AAK 25.01.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Wysłałam ten artykuł na priva. Ptaszki_4 Dzięki za pomoc . Nie mam dostępu do skanera i martwilam się, że nie mogę przesłać im tych info . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 25.01.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A właściwie nie wysłałam - ich_troje podeślijcie mi swój adres @, bo przez priva nie umiem dodać załącznika. Paczka doszła. Big dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 26.01.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Właśnie dostałem kosztorys na M03 (wersja bez garażu i wiaty).Co powiecie na 250.000 tys. za stan developerski?Nie wiem jak to oceniać w obecnych czasach... liczyłem na troche mniej... Stan developerski obejmuje praktycznie wszystko poza podłogami i płytkami na ścianach tj.:fundamenty z bloczków, przyłącza, ściany z porothermu, dachówka ceramiczna Wieneberger L-15, ocieplenie 15cm styropian, tynki, ocieplenie dachu, stolarka pcv, instalacje el. wod-kan, CO razem z kaloryferami i piecem Vailant, tynki wewnetrzne i zew., malowanie na biało Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 27.01.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 wg mnie, troche przesadzone z tą wycena, ale to moja subiektywna ocena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 29.01.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 wg mnie, troche przesadzone z tą wycena, ale to moja subiektywna ocena. Niekoniecznie. Zacząłem budowę we wrześniu ub. roku. W tym miesiącu ekipa, która mnie buduje podpisała umowę na budowę podobnego jak mój dom budynku. I budowa będzie o 70% drożej niż to co ja płaciłem. Niestety ceny tak idą do góry. A zapowiadają dalszy wzrost cen w ciągu najbliższych kilku lat o ok 60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 29.01.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 W Łodzi za miesiąc są targi budowlane (23-25 luty) i myślałem, że tam sobie na spokojnie znajde wykonawce, ale się boje czy to już nie będzie za późno na ekipe i czy znowu nie wywindują cen, z drugiej strony nie sposób podpisać na szybko umowe a później okaże się że popłynąłem o jakieś 20-30 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 29.01.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 W Łodzi za miesiąc są targi budowlane (23-25 luty) i myślałem, że tam sobie na spokojnie znajde wykonawce, ale się boje czy to już nie będzie za późno na ekipe i czy znowu nie wywindują cen, z drugiej strony nie sposób podpisać na szybko umowe a później okaże się że popłynąłem o jakieś 20-30 tys... Hehehe Osiołkowi w żłoby dano .... Witamy w klubie !!! A to dopiero początek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf szary 29.01.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Z radością witam wszystkich fanów Mojego miejsca. Mam pytanie do Wawrzona. Też chcę z tyłu domu zrobić płaski dach. Jednak goście z firmy u których kupiłem projekt powiedzieli mi że nie można tego zrobić bo wtedy wchodząc po schodach będę walił glową w sufit. Dlatego zastanawiam się jak tobie udało się to ominąć. I jeszcze jedna rzecz. W moich okolicach ten domek jest trochę za słaby i muszę wzmocnić więźbę. Czy ktoś orientuje się ile kosztuje taka zmiana u architekta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emartinelli 29.01.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 ... W moich okolicach ten domek jest trochę za słaby i muszę wzmocnić więźbę... ??!! Wzmocnić? Nie wiem jak u innych osób ale ja dałem dom do wyceny kilku ekipom i wszyscy zwrócili mi uwagę, że więźba a konkretnie krokwie (w projekcie są chyba 10x22,5) to trochę przesadzili i są z dużym nadmiarem... podobnie ze zbrojeniem. (aczkolwiek ja się nie znam i tylko powtarzam co usłyszałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf szary 29.01.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Chodzi dokładnie o obciązenia dachu, w projekcie są na II strefę, a rejon Bielska to strefa I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 30.01.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Gandalf -podpytaj jakiegoś cieślę ze swoich okolic czy na pewno krokwie w tym projekcie są za słabe - u mnie wszyscy mówlili, że to przrzekrój jak na kościół a nie mały domek - inna sprawa jest z krokwiami oznaczonymi w projekcie KD - te rzeczywiście są za słabe i to nie tylko na strefę w której się znajdujesz.Zastanawiam się czy jeśli chodzi o twój rejon to może raczej byłaby kwestia kąta nachylenia dachu. Jeśli chodzi o mnie to ja dodatkowo usztywniłem więźbę jętkami ale robiłem to bardziej pod kątem podwieszonego sufitu.Jesli chodzi o stal przewidzianą do fundamentów to też lepiej zasięgnąć opini specjalistów z okolic. Na mój gust też jest jej za dużo jak na dom parterowy z poddaszem.A żeby uściśłić to w moim przypadku taką opinię wyraził nie wykonawca ale architekt na etacie kierownika budowy a na codzień zajmujący sie przed wszystkim kontrukcjami i obciążeniami.POZDRAWIAM, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 30.01.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Chodzi dokładnie o obciązenia dachu, w projekcie są na II strefę, a rejon Bielska to strefa I. ?? Chyba strefa III ?! U mnie cieśle jak tylko zobaczyli projekt powiedzieli, że oni tego tak nie zrobią, bo przy silniejszym wietrze dach może mi polecieć albo przy obfitych opadach śniegu mogę mieć niemiłą niespodziankę. A to wszystko bo niby zbyt duży rozstaw krokwi (wg projektu bodajże 90) - i zmienili na 70. Zresztą chyba zmieniły się przepisy odnośnie dachów i wymagane są inne rozstawy. Co do przekrojów to nic nie zmieniałem no ale i kąt dachu zmieniłem na 37 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf szary 31.01.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Zgadza się III strefa albo nawet IV.Dzięki za informacje, popytam się jeszcze fachowców w mojej okolicy - zobaczymy co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 01.02.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 nie zaczolem, dopiero teraz mam ekipe zaczynaja w marcu stan surowy powinien byc gotowy do 30 sierpnia 2007 zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernardo 01.02.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Własnie skonczyłem fundametny, wyszły mi w granicach 10 tys. zł. Myśle ze stan surowy zamkniety zamknie sie w granicach 60 tys zł tochetnie zlece tobie budowe nawet bardzo chetnie bo moje ( firm co to maja zrobic ) wyceny sa na okolo 130 - 150 tys stan surowy otwarty czyli bez okien i drzwi, z dachem z ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 01.02.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 tochetnie zlece tobie budowe nawet bardzo chetnie bo moje ( firm co to maja zrobic ) wyceny sa na okolo 130 - 150 tys stan surowy otwarty czyli bez okien i drzwi, z dachem z ceramiki takie koszty wyszły mi, bo robocizne mam za darmo - po prostu rodzina, plus wkład wlasnej pracy - acha koszty takze bez okien i drzwi, za to z dachem z balchodachowki, oknami Velux, sciany z ceramiki, strop teriva. Pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 02.02.2007 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Nam skalkulowano wstepnie koszt rekuperacji na okolo 10 tys na gotowo-załada firma (reku firmy Bartosz). Proponują wrzucić go na poddaszu nad holem na dodatkowych jętkach. Teraz zastanawiamy sie nad schodami: betonowe obite drewnem czy drewniane?Spoczynkowe czy zabiegowe? Które tańsze i lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 03.02.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam, dawno nie miałem okazji się odezwać na forum ..brak netu.. Mam stan 0, i czekam tylko na lepszą pogodę aby ruszyć z kopyta. Znajomi z branży mat. budowlanych straszą że ceny pójdą w górę, a w sezonie może być duży kłopot z zakupem materiałów - więc ostrzegam (w zasadzie już ceny poszły w górę). Co do blachodachówki (ktoś pisał) - serdecznie odradzam, mam takie coś teraz Dotychczas jak padał deszcz uważałem ze fajnie sie przy tym zasypia, teraz jestem się w stanie w nocy obudzić podczas deszczu. Niech moc będzie z Wami ;D Enio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 07.02.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 czy mozecie napisac ile Wam wyszlo na materialy na fundamenty.za 2 tyg chcemy ruszyc i nie wiem na jaka kwote s przygotowac.z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 07.02.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 czy mozecie napisac ile Wam wyszlo na materialy na fundamenty.za 2 tyg chcemy ruszyc i nie wiem na jaka kwote s przygotowac.z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts