Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów i budowniczych "Mojego miejsca"

Wspólnie z żoną jesteśmy w trakcie budowy tego domku.

Dopiero przed świętami, przypadkiem odkryliśmy to forum.

Szkoda, bo pewnie wprowadzilibyśmy kilka zmian -np. ta z umiejscowieniem kominka ;)

Obecnie jesteśmy na etapie stawiania szczytów ( został do wymurowania ostatni) i kominów. W styczniu mają wejść dekarze. mamy pełną dokumentację fotograficzną i kosztową.

Budujemy z porothermu 25 + styropian. Chcemy pokryć dach dachówką ceramiczną. Chętnie wymienimy się informacjami dotyczącymi kolejnymi etapami budowy. Budowa w pobliżu Gniezna w Lednogórze. Nieopodal nas stoi już zrealizowany projekt Naszego miejsca ale odkryliśmy go też niedawno i nie mamy jeszcze kontaktu z właścicielem.

W naszym projekcie zrezygnowaliśmy z wiaty, garaż jest dwustanowiskowy z wjazdem od szczytu, dołożyliśmu jeszcze kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Nad garażem i kotłownią oraz pomieszczeniem gosp. zaplanowaliśmy stryszek (z wejściem z garaży po spuszczanych schodach, + okno od szczytu)

Z kącika komputerowego rezygnujemy - dla większej łazienki

Nie ma WC na parterze dla wiekszego korytarza.

Trzy okna od szczytu przy salonie będą nieotwieralne.

Taras chcemy zrobić drewniany

Ogrzewanie - kocioł z zasobnikiem (pellety, groszek) + kominek z płaszczem wodnym, maty elektryczne w łazienkach.

Okna w małych pokojach i kuchni zmniejszyliśmy do 150 cm, reszta bez zmian.

mamy nadzieję na ciekawe uwagi i spostrzeżenia dotyczące tego projektu i kolejnych etapów budowy

sami również chętnie odpowiemy na pytania

Pozdrawiamy jeszcze świątecznie!!!

Witamy i pozdrawiamy wszystkich "Moich miejscowiczów".

Teraz wszyscy pewnie myślą o dobrej zabawie, więc życzymy szampańskiego Sylwestra i samych sukcesów w Nowym Roku (budowlanych też). Macie piękne działki, a niektórzy już piękne domy.

Właśnie próbujemy dołączyć do grona, ale dopiero od wczoraj mamy projekt :) (Drugi etap lustrzane odbicie wersja podstawowa bez garażu).

Wciąż myślimy o zmianach (drobnych).

Jest wiele ciekawych propozycji (np. okna, kominek, górna łazienka). Zastanawiamy się też nad kominkiem z płaszczem wodnym+grzałka i bojler, rekuperatorem, garderobą na dole pod schodami kosztem sypialni (zamiast szafy). Co o tym myślicie???

Chętnie zobaczylibyśmy "na żywo" ten domek, choćby w budowie.

Może w Gdańsku lub Lednogórze? Bialyb może można wpaść do Ciebie w połowie stycznia?

Serdecznie pozdrawiamy AAK

Witamy i pozdrawiamy wszystkich "Moich miejscowiczów".

Teraz wszyscy pewnie myślą o dobrej zabawie, więc życzymy szampańskiego Sylwestra i samych sukcesów w Nowym Roku (budowlanych też). Macie piękne działki, a niektórzy już piękne domy.

Właśnie próbujemy dołączyć do grona, ale dopiero od wczoraj mamy projekt :) (Drugi etap lustrzane odbicie wersja podstawowa bez garażu).

Wciąż myślimy o zmianach (drobnych).

Jest wiele ciekawych propozycji (np. okna, kominek, górna łazienka). Zastanawiamy się też nad kominkiem z płaszczem wodnym+grzałka i bojler, rekuperatorem, garderobą na dole pod schodami kosztem sypialni (zamiast szafy). Co o tym myślicie???

Chętnie zobaczylibyśmy "na żywo" ten domek, choćby w budowie.

Może w Gdańsku lub Lednogórze? Bialyb może można wpaść do Ciebie w połowie stycznia?

Serdecznie pozdrawiamy AAK

Witajcie!

Gratuluje wybory właściwego projektu ;) Ekipa, która mi buduje wciąż się zachwyca jaki to fajny projekt :) Zmiany w projekcie to rzecz podstawowa. My przenieśliśmy kominek na ścianę między salonem a pom. gospodarczym - przynajmniej komin jest schowany i sam kominek tak nie odstaje od ściany, zmieniliśmy kierunek schodów - będzie więcej miejsca w salonie. Na piętrze: będzie strop drewniany zamiast terivy, przesunęliśmy ścianę łazienki o 90 cm, powiększyliśmy pokój kosztem kącika komputerowego, po drugiej stronie będzie pokój nad garażem (obydwa symetrycznie z garderobami), po przeciwnej stronie łazienki będzie jedna duża garderoba tzw. rodzinna (na wszystkie graty, które nie wejdą do pozostałych ;) ). No i zmniejszyliśmy liczbę okien połaciowych.

A tak to wygląda na zdjęciach:

http://img452.imageshack.us/img452/5720/dscf7680xb9.th.jpghttp://img452.imageshack.us/img452/1566/dscf7685kr2.th.jpg http://img452.imageshack.us/img452/9336/dscf7690jp5.th.jpg http://img452.imageshack.us/img452/9542/dscf7730us6.th.jpg http://img525.imageshack.us/img525/3076/dscf7733ek3.th.jpg

A jeśli chcecie zobaczyć w naturze to zapraszam do Gdańska :) Uprzedzam że na piętro wchodzi się jeszcze po prowizorycznej drabinie i chodzi się po belkach stropowych ! :)

Witam wszystkich forumowiczów!

Jeszcze w starym ale jarym roku 2006

Korzystam z okazji, że Sylwetra spędzamy w domu... :D :wink:

AAK - nie ma sprawy, zapraszam do Lednogóry

W sprawie postępów na budowie:

Cieśle zapowiedzieli, że wchodzą za niecałe dwa tygodnie. Znając życie będą dopiero po trzech ;)

Murarze skończyli komin w gospodarczym/garażu i pewnie zabiorą się za ostatni szczyt. Muszą jeszcze postaić słupki podtrzymujące daszek nad tzw. ławeczką.

Rozmawialiśmy z okniarzem. Jeśli chcemy rolety przy trzech oknach (koło salonu) to polecił nam nie przeszklenia nieotwieralne tylko otwierane skrzydła - ze względu na możliwość utrzymania w czystości wewnętrznej strony rolet (nie wpadłem na to wcześniej) o Wy na to?

Można wtedy będzie zamontować jakiś drewniany tarasik albo schody na ogród...?!

Wycena okien będzie za jakiś tydzień.

Kto mi powie jak zamieścić zdjęcia w poście...???

Do tej pory wydaliśmy na nasze miejsce 90.000 zł (bez 300zł)

Niespodzianki kosztowały nas ok. 10.000 zł

Na tym etapie wychwyciliśmy już kilka drobnych błędów (niedociągnięć) związanych z naszą niewiedzą lub wielona sprzecznymi ze sobą opiniami "fachowców".

Pomiędzy ścianą fundamentową a porothermem jest tylko jedna warstwa papy na lepiku zamiast dwóch.

Szerokość tej papy jest na szerokość porothermu/bloczka + po max. 5 cm od wewnatrz i od zewnatrz. - Naszym zdaniem lepiej byłoby na zewnatrz i wewnątrz wysunąć papę po jakieś 15 cm.

na razie tyle

Pozdrawiam

Bialyb

Dziękujemy za zaproszenia :D :D :D

Na pewno się wybierzemy zarówno do Kleszczewa jak i Lednogóry. Prosimy tylko o dokładne namiary na priva lub emaila i terminy, w których można Was zastać.

Bardzo się cieszymy, że tak dobrze Wam idzie. My mamy obawy, że już nie znajdziemy porządnej ekipy na lato :-?

Zastanawiamy się teraz intensywnie nad wentylacją z rekuperatorem. Marzy nam się grzanie zimą i chłodzenie latem, ale boimy sie hałasu :o i kosztów :-? Może widzieliście, a raczej słyszeliscie jak głośno to działa i czy ma sens, bo koszt chyba nie mały i drugi etap może nam się nieco odwlec. Bylibyśmy też wdzięczni za informacje dotyczące wszystkich "błędów" w projekcie i zmian koniecznych.Częściowo podał je Jerzyna (serdeczne dzięki).

Apropos czy wszyscy robią okna mniejsze niż w projekcie tzn.150x150? Wtedy chyba okna przy schodach są trochę nisko?

Ptaszki 4, czy Wasz piękny domek też można obejrzeć "na żywo"?

Serdecznie pozdrawiamy AAK :wink:

Witam Forumowiczów Mojego Miejsca

Domek bardzo ładny i po przeczytaniu wszystkich postów, korzystając z doświadczeń i przemyśleń budujących dokonałem kilku zmian. Proszę nie brać pod uwagę wymiarów, chodzi mi tylko o koncepcję, a zmiany w projekcie dokona architekt zgodnie z normami.

http://musso.fotosik.pl/albumy/106722.html Proszę o uwagi i rady.

Jeden domek już wybudowałem z Forum Muratora i wiem, że każda uwaga czy komentarz wnosi dużą cegiełkę do przemyśleń na temat projektu i budowy.

Pozdrawiam i życzę solidnych i fachowych wykonawców.

linki do pierwszego domu-

http://musso.fotosik.pl/albumy/104922.html

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=7021&highlight=musso

AAK co do reku to ceny zaczynają się w okolicach 6k zl; jeśli chodzi o błędy w projekcie to nie zgadzają się wymiary usytuowania przeszkleń przy wiacie. Inne wychodzą licząc z kuchni do salonu inne w drugą stronę.

Okna zostawiłem jak w projekcie 170x170.

musso jedna zasadnicza uwaga - w myśl ustawy Prawo budowlane, o ile dobrze pamiętam nie można umiejscawiać kotłowni w garażu. Co do szczegółów polecam wymienioną lekturę :)

Witam Wszystkich!

Pierwsza wycena okien:

profile 5 komorowe: 17.700

profile 3 komorowe: 16.200

Okna w domu:

3szt. 150/150 + wszystkie mają rolety

4szt. 80/80 + wszystkie maja rolety

balkonowe + roleta z silnikiem elektrycznym

3szt wyokie skrzydła przy salonie też z roletami

W garażu są 3 okna - 2 szt 50/90 i jedna szt. 80/80

Co wy na to???

Pozdrawiam

Niniejszym pozwalam sobie dolaczyc do grona Sympatykow Forum.

Bardzo podoba mi sie projekt Moje Miejsce i jesli wystarczy sil i srodkow bede probowal go zrealizowac. Swoje miejsce znalazlem juz w Wojewodztwie Zachodniopomorskim i mam juz plan zagospodarowania terenu. Dzialka bardzo duza i jej zakup spowodowal totalna stagnacje w planach inwestycyjnych, ktora trwala 3 lata. Teraz jednak zmobilizowany optymizmem wiekszosci forumowiczow postanowilem zaczac dzialac.

Korzystajac z uprzejmosci i pomocy emartinelli zamieszczam dwie fotki z miejsca, na ktorym ma stanac chyba jednak Moje Miejsce. Oto one:

http://www.sara.toya.net.pl/murator/2/k-DSC05129.jpg

Oto dzialka z linia brzegowa jeziora

http://www.sara.toya.net.pl/murator/2/k-DSC05220.jpg

Dostep do jeziora.

sumopatt

extra .... :cry:

szkoda ze nie moja dzialka

My zostawiliśmy wielkość okien jak w projekcie. I uwieżcie mi wyglądają cudnie.

Co do kosztów

7 okien 170x170

1 okno 240x170

6 okien 80x80

koszt około 13000 PLn

Okna drewnaine oczywiście

Pozdrawiam

Wawrzon1

PS. Jeżeli któś z pod wawy chce zobaczę zmieniony M03a na żywo

Zapraszam

Witam,

widzę że w czasie mojej długiej nieobecności zostało wybudowanych sporo naszych domków.

U mnie kończą więzbę dachową i jednocześnie zaczynają pokrycie dachu dachówką ceramiczną.

Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.

Odzielną kwestią jest to ze prawdopodobnie wszystkie przekroje są znacznie przewymiarowane - prawdopodobnie wystarczy zastosować znacznie mniejsze.

pozdrawiam wszystkich

Paweł

Witam,

widzę że w czasie mojej długiej nieobecności zostało wybudowanych sporo naszych domków.

U mnie kończą więzbę dachową i jednocześnie zaczynają pokrycie dachu dachówką ceramiczną.

Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi(KD1 do KD6) z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.

Odzielną kwestią jest to ze prawdopodobnie wszystkie przekroje są znacznie przewymiarowane - prawdopodobnie wystarczy zastosować znacznie mniejsze.

pozdrawiam wszystkich

Paweł

Witam,

Co do błędów w projekcie - według mnie jest sporo błędów w zestawieniu drewna na więźbę dachową : wg zestawienia są między innymi dwie belki B2 o jednakowej długości - u mnie okazało się ze jedna z nich powinna być o jakiś metr dłuższa ( tzn powinna mieć około 5,4m). Moim cieslą nie pasuje również przekrój krokwi(KD1 do KD6) z na daszki nad wejsciem i blizniaczy daszek nad tarasem - prawdopodobnie powinien być przekrój 100X225 tak jak pozostałych krokwi.

pozdrawiam wszystkich

Paweł

Witam,

pozdrawiam wszystkich

Paweł

Witam,

pozdrawiam wszystkich

Paweł