ptaszki_4 19.12.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Robert, nam wyszło tak: - więźba z "nadbitką" - materiały 13 tysięcy, robocizna ok. 5 tysięcy- pokrycie dachowe - materiały + robocizna - 37 tysięcy Tylko, że my mamy dachówkę ceramiczną... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 20.12.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Dziękuję za informacje co do kosztów. Gapa ze mnie, ze nie zauwyażyłem ze to ceramiczna dachowka, ale przyznam szczerze że na monitorku było to słabo widoczne. Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialyb 26.12.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witam wszystkich forumowiczów i budowniczych "Mojego miejsca" Wspólnie z żoną jesteśmy w trakcie budowy tego domku. Dopiero przed świętami, przypadkiem odkryliśmy to forum. Szkoda, bo pewnie wprowadzilibyśmy kilka zmian -np. ta z umiejscowieniem kominka Obecnie jesteśmy na etapie stawiania szczytów ( został do wymurowania ostatni) i kominów. W styczniu mają wejść dekarze. mamy pełną dokumentację fotograficzną i kosztową. Budujemy z porothermu 25 + styropian. Chcemy pokryć dach dachówką ceramiczną. Chętnie wymienimy się informacjami dotyczącymi kolejnymi etapami budowy. Budowa w pobliżu Gniezna w Lednogórze. Nieopodal nas stoi już zrealizowany projekt Naszego miejsca ale odkryliśmy go też niedawno i nie mamy jeszcze kontaktu z właścicielem. W naszym projekcie zrezygnowaliśmy z wiaty, garaż jest dwustanowiskowy z wjazdem od szczytu, dołożyliśmu jeszcze kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Nad garażem i kotłownią oraz pomieszczeniem gosp. zaplanowaliśmy stryszek (z wejściem z garaży po spuszczanych schodach, + okno od szczytu) Z kącika komputerowego rezygnujemy - dla większej łazienki Nie ma WC na parterze dla wiekszego korytarza. Trzy okna od szczytu przy salonie będą nieotwieralne. Taras chcemy zrobić drewniany Ogrzewanie - kocioł z zasobnikiem (pellety, groszek) + kominek z płaszczem wodnym, maty elektryczne w łazienkach. Okna w małych pokojach i kuchni zmniejszyliśmy do 150 cm, reszta bez zmian. mamy nadzieję na ciekawe uwagi i spostrzeżenia dotyczące tego projektu i kolejnych etapów budowy sami również chętnie odpowiemy na pytania Pozdrawiamy jeszcze świątecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 30.12.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Witamy i pozdrawiamy wszystkich "Moich miejscowiczów". Teraz wszyscy pewnie myślą o dobrej zabawie, więc życzymy szampańskiego Sylwestra i samych sukcesów w Nowym Roku (budowlanych też). Macie piękne działki, a niektórzy już piękne domy. Właśnie próbujemy dołączyć do grona, ale dopiero od wczoraj mamy projekt (Drugi etap lustrzane odbicie wersja podstawowa bez garażu). Wciąż myślimy o zmianach (drobnych). Jest wiele ciekawych propozycji (np. okna, kominek, górna łazienka). Zastanawiamy się też nad kominkiem z płaszczem wodnym+grzałka i bojler, rekuperatorem, garderobą na dole pod schodami kosztem sypialni (zamiast szafy). Co o tym myślicie??? Chętnie zobaczylibyśmy "na żywo" ten domek, choćby w budowie. Może w Gdańsku lub Lednogórze? Bialyb może można wpaść do Ciebie w połowie stycznia? Serdecznie pozdrawiamy AAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 31.12.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Witamy i pozdrawiamy wszystkich "Moich miejscowiczów". Teraz wszyscy pewnie myślą o dobrej zabawie, więc życzymy szampańskiego Sylwestra i samych sukcesów w Nowym Roku (budowlanych też). Macie piękne działki, a niektórzy już piękne domy. Właśnie próbujemy dołączyć do grona, ale dopiero od wczoraj mamy projekt (Drugi etap lustrzane odbicie wersja podstawowa bez garażu). Wciąż myślimy o zmianach (drobnych). Jest wiele ciekawych propozycji (np. okna, kominek, górna łazienka). Zastanawiamy się też nad kominkiem z płaszczem wodnym+grzałka i bojler, rekuperatorem, garderobą na dole pod schodami kosztem sypialni (zamiast szafy). Co o tym myślicie??? Chętnie zobaczylibyśmy "na żywo" ten domek, choćby w budowie. Może w Gdańsku lub Lednogórze? Bialyb może można wpaść do Ciebie w połowie stycznia? Serdecznie pozdrawiamy AAK Witajcie! Gratuluje wybory właściwego projektu Ekipa, która mi buduje wciąż się zachwyca jaki to fajny projekt Zmiany w projekcie to rzecz podstawowa. My przenieśliśmy kominek na ścianę między salonem a pom. gospodarczym - przynajmniej komin jest schowany i sam kominek tak nie odstaje od ściany, zmieniliśmy kierunek schodów - będzie więcej miejsca w salonie. Na piętrze: będzie strop drewniany zamiast terivy, przesunęliśmy ścianę łazienki o 90 cm, powiększyliśmy pokój kosztem kącika komputerowego, po drugiej stronie będzie pokój nad garażem (obydwa symetrycznie z garderobami), po przeciwnej stronie łazienki będzie jedna duża garderoba tzw. rodzinna (na wszystkie graty, które nie wejdą do pozostałych ). No i zmniejszyliśmy liczbę okien połaciowych. A tak to wygląda na zdjęciach: http://img452.imageshack.us/img452/5720/dscf7680xb9.th.jpghttp://img452.imageshack.us/img452/1566/dscf7685kr2.th.jpg http://img452.imageshack.us/img452/9336/dscf7690jp5.th.jpg http://img452.imageshack.us/img452/9542/dscf7730us6.th.jpg http://img525.imageshack.us/img525/3076/dscf7733ek3.th.jpg A jeśli chcecie zobaczyć w naturze to zapraszam do Gdańska Uprzedzam że na piętro wchodzi się jeszcze po prowizorycznej drabinie i chodzi się po belkach stropowych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialyb 31.12.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Witam wszystkich forumowiczów! Jeszcze w starym ale jarym roku 2006 Korzystam z okazji, że Sylwetra spędzamy w domu... AAK - nie ma sprawy, zapraszam do Lednogóry W sprawie postępów na budowie: Cieśle zapowiedzieli, że wchodzą za niecałe dwa tygodnie. Znając życie będą dopiero po trzech Murarze skończyli komin w gospodarczym/garażu i pewnie zabiorą się za ostatni szczyt. Muszą jeszcze postaić słupki podtrzymujące daszek nad tzw. ławeczką. Rozmawialiśmy z okniarzem. Jeśli chcemy rolety przy trzech oknach (koło salonu) to polecił nam nie przeszklenia nieotwieralne tylko otwierane skrzydła - ze względu na możliwość utrzymania w czystości wewnętrznej strony rolet (nie wpadłem na to wcześniej) o Wy na to? Można wtedy będzie zamontować jakiś drewniany tarasik albo schody na ogród...?! Wycena okien będzie za jakiś tydzień. Kto mi powie jak zamieścić zdjęcia w poście...??? Do tej pory wydaliśmy na nasze miejsce 90.000 zł (bez 300zł) Niespodzianki kosztowały nas ok. 10.000 zł Na tym etapie wychwyciliśmy już kilka drobnych błędów (niedociągnięć) związanych z naszą niewiedzą lub wielona sprzecznymi ze sobą opiniami "fachowców". Pomiędzy ścianą fundamentową a porothermem jest tylko jedna warstwa papy na lepiku zamiast dwóch. Szerokość tej papy jest na szerokość porothermu/bloczka + po max. 5 cm od wewnatrz i od zewnatrz. - Naszym zdaniem lepiej byłoby na zewnatrz i wewnątrz wysunąć papę po jakieś 15 cm. na razie tyle Pozdrawiam Bialyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 01.01.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Dziękujemy za zaproszenia Na pewno się wybierzemy zarówno do Kleszczewa jak i Lednogóry. Prosimy tylko o dokładne namiary na priva lub emaila i terminy, w których można Was zastać. Bardzo się cieszymy, że tak dobrze Wam idzie. My mamy obawy, że już nie znajdziemy porządnej ekipy na lato Zastanawiamy się teraz intensywnie nad wentylacją z rekuperatorem. Marzy nam się grzanie zimą i chłodzenie latem, ale boimy sie hałasu i kosztów Może widzieliście, a raczej słyszeliscie jak głośno to działa i czy ma sens, bo koszt chyba nie mały i drugi etap może nam się nieco odwlec. Bylibyśmy też wdzięczni za informacje dotyczące wszystkich "błędów" w projekcie i zmian koniecznych.Częściowo podał je Jerzyna (serdeczne dzięki). Apropos czy wszyscy robią okna mniejsze niż w projekcie tzn.150x150? Wtedy chyba okna przy schodach są trochę nisko? Ptaszki 4, czy Wasz piękny domek też można obejrzeć "na żywo"? Serdecznie pozdrawiamy AAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 01.01.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Witam Forumowiczów Mojego MiejscaDomek bardzo ładny i po przeczytaniu wszystkich postów, korzystając z doświadczeń i przemyśleń budujących dokonałem kilku zmian. Proszę nie brać pod uwagę wymiarów, chodzi mi tylko o koncepcję, a zmiany w projekcie dokona architekt zgodnie z normami. http://musso.fotosik.pl/albumy/106722.html Proszę o uwagi i rady. Jeden domek już wybudowałem z Forum Muratora i wiem, że każda uwaga czy komentarz wnosi dużą cegiełkę do przemyśleń na temat projektu i budowy.Pozdrawiam i życzę solidnych i fachowych wykonawców.linki do pierwszego domu- http://musso.fotosik.pl/albumy/104922.htmlhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=7021&highlight=musso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 01.01.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 AAK co do reku to ceny zaczynają się w okolicach 6k zl; jeśli chodzi o błędy w projekcie to nie zgadzają się wymiary usytuowania przeszkleń przy wiacie. Inne wychodzą licząc z kuchni do salonu inne w drugą stronę. Okna zostawiłem jak w projekcie 170x170. musso jedna zasadnicza uwaga - w myśl ustawy Prawo budowlane, o ile dobrze pamiętam nie można umiejscawiać kotłowni w garażu. Co do szczegółów polecam wymienioną lekturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 02.01.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Ich_troje dziękujemy za odpowiedzi . Będziemy czytać i myśleć dalej. Damy znać kiedy się wybierzemy obejrzeć domki na żywo. Musso, może podzielisz się swoimi doświadczeniami z budowy poprzedniego domku?Twoje zmiany w MO3 są zaskakujące, ale ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptaszki_4 03.01.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 AAK, jasne, że można zobaczyć nasz domek. Musimy się tylko jakoś umówić konkretnie (na priva zaproponuj termin). My okna też zostawiliśmy 170x170 (ale może gdybyśmy sprawdzili wcześniej, że wszystkie okna są niestandardowe, to byśmy zmienili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialyb 03.01.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam Wszystkich! Pierwsza wycena okien: profile 5 komorowe: 17.700profile 3 komorowe: 16.200 Okna w domu: 3szt. 150/150 + wszystkie mają rolety4szt. 80/80 + wszystkie maja roletybalkonowe + roleta z silnikiem elektrycznym3szt wyokie skrzydła przy salonie też z roletami W garażu są 3 okna - 2 szt 50/90 i jedna szt. 80/80 Co wy na to??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 04.01.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Niniejszym pozwalam sobie dolaczyc do grona Sympatykow Forum. Bardzo podoba mi sie projekt Moje Miejsce i jesli wystarczy sil i srodkow bede probowal go zrealizowac. Swoje miejsce znalazlem juz w Wojewodztwie Zachodniopomorskim i mam juz plan zagospodarowania terenu. Dzialka bardzo duza i jej zakup spowodowal totalna stagnacje w planach inwestycyjnych, ktora trwala 3 lata. Teraz jednak zmobilizowany optymizmem wiekszosci forumowiczow postanowilem zaczac dzialac. Korzystajac z uprzejmosci i pomocy emartinelli zamieszczam dwie fotki z miejsca, na ktorym ma stanac chyba jednak Moje Miejsce. Oto one: http://www.sara.toya.net.pl/murator/2/k-DSC05129.jpg Oto dzialka z linia brzegowa jeziora http://www.sara.toya.net.pl/murator/2/k-DSC05220.jpg Dostep do jeziora. sumopatt extra .... szkoda ze nie moja dzialka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawrzon1 05.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 My zostawiliśmy wielkość okien jak w projekcie. I uwieżcie mi wyglądają cudnie. Co do kosztów 7 okien 170x1701 okno 240x1706 okien 80x80 koszt około 13000 PLn Okna drewnaine oczywiście Pozdrawiam Wawrzon1 PS. Jeżeli któś z pod wawy chce zobaczę zmieniony M03a na żywo Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta_10 07.01.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Ja zrobiłam zmiane z oknami na 170x150 w kuchni i pokojach, na taras szerokosc 210 i te 3 osobne połaczyłam w jedno o szerokosci 300. Zlikwidowałam w garazy i przy schodach. I caly czas czekam na pozwolenie...pozdrawiam ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_12 09.01.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam,widzę że w czasie mojej długiej nieobecności zostało wybudowanych sporo naszych domków.U mnie kończą więzbę dachową i jednocześnie zaczynają pokrycie dachu dachówką ceramiczną.Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.Odzielną kwestią jest to ze prawdopodobnie wszystkie przekroje są znacznie przewymiarowane - prawdopodobnie wystarczy zastosować znacznie mniejsze. pozdrawiam wszystkich Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_12 09.01.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam,widzę że w czasie mojej długiej nieobecności zostało wybudowanych sporo naszych domków.U mnie kończą więzbę dachową i jednocześnie zaczynają pokrycie dachu dachówką ceramiczną.Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi(KD1 do KD6) z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.Odzielną kwestią jest to ze prawdopodobnie wszystkie przekroje są znacznie przewymiarowane - prawdopodobnie wystarczy zastosować znacznie mniejsze. pozdrawiam wszystkich Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_12 09.01.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam,widzę że w czasie mojej długiej nieobecności zostało wybudowanych sporo naszych domków.U mnie kończą więzbę dachową i jednocześnie zaczynają pokrycie dachu dachówką ceramiczną.Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi(KD1 do KD6) z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.Odzielną kwestią jest to ze prawdopodobnie wszystkie przekroje są znacznie przewymiarowane - prawdopodobnie wystarczy zastosować znacznie mniejsze. pozdrawiam wszystkich Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_12 09.01.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam,widzę że w czasie mojej długiej nieobecności zostało wybudowanych sporo naszych domków.U mnie kończą więzbę dachową i jednocześnie zaczynają pokrycie dachu dachówką ceramiczną.Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi(KD1 do KD6) z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.Odzielną kwestią jest to ze prawdopodobnie wszystkie przekroje są znacznie przewymiarowane - prawdopodobnie wystarczy zastosować znacznie mniejsze. pozdrawiam wszystkich Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_12 09.01.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Witam,widzę że w czasie mojej długiej nieobecności zostało wybudowanych sporo naszych domków.U mnie kończą więzbę dachową i jednocześnie zaczynają pokrycie dachu dachówką ceramiczną.Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi(KD1 do KD6) z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.Odzielną kwestią jest to ze prawdopodobnie wszystkie przekroje są znacznie przewymiarowane - prawdopodobnie wystarczy zastosować znacznie mniejsze. pozdrawiam wszystkich Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts