Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Acha chciałam dodać, że dwa dni i poddasze było ocieplone:)i regipsy można kłaść już po tych dwóch dniach bo piana szybko wyschła:)my regipsy kładliśmy już mieszkając w domku, gdyż najpierw wykończyliśmy dół aby się szybko wprowadzić a górę po przeprowadzce kończyliśmy:)

Dzieki za odpowiedź MartikaT. Kochani..czy już wszyscy mieszkają......................bo u nas się zaczyna walka i pęd do mety

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My podobnie tak jak Ty mmjózki - pędzimy. Meta wyznaczona na lato, ale jak moja głowa zaczyna analizować co jeszcze trzeba zrobić to mnie stres budowlany dopada i przerażenie czy sie wyrobimy. Oj w 2012 roku to ja miałam mgliste pojęcie o budowie myśląc, że ją ukończymy w 9 miesięcy. Jest tyle tematów do ogarnięcia że nie wiadomo od czego zacząć i na czym skończyć. Trzeba dokończyć poddasze, czeka nas szpachlowanie ścian, przyłącz gazu, dokończyć elektrykę, nawieść ziemi na podniesienie działki, tarasy. A o wykończeniu w środku nie wspomnę - o matko już sie zestresowałam.

19 marca mija rocznica rozpoczęcia naszej budowy. Trzeba działać ani się nie obejrzymy a będziemy siedzieć w swoim moim miejscu w salonie jak Ci co już pokończyli budowe. Damy radę. A co u innych fanów mojego miejsca? Budujecie?

My podobnie tak jak Ty mmjózki - pędzimy. Meta wyznaczona na lato, ale jak moja głowa zaczyna analizować co jeszcze trzeba zrobić to mnie stres budowlany dopada i przerażenie czy sie wyrobimy. Oj w 2012 roku to ja miałam mgliste pojęcie o budowie myśląc, że ją ukończymy w 9 miesięcy. Jest tyle tematów do ogarnięcia że nie wiadomo od czego zacząć i na czym skończyć. Trzeba dokończyć poddasze, czeka nas szpachlowanie ścian, przyłącz gazu, dokończyć elektrykę, nawieść ziemi na podniesienie działki, tarasy. A o wykończeniu w środku nie wspomnę - o matko już sie zestresowałam.

19 marca mija rocznica rozpoczęcia naszej budowy. Trzeba działać ani się nie obejrzymy a będziemy siedzieć w swoim moim miejscu w salonie jak Ci co już pokończyli budowe. Damy radę. A co u innych fanów mojego miejsca? Budujecie?

Iwona 123. Pewnie,że dacie radę. My mamy tez plany- na wrzesień :D ale my mamy jeszcze las a Wy już widzicie łąkę. Powodzenia , trzymamy kciuki za Was i pozostałych, zaspanych misiaków z MM

Witajcie!

Ja to nie widzę, ani lasu, ani łąki :(. Pewnie tu się zestarzeję na tym forum :cry:. Powiem tak: jak nam będzie dane to wprowadziny na zimę 2014/2015. Wynika to z tego, że budujemy bez kredytu ( zawsze się go bałam ) , "jak się coś uskłada"...Pewnie poznam tu jeszcze wielu nowych pasjonatów MM...Ale cóż - niektórzy mówią, że "jak zaczęliście się budować to i skończycie". Hmm pewnie tak - tylko kiedy? Niby tyle już za nami a gdzie tam jeszcze do końca? Teraz to myślę o starym ogrodzie, trzeba by go trochę odmłodzić. Ale w głębi duszy to już urządzam nowy ogród wokół MM! Na pewno jakoś to będzie. Pozdrawiam wszystkich szczęściarzy - już mieszkających i tych co są na finiszu!

gosqa3 dzięki za te kciuki. Ty już pewnie na finiszu? Zobaczyłam Twój piec i pomyślalam, że zapytam, czy w ogóle ktoś ma lub będzie miał piec na ekogroszek? (Jak Wam się sprawują piece, te które macie?) My się do takiego przymierzamy, choć M zaczyna coś wspominać o gazie, z którego początkowo zrezygnowaliśmy, że to niby teraz "na jedno wychodzi"...

Przede mną tydzień urlopu ze starego roku i wielkie plany na prace w ogrodzie a tu 2 na plusie i mżawa :mad: , muszę sprawdzić strony meteo, może idą jakieś lepsze fronty ;) pozdrawiam serdecznie

Witam!

U mnie już trzy razy salon był malowany:)

Pierwszym razem kolor nie podpasował, drugim też było źle, aż w końcu za trzecim razem wyszło ekstra:)jak to się mówi do trzech razy sztuka;)

Mąż myślałam, że mnie zatłucze;)ja miałam dość i on też:)ale już jest git:)zmieniłam na ciemny brąz ścianę na przeciwko kominka i kominek zrobiłam w tym samym kolorze:)teraz siedzę, w kominku się pali, ja piję kawkę na przeciwko i podziwiam:)cóż za cudne uczucie:)luz i relaks:)

oto fotki, (oczywiście) robione tel i przez to trochę kiepsko widać, ale ważne, że coś widać:)

IMAG0478.jpg IMAG0476.jpg

Pozdrawiam i powodzenia życzę wszystkim budującym i urządzającym:)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Drodzy MM obudźcie się:) , już wiosna.Byłem dzisiaj na budowie i szok. Wykonawca kanalizacji jest niesamowitym niech..jem. Zostaliśmy odcięci od budowy, o dowozie materiałów można zapomnieć.a od wtorku mieliśmy kłaść GK. Piszę jutro skargę do gminy. Czy ktoś może byłby zainteresowany kupnem gliny hihihihihihihihhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyno.gif

Drodzy MM obudźcie się:) , już wiosna.Byłem dzisiaj na budowie i szok. Wykonawca kanalizacji jest niesamowitym niech..jem. Zostaliśmy odcięci od budowy, o dowozie materiałów można zapomnieć.a od wtorku mieliśmy kłaść GK. Piszę jutro skargę do gminy. Czy ktoś może byłby zainteresowany kupnem gliny

• 2 weeks później...
Hej mmjózki ! Nie wiem, jak inni ale ja to po prostu nie mam sie czym pochwalić. Na początku roku M ocieplił poddasze, aczkolwiek zabrakło czasu na zaszpachlowanie - trza było emigrować za groszem :cry:. A grosze potrzebne: za tydzień komunia ( M jest chrzestnym ), a tydzień po komuni wesele. Jedyny tego plus ( tak to sobie tłumaczę ) to to, że między jedną a drugą uroczystością M wyłoży garaż płytkami i wyczyści studnię.Może, mam nadzieje... Bez tego nie dokończymy c.o. A tu by jeszcze jakie autko sie przydało-moje jest w - zobrazuję to tak: serce i płuca są ok ale dermatologicznie katastrofa :oops: Czasem fajnie byłoby poczytać, jak komuś sie dłużej mieszka, co by może zmienił, czego żałuje a co jest w tym projekcie najfajniesze. Tak czy owak fajne i pożyteczne to forum a przede wszystkim - tak mi sie wydaje, że nie ma drugiego takiego (ale może się mylę), jednak mam dziwne uczucie, czy aby to forum pomału nie umiera. A szkoda by było! Pozdrawiam Wszystkich!

Hej PODMON, jedziecie jak szaleni. Ocieplone poddasze, płytki będą w garażu.....każdy krok przybliża do mety a spokojnym krokiem , nie dostanie się zadyszki :) My jesteśmy na etapie ocieplania poddasza...wszędzie wełna.

Szkoda,że jakoś nasze forum przygasło a może Wszyscy szykują zdjęcia, opisy:yes:

Pozdrawiamy

Hej PODMON, jedziecie jak szaleni. Ocieplone poddasze, płytki będą w garażu.....każdy krok przybliża do mety a spokojnym krokiem , nie dostanie się zadyszki :) My jesteśmy na etapie ocieplania poddasza...wszędzie wełna.

Szkoda,że jakoś nasze forum przygasło a może Wszyscy szykują zdjęcia, opisy:yes:

Pozdrawiamy

Otóż to! zdjęcia i opisy to jest to co wszyscy lubią najbardziej. Szczególnie zamieszkanych domków. A i ogrody wokół nich - jeśli są - mile widziane. ( Ile osób mnie już zainspirowało, tylko kiedy wdrożę te pomysły w życie?)

P.S. Gdyby ktoś szukał MAŁYCH płytek do łazienki lub kuchni ( a raczej nie ma wielkiego wyboru) znalazłam fajnego producenta CERKOLOR. :bye:

Czasem fajnie byłoby poczytać, jak komuś sie dłużej mieszka, co by może zmienił, czego żałuje a co jest w tym projekcie najfajniesze. Tak czy owak fajne i pożyteczne to forum a przede wszystkim - tak mi sie wydaje, że nie ma drugiego takiego (ale może się mylę), jednak mam dziwne uczucie, czy aby to forum pomału nie umiera. A szkoda by było! Pozdrawiam Wszystkich!

PODMON czuję się wywołana do odpowiedzi ;-)

Nam stuknęło 5 lat od przeprowadzki - dokładnie 1 maja! W sierpniu zabieramy się za odświeżenie (malowanie) ścian. Pojawiło się kilka pęknięc do zaszpachlowania. Generalnie w ciągu tych 5 lat dom został ukończony, łącznie z ogrodem (wstępnie oczywiście). Jest urzadzony, posesja zamknięta, podjazdy zrobione, trawa zasiana. Zapuścilismy korzenie .... i z ogromna przyjemnością wracamy do MM, szczególnie po dłuższej nieobecności.

Nie wiem jak inni , ale ja dzisiaj jeszcze inaczej bym wybudowała ten dom. Ale to podobno tak jest, że pierwszy dla wroga... czy coś w tym stylu :-)

Uważam że dobrym pomysłem jest powiększenie salonu o jeden pokój na dole ( jest kilka domów na forum tak budowanych) - salon faktycznie jest stosunkowo mały a jeszcze cześc zabierają schody. U nas w salonie stoi stó i 6 krzeseł, 2 sofy, fotel i koniec... miejsca zostaje tyle co na komunikacje. A obok są przecież 2 pokoje. U mnie akurat jeden stał się moją garderobą przez przypadek. A szkoda bo te 12 metrów przydałoby się w salonie. Drugi pokój na dole jest gabinetem i tu jest ok. Z innych zmian to zrobiłabym pralnię na dole. U nas jest na górze ( kosztem kącika komputerowego) i niestety to ciągłe taszczenie się po schodach z miską mokrego prania , żeby je wywieśic na dworze jest po prostu upierdliwe. Za to taras pod dachem (boczny) to moje ulubione miejsce. Przy otwartych drzwiach balkonowych staje sie przedłużeniem salonu. Tam właśnie najlepiej smakuje obiadek, albo winko :-) Ech.... fajnie, fajnie się buduje, potem mieszka.... potem remontuje ....a to juz mniej fajnie :-)

Pozdrawiam i do usłyszenia