czy jak to tam się zwie:) ) Zazdroszczę, że macie już daszek, ja jestem w trakcie i już się nie mogę doczekać efektu końcowego... Pozdrawiam i dzięki za zdjęcia. Ja też się postaram załączać jakieś z kolejnych etapów budowy. Zawsze to się komuś może przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmjózki 05.03.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Dzięki MaritkaT, lubię patrzec na te Wasze rosnące domki :lol2:Podmon, my też mamy lustrzane i czy dobrze zauwazyłem, że strop jest lany...dodatkowe z 12 cm:) Edytowane 5 Marca 2012 przez mmjózki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podmon 05.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam! Maritka T_ - no właśnie, nie podnosiliśmy ścianki kolankowej, i trochę żałujemy bo teraz podbitka wychodzi równo z oknami i przez to podbitkę musimy dać po krokwi czyli po skosie. A wystarczyło podnieść 1 pustak wyżej...Niech to będzie przestrogą dla innych... mmjózki - faktycznie strop jest lany... Chociaż domek ma swoje słabe strony, to nie wyobrażaliśmy sobie szukać innych projektów. I na podstawie forum widać, że każdy dopasowuje go do swoich potrzeb. Z pozytywnym skutkiem! Apel do wszystkich, zwłaszcza już mieszkających o więcej zdjęć, również z wyposażeniem wnętrz jako inspirację na przyszłość (ogrody wokół MM mile widziane). To naprawdę bardzo pomaga! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 05.03.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam! Maritka T_ - no właśnie, nie podnosiliśmy ścianki kolankowej, i trochę żałujemy bo teraz podbitka wychodzi równo z oknami i przez to podbitkę musimy dać po krokwi czyli po skosie. A wystarczyło podnieść 1 pustak wyżej...Niech to będzie przestrogą dla innych... mmjózki - faktycznie strop jest lany... Chociaż domek ma swoje słabe strony, to nie wyobrażaliśmy sobie szukać innych projektów. I na podstawie forum widać, że każdy dopasowuje go do swoich potrzeb. Z pozytywnym skutkiem! Apel do wszystkich, zwłaszcza już mieszkających o więcej zdjęć, również z wyposażeniem wnętrz jako inspirację na przyszłość (ogrody wokół MM mile widziane). To naprawdę bardzo pomaga! pozdrawiam Przyłączam się do apelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA1973 06.03.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA1973 06.03.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Okno tarasowe zamiast trzech małych tył domu bez tylnego tarasu,okno balkonowe zamienione na zwykłe,a wyjście jest z pralni,która powstała zamiast garażu dom to odbicie lustrzane zdjęcia z czasów budowy od dwóch tygodni mieszkamy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaritkaT_ 06.03.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Dzięki za zdjęcia. Duży domek, tak jak pisałaś, i też fajnie wygląda, taka inna wersja MM, powiększona, zazdroszczę, że już mieszkacie...Ja też już chcę...Pozdrawiam i udanego mieszkania życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podmon 07.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Witam! Kasia 1973 dzięki za fotki. Może jeszcze ktoś się zdecyduje?... Miło widzieć, że i u Ciebie są takie duże tarasowe drzwi. ( Ciekawe ile Was forumowicze kosztowały takie wrota? Ja miałam do wyboru dwa sklepy i dwie ceny: coś ponad 10.000zł i 3.000zł - wybrałam te tańsze,mam nadzieje, że nie pożałuję). Kochani, powtarzam się -wiem, jednak szkoda, że nie pokazujecie urządzonych pomieszczeń. Człowiek widzi wtedy, jak można poradzić sobie z rozplanowaniem "tego czy tamtego." U mnie od poniedziałku już na 100% będzie elektryk, a po świętach chyba tynki wewn. i zobaczymy co dalej. Pewnie przydałby się hydraulik. Gdzieś "po drodze" ocieplenie poddasza i podbitka. Ej! marzenia! A tarasy, a wejście do domciu, a wyrównanie terenu? W każdym razie zamieszkanie na pewno nie w tym roku. Trzymajcie się wszyscy ciepło, bo wiosna już nadchodzi! i roboty coraz więcej! Czas już zrzucić trochę sadełka odłożonego przez zimę! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts