Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie czwarty rok po zakonczeniu budowy jest tak :

http://img256.imageshack.us/img256/9518/img7156be.jpg

Niestety podwórko mam rozkopane bo we wsi (nareszcie) robią kanalizę. Właśnie nas podłączają :-)

Skonczą się "przeboje" z szambem

http://img812.imageshack.us/img812/88/img7176m.jpg

edyta_10 - w moich stronach mówi się potocznie o kimś, kto długo się nie pokazywał: "popiołu, popiołu nasypać"!.

Witaj Edyto!, mój wzorze do naśladowania ( przynajmniej w kwesti domku - jest najbardziej w moim guście - oglądałam go z milion razy). Wychodzi na to, że podglądasz czasem forum i teraz aż boję się pokazać kiedyś moje MM, bo może uznasz go za swoją kopię :oops:. Trzeba będzie coś wymyśleć po swojemu.... Pozdrawiam z Małopolski!

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

edyta_10 - w moich stronach mówi się potocznie o kimś, kto długo się nie pokazywał: "popiołu, popiołu nasypać"!.

Witaj Edyto!, mój wzorze do naśladowania ( przynajmniej w kwesti domku - jest najbardziej w moim guście - oglądałam go z milion razy). Wychodzi na to, że podglądasz czasem forum i teraz aż boję się pokazać kiedyś moje MM, bo może uznasz go za swoją kopię :oops:. Trzeba będzie coś wymyśleć po swojemu.... Pozdrawiam z Małopolski!

podmon zaglądam, zaglądam z przerwami ...ale jednak. Poczytuję i podziwiam Wasze zaangażowanie i pasję z jaką budujecie. Doceniam pomysły aranżacyjne i czasami ubolewam że sama na niektóre nie wpadłam. To połączenie na dole salonu z pokojem przy schodach....echhhh.... chciało by się teraz tak zrobić. Te schody dywanowe na środku ....malina, to wejście od kuchni do spiżarni zrobionej w miejsce kotłowni.... perełka. Przejście do garażu... mega wygoda. U mnie za każdym razem macham bramą garażową bo młotek... bo śrubka ...bo inna pierdoła. Chałupę pokazuj , oj pokazuj bo ciekawa jestem jak wygląda... i nie bój się .... przecież tutaj tylko tak po koleżeńsku się wspieramy i sobie podpowiadamy...prawda?

Edytowane przez edyta_10

• 2 weeks później...

Witam kochani budujący czasu ciągle nie mający!:p

U mnie praca wre, prąd skończony, hydraulika skończona, teraz przyszedł czas na tynki maszynowe:)zaczynają pod koniec przyszłego tygodnia, do tego czasu trzeba ogarnąć bałagan, posprzątać i pochować wszystko co jest niepotrzebne, tj na wierzchu:) zaraz po tynkach- posadzki (koniec czerwca). Termin zarezerwowany, więc mam nadzieje, że nie będzie "poślizgu". A teraz parę fotek:

DSC05805.jpg DSC05752.jpg DSC05770.jpg DSC05727.jpg DSC05783.jpg

Mam pytanie do edyta_10. Jako osoba, która jest w dalszym ciągu fanką forum i mieszka w MM. Chodzi o łazienkę z tego co zaobserwowałam na Twoich zdjęciach nie masz okna czy wentylacja daje radę i czy wszystko tam ogólnie jest ok. Toczę obecnie burzliwą dyskusję z mężem nt. zamurowywać czy nie. Dzięki za odpowiedź. Czasu mam niewiele jutro działówki i ewentualne zamurowanie. Pozdrawiam.

Rozumiem, że chodzi o dolną łazienkę? Faktycznie nie mam okna bo za ścianą jest garaż. Ja mam wstawiony taki czujnik co to pracuje cały czas od momentu zapalenia światła do końca. Czyli wychodzisz gasisz światło a on dalej pracuje. Na samym początku jak sie wprowadziliśmy to wentylacja pracowała ze 2 doby non stop. Wpadłam w panikę że jest zepsuta, ściągnęłam elektryka i gościu wymieniał urządzenie. Drugi pracowała tak samo długo. Faktycznie było po porstu wilgotno no to i pracował. Teraz już jest dobrze. Wentylacja daje radę, pracuje tyle ile musi, nie ma grzyba, wilgoci i innych świnstw. Czasami oczywiście kafle są wilgotne, lustro zaparowane - no ale to wyłącznie moja wina :-) bo ja uwielbiam strumień mega cieplutkiej wody z deszczowni ;-) pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich z MM .

Choc widzę że temat powoli umiera i coraz żadziej pojawiają się nowe wpisy, to jednak liczę na odpowiedź. MAM PYTANIE:

1 - czy ktos buduje moje miejsce w woj. Pomorskim? no i oczywiście czy zaprosił by obcych ludzi do obejżenia?

2 -PiotrK... jeżeli wejdziesz jeszcze na to forum to proszę cię o kontakt i zdjącia wnętrza twojego domu, bo patrząc z tych załączonych zdjęć zewnętrznych to gienialnie wykożystałeś każny m2. i pytanie do ciebie - o ile podniosłeś ściankę kolankową?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Moj domek w Pucku juz dawno zbudowany bo wprowadzilismy sie w 2008. Napisz prosze na priva jesli jestes zainteresowany obejrzeniem wykonczonego MM. Zdjecia domku w budowie sa tutaj

http://lpng.fotosik.pl/albumy/737638-50.html

Niestety nie zrobilam najnowszych zdjec kiedy wszystko jest wykonczone i domek wytynkowany na bialo.

Chatka Puchatka

Dziękuję za odpowiedź.i za zaproszenie. niestety na chwilę obecną nie mogę skożystać z zaproszenia, gdyż moja żona jest już "na ostatnich nogach":wave:, a odległości jedna są znaczne, ale za jakieś 3 m-ce, jeżeli zaproszenia będą aktualne to chętnie skorzystamy. Chatka Puchatka - oglądając twoje zdjęcia aż zazdrośc bierze - i nie moę się już doczekać kiedu u mnie na działeczce stanie takie cudo. ( puki co mam kupiony projekt ).

Piotr K.... - jeżeli możesz to załącz twoje fotki - zdjęcia z budowy tego domu i rozwiązania z wnętrza nigdy mi się nie nudzą.

Mam pytaniedo tych co mają już okna. Jaką dawaliście grubość styropianu i wylewki na dole, potrzebuję tego do wysokości okien na dole. U mnie wychodzi, że będzie to 16 cm. na dole. A na górze chyba 8.

U mnie w przyszłym tygodniu elektryka, a okna za jakiś miesiąc. Wybrałam palisander- może jakieś sugestie odnośnie rolet zewnętrznych (kolor), elewacja będzie biała.

Witam kolejnych budujących MM.

Mam pytaniedo tych co mają już okna. Jaką dawaliście grubość styropianu i wylewki na dole, potrzebuję tego do wysokości okien na dole. U mnie wychodzi, że będzie to 16 cm. na dole. A na górze chyba 8.

U mnie w przyszłym tygodniu elektryka, a okna za jakiś miesiąc. Wybrałam palisander- może jakieś sugestie odnośnie rolet zewnętrznych (kolor), elewacja będzie biała.

Witam kolejnych budujących MM.

Iwona123 ja i na dole i na górze ( z tym, że ja mam na górze tylko okna dachowe) podawałam 15 cm na wylewkę wraz ze styropianem,a co do rolet to i okna i rolety mam w kolorze orzechu, podobał mi się najbardziej ten kolor i jest to taki brąz, że myślę, iż będzie pasował do praktycznie każdej elewacji, chociaż ja sama nie wiem jeszcze jaką będę miała....

Pozdrawiam i powodzenia w budowie!!!

A tak szybko co u mnie: otóż jednak jest poślizg z tynkami, 2 tygodnie później weszli Panowie bo jak to określili "mają malutkie!!!!! opóźnienie", trzeba było zatem przesuwać wylewanie posadzek, wstępnie na 15 lipca, jeżeli będzie wszystko ok oczywiście, termin wprowadzki znów się opóźnia!!!, planowaliśmy zwozić graty w październiku, a tak po tych opóźnieniach nie wiem jak to będzie, a zależy nam bardzo ponieważ chcemy zejść już z wynajmu, po prostu :bash: można zwariować!!

Schody będą we wrześniu wraz z kuchnią, wstępnie tak mamy ustalone z wykonawcami, ale zobaczymy czy znów coś się nie wydarzy...mam nadzieję, że będzie to już gładko szło! pozdrawiam nowych i starych budujących!! do napisania!!!

Jeszcze dopytam o parapety na jaką szerokość robiliście, chodzi mi o wewnętrzne. I czy wogóle robić je razem z oknami czy lepiej poczekać i później wstawić.

Ja robię później:) poza tym nie wiem czy nie lepiej je wstawiać jak już są położone tynki, aby się nie zniszczyły...nie wiem jak to jest ale ja robię później:)